Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  2009-02-01

Добро дошли на састанке Јеховиних сведока!

Добро дошли на састанке Јеховиних сведока!

МОЖДА сте пролазили поред неког верског објекта Јеховиних сведока и питали се шта се дешава у њему. Места на којима одржавају састанке, Сведоци зову Дворане Краљевства. Да ли сте знали да су њихови седмични састанци отворени за јавност? Сведоци изражавају срдачну добродошлицу свима који дођу на њихове састанке.

Међутим, можда се питате: Зашто се Јеховини сведоци састају? Како изгледају њихови састанци? Шта су особе које нису Сведоци, а биле су на њиховим састанцима, рекле о томе?

Окупљање Божјег народа у древна времена

Још од древних времена, људи су се окупљали како би обожавали Бога и учили о њему. Пре скоро 3 500 година, Израелцима је било речено: „Скупи народ — мушкарце, жене, децу и странце који живе у твом граду — да чују и да науче да се боје Јехове, вашег Бога, и да савесно поступају по свим речима овог закона“ (Поновљени закони 31:12). На тај начин су и млади и стари у Израелу поучавани да служе Јехови Богу и буду му послушни.

Вековима касније, када је основана хришћанска скупштина, састанци су и даље били важно обележје служења правом Богу. Апостол Павле је написао: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге“ (Јеврејима 10:24, 25). Баш као што приврженост међу члановима породице расте када проводе време заједно, тако и љубав међу онима који желе да служе Богу постаје снажнија када се састају да би обожавали Бога.

У складу с тим примерима из Светог писма, Јеховини сведоци се састају у својим Дворанама Краљевства двапут седмично. Ти састанци помажу присутнима да цене, разумеју и примењују библијска мерила. Програм састанака је углавном исти у целом свету и сваки састанак има одређену сврху. Присутни се пре и после састанака храбре у међусобним разговорима (Римљанима 1:12). Како изгледа сваки од тих састанака?

Библијско предавање

Већина људи најпре присуствује једном библијском предавању које је намењено свима, не само Сведоцима. Оно се обично одржава током викенда. Исус Христ је често износио говоре у јавности. Један од њих је и чувена Проповед на гори (Матеј 5:1; 7:28, 29). Апостол Павле је држао говор пред Атињанима (Дела апостолска 17:22-34). У складу с тим примерима, на споменутом састанку Јеховиних сведока износи се говор који није намењен само Сведоцима, већ и онима који можда први пут присуствују.

Тај састанак почиње песмом из књиге Певајмо хвалоспеве Јехови. * Сви који то желе могу устати и придружити се Сведоцима у певању. Након кратке молитве, један говорник који добро познаје Библију, износи говор који траје 30 минута. (Видети оквир  „Предавања која истичу практичну вредност Библије“.) Његов говор се чврсто темељи на Библији. Говорник често позива присутне да у својој Библији прате изабране стихове које чита. Због тога можда желите да на састанак понесете своје Свето писмо или да замолите неког од Јеховиних сведока да вам га да пре састанка.

 Разматрање Стражарске куле

У већини скупштина Јеховиних сведока, након јавног предавања следи разматрање Стражарске куле. То је разматрање једне библијске теме у виду питања и одговора, које траје један сат. Тај део програма подстиче присутне да опонашају пример становника Верије из времена апостола Павла, који су „свим срцем примили реч и сваки дан истраживали Писма“ (Дела апостолска 17:11).

Разматрање Стражарске куле почиње песмом. Информације које се осматрају и питања која водитељ поставља налазе се у другом издању овог часописа, које је намењено за проучавање. То издање можете добити од Јеховиних сведока. Неке од недавно обрађених тема су: „Родитељи — с љубављу васпитавајте своју децу“, „Никоме не враћајте зло за зло“ и „Зашто ће ускоро нестати сва патња“. Иако се то разматрање одржава у виду питања и одговора, присутни учествују добровољно. Одговоре обично дају они који су раније прочитали чланак и наведене стихове из Светог писма и размислили о томе. Овај део програма се завршава песмом и молитвом (Матеј 26:30; Ефешанима 5:19).

Скупштинско разматрање Библије

Једно вече седмично, Јеховини сведоци имају још један састанак у Дворани Краљевства. Он се састоји од три дела и траје 1 сат и 45 минута. Први део тог састанка је скупштинско разматрање Библије, које траје 25 минута. Оно помаже присутнима да боље упознају Библију, направе потребне измене у свом размишљању и ставовима и буду бољи хришћани (2. Тимотеју 3:16, 17). Попут разматрања Стражарске куле, и овде се путем питања и одговора разматра нека  библијска тема. Учествовање у разматрању је добровољно. Да би се Свето писмо боље разумело, обично се користи нека књига или брошура коју су издали Јеховини сведоци.

