Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  2009-08-01

 Важни кораци ка породичној срећи

Располагање новцем

Располагање новцем

Он: „Мислим да моја жена Лора * троши новац на непотребне ствари — или барем на оно што ја сматрам непотребним. И изгледа да не уме да штеди! То постаје велик проблем када се појаве непредвиђени трошкови. Имам обичај да кажем да ако моја жена има новца у свом новчанику, она ће га и потрошити.“

Она: „Можда нисам баш најштедљивија, али мој муж нема представу о томе колико шта кошта — храна, ствари за кућу, трошкови домаћинства — а ја сам та која је највише код куће. Ја знам шта нам треба и то и купујем, чак и ако ће то довести до још једне дискусије о новцу.“

НОВАЦ је једна од тема о којима је брачним паровима најтеже да мирно разговарају. Није чудо што је углавном на врху листе најчешћих узрока свађе.

Код парова који имају неуравнотежено гледиште о новцу, може доћи до стреса, конфликата, емоционалних проблема — чак и до слабљења духовности (1. Тимотеју 6:9, 10). Родитељи који не успевају да реше новчане проблеме принуђени су да више раде, лишавајући децу и брачног друга емоционалне и духовне подршке. Посматрајући њихов лош пример, деца такође уче да неразумно располажу новцем.

„Новац је заштита“, каже Библија (Проповедник 7:12). Али новац ће штитити ваш брак и породицу ако научите не само како да управљате њим већ и како да о њему разговарате с брачним другом. * Штавише, уместо да узрокују свађу, разговори о новцу могу ојачати везу између брачних другова.

Међутим, зашто новац ствара толико проблема у браку? И које практичне кораке можете предузети како би ваши разговори о новцу били конструктивни, а не повод за свађу?

Који су узроци проблема?

Често се несугласице не јављају због самог новца, већ због недостатка поверења и страха. На пример, муж који захтева да му жена полаже рачун за сваки динар који потроши можда у ствари открива да нема баш пуно поверења у њену способност да мудро располаже новцем. А жена која се жали да њен муж није штедљив можда изражава страх да ће се у будућности десити нешто неочекивано због чега ће се породица наћи у финансијским проблемима.

Још један узрок проблема може бити то што брачни другови долазе из различитих породица. „Моја жена је одрасла у породици у којој се мудро располагало новцем“, каже Метју који је у браку осам година. „Она нема страхове с којима се ја борим.   Мој отац је био алкохоличар и страствени пушач и дешавало се да дуже време буде без посла. Често смо морали да се сналазимо без неопходних ствари и због тога имам велики страх од задуживања. Зато сам понекад неразуман у опхођењу са својом женом када је у питању новац.“ Без обзира на то шта узрокује напетост, шта можете учинити како би у вашем браку новац био савезник а не непријатељ?

Шта вам је важније — новац или брак?

Четири корака до успеха

Библија није финансијски приручник, али у њој се налазе практични савети који могу помоћи брачним паровима да избегну проблеме с новцем. Зашто не бисте осмотрили њене савете и применили следеће предлоге?

1. Научите мирно да разговарате о новцу.

„Мудри су они који се међусобно саветују“ (Пословице 13:10). Можда вам је због вашег васпитања необично да се о новцу саветујете с другима, а посебно с брачним другом. Па ипак, мудро је да научите да разговарате о тој важној теми. На пример, зашто не бисте свом супружнику објаснили шта мислите о томе како је на вас утицао став ваших родитеља према новцу? Такође покушајте да разумете како је на вашег брачног друга утицала његова породица.

Не морате чекати да се проблем појави да бисте разговарали о новцу. Један библијски писац је питао: „Иду ли двојица заједно, а да се најпре не састану и не договоре?“ (Амос 3:3). Како се ово начело може применити? Ако имате унапред договорено време за разговор о новцу, мања је вероватноћа да ће доћи до неспоразума, па самим тим и до конфликата.

САВЕТ: Редовно одвајајте време да разговарате о породичним финансијама. Могли бисте разговарати првог дана у месецу или одређеног дана сваке седмице. Нека разговор не траје дуго, можда око 15 минута или мање. Одаберите време када ћете обоје бити опуштени. Договорите се да не разговарате о новцу у одређеним приликама, на пример током оброка или када се рекреирате с децом.

