Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  2008-06-01

 Поучимо своју децу

Девојчица која је желела да помогне

Девојчица која је желела да помогне

ДА ЛИ познајеш некога ко је био или је сада јако болестан? — Да ли си пожелео да му некако помогнеш? — Шта ако је из неке друге земље или је друге религије? Да ли и тада желиш да му помогнеш да оздрави? — Једна девојчица која је живела у Израелу пре скоро 3 000 година показала је такав став. Хајде да видимо шта се десило.

Између древног Израела, где је она живела, и суседне Сирије често је долазило до сукоба (1. Краљевима 22:1). Једног дана су дошли Сиријци у Израел и одвели ту девојчицу у заробљеништво у Сирију. Тамо је постала слушкиња Наманове жене. Он је био заповедник сиријске војске и имао је веома тешку болест, која се зове губа, од које настају чиреви по телу и која може унаказити особу.

Једном приликом та мала слушкиња каже својој господарици како њен муж може бити излечен: ’Ако би Наман био у Самарији, Јеховин пророк Јелисеј би га могао излечити од губе.‘ Начин на који та девојчица говори о Јелисеју уверава Намана да га пророк заиста може излечити. Тако уз одобрење Вен-Адада, краља Сирије, Наман заједно са својом пратњом полази на пут дуг око 150 километара да би пронашао Јелисеја.

Прво одлазе код Јорама, краља Израела. Показују му писмо краља Вен-Адада у којем он тражи помоћ за Намана. Али Јорам не признаје ни Јехову ни пророка Јелисеја. Он мисли да Вен-Адад у ствари жели да започне сукоб с њим. Када Јелисеј чује за то, он каже краљу Јораму: „Молим те, нека тај човек дође код мене.“ Јелисеј жели да покаже да Бог има моћ да излечи Намана од његове тешке болести (2. Краљевима 5:1-8).

Када Наман стиже код Јелисеја с коњима и бојним колима, Јелисеј шаље гласника да му каже: ’Иди и окупај се седам пута у Јордану па ћеш оздравити.‘ Наман је љут. Он очекује да Јелисеј дође код њега и пређе руком преко оболелог места како би губа нестала. Уместо тога, пред њега излази само пророков гласник! Тако се Наман пун гнева окреће и полази кући (2. Краљевима 5:9-12).

 Шта би ти урадио да си био један од Наманових слугу? — Види шта његове слуге кажу: ’Да је пророк тражио од тебе нешто велико, зар не би то учинио? Па зашто онда не учиниш и то што ти је рекао: „Окупај се и бићеш чист“?‘ Наман их слуша. Он ’силази и зарања у Јордан седам пута. Тада му тело постаје чисто као тело малог детета‘.

Наман се враћа код Јелисеја и каже: „Ево, сада знам да заиста нема Бога нигде на земљи осим у Израелу.“ Он обећава Јелисеју да више никада „неће приносити ни жртве паљенице ни друге жртве другим боговима, него само Јехови“ (2. Краљевима 5:13-17).

Да ли би желео да помогнеш некоме да сазна више о Јехови и о томе шта он све може учинити, као што је то урадила ова израелска девојчица? — Када је Исус био на земљи, један човек који је имао губу веровао је у њега и рекао му: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Да ли знаш шта му је Исус одговорио? — „Хоћу.“ Исус га је излечио као што је Јехова излечио Намана (Матеј 8:2, 3).

Да ли знаш нешто о новом свету који ће Јехова створити, у коме ће сви људи бити здрави и живети заувек? — (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4). Сигурно ћеш онда желети да о тим дивним стварима причаш с другима!