Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  фебруар 2011.

  Питања читалаца

Да ли Јеховини сведоци прихватају лекарску помоћ?

Да ли Јеховини сведоци прихватају лекарску помоћ?

Исус је рекао да „не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12). Тиме је показао да не постоји библијски разлог да се не прихвати стручна медицинска помоћ. Стога, Јеховини сведоци немају ништа против узимања лекова и одговарајућег лечења. Они желе да сачувају своје здравље и продуже живот. Штавише, попут Луке, хришћанина који је живео у првом веку, данас су неки Јеховини сведоци лекари (Колошанима 4:14).

Па ипак, Јеховини сведоци не прихватају лечење које је у сукобу с библијским начелима. Примера ради, они не прихватају трансфузију крви јер Библија забрањује уношење крви у организам (Постанак 9:4; Левитска 17:1-14; Дела апостолска 15:28, 29). Божја Реч такође забрањује лечење и поступке у којима је заступљено врачање, то јест спиритизам (Исаија 1:13; Галатима 5:19-21).

Многи здравствени стручњаци користе методе које пацијенту могу спасти живот а при томе се не сукобе с библијским мерилима. Такве поступке лечења многи Сведоци прихватају, а често се дешава да су они далеко бољи од метода чијом би се применом занемарило оно што Бог каже.

Наравно, када је реч о здрављу, постоје бројна различита мишљења. Оно што једној особи може користити, другој можда неће помоћи. Зато се они који желе тачну дијагнозу и стручно лечење можда неће задовољити мишљењем само једног лекара (Пословице 14:15).

Не треба очекивати да ће сваки Сведок изабрати исто лечење. Када није у питању неки библијски закон, Божја Реч каже да међу хришћанима не мора свачија савест исто реаговати (Римљанима 14:2-4). Према томе, свако за себе треба да испита одређени начин лечења и да се увери да њиме неће ићи против своје савести, која је обликована по библијским мерилима (Галатима 6:5; Јеврејима 5:14).

Сваки Сведок ће доношењу било које одлуке приступити попут возача који се приближава прометној раскрсници. Ако би само ишао за возилима испред себе и хтео да пројури кроз раскрсницу, могао би изазвати велику штету. Мудар возач ће успорити и проценити ситуацију у саобраћају пре него што уђе у раскрсницу. Слично томе, Сведоци не доносе брзоплете одлуке у погледу здравља и не поводе се без размишљања за општеприхваћеним гледиштима. Пре доношења одлуке, они пажљиво разматрају све могућности и узимају у обзир библијска начела.

Наравно, Јеховини сведоци цене труд и преданост свих који раде у здравству. Такође, захвални су за њихову помоћ која болеснима веома много значи.

 

Сазнајте више