2. Сложите се око тога како ће се гледати на приходе.

„Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10). Ако само ви зарађујете, можете исказивати поштовање брачном другу тако што на свој приход нећете гледати као на свој новац, већ као на заједнички (1. Тимотеју 5:8).

Ако обоје зарађујете, међусобно поштовање можете исказивати тако што ћете рећи једно другоме колика вам је зарада и договарати се о већим издацима. Ако то кријете од брачног друга, поткопавате поверење и угрожавате ваш однос. То не значи да морате да се консултујете пре него што потрошите сваки динар. Али ако разговарате о већим издацима, показујете да цените његово мишљење.

САВЕТ: Договорите се колику суму новца можете потрошити а да не обавестите брачног друга, било да је то 200 динара, 2 000 или неки други износ. Увек се консултујте са супружником ако желите да потрошите више од тога.

3. Ставите на папир план потрошње.

„Планови марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5, фуснота). Један начин да планирате за будућност и да не расипате оно што сте тешко зарадили јесте да направите план потрошње. Нина, која је у браку пет година, каже: „Када на папиру видите колики су вам приходи а колики трошкови, то заиста отвара очи. Кад су чињенице пред вама, свака расправа је сувишна.“

Метода састављања тог плана не мора да буде компликована. Дарен, који је у браку 26 година и има два сина, каже: „У почетку смо користили коверте. Новац за наредну седмицу стављали смо у различите коверте. На пример, имали смо једну  за храну, једну за забаву, па чак и за фризера. Ако бисмо потрошили новац из једне коверте, позајмили бисмо из друге, али смо се увек трудили да га вратимо што је пре могуће.“ Ако ретко плаћате рачуне готовином већ користите картице, посебно је важно да имате план и да пратите издатке.

САВЕТ: Ставите на папир све фиксне трошкове. Договорите се који ће се проценат прихода остављати на страну. Затим наведите друге трошкове као што су храна, струја и рачуни за телефон. Неколико месеци бележите оно што сте потрошили. Ако је потребно, направите измене у начину живота како не бисте упали у дугове.

4. Расподелите одговорности.

„Боље је двојици него једноме, јер имају добру плату за свој труд“ (Проповедник 4:9, 10). У неким породицама муж брине о финансијама. У другим способна жена брине о томе (Пословице 31:10-28). Међутим, многи парови се договоре да деле ту одговорност. „Моја жена брине о рачунима и мањим издацима“, каже Марио који је у браку 21 годину. „Ја бринем о порезима, уговорима и станарини. Имамо отворену комуникацију и сарађујемо.“ Коју год методу да користите, кључ је у томе да радите заједно као тим.

САВЕТ: Узимајући у обзир јаче и слабије стране које свако од вас има, договорите се ко ће преузети коју одговорност. Након неколико месеци, проверите како то функционише. Будите спремни за измене. Да бисте више ценили оно што ваш брачни друг ради, као што је плаћање рачуна или одлазак у куповину, повремено можете заменити улоге.

Шта треба да открије разговор о новцу

Ваши разговори о новцу не треба да ослабе међусобну љубав. То је увидела и Леа, која је у браку пет година. Она каже: „Мој муж и ја смо научили да имамо отворену и искрену комуникацију о новцу. Захваљујући томе сада радимо као тим и наша љубав је све јача.“

Када брачни другови разговарају о томе како желе да потроше новац, они једно с другим деле своје снове и наде, чиме потврђују своју оданост. Када се договарају пре неке веће куповине, показују поштовање према мишљењу и осећањима другог. Када једно другом дају слободу да потроши одређену суму новца, изражавају поверење. То су важне одлике једног односа у коме заиста влада љубав. Пошто је такав однос свакако много вреднији од самог новца, зашто бисте се препирали око њега?

^ одл. 3 Имена су промењена.

^ одл. 7 Библија каже да је „муж поглавар жени“, тако да је првенствено он одговоран за то како ће се користити новац и обавезан је да се према жени опходи с љубављу и несебично (Ефешанима 5:23, 25).

РАЗМИСЛИТЕ...

  • Када смо последњи пут мој брачни друг и ја мирно разговарали о новцу?
  • Шта могу рећи и учинити како бих показао да ценим начин на који мој супружник финансијски подупире породицу?