Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  април 2010.

 Поучимо своју децу

Исус је научио да буде послушан

Исус је научио да буде послушан

ДА ЛИ ти је понекад тешко да будеш послушан?— * Није ништа необично ако је тако. Свакоме од нас то понекад тешко пада. Да ли си знао да је чак и Исус морао да научи да буде послушан?—

Шта мислиш, кога деца треба да слушају?— Тату и маму. У Библији пише: „Слушајте своје родитеље у Господу“ (Ефешанима 6:1). Ко је Исусов отац?— Јехова Бог. Он је и наш Отац (Матеј 6:9, 10). Али у праву си и ако кажеш да су му Јосиф и Марија отац и мајка. Знаш ли како су му они постали родитељи?—

Анђео Гаврило је рекао Марији да ће постати мајка иако није имала полне односе с неким човеком. Јехова је једним великим чудом омогућио да она затрудни. Гаврило јој је рекао: „Сила Свевишњега засениће те. Зато ће дете које ћеш родити бити свето, Божји Син“ (Лука 1:30-35).

Бог је живот свог Сина с небеса пренео у Маријину материцу. Тај живот се у њеној материци развијао баш као што се и друге бебе развијају у стомаку своје мајке. После отприлике девет месеци родио се Исус. У међувремену су се Јосиф и Марија венчали тако да је већина људи мислила да је Јосиф Исусов прави отац. Јосиф је у ствари био његов поочим. Зато би могло да се каже да је Исус имао два оца.

Када је Исус имао само 12 година урадио је нешто што је показало колико је волео свог небеског Оца, Јехову. Било је то у време празника Пасхе и Исусова породица је по свом обичају кренула на дуг пут у Јерусалим. На повратку кући у Назарет Јосиф и Марија нису приметили да Исус није с њима. Можда се питаш како су могли да га изгубе.—

Па, у то време су Јосиф и Марија имали још деце (Матеј 13:55, 56). Вероватно су и неки рођаци путовали с њима, можда Јаков и Јован, са својим оцем Зеведејем и мајком Саломом, која је можда била Маријина сестра. Зато је Марија можда помислила да је Исус с некима од рођака који су путовали с њима (Матеј 27:56; Марко 15:40; Јован 19:25).

Када су Јосиф и Марија схватили да Исуса нема, одмах су пожурили натраг у Јерусалим. Били су ван себе од бриге док су тражили свог сина. Трећег дана су га нашли у храму. Марија га је питала: „Зашто си нам то учинио? Твој отац и ја забринути смо те тражили.“ Али Исус јој је одговорио: „Зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да морам бити у дому свог Оца?“ (Лука 2:45-50).

Шта мислиш, да ли је било ружно од Исуса што је тако одговорио својој мајци?— Па, његови родитељи су  знали да он воли да буде у Божјем дому (Псалам 122:1). Зар онда није било сасвим нормално што је Исус помислио да ће га најпре тражити у храму?— Марија је касније размишљала о ономе што је Исус рекао.

Како се Исус понашао према Јосифу и Марији?— У Библији пише: „[Исус] се вратио с њима и дошао у Назарет и био им је послушан“ (Лука 2:51, 52). Шта можемо научити из Исусовог примера?— Управо то да и ми треба да будемо послушни својим родитељима.

Па ипак, Исусу није увек било лако да буде послушан, чак ни свом небеском Оцу.

Последње ноћи свог живота на земљи Исус је питао Јехову да ли је променио мишљење у вези с тим шта он треба да уради (Лука 22:42). Ипак, Исус је остао послушан Богу, премда му то није било лако. У Библији пише: „Из онога што је претрпео научио се послушности“ (Јеврејима 5:8). Шта мислиш, да ли бисмо и ми могли научити да будемо послушни чак и онда када нам то тешко пада?—

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.