Пређи на садржај

Пређи на садржај

  Питања читалаца

Да ли Јеховини сведоци прихватају лекарску помоћ?

Да ли Јеховини сведоци прихватају лекарску помоћ?

Исус је рекао да „не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12). Тиме је показао да не постоји библијски разлог да се не прихвати стручна медицинска помоћ. Стога, Јеховини сведоци немају ништа против узимања лекова и одговарајућег лечења. Они желе да сачувају своје здравље и продуже живот. Штавише, попут Луке, хришћанина који је живео у првом веку, данас су неки Јеховини сведоци лекари (Колошанима 4:14).

Па ипак, Јеховини сведоци не прихватају лечење које је у сукобу с библијским начелима. Примера ради, они не прихватају трансфузију крви јер Библија забрањује уношење крви у организам (Постанак 9:4; Левитска 17:1-14; Дела апостолска 15:28, 29). Божја Реч такође забрањује лечење и поступке у којима је заступљено врачање, то јест спиритизам (Исаија 1:13; Галатима 5:19-21).

Многи здравствени стручњаци користе методе које пацијенту могу спасти живот а при томе се не сукобе с библијским мерилима. Такве поступке лечења многи Сведоци прихватају, а често се дешава да су они далеко бољи од метода чијом би се применом занемарило оно што Бог каже.

Наравно, када је реч о здрављу, постоје бројна различита мишљења. Оно што једној особи може користити, другој можда неће помоћи. Зато се они који желе тачну дијагнозу и стручно лечење можда неће задовољити мишљењем само једног лекара (Пословице 14:15).

Не треба очекивати да ће сваки Сведок изабрати исто лечење. Када није у питању неки библијски закон, Божја Реч каже да међу хришћанима не мора свачија савест исто реаговати (Римљанима 14:2-4). Према томе, свако за себе треба да испита одређени начин лечења и да се увери да њиме неће ићи против своје савести, која је обликована по библијским мерилима (Галатима 6:5; Јеврејима 5:14).

Сваки Сведок ће доношењу било које одлуке приступити попут возача који се приближава прометној раскрсници. Ако би само ишао за возилима испред себе и хтео да пројури кроз раскрсницу, могао би изазвати велику штету. Мудар возач ће успорити и проценити ситуацију у саобраћају пре него што уђе у раскрсницу. Слично томе, Сведоци не доносе брзоплете одлуке у погледу здравља и не поводе се без размишљања за општеприхваћеним гледиштима. Пре доношења одлуке, они пажљиво разматрају све могућности и узимају у обзир библијска начела.

Наравно, Јеховини сведоци цене труд и преданост свих који раде у здравству. Такође, захвални су за њихову помоћ која болеснима веома много значи.