Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2015.

У чему се огледа Јеховина љубав према нама?

У чему се огледа Јеховина љубав према нама?

„Видите какву нам је љубав показао Отац“ (1. ЈОВ. 3:1)

ПЕСМЕ: 91, 13

1. На шта је апостол Јован подстакао хришћане и зашто?

У 1. ЈОВАНОВОЈ 3:1 подстакнути смо да дубоко и са захвалношћу размишљамо о нечем веома драгоценом. Речима: „Видите какву нам је љубав показао Отац“, апостол Јован је позвао хришћане да размишљају о томе каква је Божја љубав према њима, колико је снажна и у чему се огледа. Ако се на тај начин уверимо у Јеховину љубав, још више ћемо га заволети и бићемо му још ближи.

2. Зашто је некима тешко да поверују у то да их Бог воли?

2 Нажалост, некима је тешко да поверују у то да Бог воли људе. За њих је он само неко кога се треба плашити и бити му послушан. Можда због укорењених погрешних учења мисле да је Бог безосећајан и да га је немогуће волети. С друге стране, има оних који верују да је Божја љубав безусловна и да их он воли без обзира на то какав живот воде. Проучавајући Библију, сазнао си да је љубав Јеховина најистакнутија особина и да га је управо она покренула да свог Сина да као откупнину за нас (Јов. 3:16; 1. Јов. 4:8). Па ипак, због неких ствари које си доживео, можда ти је тешко да поверујеш да те Јехова воли.

3. Која важна чињеница нам помаже да разумемо како нас Јехова воли?

 3 У чему се огледа Јеховина љубав према нама? Да бисмо добили одговор на то питање, неопходно је да разумемо природу односа између њега и нас. Јехова је створио све људе. (Прочитати Псалам 100:3-5.) То је разлог што се у Библији каже да је Адам Божји син и што је Исус поучио своје следбенике да се Богу обраћају речима: „Оче наш, који си на небесима“ (Лука 3:38; Мат. 6:9). Пошто нам је подарио живот, Јехова је наш Отац, што значи да је однос између њега и нас исти као однос родитеља и детета. Једноставно речено, Јехова нас воли као што добар и брижан отац воли своју децу.

4. (а) Како се Јехова као Отац разликује од људи? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку, а шта у наредном?

4 Наравно, ниједан човек није савршен отац. Колико год се трудили, људи не могу да исказују очинску љубав у истој мери као Јехова. Неки чак запостављају или малтретирају своју децу, која због тога целог живота носе дубоке емоционалне ожиљке. Како је то жалосно и трагично! Можемо бити уверени да Јехова није такав отац (Пс. 27:10). Сазнање да нас он воли и да му је стало до нас сигурно ће нас приближити њему (Јак. 4:8). У овом чланку ће бити речи о четири начина на која нам Јехова показује да нас воли, а у следећем о четири начина да му узвратимо.

ЈЕХОВА С ЉУБАВЉУ БРИНЕ О НАМА

5. Шта је апостол Павле рекао Атињанима о Богу?

5 Док је боравио у Атини, апостол Павле је запазио да је тај град пун кипова богова које су људи сматрали дароваоцима живота и свега што је за живот потребно. Обраћајући се Атињанима, Павле је рекао: „Бог који је створио свет и све што је у њему [...] даје свима живот и дах и све. Јер по њему имамо живот и мичемо се и постојимо“ (Дела 17:24, 25, 28). Јехова нам из љубави пружа све што нам је неопходно за живот. Погледајмо шта ова једноставна чињеница подразумева.

6. Шта наша планета открива о Божјој љубави према нама? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Размислимо о Земљи, коју је Творац Јехова „дао синовима људским“ (Пс. 115:15, 16). Научници троше огромне суме новца на истраживање свемира са циљем да открију планете сличне нашој. Премда су пронашли стотине планета, разочарали су се јер ниједна од њих нема савршено усклађене услове за постојање живота, као што је то случај са Земљом. Наша планета је јединствена међу Божјим делима стварања. Замисли само — у галаксији Млечни пут и ван ње постоји небројено много планета, али Јехова је једино Земљу створио да буде не само место за живот него и удобан, прелеп и безбедан дом људском роду! (Ис. 45:18). То је више него очигледан доказ да нас воли. (Прочитати Јова 38:4, 7 и Псалам 8:3-5.)

7. С којом способношћу нас је Бог створио и како се из тога види да нас истински воли?

