Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2015.

Да ли напредујеш ка хришћанској зрелости?

Да ли напредујеш ка хришћанској зрелости?

’Узрастимо до пунине Христове‘ (ЕФ. 4:13)

ПЕСМЕ: 69, 70

1, 2. У ком погледу сваки хришћанин треба да напредује? Наведи пример.

КАДА искусна домаћица купује свеже воће на пијаци, то није обавезно оно које је најјефтиније или које има највеће плодове. Она бира плодове који су здрави, свежи и укусни. Све у свему, узима воће које је потпуно сазрело.

2 Слично је и у духовном погледу. Након предања и крштења, Божји слуга наставља да напредује. Његов циљ је да достигне хришћанску зрелост. Апостол Павле је подстицао хришћане у Ефесу да теже ка том циљу — да духовно напредују. Саветовао их је да ’постигну јединство у вери и у добром познавању Сина Божјег, док не постану одрасли људи, док не узрасту до пунине Христове‘ (Еф. 4:13).

3. Која сличност постоји између ефешке скупштине и данашњих хришћана?

3 Када је Павле писао своју посланицу, скупштина у Ефесу је постојала већ неколико година. Многи ученици су били духовно зреле особе. Међутим, неки су још морали да раде на томе.  Слично је и са Јеховиним сведоцима данас. Многа браћа и сестре дуго служе Богу и достигли су духовну зрелост. Али то није случај са свима. Примера ради, сваке године се крсте хиљаде нових објавитеља, што значи да је њихов духовни напредак тек почео. Како је с тобом? (Кол. 2:6, 7).

ДУХОВНИ РАСТ

4, 5. У ком смислу се зрели хришћани међусобно разликују, али шта им је заједничко? (Видети слику на почетку чланка.)

4 Када на пијаци посматраш зрело воће, примећујеш да нису сви плодови исти. Ипак, постоје неке одлике по којима се препознаје да су сазрели. Налик томе, зрели хришћани потичу из различитих народа и култура, имају различито порекло, здравствено стање, године и искуство. Свако је личност за себе. Али сви хришћани који духовно напредују развијају особине у којима се огледа зрелост. На који начин?

5 Зрео Јеховин слуга се у сваком аспекту свог живота угледа на Исуса, који нам је ’оставио пример како да у свему идемо његовим стопама‘ (1. Петр. 2:21). Шта је Исус посебно нагласио? Да морамо волети Јехову свим својим срцем, душом и умом и свог ближњег као самог себе (Мат. 22:37-39). Зрео хришћанин настоји да живи у складу с тим саветима. Из његовог начина живота види се да показује самопожртвовану љубав према другима и да му је најважније да задржи добар однос с Јеховом.

Старији хришћани су понизни попут Исуса када спремно сарађују са млађима који предводе у скупштини (Видети 6. одломак)

6, 7. (а) Које особине поседује зрео хришћанин? (б) Које питање ћемо осмотрити?

6 Ми смо свесни тога да је љубав само један од плодова светог духа који су одлика зреле хришћанске личности (Гал. 5:22, 23). Друге особине — као што су благост, самосавладавање и дуготрпљивост — такође су важне. Могу помоћи хришћанину да остане смирен у напетим ситуацијама и да поднесе разочарања не губећи наду. Током личног проучавања, он марљиво тражи библијска начела која ће му помоћи да разликује исправно од неисправног. Због тога се у његовим одлукама види духовна зрелост. На пример, слуша своју савест обликовану библијским начелима. Зрео хришћанин показује понизност ако признаје да су Јеховине смернице и савети увек бољи од његових. * Ревно проповеда добру вест и доприноси јединству у скупштини.

7 Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, свако од нас се може запитати: ’Постоје ли подручја на којима се могу више угледати на Исуса, односно још више духовно напредовати?‘

„ЧВРСТА ХРАНА ЈЕ ЗА ЗРЕЛЕ“

8. Колико добро је Исус познавао свете списе?

8 Исус Христ је одлично познавао Божју Реч. Чак и када је имао свега 12 година, могао је да са учитељима у храму резонује о светим списима. „Сви који су  га слушали дивили су се његовој оштроумности и његовим одговорима“ (Лука 2:46, 47). Касније је током своје службе вешто указивао на надахнуте списе, и тако често остављао противнике без речи (Мат. 22:41-46).

9. (а) Како особа која жели да духовно напредује проучава Библију? (б) Шта је сврха проучавања Библије?

9 По узору на Исуса, хришћанин који жели да духовно напредује неће бити задовољан само основним познавањем Библије. Редовно ће дубоко истраживати Свето писмо, јер увиђа да је ’чврста храна за зреле‘ (Јевр. 5:14). Зрео хришћанин тежи ка „добром познавању Сина Божјег“ (Еф. 4:13). Да ли читаш Библију сваки дан? Имаш ли план за лично проучавање? Да ли редовно одржавате породично проучавање? Док истражујеш Божју Реч, обрати пажњу на начела која откривају Јеховин начин размишљања и његова осећања. Када доносиш одлуке, води се тим начелима. То ће те приближити Јехови.

10. Какав став зрео хришћанин има према Божјим саветима и начелима?

10 Зрео хришћанин разуме да није довољно имати знање. Неопходно је да воли Божје савете и начела. Таква љубав се види по његовим приоритетима — да ли су у складу с Јеховином вољом или поступа по свом нахођењу. Надаље, без сумње је променио своје некадашње ставове и понашање. Док ради на себи, угледа  се на Исуса и облачи „нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности“. (Прочитати Ефешанима 4:22-24.) Библија је писана под вођством Божјег светог духа. Када особа проучава Библију, свети дух јој помаже да продуби своје знање и љубав, што јача њен однос с Јеховом и доприноси духовном расту.

