Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2010.

Молитва — да ли помаже?

Молитва — да ли помаже?

ДА ЛИ нам молитва може помоћи? Библија показује да молитва заиста помаже Божјим верним слугама (Лука 22:40; Јаков 5:13). Заправо, молитва нам може много користити у духовном, емотивном и чак физичком смислу. Како?

На пример, претпоставимо да је ваше дете добило поклон. Да ли бисте га поучили да је довољно само да осећа захвалност? Или бисте га научили да то изрази? Када снажна осећања преточимо у речи, ми се усредсређујемо на њих и продубљујемо их. Да ли исто важи и за молитву? Свакако! Осмотримо неке примере.

Молитва захвале. Када захваљујемо нашем Оцу за добро које долази од њега, тада се усредсређујемо на наше благослове. Тако постајемо још захвалнији, срећнији и позитивнији (Филипљанима 4:6).

Пример: Исус је захвалио свом Оцу што га је саслушао и одговорио на његове молитве (Јован 11:41).

Молитва за опроштај. Када од Бога тражимо опроштај, тада изоштравамо своју савест, наше покајање је још искреније и свеснији смо озбиљности греха. Такође се ослобађамо терета кривице.

Пример: Давид је у молитви изразио покајање и жалост (Псалам 51).

Молитва за вођство и мудрост. Када Јехову молимо за вођство и мудрост како бисмо донели добре одлуке, то нам помаже да будемо истински понизни. Тада смо свеснији својих граница и развијамо поверење у нашег небеског Оца (Пословице 3:5, 6).

Пример: Соломон је понизно молио за вођство и мудрост да би владао над Израелом (1. Краљевима 3:5-12).

Молитва за помоћ у невољи. Ако излијемо своје срце Јехови када смо под емотивним стресом, осетићемо олакшање и ослонићемо се на њега уместо на себе (Псалам 62:8).

Пример: Краљ Аса се молио када се суочио с далеко надмоћнијим непријатељем (2. Летописа 14:11).

Молитва у корист других. Такве молитве нам помажу да надвладамо себичност и развијамо самилост и саосећање.

Пример: Исус се молио за своје следбенике (Јован 17:9-17).

Молитва хвале. Када хвалимо Јехову због његових предивних дела и особина, то нам помаже да га још више поштујемо и ценимо. Такве молитве могу нам помоћи да му се приближимо као свом Богу и Оцу.

Пример: Давид је од срца хвалио Бога за оно што је створио (Псалам 8).

Још један благослов који доноси молитва јесте „Божји мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:7). Задржати унутрашњи мир у свету пуном проблема заиста је изузетан благослов, који нам користи чак и у физичком погледу (Пословице 14:30). Да ли је то само резултат нашег труда? Или је укључено нешто више?

Молитва нам користи у физичком, емотивном и изнад свега у духовном смислу