7 Јехова нам је подарио диван дом, али то није све. Он зна да нам је потребно више од материјалних ствари да бисмо били срећни и задовољни. Деца су најсрећнија кад им родитељи пружају љубав и посвећују пажњу. Јехова нас је створио по својој слици, са способношћу да осећамо његову љубав и  бригу и да му узвраћамо својом љубављу (Пост. 1:27). То нам доноси истинску радост. Осим тога, Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Као брижан Отац, Јехова „нам богато даје све да у томе уживамо“, што значи да великодушно подмирује наше физичке и духовне потребе (1. Тим. 6:17; Пс. 145:16).

ЈЕХОВА НАС ПОУЧАВА ИСТИНИ

8. Како се у Јеховином поучавању огледа љубав?

8 Очеви воле своју децу и желе да их заштите, како их неко не би заварао и одвео на погрешан пут. Међутим, многи родитељи нису у стању да правилно усмеравају своју децу јер се они сами не држе мерила из Божје Речи. Последице су незадовољство и неслога у породици (Посл. 14:12). Насупрот томе, Јехова је ’Бог истине‘ (Пс. 31:5). Он воли своју децу и са задовољством обасјава њихов пут светлом истине, пружајући им вођство у свим подручјима живота, посебно у погледу вере. (Прочитати Псалам 43:3.) Коју нам истину Јехова открива и како се из тога види да нас воли?

Угледајући се на Јехову, очеви поучавају своју децу истини и помажу им да се приближе свом небеском Оцу (Видети одломке 8-10)

9, 10. Како се Јеховина љубав огледа у томе што нам је открио истину (а) о себи? (б) о нама?

9 Пре свега, Јехова открива истину о себи. Обзнанио нам је своје име, које се у Библији помиње чешће од било ког другог имена. На тај начин нам се приближава и помаже нам да га упознамо (Јак. 4:8). Јехова нам открива и своје особине. Док видљиви свемир сведочи о његовој моћи и мудрости, Свето писмо нам открива да је праведан и да има безграничну љубав (Римљ. 1:20). Он је попут оца који не само што је снажан и мудар већ је и правичан и пун љубави, због чега је његовој деци лакше да буду блиска с њим.

10 Јехова нам открива и истину о нама, то јест о нашем месту у његовој целокупној намери. То доприноси миру и реду у његовој великој породици коју чине верна духовна створења и људи. Из Библије сазнајемо да људи нису створени с правом да одлучују шта је исправно а шта погрешно, то јест да буду независни од Бога. Занемаривање те темељне истине води до жалосних последица (Јер. 10:23). То сазнање је од пресудне важности за нашу добробит. Само ако смо послушни Богу можемо имати прави мир и срећу. Заиста је одраз љубави што нам је Јехова открио ту важну истину!

11. Како се из Јеховиних обећања види да нас воли и жели нам добро?

11 Брижном оцу је веома важно шта његову децу чека у будућности. Он жели да буду срећна и да имају прави смисао живота. Нажалост, већина људи је у незнању у погледу будућности. Неки читавог живота трче за циљевима који не доносе трајну срећу (Пс. 90:10). Ми осећамо да нас Јехова истински воли као своју децу јер нам је обећао предивну будућност. То даје прави смисао и сврху нашем животу.

ЈЕХОВА ПОУЧАВА И ОПОМИЊЕ СВОЈУ ДЕЦУ

12. Како се у саветима које је Јехова дао Каину и Варуху виде његова љубав и брига?

12 „Зашто си се разгневио и зашто ти је лице намрштено? Ако почнеш чинити добро, зар ми нећеш бити мио?“, питао је Јехова Каина и затим му рекао: „Хоћеш ли [грех] надвладати?“ (Пост. 4:6, 7). У овим речима се налази правовремена  опомена и добар савет. Било је очигледно да је Каин на веома опасном путу и Јехова га је упозорио на то. Нажалост, Каин није послушао опомену и сносио је горке последице (Пост. 4:11-13). Кад се Јеремијин писар Варух осећао исцрпљено и безнадежно, Јехова му је помогао да сагледа прави узрок проблема. За разлику од Каина, Варух је прихватио Јеховин савет и то му је спасло живот (Јер. 45:2-5).

13. Зашто је Јехова допуштао да његове верне слуге доживљавају кушње?

