Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2015.

„Будите непоколебљиви у вери“

„Будите непоколебљиви у вери“

„Будите непоколебљиви у вери [...] будите јаки“ (1. КОР. 16:13)

ПЕСМЕ: 60, 64

1. (а) Шта је Петар доживео током олује на Галилејском мору? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто је Петар почео да тоне?

НОЋ ЈЕ. Док бесни јака олуја, апостол Петар и још неки Исусови ученици с муком веслају преко Галилејског мора. Изненада виде Исуса, који им се приближава ходајући по води. Петар се обраћа Исусу, изразивши жељу да дође до њега. На Исусов позив, Петар излази из чамца и чудом успева да хода по узбурканој површини мора. Ипак, неколико тренутака касније почиње да тоне. Због чега? Уплашио се када је видео колико је ветар јак. Позива у помоћ Исуса, који га брзо хвата за руку и каже: „Маловерни, зашто си посумњао?“ (Мат. 14:24-32).

2. Шта ћемо сада разматрати?

2 Осмотримо сада три ствари које из Петровог искуства можемо научити о вери: (1) како је Петар испрва показао веру у Божју подршку, (2) зашто се поколебао и (3) шта му је обновило веру? Разматрање тих питања може нам помоћи да останемо „непоколебљиви у вери“ (1. Кор. 16:13).

 ВЕРА У БОЖЈУ ПОДРШКУ

3. Зашто је Петар изашао из чамца и како смо ми урадили нешто слично?

3 То што је Петар искорачио из чамца да би ходао по води значило је да има веру. Исус га је позвао и Петар се поуздао у то да ће га Божја сила подржати, баш као што је подржавала Исуса. Слично томе, нас је вера покренула да предамо свој живот Јехови и крстимо се. Исус нас је позвао да га следимо, да ходимо његовим стопама. Било је неопходно да покажемо веру у њега и у Бога, с поуздањем да ће нас они подржавати на разне начине (Јов. 14:1; прочитати 1. Петрову 2:21).

4, 5. Зашто је вера драгоцена?

4 Вера је права драгоценост. Као што је Петар захваљујући вери ходао по води, ми захваљујући вери чинимо ствари које с људског становишта могу изгледати немогуће (Мат. 21:21, 22). Примера ради, многи од нас су толико променили своје ставове и понашање да их стари познаници једва препознају. Јехова је благословио њихов труд јер су то урадили због вере у њега. (Прочитати Колошанима 3:5-10.) Када нас је вера подстакла да се предамо Јехови, постали смо његови пријатељи, што никада не бисмо могли без његове помоћи (Еф. 2:8).

5 Вера нам и даље улива снагу. Омогућује нам да се одупремо Сатани, непријатељу далеко моћнијем од нас (Еф. 6:16). Такође, поуздање у Јехову нам у тешким периодима помаже да сведемо бригу на најмању могућу меру. Јехова је обећао да ће се побринути да имамо све што нам треба ако, подстакнути вером, ставимо Краљевство испред свега у животу (Мат. 6:30-34). Штавише, захваљујући вери можемо примити вечни живот — дар који ниједан човек не може заслужити ма колико се трудио (Јов. 3:16).

ШТА НАМ МОЖЕ ОСЛАБИТИ ВЕРУ

6, 7. (а) Са чиме бисмо могли упоредити олују и таласе с којима се Петар суочио? (б) Зашто је добро имати на уму да нам вера може ослабити?

6 Ветар и таласи који су Петру отежавали да хода по води могу се упоредити са испитима вере и искушењима с којима се суочавамо док служимо Богу. Колико год да су тешки, уз Јеховину подршку можемо им одолети. Запази да Петар није почео да тоне због налета ветра или великог таласа. Библија каже: „Кад је видео колико је ветар јак, уплашио се“ (Мат. 14:30). Петар је изгубио из вида Исуса и одмах се поколебао у вери. И ми бисмо могли почети да такорећи тонемо ако бисмо ’гледали колико је ветар јак‘ и усредсредили се на његову снагу, то јест сумњали да ће нас Јехова подржати.

7 Треба да будемо свесни тога да нам се може десити да ослабимо у вери, јер Библија каже да је губитак вере „грех који нас лако може намамити у замку“ (Јевр. 12:1). Као што показује Петрово искуство, вера нам може ослабити ако се усредсредимо на погрешне ствари. Како можемо препознати да ли нам прети таква опасност? Осмотримо нека питања која ће нам помоћи у томе.

