Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  август 2010.

 Питања читалаца

Да ли сви имају прилику да упознају Бога?

Да ли сви имају прилику да упознају Бога?

Када је један човек питао Исуса која је највећа заповест, он је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Али да би неко заволео Бога мора да га упозна (Јован 17:3). Да ли ће сви људи имати прилику за то?

Бога можемо упознати првенствено преко Библије (2. Тимотеју 3:16). Многи живе у срединама где се Библија може лако набавити. Ти људи су можда више пута били позивани да почну да проучавају Библију и тако упознају Бога (Матеј 28:19). Неки су одмалена поучавани истини о Богу јер су их одгајили брижни и побожни родитељи (Поновљени закони 6:6, 7; Ефешанима 6:4).

Међутим, други нису имали тако повољне услове. Неки потичу из породице у којој је насиље уобичајено и у којој нису добили родитељску љубав (2. Тимотеју 3:1-5). Онима који су одрастали у таквом окружењу може бити тешко да доживе Бога као небеског Оца који их воли. Многи нису имали могућности да стекну адекватно образовање због чега им је тешко да читају Библију. Други су пак заслепљени лажним верским учењима или живе у породици, средини или земљи у којој се не толерише поучавање људи библијској истини (2. Коринћанима 4:4). Да ли због таквих околности ти људи не могу да упознају Бога и заволе га?

Исус је потврдио да ће неким људима због изазова с којима се суочавају бити тешко да воле Бога и буду му послушни (Матеј 19:23, 24). Међутим, Исус је подсетио своје ученике да чак и ако неке препреке људима изгледају несавладиво, „Богу је све могуће“ (Матеј 19:25, 26).

Размислите о следећим чињеницама: Јехова Бог се побринуо да његова Реч, Библија, буде најраспрострањенија књига свих времена. У Библији је проречено да ће се добра вест о Богу и његовој намери са земљом проповедати „по целом свету“ (Матеј 24:14). Данас Јеховини сведоци проповедају ту добру вест у преко 230 земаља и производе библијску литературу на око 500 језика. Чак и они који немају прилике да читају Библију могу много тога научити о истинитом Богу посматрајући оно што је он створио (Римљанима 1:20).

Сем тога, Божја Реч каже: „Јехова испитује сва срца и сваку помисао и жељу разабире. Ако га будеш тражио, даће ти да га нађеш“ (1. Летописа 28:9). Дакле, иако Јехова не обећава да ће сви имати потпуно исту прилику да га упознају, он гарантује да ће све особе искреног срца на неки начин ипак имати прилику за то. Он чак гарантује да ће и они који га из неких разлога никада нису могли упознати добити ту прилику посредством ускрсења у праведном новом свету (Дела апостолска 24:15).

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Како препознати праву религију?

Постоји ли само једна права религија? Осмотрите пет обележја праве религије.