13 „Кога Јехова воли, њега и укорава, шиба свакога кога признаје за сина“, написао је Павле (Јевр. 12:6). Међутим, то се не своди само на казну већ подразумева и друге ствари. Примера ради, Јехова је понекад допуштао да његове верне слуге пролазе кроз тешке периоде како би их поучио и обликовао. Присети се Јосифа, Мојсија и Давида. Записи о њиховом животу спадају међу најдетаљније и најживописније у Библији. Док читамо о томе како им је Јехова помагао док су пролазили кроз кушње и касније им поверавао важне задатке, још боље разумемо колико он воли своје слуге и брине о њима. (Прочитати Пословице 3:11, 12.)

14. Како у Јеховиним саветима и опоменама долази до изражаја његова љубав према нама?

14 Јеховини савети и опомене помажу нам да његову љубав сагледамо из још једног угла. Кад они који су починили грех прихвате дисциплину и покају се, Јехова ће им „великодушно опростити“ (Ис. 55:7). Шта то значи? Говорећи о Јехови, Давид је написао дирљиве речи: ’Он опрашта све преступе твоје, лечи све болести твоје, живот  твој избавља од јаме гробне, крунише те добротом и милосрђем. Колико је исток далеко од запада, толико он преступе наше од нас удаљује‘ (Пс. 103:3, 4, 12). Увек поклонимо пуну пажњу Јеховиним саветима и опоменама и брзо их применимо, свесни да су они израз његове неизмерне љубави према нама (Пс. 30:5).

ЈЕХОВА НАС ЧУВА И ШТИТИ

15. Како знамо да смо драгоцени Јехови?

15 Оцу који воли своју децу веома је важно да их заштити од свих опасности на које би она могла наићи. То се још више може рећи за нашег небеског Оца. Псалмиста је о њему рекао: „Он чува душе оних који су му верни, избавља их из злих руку“ (Пс. 97:10). Размисли о следећем примеру. Кад нека опасност прети твојим очима, истог трена реагујеш како би их заштитио јер су ти драгоцене. Јехова исто тако брзо реагује кад је његов народ у опасности. (Прочитати Захарију 2:8.) Он своје слуге сматра веома драгоценим!

16, 17. Опиши како Јехова чува и штити свој народ.

16 Између осталог, Јехова штити свој народ преко анђела̂ (Пс. 91:11). Један анђео је спасао Јерусалим тако што је за само једну ноћ побио 185 000 асирских војника (2. Краљ. 19:35). Анђели су избавили из затвора апостоле Петра и Павла и још неке Божје слуге (Дела 5:18-20; 12:6-11). Јехова је и данас спреман да притекне у помоћ својим слугама. Примера ради, један представник нашег главног седишта посетио је подружницу у једној афричкој земљи, која је била опустошена услед политичких и верских сукоба. Док су они трајали, владао је хаос — оружане борбе, пљачке, силовања и убијање били су свакодневица. Упркос свему, нико од наше браће и сестара није погинуо, премда су многи од њих изгубили сву своју имовину и изворе прихода. Кад их је тај брат питао како су, сви су са осмехом рекли: „Добро смо, захваљујући Јехови!“ Они су се лично уверили да их Бог воли.

17 Јехова понекад дозволи да непријатељи одузму живот неком његовом слуги, као што је био случај са Стефаном. Међутим, он штити свој народ као целину тако што га упозорава на Сатанине лукаве сплетке (Еф. 6:10-12). Путем своје Речи и публикација које издаје његова организација, помаже нам да увидимо колико су опасни љубав према новцу, неморална и насилна забава, коришћење интернета у погрешне сврхе и друго. Очигледно је да Јехова, као добар Отац, брине о безбедности и добробити свог народа.

НЕИЗМЕРНА ЧАСТ

18. Како на тебе утиче сазнање да те Јехова воли?

18 Након што смо осмотрили само неке од задивљујућих начина на које нам Јехова показује да нас воли, нема сумње да осећамо исто што и Мојсије. Присећајући се своје дугогодишње службе Јехови, он је рекао: „Ујутру нас насити добротом својом, да кличемо радосно и веселимо се у све дане своје“ (Пс. 90:14). Ми осећамо да нас Јехова воли и увек изнова се уверавамо у то, што је неизмерна част и једна од највећих радости које данас можемо имати! Срце нас покреће да и ми, попут апостола Јована, кажемо: „Видите какву нам је љубав показао Отац“ (1. Јов. 3:1).