8. Како би се могло десити да нам Божја обећања постану мање стварна него некада?

8 Да ли су ми Божја обећања и даље стварна као некада? Примера ради, Бог је обећао да ће уништити садашњи поредак. Па ипак, да ли нам свет забаве одвлачи пажњу  и слаби веру у Божја обећања? Могли бисмо почети да сумњамо у то да је крај на помолу (Авак. 2:3). Ево још једног примера. Бог је обећао да ће нам опростити грехе на темељу откупне жртве. Ако би нас прогањала грижа савести због неке грешке из прошлости, могли бисмо почети да сумњамо у то да је Јехова стварно избрисао све наше грехе (Дела 3:19). Тако бисмо могли изгубити радост у служби Богу и постати неактивни.

9. Шта би се могло десити ако бисмо се усредсредили на личне тежње?

9 Да ли и даље дајем све од себе у служби Богу? Апостол Павле је објаснио да ће нам марљиво служење Јехови помоћи да ’све до краја будемо потпуно сигурни у испуњење своје наде‘. Међутим, шта би се могло десити ако бисмо се усредсредили на остварење личних тежњи тако што бисмо, рецимо, прихватили посао који је добро плаћен али нас омета у духовним активностима? Вера би нам могла ослабити и могли бисмо се ’улењити‘, то јест чинити за Јехову мање него што стварно можемо (Јевр. 6:10-12).

10. У ком смислу је опраштање доказ да имамо веру?

10 Да ли ми је тешко да опростим? Када нас неко увреди, могли бисмо се превише усредсредити на своја осећања и љутито му одговорити или га игнорисати. С друге стране, ако опростимо, показујемо веру у Јехову. Зашто се то може рећи? Они који нам згреше су наши дужници, баш као што смо ми дужници Јехови због својих греха (Лука 11:4). Када опраштамо другима, морамо се поуздати у то да је стицање Божје наклоности вредније од тога да нам плате тај  дуг. Исусови ученици су разумели да опраштање изискује веру. Када им је он рекао да опросте и онима који им увек изнова греше, замолили су га: „Дај нам више вере“ (Лука 17:1-5).

11. Шта би нас могло спречити да прихватимо савет?

11 Да ли се љутим када добијем библијски савет? Уместо да размислимо како да применимо савет, можда тражимо мане савету или ономе ко нам га је дао (Посл. 19:20). Тако бисмо пропустили прилику да ускладимо своје размишљање с Божјим.

12. На шта указује гунђање против наименоване браће?

12 Да ли се жалим на наименовану браћу у скупштини? Када су се усредсредили на лоше вести које су донела десеторица маловерних ухода, Израелци су почели да се жале на Мојсија и Арона. Јехова је тада питао Мојсија: „Докле ће ме овај народ презирати?“ (Бр. 14:2-4, 11). Дакле, то што су Израелци гунђали показало је да се не уздају у Бога, који је поставио Мојсија и Арона да их предводе. Исто тако, ако смо склони томе да се жалимо на оне преко којих нам Бог пружа вођство, то показује да нам је вера у Бога ослабила.

13. Зашто не треба да се обесхрабримо ако приметимо да нам је вера ослабила?

13 Немој се обесхрабрити ако установиш да имаш неке слабости у вери. Чак је и апостол Петар поклекао пред страхом и сумњама. Било је прилика када је Исус прекорио све апостоле јер нису имали вере (Мат. 16:8). Запази да важне поуке о вери налазимо у ономе што је Петар учинио након што се поколебао и почео да тоне.

УСМЕРИМО ПАЖЊУ НА ИСУСА

14, 15. (а) Шта је Петар урадио кад је почео да тоне? (б) Иако не видимо Исуса, како можемо ’упрети поглед‘ у њега?

14 Када је Петар скренуо поглед на олујне таласе и почео да тоне, могао је покушати да се сам врати до чамца. Пошто је био добар пливач, било би природно да тако реагује (Јов. 21:7). Али он се није ослонио на себе, већ је поново усмерио пажњу на Исуса и прихватио његову помоћ. Ако запазимо да нам вера слаби, треба да поступимо исто као Петар. Како то можемо учинити?

