Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  фебруар 2010.

 Поучимо своју децу

Ребека је хтела да угоди Јехови

Ребека је хтела да угоди Јехови

РЕБЕКА је данас уобичајено име у многим деловима света. Да ли познајеш некога ко се тако зове? — * Ребека је једна важна личност у најпознатијој књизи на свету, Библији. Шта знаш о тој жени? — Треба да имамо жељу да учимо о Ребеки зато што нам њен пример може помоћи да служимо правом Богу, Јехови.

Ребека је друга жена за коју се у Библији каже да је била прави Јеховин слуга. Да ли знаш ко је била прва таква жена? — То је била Сара, Аврахамова супруга. Она је у старости родила Исака — сина јединца. Хајде да видимо како је Ребека показала да жели да чини оно што је угодно Јехови и како је упознала Исака.

Прошло је више од 60 година откако је Бог послао Аврахама и Сару из Харана у хананску земљу. Када су остарили, Бог им обећава да ће добити сина који ће се звати Исак. Као што можеш и претпоставити, Исака су родитељи много волели. Када Сара умире у старости од 127 година, њен син Исак је већ одрастао човек и јако је тужан што је изгубио своју мајку. Аврахам не жели да Исак узме жену из Ханана пошто ти људи не служе Јехови. Зато шаље свог слугу, вероватно Елијезера, да изабере Исаку жену међу Аврахамовим рођацима у Харану, који је удаљен више од 800 километара! (Постанак 12:4, 5; 15:2; 17:17, 19; 23:1).

 Касније Елијезер стиже у Харан заједно с другим Аврахамовим слугама и десет камила натоварених залихама хране и поклонима за невесту. Заустављају се код бунара зато што Елијезер зна да људи предвече долазе по воду за своје породице и животиње. Он се моли да жена од које затражи воду а она му да и каже: „Пиј, а и твоје камиле ћу напојити“, буде она коју треба да изабере за Исака.

То се заправо и дешава! „Веома лепа“ млада Ребека стиже на бунар. Када је Елијезер замоли за воду, она каже: „Захватићу воде и за твоје камиле.“ Док она више пута трчи „до бунара да захвати воде“, Елијезер је „у чуду“ посматра. Замисли — да би напојила десет жедних камила Ребека мора да донесе 1 000 литара воде!

Елијезер јој даје прелепе дарове и сазнаје да је она ћерка Ватуила, Аврахамовог рођака. Ребека позива Елијезера и његове пријатеље ’да преноће‘ у њеном дому. Затим трчи кући и прича својој породици за посетиоце које је Аврахам послао чак из Ханана.

Када Ребекин брат Лаван види те скупе дарове које је она добила и сазнаје ко је Елијезер, он га позива у кућу. Али Елијезер каже: „Не бих да једем док не кажем шта имам.“ Затим прича зашто га је Аврахам послао. То се допада Ватуилу и његовој жени, као и Лавану, и они пристају на тај брак.

Након јела, Елијезер и људи који су били с њим остају да преноће. Сутрадан ујутру Елијезер каже: „Пустите ме мом господару.“ Али, Ребекина мајка и брат желе да они остану „барем још десет дана“. Када питају Ребеку да ли хоће одмах да пође, она каже: „Хоћу.“ Тако она одлази са Елијезером. Када стигну на своје одредиште, она постаје Исакова жена (Постанак 24:1-58, 67).

Шта мислиш, да ли је Ребеки било лако да остави породицу и пријатеље и оде далеко од куће, знајући да их можда никада више неће видети? — Наравно да није. Међутим, Јехова је благословио Ребеку зато што је хтела да учини оно што се њему допада. Она је постала преткиња нашег Спаситеља, Исуса Христа. Ако попут Ребеке желимо да радимо оно што је угодно Јехови, он ће и нас благословити (Римљанима 9:7-10).

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.