ДОПРИНОСИМО ЈЕДИНСТВУ У СКУПШТИНИ

11. Међу каквим људима је Исус живео?

11 Док је живео на земљи као савршен човек, Исус је био окружен несавршеним људима. Одгајили су га несавршени родитељи и имао је несавршену браћу и сестре. Под утицајем средине, његови најближи следбеници су чак испољавали особине као што су понос и себичност. Рецимо, вече пре Исусовог погубљења, „међу њима је настала и препирка о томе ко би од њих био највећи“ (Лука 22:24). Али Исус је био уверен да ће они постати зрели хришћани који ће чинити уједињену скупштину. Исте вечери, молио се свом небеском Оцу да међу његовим апостолима владају љубав и јединство: „Да сви буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама [...] да буду једно као што смо ми једно“ (Јов. 17:21, 22).

12, 13. (а) Како се из Ефешанима 4:15, 16 види колико је важно јединство у скупштини? (б) Како је један брат научио да гради јединство?

12 Зрео Јеховин слуга доприноси јединству у скупштини. (Прочитати Ефешанима 4:1-6, 15, 16.) Сви који служе Богу имају циљ да буду „складно састављени и сложно раде“. Да бисмо то постигли, потребно је да будемо понизни. Зрео хришћанин понизно сарађује с другима, чак и када њихове мане долазе до изражаја. Како ти реагујеш када приметиш неку ману код брата или сестре из скупштине? Како поступаш када те неко повреди? Да ли имаш обичај да такорећи подигнеш зид између себе и те особе? Или се трудиш да премостиш јаз који је настао? Зрео хришћанин даје све од себе да гради мостове, а не зидове.

13 Размотри пример брата по имену Уве. У прошлости се узрујавао због туђих грешака. Онда је одлучио да помоћу Библије и књиге Insight on the Scriptures проучи живот краља Давида. Зашто баш његов? Уве објашњава: „Давид је био сведок лошег понашања неких суверника. На пример, краљ Саул је покушао да га убије, неки су хтели да га каменују, а његова жена му се подсмевала (1. Сам. 19:9-11; 30:1-6; 2. Сам. 6:14-22). Али он никад није дозволио да због поступака других његова љубав према Јехови спласне. Поред тога, Давид је био милосрдан, а на томе сам ја морао да радим. Оно што сам научио утицало је на моје гледиште о несавршености суверника̂. Више не бројим туђе грешке. Настојим да доприносим јединству у скупштини.“ Да ли и ти имаш исти циљ?

 ПРИЈАТЕЉИ КОЈИ ВРШЕ БОЖЈУ ВОЉУ

14. Какве особе су биле Исусови пријатељи?

14 Исус Христ је према свима био пријатељски настројен. У његовом друштву су се пријатно осећали различити људи — мушкарци, жене, млади, стари, чак и деца. Али блиске пријатеље је пажљиво бирао. Својим верним апостолима је рекао: „Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам ја заповедам“ (Јов. 15:14). Исус је тражио пријатеље међу онима који су га верно следили и служили Јехови свим срцем. Да ли и твоји присни пријатељи служе Јехови безрезервно? Због чега је то битно?

15. Како на младе утиче друштво зрелијих хришћана?

15 Многе врсте воћа најбоље сазревају кад су изложене топлим сунчевим зрацима. Исто тако, топлина коју ствара блискост са суверницима може ти помоћи да духовно напредујеш. Можда си млада особа која треба да одлучи чему ће посветити живот. Колико је само мудро да се дружиш са онима који годинама служе Јехови и граде јединство у скупштини! Вероватно су имали успоне и падове у животу или је њихова верност Богу била на испиту. Они ти могу помоћи да изабереш најбољи начин живота. Позитивно ће утицати на тебе и помоћи ће ти да доносиш мудре одлуке које доликују зрелом хришћанину. (Прочитати Јеврејима 5:14.)

16. Како су зрели суверници помогли једној младој сестри?

16 Сестра по имену Хелга се присећа да је пред завршетак школе већина ученика причала о својим плановима у вези са школовањем. Многи су себи као циљ зацртали универзитетску диплому, сматрајући да ће им то бити одскочна даска за успешну каријеру. Хелга је о томе причала с пријатељима у скупштини. „Многи су били старији од мене и доста су ми помогли“, присећа се она. „Подстакли су ме да се определим за пуновремену службу. Након тога, служила сам пет година као пионир. Сада, годинама касније, срећна сам што сам скоро целу своју младост посветила служењу Јехови. Због тога нимало не жалим.“

17, 18. Како можемо дати све од себе док служимо Јехови?

17 Уколико се трудимо да се у свему угледамо на Исуса, достићи ћемо хришћанску зрелост. Приближићемо се Јехови и још више ћемо желети да му служимо најбоље што можемо. За Јехову можемо учинити највише ако смо духовно зреле особе. Исус је подстакао своје следбенике: „Нека ваша светлост светли пред људима, да виде ваша добра дела и славе вашег Оца који је на небесима“ (Мат. 5:16).

18 Као што смо размотрили, зрео хришћанин у великој мери може позитивно утицати на друге у скупштини. Таква зрелост се види по томе како он користи своју савест. Како нам савест може помоћи да доносимо мудре одлуке? Како можемо показати да поштујемо одлуке суверника? О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 6 На пример, од старије, искусније браће можда ће се тражити да препусте неке одговорности млађој браћи и да им пруже подршку.