Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  2009-05-01

Бруклински бетел — сто година постојања

Бруклински бетел — сто година постојања

ГОДИНА 1909. ушла је у историју града Њујорка. Тада је пуштен у промет мост Квинсборо, који спаја Квинс и Менхетн, као и мост Менхетн, још једна спона између Менхетна и Бруклина.

Улица Хикс 13-17 (1909-1918)

Била је то веома важна година и за Јеховине сведоке. Чарлс Тејз Расел, председник корпорације Watch Tower Bible and Tract Society, којом се служе Јеховини сведоци, увидео је још раније да постоји могућност да се добра вест о Божјем Краљевству проповеда у већем обиму (Матеј 24:14). Веровао је да би пресељење седишта корпорације из Питсбурга у Пенсилванији у Бруклин у Њујорку био важан корак у том правцу. Припреме су започеле 1908. и пресељење је било завршено почетком следеће године.

Зашто је изабран Бруклин?

Они који су у то време предводили у делу проповедања знали су да је ширење јеванђеља путем проповеди у новинама  делотворан начин да се библијска истина пренесе што већем броју људи. До 1908. године, Раселове седмичне проповеди су биле објављиване у 11 новина чији је укупни тираж износио 402 000 примерака.

Раселове проповеди су објављиване у новинама

Међутим, Расел је написао: „Браћа која су упозната с радом новинских кућа... рекла су нам да би се седмичне проповеди читале широм Сједињених Држава уколико би долазиле из [већег центра], као и да би их за годину дана могле редовно објављивати стотине дневних листова.“ Због тога је започела потрага за местом које би било најпогодније за даље ширење дела проповедања.

Улица Адамс 117 (од 1927. до данас)

Зашто је изабран Бруклин? Расел је рекао: „Након што смо се помолили за Божје вођство, закључили смо да би Бруклин био најбоље место за наше дело жетве будући да има велики број становника... и познат је као ’Град цркава‘.“ Резултати су показали да је то била мудра одлука. За кратко време, Раселове проповеди су излазиле у 2 000 новина.

Пресељење у Њујорк је било добра одлука из још једног разлога. До 1909. су отворене подружнице у Великој Британији, Немачкој и Аустралији, а на помолу је било отварање још неких. Због тога је било добро да се светска централа налази у лучком граду који такође има одличну мрежу путева и железнице.

Откуда назив Бетел?

Прво седиште корпорације Watch Tower Bible and Tract Society отворено је 1880-их у Алегенију (сада део Питсбурга). Тада се звало Библијска кућа. До 1896. у њему је радило 12 особа.

Авенија Миртл 35 (1920-1922)

Међутим, након пресељења у Бруклин 1909. назив нове зграде за становање  промењен је у Бетел. * Због чега? Имање које је купљено у улици Хикс 13-17 припадало је раније угледном свештенику Хенрију Ворду Бичеру и било је познато као Бетел Бичер. Такође је купљена његова некадашња кућа у Колумбија Хајтсу 124. У издању Стражарске куле од 1. марта 1909, писало је: „Сигурно делује веома занимљиво што смо купили стари Бетел Бичер и затим стицајем околности и кућу у којој је он некада становао... Овај нови дом назваћемо ’Бетел‘ а зграду с канцеларијама и двораном ’Бруклински шатор састанка‘. Ова имена ће заменити досадашњи назив ’Библијска кућа‘.“

Проширени објекти у Бруклину, као и објекти у Волкилу и Патерсону у држави Њујорк, који обухватају стамбене зграде, штампарију и зграде с канцеларијама и данас се зову Бетел. Заправо, Бетели сада постоје у 113 земаља широм света. У њима ради више од 19 000 добровољаца који обављају активности везане за ширење библијске истине.

Штампарија у Волкилу

Срдачна добродошлица посетиоцима

Образовни центар у Патерсону

Посвећење Бетела у Бруклину одржано је 31. јануара 1909, а у понедељак, 6. септембра исте године био је Дан отворених врата. Стотине Истраживача Библије, како су се Јеховини сведоци тада звали, дошли су у обилазак нових објеката. Многи су стигли право с конгреса који је био одржан у Саратога Спрингсу, око 320 километара северно од Њујорка. Чарлс Тејз Расел је лично дочекивао и поздрављао оне који су дошли. *

Посетиоцима се и данас изражава срдачна добродошлица. Сваке године више од 40 000 њих дође у обилазак објеката у Бруклину. Бруклински Бетел и даље има важну улогу у напретку дела проповедања и поучавања о Божјем Краљевству, на благослов милиона људи.

^ одл. 11 Хебрејска реч Бетел значи „дом Божји“. У Библији се Ветиљ (на хебрејском Бетел) помиње као важан израелски град. Само се Јерусалим помиње чешће од њега.

^ одл. 14 Више историјских појединости може се наћи у књизи Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, на странама 718-723; издали Јеховини сведоци.