Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2010.

Молитва — зашто?

Молитва — зашто?

МОЛИТВА. Мало је библијских тема које изазивају толико занимање и знатижељу. Осмотрићемо седам најчешћих питања о молитви. Придружите нам се у проналажењу одговора из Библије. Циљ ових чланака је да вас подстакну да се молите и да сазнате како ваше молитве могу бити услишене.

ШИРОМ света, људи различитих култура и религија упућују молитве. Моле се насамо или у групама. Моле се у црквама, храмовима, синагогама, џамијама и светилиштима. Користе молитвени ћилим, бројанице, молитвени точак, иконе, молитвенике и плочице на које записују молитве и каче их у својим светилиштима.

Молитва одваја људе од других живих створења на земљи. Истина, нама је као и животињама потребна храна, ваздух и вода. Као и оне, и ми се рађамо, живимо и умиремо (Проповедник 3:19). Али само се људи моле. Зашто?

Можда је најједноставнији одговор да имамо потребу за тим. Уосталом, већина људи сматра да је молитва начин да приступе духовном свету који је за њих нешто вечно и свето. Библија каже да смо рођени с том потребом (Проповедник 3:11). Исус Христ је једном приликом рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).

’Духовне потребе‘ — зар управо то није разлог због чега постоје сва та верска здања и предмети и због чега се проводе сати и сати у молитвама? Наравно, неки своје духовне потребе задовољавају сами или уз помоћ других људи. Међутим, зар не мислите да су људи немоћни да пруже праву помоћ? Тако смо слаби, кратког века и сужених видика. Само нам неко ко је далеко мудрији, моћнији и дуговечнији од нас може пружити оно што нам треба. Које нас заправо духовне потребе наводе да се молимо?

Размислите о следећем: Да ли сте икада осетили снажну потребу за вођством, мудрошћу или одговорима на питања која су ван домашаја људских сазнања? Да ли вам је икада била потребна утеха када сте патили услед страшног губитка, вођство када сте се суочили с тешким одлукама или опроштај када сте били савладани осећањем кривице?

Према Библији, све су то оправдани разлози за молитву. Она је најмеродавнија књига о овој теми и у њој су записане молитве многих верних мушкараца и жена. Молили су се за утеху, вођство, опроштај и одговоре на најтежа питања (Псалам 23:3; 71:21; Данило 9:4, 5, 19; Авакум 1:3).

Иако различите, њихове молитве су имале нешто заједничко. Сви они су знали шта је неопходно да би молитва била услишена, а то је нешто што се често превиђа или занемарује у данашњем свету. Они су знали коме треба да се моле.