Он: „Не могу да верујем колико смо моја жена и ја различити! На пример, ја волим рано да устајем, а она воли касно да иде на спавање. А њене промене расположења уопште не разумем! И још нешто — када ја кувам, стално ме критикује, посебно зато што бришем руке крпом за судове.“

Она: „Мој супруг не прича много. Ја сам навикла на своју породицу у којој се много прича, посебно за време оброка. А када мој муж кува, он брише руке крпом за судове. То ме нервира! Зашто су мушкарци тако компликовани? Како некима полази за руком да имају успешан брак?“

АКО сте недавно ступили у брак, да ли сте наишли на сличне проблеме? Да ли вам се чини да су се код вашег брачног друга изненада појавиле мане и слабости које нисте примећивали док сте се забављали? Како можете ублажити „телесну невољу“, то јест свакодневне проблеме које имају брачни парови? (1. Коринћанима 7:28).

Као прво, немојте очекивати да ћете само зато што сте положили брачни завет одмах постати стручњаци за брачни живот. Можда сте пре брака већ развили вештине које су драгоцене у међуљудским односима и трудили се да их побољшате током забављања. Међутим, те вештине ће у браку бити испитане на нове начине, а вероватно ће бити потребно да стекнете још неке. Да ли ћете грешити? Свакако. Можете ли успети у томе? Апсолутно!

Најбољи начин да се развије нека вештина јесте обратити се стручњаку и затим применити његове савете. Највећи стручњак за брак јесте Јехова Бог. На крају крајева, он нас је створио са жељом да ступимо у брак (Постанак 2:22-24). Запазите како вам његова Реч Библија може помоћи да савладате проблеме и стекнете вештине које су вам неопходне да би ваш брак потрајао још дуго након прве године.

 ВЕШТИНА БР. 1. НАУЧИТЕ ДА СЕ ДОГОВАРАТЕ

У чему је проблем?

Кејџи, * супруг из Јапана, понекад је заборављао да његове одлуке утичу на његову жену. „Прихватао сам позиве а да се пре тога нисам договорио са супругом“, каже он. „Касније би се испоставило да њој није баш увек одговарало оно што сам испланирао.“ Ален из Аустралије каже: „Сматрао сам да се прави мушкарац не договара са својом женом.“ Он је имао проблем због свог васпитања. Слично је било и с Дајаном из Велике Британије. Она каже: „Навикла сам да питам своју породицу за савет. Зато бих се пре доношења одлука прво договарала с њима а не са својим мужем.“

Које је решење?

Имајте на уму да Јехова Бог на брачни пар гледа као на „једно тело“ (Матеј 19:3-6). У његовим очима ниједан међуљудски однос није важнији од односа између мужа и жене! Да би та веза остала јака, неопходна је добра комуникација.

Муж и жена могу много научити ако размотре како је Јехова Бог комуницирао са Аврахамом. На пример, прочитајте разговор забележен у Постанку 18:17-33. Запазите да је Бог указао част Аврахаму на три начина. (1) Јехова му је објаснио шта намерава да учини. (2) Слушао је док је Аврахам износио своје гледиште. (3) Колико је то било могуће, Јехова је прилагодио свој начин поступања како би изашао Аврахаму у сусрет. Како бисте могли следити тај пример у комуникацији с брачним другом?

САВЕТ: Када разговарате о нечему што ће утицати на вашег супружника, (1) објасните како бисте ви решили тај проблем, али изнесите то као предлог а не као коначну одлуку или ултиматум; (2) замолите брачног друга да изнесе своје мишљење и признајте да има право на другачије гледиште; (3) „нека ваша разумност буде позната“ тако што ћете се прилагодити његовим жељама кад год је то могуће (Филипљанима 4:5).

ВЕШТИНА БР. 2. НАУЧИТЕ ДА БУДЕТЕ ТАКТИЧНИ

У чему је проблем?

Због породице и културе у којој смо одрасли, можда имамо навику да своје мишљење изражавамо директно, па чак и грубо. На пример, Лиам који живи у Европи каже: „Тамо одакле ја долазим људи су прилично нетактични. Моја жена је често била   узнемирена због тога што сам на груб начин изражавао своје мишљење. Морао сам да научим да будем нежнији.“

Које је решење?