15 По узору на Петра, и ми морамо ’упрети поглед у Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса‘. (Прочитати Јеврејима 12:2, 3.) Наравно, за разлику од Петра, ми не можемо дословно видети Исуса. Ми ’упиремо поглед‘ у њега када размишљамо о његовим речима и поступцима и следимо га у свему. Осмотримо како се можемо угледати на Исуса. Ако те поуке применимо у свом животу, вера ће нам бити јача.

Своју веру јачамо када се усредсређујемо на Исусов пример и верно пратимо његове стопе (Видети 15. одломак)

16. Како проучавање Библије може да нам ојача веру?

16 Развијај поверење у моћ Божје Речи. Исус се ослањао на Божју Реч и био уверен да је она најбољи водич кроз живот (Јов. 17:17). По угледу на њега, треба сваког дана да читамо Библију, проучавамо је и размишљамо о ономе што смо сазнали. Поред онога што иначе проучаваш, дубље истражи питања која ти се јаве. Примера ради, можеш ојачати веру у то да је крај овог света заиста близу тако што ћеш детаљно проучити библијске стихове који доказују да живимо у последњим данима. Ојачај своје поуздање у библијска обећања за  будућност тако што ћеш се позабавити пророчанствима која су се већ испунила. Увери се у то да Библија садржи одличне савете, тако што ћеш размишљати о примерима који потврђују да она мења живот набоље * (1. Сол. 2:13).

17. Шта је Исусу помогло да остане веран упркос крајње тешким испитима вере и шта ти учиш из тога?

17 Усредсреди се на будуће благослове. Исус је и у најтежим кушњама остао веран Богу јер се усредсредио на ’радост која је стајала пред њим‘ (Јевр. 12:2). Никад му није одвратило пажњу ништа што свет нуди (Мат. 4:8-10). На Исуса се угледаш када размишљаш о дивним стварима које ти је Јехова обећао. Да би дочарао себи како ће изгледати живот у новом свету, пиши о ономе што би тада волео да радиш или то нацртај. Направи списак људи које једва чекаш да видиш када ускрсну и запиши о чему би волео да разговарате. Гледај на та Божја обећања као да су дата теби лично а не читавом човечанству.

18. Како ти молитва може помоћи да ојачаш у вери?

18 Моли се за више вере. Исус је поучио своје ученике да се моле Јехови за свети дух (Лука 11:9, 13). Док то чиниш, моли се и за више вере пошто је она плод духа. Буди конкретан у својим молитвама. Тражи Божју помоћ ако код себе запазиш неку карактерну црту која указује на мањак вере — примера ради, ако си увидео да ти је тешко да опрашташ.

19. Какве пријатеље треба да тражимо?

19 Дружи се са онима који су јаки у вери. Исус је мудро бирао пријатеље, нарочито оне најближе. Апостоли, његови најприснији пријатељи, показали су своју верност и оданост тиме што су били послушни његовим заповестима. (Прочитати Јована 15:14, 15.) Зато изабери за пријатеље оне који су послушни Исусу, чиме показују да имају јаку веру. И не заборави да је отворена комуникација знак правог пријатељства, чак и када то укључује давање или примање савета (Посл. 27:9).

20. Које добро произлази из помагања другима да изграде веру?

20 Помози другима да ојачају веру. Исус је и речима и делима градио веру својих ученика (Мар. 11:20-24). Угледајући се на њега, ојачаћемо и своју веру и веру других (Посл. 11:25). Док проповедаш и поучаваш заинтересоване, истичи доказе да Бог постоји, да нас воли и да је Библија његова надахнута Реч. Помажи браћи и сестрама да буду јаки у вери. Ако неко показује знаке сумње, можда тако што се жали на наименовану браћу, немој одмах почети да га избегаваш. Уместо тога, тактично му помози да предузме неке кораке да би ојачао своју веру (Јуд. 22, 23). Ако идеш у школу и на часу се учи теорија еволуције, храбро заступај своју веру у стварање — можда ће те реакција других пријатно изненадити.

21. Шта Јехова чини за сваког од нас?

21 Бог је преко Исуса помогао Петру да победи своје страхове и сумње. Петар је развио тако снажну веру да је постао чврст ослонац и другим хришћанима. Јехова свима нама помаже да будемо непоколебљиви у вери. (Прочитати 1. Петрову 5:9, 10.) Труд који улажемо у то да ојачамо своју веру донеће нам неслућене благослове.

^ одл. 16 На пример, види рубрику „Библија мења животе“ у издању Стражарске куле за јавност.