Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2015.

Издвајај време за дубоко размишљање

Издвајај време за дубоко размишљање

„Размишљај о томе, сав се томе посвети, да твој напредак свима буде очигледан“ (1. ТИМ. 4:15)

ПЕСМЕ: 57, 52

1, 2. У ком погледу је људски мозак јединствен?

ЈЕЗИК и говор омогућавају људима да читају, пишу, говоре, разумеју изговорене речи, моле се и певају хвалоспеве Богу. Свака од ових задивљујућих способности повезана је с различитим центрима у мозгу и обухвата процесе које научници још нису у потпуности одгонетнули. Учење језика је способност која чини наш мозак јединственим. Један професор лингвистике је рекао: „То што деца могу да спонтано усвоје језик упечатљива је [људска] одлика.“

2 Способност да се служимо језиком диван је дар који смо добили од Бога (Пс. 139:14; Откр. 4:11). Наш мозак је јединствен у још једном погледу. За разлику од животиња, људи су створени „по Божјој слици“. Имају слободну вољу и свој дар говора могу користити да би славили Јехову (Пост. 1:27).

3. Који Јеховин дар нас може учинити мудрима?

3 Свима који желе да му одају част, наш Створитељ је подарио непроцењиво вредан дар — своју писану Реч. Цела Библија или неки њени делови доступни су на преко 2 800 језика. Кад читаш те свете списе, ти свој ум испуњаваш Божјим мислима (Пс. 40:5; 92:5;  139:17). Помно размишљање о њима може те „учинити мудрим како би добио спасење“. (Прочитати 2. Тимотеју 3:14-17.)

4. Шта обухвата дубоко размишљање и која питања ћемо осмотрити?

4 Кад дубоко размишљамо, ми смо задубљени у одређену тему и помно је разматрамо; усредсређени смо на нешто, било то добро или лоше (Пс. 77:12; Посл. 24:1, 2). На нас најбоље утиче размишљање које је усмерено на Јехову Бога и његовог Сина, Исуса Христа (Јов. 17:3). Међутим, можда се питамо — у каквој су вези читање и дубоко размишљање? О чему треба да дубоко размишљамо и како да нам то постане навика у којој уживамо?

ДЕЛОТВОРНО ПРОУЧАВАЊЕ

5, 6. Шта ти може помоћи да боље разумеш и запамтиш оно што читаш?

5 Наш мозак управља многим активностима а да ми тога нисмо ни свесни. Примера ради, дисање, ходање, вожња бицикла и слепо куцање су радње које можемо да обављамо механички, без размишљања. У извесној мери, то важи и за читање. Зато је врло важно да се усредсредимо на смисао онога што читамо. Када дођеш до краја одломка или поднаслова у некој публикацији, било би добро да застанеш и размислиш о ономе што си управо прочитао, како би био сигуран да си то исправно разумео. Међутим, може се десити да ти мисли одлутају јер ти нешто одвраћа пажњу или немаш концентрацију. Тада не би имао много користи од читања. Како то можеш спречити?

6 Научна истраживања показују да је лакше запамтити оно што учимо ако читамо наглас. Створитељ зна да наш мозак тако функционише. Зато је Исусу Навину рекао да књигу закона чита „пригушеним гласом“, према фусноти у Исусу Навину 1:8. (Прочитати.) Ако Библију будеш читао наглас или пригушеним гласом, вероватно ћеш запазити да ти се мисли дубље урезују у ум. То ће ти помоћи и да се боље концентришеш.

7. Када је најбоље време за дубоко размишљање о Божјој Речи? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Док читање углавном не изискује велики труд, за дубоко размишљање је неопходна концентрација. Због несавршености, наш мозак је склон томе да се пребацује на лакше, једноставније активности. Зато је најбоље време за дубоко размишљање онда када смо одморни и налазимо се на мирном месту, са што мање ствари које нам одвраћају пажњу. На пример, псалмиста је дубоко размишљао ноћу, након одласка на починак (Пс. 63:6). Исус је имао савршен ум, али и он је одлазио на мирна места да би дубоко размишљао и молио се (Лука 6:12).

О ЧЕМУ ВРЕДИ РАЗМИШЉАТИ

8. (а) Поред онога што читамо у Божјој Речи, о чему још можемо размишљати? (б) Како Јехова гледа на оне који разговарају с другима о њему?

