ДА ЛИ си икада видео како неко ради нешто неисправно? — * Самуило је то видео. Живео је на месту где не бисмо очекивали да се тако нешто ради. Био је то шатор где су Израелци обожавали Бога, а налазио се у граду Силоаму. Хајде сада да видимо како је пре 3 000 година Божји шатор постао Самуилов дом.

Самуилова мајка Ана је пре него што се он родио жарко желела да има децу. Током једне посете шатору, Ана се у вези с тим молила Богу. Толико се горљиво молила да су јој усне подрхтавале. Због тога је првосвештеник Илије помислио да је пијана. Али када је схватио да је она у ствари много тужна, Илије ју је благословио речима: „Нека ти Израелов Бог услиши молитву коју си му упутила“ (1. Самуилова 1:17).

Касније је Ана родила сина Самуила и толико је била срећна да је свом мужу Елкани рекла: ’Кад Самуило престане да сиса, одвешћу га у шатор да тамо служи Богу.‘ То је и учинила. Тада је Самуило имао четири или пет година.

Илије је остарио, а његови синови Офније и Финес нису исправно обожавали Јехову. Чак су имали неморалне односе са женама које су долазиле да посете шатор! Шта је требало да њихов отац уради? Шта ти мислиш? — Требало је да их прекори и забрани им да чине такве лоше ствари.

Самуило је одрастао у таквом окружењу и вероватно је знао какви су били Илијеви синови. Да ли је Самуило пошао њиховим стопама? — Не, он није одступао од оног што је исправно, баш као што су га поучили његови родитељи. С друге стране, није чудо што је Јехова био љут на Илија. Чак је послао и једног пророка  да му каже како ће казнити његову породицу, поготово његове покварене синове (1. Самуилова 2:22-36).

Самуило је наставио да служи у шатору заједно са Илијем. Када је једне вечери спавао, Самуило је зачуо да га неко дозива. Зато је отрчао код Илија, али он му је рекао да га није звао. То се поновило и други пут. Али када се то десило и трећи пут, Илије је упутио Самуила да се одазове речима: „Кажи Јехова, јер слуша твој слуга.“ Када је Самуило изговорио те речи, Јехова му се обратио. Да ли знаш шта је Јехова рекао Самуилу? —

Бог је поновио Самуилу оно што је раније рекао свом пророку, наиме, да ће казнити Илијеву породицу. Сутрадан ујутро, Самуило се плашио да то каже Илију. Али Илије је био упоран: „Молим те, немој ништа да ми тајиш.“ Зато је Самуило на крају пренео Илију све што је Јехова рекао да ће учинити. Илије је одговорио: „То је Јеховина воља. Нека чини шта хоће.“ На крају су Офније и Финес погинули, а Илије је такође настрадао (1. Самуилова 3:1-18).

За то време, „Самуило је растао, и Јехова је био с њим“. Када су Илије и његови синови погинули, Самуило је вероватно био тинејџер, што је важно доба у животу младе особе. Да ли мислиш да је Самуилу било лако да исправно поступа чак и кад други око њега нису тако поступали? — Иако није било лако, Самуило је верно служио Јехови све до краја свог живота (1. Самуилова 3:19-21).

А ти? Да ли ћеш и ти бити попут Самуила док одрасташ? Да ли ћеш се држати онога што је исправно? Да ли ћеш живети по ономе што научава Библија и по ономе чему те поучавају родитељи? Уколико то чиниш, обрадоваћеш и Јехову и своје родитеље.

^ одл. 3 Уколико читате с децом, црта треба да вас подсети да застанете и питање упутите својој деци.