НОЈЕВ син Сим је преживео крај једног света и наставио да живи у другом. Да ли знаш због чега је тај први свет био уништен и како су Сим и његова породица преживели то уништење? — * Хајде да попричамо о томе.

У време када је Сим био млад људи су ’чинили велико зло‘. Библија каже да је свака њихова мисао била „увек усмерена ка злу“. Знаш ли шта је Бог зато учинио? — Пустио је потоп да уништи тај зли свет. Апостол Петар је написао: „Тадашњи свет [је] био уништен кад је био потопљен водом“ (Постанак 6:5; 2. Петрова 3:6).

Да ли разумеш због чега је Бог уништио тај свет? — Људи су били веома зли и стално су размишљали о лошим стварима. Исус је говорио о томе. Рекао је да су „пре потопа“ људи угађали себи, „јели и пили, женили се и удавали“. Затим је додао: „Нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео“ (Матеј 24:37-39).

На шта ти људи нису обраћали пажњу, то јест шта нису разумели? — Симов отац Ноје био је ’проповедник праведности‘, али људи нису слушали оно што им је говорио. Ноје је био послушан Богу и градио је арку која је могла да плута на води. У њој су он и његова породица преживели Потоп. Само су Ноје, његова супруга и три сина, Сим, Хам и Јафет, као и њихове супруге, чинили оно што је Бог желео. Сви други су радили оно што су они хтели и зато су били уништени у Потопу (2. Петрова 2:5; 1. Петрова 3:20).

Око годину дана након почетка Потопа, Сим је са својом породицом изашао из арке на суво тло. Злих људи више није било, али то није дуго потрајало. Син Симовог брата Хама, Ханан, учинио је нешто толико ружно да је Ноје рекао: „Нека је проклет Ханан.“ Хамов унук Неврод је такође био зао. Он се противио правом Богу Јехови и позвао је људе да саграде велику кулу звану Вавел да би себи стекли славно име. Шта мислиш, како су се због тога осећали Сим и његов отац? — (Постанак 9:25; 10:6-10; 11:4, 5).

 Били су тужни, као и Јехова. Знаш ли шта је Јехова урадио? — Направио је пометњу у језику и људи више нису разумели једни друге. Зато су престали да зидају кулу и свако је отишао с онима који су говорили његов језик, тако да су се расејали по целој земљи (Постанак 11:6-9). Али Бог није променио језик Симове породице. Због тога су могли да остану заједно и да помажу једни другима у служењу Богу. Да ли си икада размишљао о томе колико је дуго Сим служио Јехови? —

Сим је живео укупно 600 година — пре Потопа 98, а након њега 502 године. Сигурно је помагао Ноју у изградњи арке и упозоравању људи на предстојећи Потоп. Али шта мислиш, шта је Сим радио током те 502 године после Потопа? — Ноје је за Јехову рекао да је „Бог Симов“. Сим је сигурно наставио да служи Јехови и да помаже својој породици да чини исто. Неки од његових потомака су Аврахам, Сара и Исак (Постанак 9:26; 11:10-31; 21:1-3).

Размисли сада о данашњем свету у ком зло непрестано расте још од Симовог времена. Шта ће се десити с њим? — Библија каже да „свет пролази“. Али запази шта обећава: „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек.“ Према томе, ако вршимо Божју вољу, можемо бити међу онима који ће ући у Божји нови свет. Тада ће нам Бог омогућити да заувек срећно живимо на земљи! (1. Јованова 2:17; Псалам 37:29; Исаија 65:17).

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.