Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ) НОВЕМБАР 2015.

Покажи захвалност за Јеховину великодушност

Покажи захвалност за Јеховину великодушност

ЈЕХОВА је великодушан Бог (Јак. 1:17). Од тајанственог звезданог пространства до зеленог земљиног прекривача, све што је Јехова створио непобитно сведочи о његовој великодушности (Пс. 65:12, 13; 147:7, 8; 148:3, 4).

Дубока захвалност према Створитељу инспирисала је псалмисту да напише песму којом је величао Јеховина дела. Док читаш 104. псалам, вероватно делиш његова осећања. Он је рекао: „Певаћу Јехови целог свог живота, песмом ћу хвалити Бога свога докле год ме буде“ (Пс. 104:33). Несумњиво је то и твоја жеља.

НЕНАДМАШАН ПРИМЕР ВЕЛИКОДУШНОСТИ

Јехова жели да будемо великодушни попут њега. Он нам пружа чврсте разлоге за то. Надахнуо је апостола Павла да напише: „Онима који су у садашњем свету богати заповедај да не буду уображени и да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога, који нам богато даје све да у томе уживамо. Заповедај им да чине добро, да се богате добрим делима, да буду дарежљиви, спремни да с другима деле оно што имају. Тиме ће скупљати оно благо које је добар темељ за будућност, како би освојили прави живот“ (1. Тим. 6:17-19).

У свом другом писму скупштини у Коринту, Павле је истакао који је исправан став према давању. Написао је: „Нека свако учини како је одлучио у срцу, не нерадо или на силу, јер Бог воли онога ко радосно даје“ (2. Кор. 9:7). Надаље је говорио о томе ко има користи од великодушног давања. С једне стране, то су они којима се помаже, јер њихове потребе бивају подмирене, а с друге стране они који пружају помоћ, јер добијају богате благослове у духовном погледу (2. Кор. 9:11-14).

Павле је затим указао на најснажнији доказ Божје великодушности, рекавши: „Хвала Богу на његовом неописивом дару“ (2. Кор. 9:15). Тај дар обухвата све што Јехова у својој доброти чини за свој народ преко Исуса Христа. То је толико драгоцено да се речима не може описати!

Како можемо показати да захвални за све што су Јехова и његов Син учинили за нас, као и за оно што ће тек учинити? Један од начина је да великодушно користимо своје време, снагу и средства у служби за Јехову, колико год нам то околности дозвољавају (1. Лет. 22:14; 29:3-5; Лука 21:1-4).