8 Важно је да размишљамо о ономе што читамо, али то није једина тема на коју се можемо усредсредити. Примера ради, док посматраш чудесна дела стварања, застани и размисли о њима. Нема сумње да ће те то покренути да у молитви захвалиш Јехови за његову доброту. Ако си у друштву, вероватно ћеш поделити с другима своја осећања (Пс. 104:24; Дела 14:17). Да ли је Јехови драго кад му упућујемо такве хвале и разговарамо о њему? Погледајмо шта о томе каже његова драгоцена Реч. У њој је о последњим данима  речено: „У то су време они који се боје Јехове разговарали један с другим, сваки са својим ближњим, и Јехова је пазио и слушао. И пред њим је почела да се пише књига сећања за оне који се боје Јехове и који размишљају о његовом имену“ (Мал. 3:16).

Да ли размишљаш о потребама и околностима особа с којима проучаваш Библију? (Видети 9. одломак)

9. (а) На шта је Павле подстакао Тимотеја? (б) Како можемо применити Павлов савет кад се припремамо за службу проповедања?

9 Апостол Павле је подстакао Тимотеја да размишља о свом говору, понашању и поучавању. (Прочитати 1. Тимотеју 4:12-16.) И ми можемо размишљати о истим стварима као Тимотеј. Примера ради, потребно је да издвојимо време за размишљање док се припремамо да водимо библијски курс. Имајући на уму особу с којом проучавамо, могли бисмо смислити неко питање или потражити поређење које ће јој помоћи да боље разуме и усвоји оно што учи. То је корисно и за нас, јер такво размишљање јача и нашу веру и помаже нам да библијске курсеве водимо делотворније и с више одушевљења. Време за размишљање треба да издвојимо и кад се припремамо за службу од куће до куће. (Прочитати Јездру 7:10.) На пример, читање неког поглавља из Дела апостолских распламсаће нашу ревност. Надаље, размишљање о библијским стиховима које намеравамо да читамо људима и о публикацијама које ћемо им нудити помоћи ће нам да добро извршимо своју службу (2. Тим. 1:6). Размишљај о људима на подручју и о томе шта би их заинтересовало. Таква припрема помаже свима нама да делотворно користимо Божју Реч док сведочимо другима (1. Кор. 2:4).

10. У којим још приликама можемо размишљати о ономе што нам Јехова пружа?

 10 Да ли водиш белешке током јавних предавања, на покрајинским састанцима и конгресима? Прегледање тих бележака је одлична прилика за размишљање о ономе што си научио из Божје Речи и од његове организације. Поред тога, нова издања часописа Стражарска кула и Пробудите се!, као и најновија конгресна издања, садрже обиље информација за читање и промишљање. Кад прочиташ неко искуство у Годишњаку, било би добро да застанеш и размислиш о њему, јер ће оно тада дубље утицати на тебе. Кад читаш наше публикације, могао би да подвлачиш кључне мисли и да на маргинама забележиш нешто што ће ти бити од користи приликом припреме за накнадну или пастирску посету или за неки говор. Што је најважније, ако с времена на време застанеш да би размислио о ономе што читаш, то ће се дубље утиснути у твој ум и срце. Тада такође можеш захвалити Јехови за добре ствари којима те поучава.

СВАКОДНЕВНО РАЗМИШЉАЈ О БОЖЈОЈ РЕЧИ

11. О чему првенствено треба да размишљамо и зашто? (Видети и фусноту.)

11 Наравно, првенствено треба да размишљамо о ономе што стоји у Божјој надахнутој Речи. Замисли да ти је забрањено да поседујеш Библију. * Чак и ако би се то десило, нико ти не би могао забранити да размишљаш о ономе што си сачувао у свом памћењу, као што су твоји омиљени стихови и речи песама из наше песмарице (Дела 16:25). Божји дух ти може помоћи да се сетиш ствари које си научио (Јов. 14:26).

12. Како бисмо могли да планирамо свакодневно читање Библије?

12 Како би могао да планираш читање Библије? Одређеним данима у току недеље могао би да читаш поглавља која су наведена у распореду за Теократску школу проповедања. Другим данима би могао издвојити време да размишљаш о Исусовим речима и поступцима. Сигурно се слажеш да се јеванђеља, која садрже опис Исусовог живота и службе, убрајају међу најпознатије библијске књиге (Римљ. 10:17; Јевр. 12:2; 1. Петр. 2:21). Имамо и публикацију у којој су догађаји из Исусовог живота на земљи описани хронолошким редом. Она је одлично средство за проучавање, посебно ако пажљиво читамо паралелне стихове из јеванђеља̂, који су наведени у сваком поглављу, и дубоко размишљамо о њима (Јов. 14:6).