Зашто се током разматрања користи литература која се темељи на Светом писму? У древна библијска времена, није било довољно само читати Божју Реч. Божје слуге су ’тумачиле и разлагале смисао Божјег закона. Тако су објашњавали прочитано‘ (Немија 8:8). Недавних година, публикације које обрађују библијске књиге Исаије и Данила, као и Откривење, помогле су присутнима да на састанцима разумеју те делове Библије.

Теократска школа проповедања

Након скупштинског разматрања Библије, следи теократска школа проповедања. Тај део састанка траје 30-минута и осмишљен је тако да помогне хришћанима да буду ’вешти у поучавању‘ (2. Тимотеју 4:2). На пример, да ли су вас ваше дете или пријатељ питали нешто о Богу или Библији на шта нисте знали одговор? Теократска школа проповедања вам може помоћи да научите како да на темељу Библије уверљиво одговорите на нека тешка питања. На тај начин можемо доживети исто што и пророк Исаија, који је рекао: „Суверени Господ Јехова дао ми је језик поучених, да знам шта да кажем уморноме“ (Исаија 50:4).

На почетку ове школе, износи се говор који се темељи на делу Библије, који су присутни били подстакнути да прочитају у текућој седмици. Након тога, говорник позива присутне да кажу шта би издвојили из тог материјала. После тог разматрања, учесници износе додељене програмске тачке.

Њима може бити додељено да с подијума прочитају неки део Библије или да прикажу како се једно библијско учење може објаснити некој особи. Након сваке програмске тачке, водитељ тог дела програма похваљује сваког учесника за оно што је добро урадио у својој тачки. Његови савети се темеље на једном приручнику  који Сведоци користе на том састанку. Касније, након састанка, водитељ може насамо указати учесницима на којим пољима могу да се побољшају.

Тај динамичан део програма осмишљен је да помогне не само учесницима већ свима на састанку, који би желели да побољшају своје читање, излагање и поучавање. Након теократске школе проповедања, отпева се песма која се темељи на једном библијском стиху којом започиње следећи део програма.

Поучавање за хришћанску службу

Последњи део програма је поучавање за хришћанску службу. Путем говора, приказа, интервјуа и учешћа публике, присутни се поучавају како да делотворно преносе библијску истину. Пре него што је послао своје ученике да проповедају, Исус их је окупио и дао им детаљна упутства (Лука 10:1-16). Због тога што су били потпуно спремни за проповедање, доживели су многа занимљива искуства. Касније су то испричали Исусу (Лука 10:17). Ти ученици су често причали о ономе што су доживели у служби проповедања (Дела апостолска 4:23; 15:4).

Поучавање за хришћанску службу траје 35 минута. Смернице за тај део програма излазе у месечном билтену Сведока који се зове Наша служба за Краљевство. Недавно су осматране следеће теме: „Служите Јехови као породица“, „Зашто увек изнова долазимо“ и „Опонашај Христа док проповедаш“. Програм завршава песмом и један члан скупштине је задужен да упути закључну молитву.

Како су састанци деловали на посетиоце

Јеховини сведоци настоје да свима буде пријатно на њиховим састанцима. На пример, Ендру је чуо многе лоше приче о Јеховиним сведоцима. Међутим, када је први пут дошао на састанак, био је изненађен добродошлицом која му је указана. „Било ми је веома пријатно“, каже Ендру. „Био сам веома изненађен љубазношћу Сведока и пажњом коју су ми посветили.“ Ашел, једна тинејџерка из Канаде, слаже се с тим. „На састанку је било веома занимљиво. Могла сам га лако пратити.“

Жозе из Бразила је у својој средини био на гласу као агресиван. Без обзира на то, био је позван да дође на један састанак Јеховиних сведока. „Особе у Дворани Краљевства су ме срдачно поздравиле иако су знале како сам се раније понашао“, каже он. Асуши из Јапана, каже: „Морам признати да сам био као на иглама када сам први пут дошао на састанак Јеховиних сведока. Међутим, видео сам да су као и сви други људи. Заиста су се трудили да се угодно осећам.“

Наша врата су отворена и за вас

Као што се види из претходно реченог, долазак на састанке Јеховиних сведока може бити веома корисно искуство. Сазнаћете нешто о Јехови Богу и он ће вас на темељу Светог писма поучити за ваше добро (Исаија 48:17).

Улаз је слободан и нема сакупљања прилога. Да ли бисте желели да посетите један састанак у Дворани Краљевства у вашем крају? Наша врата су вам широм отворена.

^ одл. 10 Све публикације које се помињу у овом чланку издали су Јеховини сведоци.