Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  децембар 2010.

 Поучимо своју децу

Тајна коју можеш открити другима

Тајна коју можеш открити другима

ДА ЛИ ти је неко некада поверио неку тајну?— * Има једна коју желим да ти откријем. У Библији се она назива ’светом тајном која је дуго била сакривена‘ (Римљанима 16:25). У почетку је само Бог знао ту ’свету тајну‘. Погледајмо како се Бог побринуо да је многи сазнају.

Пре свега, да ли знаш шта то значи када се каже да је нешто „свето“?— Та реч означава да је нешто чисто или заиста посебно. Пошто је од Бога који је свет, и ова тајна је света. Шта мислиш, ко је желео да зна ту посебну тајну?— Анђели. Библија каже: „У то и сами анђели желе да завире.“ Дакле и они су хтели да знају ту свету тајну (1. Петрова 1:12).

Када је Исус био на земљи говорио је о светој тајни и објашњавао ју је. Својим ученицима је рекао: „Вама је дато да разумете свету тајну Божјег краљевства“ (Марко 4:11). Да ли си приметио о чему је реч у тој светој тајни?— Реч је о Божјем Краљевству, а Исус нас је учио да се молимо за то Краљевство (Матеј 6:9, 10).

Хајде да видимо како је Божје Краљевство било света тајна која је „дуго била сакривена“. Након што су Адам и Ева прекршили Божји закон и били истерани из еденског врта, Божје слуге су сазнале да Бог и даље има намеру да цела земља постане рај (Постанак 1:26-28; 2:8, 9; Исаија 45:18). Они су писали о томе како ће људи бити срећни под Божјим Краљевством. Међутим, нису потпуно разумели како ће се то догодити. Ствари су се промениле када је Исус дошао на земљу и почео да говори о том Краљевству (Псалам 37:11, 29; Исаија 11:6-9; 25:8; 33:24; 65:21-24).

Размисли сада о владару Божјег Краљевства. Да ли знаш кога је Бог изабрао за владара?— Свог Сина, ’Кнеза Мира‘, Исуса Христа, „коме ће кнежевска власт бити на рамену“, каже Библија (Исаија 9:6, 7). Ти и ја морамо да ’добро упознамо Божју свету тајну: Христа‘ (Колошанима 2:2). Треба да знамо да је Бог живот првог анђела (духовног Сина) којег је створио пренео у Маријин стомак. Тог Сина, који је био моћан анђео, Бог је послао на земљу као жртву да бисмо ми могли да добијемо вечни живот (Матеј 20:28; Јован 3:16; 17:3).

Осим тога што знамо да је Бог изабрао Исуса да влада његовим Краљевством, треба да сазнамо још нешто о тој тајни. Део те свете тајне је да ће и други бити са ускрснулим  Исусом на небу, како мушкарци тако и жене. Они ће владати са Исусом на небу (Ефешанима 1:8-12).

Хајде да научимо имена неких који ће владати на небу заједно са Исусом. Он је својим верним апостолима рекао да иде на небо да им припреми место (Јован 14:2, 3). Ако потражиш следеће стихове сазнаћеш имена неколико мушкараца и жена који ће владати са Исусом у Краљевству његовог Оца (Матеј 10:2-4; Марко 15:39-41; Јован 19:25).

Дуго се није знало колико људи ће владати са Исусом у његовом Краљевству. Али сада знамо. Да ли ти знаш колико их има?— Библија каже 144 000. И то је део свете тајне (Откривење 14:1, 4).

Да ли се слажеш да је та ’света тајна Божјег краљевства‘ најлепша тајна коју би неко могао сазнати?— Ако је тако, хајде да о њој сазнамо све што можемо тако да те ствари можемо објаснити што већем броју људи.

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.