ЗАШТО ЈЕ ДУБОКО РАЗМИШЉАЊЕ ВАЖНО?

13, 14. (а) Зашто је толико важно да размишљамо о Јехови и његовој Речи? (б) На шта ће нас покренути такво размишљање?

13 Размишљање о Јехови и његовој Речи помоћи ће нам да стекнемо духовну зрелост (Јевр. 5:14; 6:1). Особа која не посвећује довољно времена размишљању о Јехови и Исусу ослабиће у вери. Она је у опасности да одступи од истине (Јевр. 2:1; 3:12). Исус је рекао да Божју Реч морамо прихватити „чистим и добрим срцем“. У противном, она се неће одржати у нама, па би се лако могло десити да будемо „одвучени бригама, богатством и ужицима овог живота“ и не донесемо „зрео плод“ (Лука 8:14, 15).

14 Према томе, и даље дубоко размишљајмо о драгоценим поукама из  Божје Речи. То ће у нама пробудити жељу да одражавамо Јеховину славу, особине и личност (2. Кор. 3:18). Постоји ли ишта боље од тога? Имамо прилику да у сву вечност стичемо знање о нашем вољеном небеском Оцу, угледамо се на њега и одражавамо његову славу. То је највећа част коју можемо имати! (Проп. 3:11).

15, 16. (а) Зашто је за наше добро да дубоко размишљамо о духовним темама? (б) Шта нас понекад спречава да дубоко размишљамо, али зашто не треба да одустанемо?

15 Уколико редовно размишљамо о духовним темама, наша љубав према истини ће остати јака. Моћи ћемо да охрабримо и ојачамо своју браћу и људе које срећемо у служби проповедања. Дубоко размишљање о Божјем највећем дару, Исусовој откупној жртви, помоћи ће нам да ценимо пријатељство с нашим светим Оцем, Јеховом (Римљ. 3:24; Јак. 4:8). Марк живи у Јужноафричкој Републици и због хришћанске неутралности је провео три године у затвору. Он је рекао: „Дубоко размишљање је попут путовања у неистражена подручја. Што више размишљамо о духовним темама, то више нових ствари откривамо о нашем Богу. Понекад, кад сам обесхрабрен због нечега или забринут због будућности, узмем Библију и размишљам о ономе што сам прочитао. То ми заиста улива мир.“

16 Мора се признати да у ово савремено доба постоје многе ствари које нам одвлаче пажњу и зато је понекад тешко размишљати о духовним темама. Патрик, који је такође из Африке, каже: „Мој ум је као поштанско сандуче пуно разноразних информација, жељених и нежељених, које сваког дана морам разврстати. Понекад се у њему нађу ’неспокојне мисли‘, које ме спречавају да јасно размишљам. Тада се молим Јехови за помоћ да се ослободим таквих мисли. Премда је за то потребно да одвојим време пре него што почнем да размишљам о духовним темама, вредно је труда јер се осећам ближе Јехови. Тако ми је ум отворен и могу боље да разумем истину“ (Пс. 94:19). Нема сумње да сви они који улажу труд да би „сваки дан истраживали Писма“ и дубоко размишљали о њима осећају како се то позитивно одражава на њихов живот (Дела 17:11).

КАКО ПРОНАЋИ ВРЕМЕ?

17. Како ти налазиш време за размишљање о Божјој Речи?

17 Неки устају рано ујутро да би читали, дубоко размишљали и молили се. Други то чине током паузе за ручак. Некима одговарају рани вечерњи сати или време пре одласка на спавање. Други имају обичај да прочитају нешто из Библије и ујутро и увече. Без обзира на то које време изаберемо, важно је да то чинимо „дан и ноћ“, то јест редовно (Ис. Нав. 1:8). Неопходно је да искупимо време од мање важних активности како бисмо свакодневно дубоко размишљали о Божјој Речи (Еф. 5:15, 16).

18. Шта добијају они који сваког дана дубоко размишљају о Божјој Речи и слушају њене поуке?

18 Божја Реч обећава богате благослове свима који дубоко размишљају о њој и слушају њене поуке. (Прочитати Псалам 1:1-3.) Исус је рекао: „Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (Лука 11:28). Што је најважније, свакодневно размишљање о Божјој Речи помоћи ће нам да исказујемо част нашем Величанственом Створитељу. Он ће нас већ сада наградити срећом, а у будућности вечним животом у праведном новом свету (Јак. 1:25; Откр. 1:3).

^ одл. 11 Видети чланак „Наша борба да останемо духовно јаки“, у Стражарској кули од 1. децембра 2006.