Немојте претпостављати да ваш брачни друг жели да се с њим разговара на исти начин како сте ви навикли (Филипљанима 2:3, 4). Савет који је апостол Павле дао једном мисионару такође је користан за нове брачне парове. Написао је: „Господов роб не сме да се свађа, него треба да буде благ.“ Грчка реч која је преведена као „благ“ такође се може превести и као „тактичан“ (2. Тимотеју 2:24, фуснота). Тактичност је способност да се увиди колико је ситуација деликатна и да се затим поступа благо како се не би увредила друга особа.

САВЕТ: Када вас брачни друг наљути, замислите да не разговарате с њим већ с добрим пријатељем или послодавцем. Да ли бисте и даље говорили истим тоном и бирали исте речи? Затим размислите о томе зашто ваш брачни друг заслужује да с њим разговарате с још више поштовања и тактичности него с пријатељем или послодавцем (Колошанима 4:6).

ВЕШТИНА БР. 3. НАУЧИТЕ ДА ПРИХВАТИТЕ СВОЈЕ НОВЕ УЛОГЕ

У чему је проблем?

У почетку муж може бити неспретан у показивању поглаварства, а жена можда није навикла да на тактичан начин даје предлоге. На пример, Антонио из Италије каже: „Мој отац се готово никада није договарао с мајком о породичним одлукама. Зато сам у почетку владао над својом породицом као неки диктатор.“ Деби из Канаде каже: „Захтевала сам од мужа да буде уреднији. Али он се због мог заповедничког приступа само још више опирао.“

Које је решење за мужа?

Неки мужеви мешају оно што Библија каже о подложности жене са оним што говори о послушности детета родитељу (Колошанима 3:20; 1. Петрова 3:1). Међутим, Библија  каже да ће муж ’прионути уз своју жену и њих двоје биће једно тело‘, али не каже то исто за родитеља и дете (Матеј 19:5). Јехова описује жену као помоћницу и допуну свом мужу (Постанак 2:18). Он нигде не каже да је дете помоћник или допуна родитељу. Шта мислите, ако се муж опходи према жени као према детету, да ли показује поштовање према брачном уређењу?

Заправо, Божја Реч вас подстиче да се опходите са женом исто онако како се Исус опходио са хришћанском скупштином. Вашој жени ће бити лакше да вас прихвати као свог поглавара ако (1) не очекујете да одмах и без грешке покаже подложност и (2) волите је као своје тело, чак и када се појаве проблеми (Ефешанима 5:25-29).

Које је решење за жену?

Признајте да је муж сада ваш поглавар ког је Бог поставио (1. Коринћанима 11:3). Ако поштујете мужа, поштујете Бога. Ако одбаците његово поглаварство, откривате не само шта мислите о њему већ и о Богу и његовим мерилима (Колошанима 3:18).

Када разговарате о спорним питањима, научите да нападате проблем а не личност свог мужа. На пример, краљица Јестира је желела да њен муж, краљ Асвир, исправи једну неправду. Уместо да нападне њега, тактично је изразила своје мишљење. Он је прихватио предлог и учинио оно што је исправно (Јестира 7:1-4; 8:3-8). Вашем мужу ће бити лакше да вас воли ако му (1) дате времена да навикне на своју нову улогу поглавара породице и (2) показујете поштовање чак и када погреши (Ефешанима 5:33).

САВЕТ: Уместо да размишљате у чему ваш брачни друг треба да се промени, усредсредите се на оно у чему ви треба да се поправите. Мужеви, када вашој жени засмета што сте пропустили да покажете поглаварство или сте га показали на погрешан начин, питајте је како се можете побољшати и затим то запишите. Жене, када ваш муж сматра да му нисте показали поштовање, питајте га како се можете поправити и то забележите.

Имајте разумна очекивања

Научити како можемо имати срећан и уравнотежен брачни однос слично је као научити возити бицикл. Док стичемо самопоуздање у вожњи, очекујемо и неке падове. Слично томе, док стичете искуство у браку, можете очекивати и неке грешке којих ћете се стидети.

Сачувајте смисао за хумор. Озбиљно схватите оно што брине вашег брачног друга, али научите да се смејете својим грешкама. Искористите прилике да обрадујете свог брачног друга у вашој првој години (Поновљени закони 24:5). Изнад свега, допустите Божјој Речи да управља вашим браком. Ако то чините, он ће бити све јачи из године у годину.

^ одл. 9 Нека имена су промењена.

РАЗМИСЛИТЕ...

  • Да ли је мој брачни друг мој најповерљивији пријатељ или више волим да се саветујем с другима?
  • Шта сам у последња 24 сата урадио чиме сам показао љубав и поштовање према брачном другу?