Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ЈУЛ 2010

Шта обухвата познавање Божјег имена

Шта обухвата познавање Божјег имена

ДА ЛИ ваше име има неко значење? У неким деловима света обичај је да се деци дају имена са значењем. Име детета може открити у шта родитељи верују и шта им је важно, као и њихове наде и снове за будућност.

Обичај давања имена̂ која имају неко значење није ништа ново. У библијска времена су се лична имена обично давала управо због свог значења. Име је могло указивати на оно што ће особа постати или урадити у животу. На пример, говорећи о будућој улози његовог сина Соломона, Јехова је Давиду рекао: „Име ће му бити Соломон [што у основи значи „мир“]. Мир и спокојство даћу Израелу у његовим данима“ (1. Летописа 22:9).

Понекад је Јехова давао ново име особама које ће добити неку нову улогу. Аврахамова жена, која је била нероткиња, добила је име Сара, што значи „кнегиња“. Зашто? Јехова је објаснио: „Ја ћу је благословити и преко ње ћу ти дати сина. Благословићу је и од ње ће настати народи; краљеви народа изаћи ће од ње“ (Постанак 17:16). Дакле, да би се разумело зашто је Сара добила ново име, било је неопходно разумети њену нову улогу.

А како је с најважнијим од свих имена — Јехова? Шта оно значи? Када је Мојсије питао Бога за његово име, Јехова је одговорио: „Постаћу што год желим да постанем“ (Излазак 3:14). Јеховино име открива да је он Бог који има бројне улоге. Узмимо један једноставан пример: Док брине о својој деци, мајка свакодневно мора да испуни многе улоге према потребама које се појаве — да буде дадиља, куварица, учитељица. Слично је с Јеховом, само на много вишем нивоу. Да би испунио своју намеру пуну љубави за човечанство, он може постати шта год жели и испунити сваку улогу. Дакле, познавање Јеховиног имена обухвата разумевање његових многих улога и захвалност за њих.

Нажалост, лепота Божје личности скривена је од оних који не знају његово име и значење тог имена. Међутим, проучавањем Библије можете разумети Јеховину улогу мудрог Саветника, моћног Избавитеља, брижног Пастира и још многе друге. Богато значење Јеховиног имена заиста улива страхопоштовање.

Па ипак, постоје препреке које људима отежавају да упознају Бога и његово име. Следећи чланак ће говорити о томе.