Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  август 2015.

Уверени у Јеховину постојану љубав

Уверени у Јеховину постојану љубав

„Дубоко ћу размишљати о свим делима твојим“ (ПС. 77:12)

ПЕСМЕ: 18, 61

1, 2. (а) Шта је за тебе доказ да Јехова воли свој народ? (б) Коју потребу има сваки човек?

ЗАШТО си уверен да Јехова воли свој народ? Одговор на то питање разликује се од особе до особе. Размисли о следећим примерима. Сестру по имену Тејлин су суверници из године у годину саветовали да буде уравнотеженија и да не очекује превише од себе. Она каже: „Да ме Јехова не воли, не би ми увек изнова давао такав савет.“ Бриџит, која је као удовица одгајила двоје деце, каже: „Није нимало лако подизати децу у Сатанином свету, нарочито кад сте самохрани родитељ. Али уверена сам да ме Јехова воли зато што је у мом болу и сузама био уз мене и никада није дозволио да ме задеси нешто што не могу поднети“ (1. Кор. 10:13). Сандра пати од неизлечиве болести. На једном конгресу јој је пришла супруга једног брата који има велике одговорности и показала искрено занимање за њу. „Иако је нисмо познавали од раније“, каже Сандрин муж, „њена брига и пажња су нам много значиле. Чак и ситнице којима нам браћа и сестре изразе љубав за мене су доказ да нас Јехова воли.“

 2 Људи су створени с потребом да воле и да буду вољени. Међутим, могли бисмо помислити да нас Јехова више не воли када доживимо неки животни ударац или разочарање, када нас задесе финансијски или здравствени проблеми или не видимо резултате свог труда у служби. Тада је добро да имамо на уму да смо Јехови драгоцени и да нас ’држи за десницу‘ и помаже нам. Он нас никада неће заборавити ако му останемо верни (Ис. 41:13; 49:15).

3. Како се можемо уверити у постојаност Јеховине љубави?

3 Претходно цитирани појединци су уверени да је Бог био уз њих кад им је било тешко. И ми можемо бити сигурни да је он ’на нашој страни‘ (Пс 118:6, 7). У овом чланку ће бити речи о томе како се Божја љубав огледа у (1) његовим стваралачким делима, (2) Божјој Речи, (3) могућности да се молимо и (4) откупнини. Када размишљамо о добрим стварима које Јехова чини, видећемо у њима доказ његове љубави и бићемо захвалнији за њу. (Прочитати Псалам 77:11, 12.)

РАЗМИШЉАЈ О ЈЕХОВИНИМ СТВАРАЛАЧКИМ ДЕЛИМА

4. Шта откривају Јеховина дела стварања?

4 Да ли се у ономе што је Јехова створио види његова постојана љубав? Свакако. Сам чин стварања је доказ Божје љубави (Римљ. 1:20). Надаље, Јехова је створио земљу са екосистемом који нам омогућава не само да живимо него и да уживамо у животу. Примера ради, да бисмо преживели морамо јести, али Јехова се побринуо да имамо небројено много врста биљака са хранљивим плодовима. Створио нас је тако да уживамо у храни (Проп. 9:7). Кетрин из Канаде веома воли да посматра природу, посебно у пролеће када се све буди. Она каже: „Невероватно је како све оживи — просто је програмирано да тада биљке отворе своје пупољке, а птице селице се врате из топлијих крајева. Чак и малени колибри успе да пронађе хранилицу за птице испред мог кухињског прозора. Јехова нас сигурно много воли чим нам је дао толико предивних ствари.“ Наш небески Отац налази велико задовољство у свему што је створио, а жели да и ми уживамо у томе (Дела 14:16, 17).

5. Како се Јеховина љубав огледа у начину на који нас је створио?

5 Нашој радости доприноси и то што је Јехова у нас усадио способност да радимо (Проп. 2:24). Он је намеравао да људи напуне земљу, подложе је себи и владају над морским рибама, птицама и другим створењима (Пост. 1:26-28). Како је дивно што нас је обдарио лепим особинама захваљујући чему можемо да се угледамо на њега! (Еф. 5:1).

ВРЕДНУЈ БОЖЈУ РЕЧ

6. Зашто треба да веома вреднујемо Божју Реч?

6 То што нам је Бог дао своју Реч, заиста је знак љубави. У њој се налази све што треба да знамо о њему и томе како се опходи с људима. На пример, Библија говори како је поступао према Израелцима, који су му често били непослушни. У Псалму 78:38 стоји: „Он је био милосрдан, опраштао је  преступ њихов и није их уништио. Много је пута одвраћао гнев свој, и није подизао сву јарост своју.“ Размишљање о овом стиху може ти помоћи да увидиш колико те Јехова воли и брине о теби иако си несавршен. Буди уверен да си му важан. (Прочитати 1. Петрову 5:6, 7.)

7. Зашто Библија треба да нам буде драгоцена?

7 Библију треба да дубоко ценимо зато што нам се Бог обраћа првенствено путем ње. Примера ради, да би између родитеља и деце постојао однос пун љубави и поверења, они морају разговарати смисаоно и саосећајно. Слично томе, Јехова је брижан Отац. Иако га никада нисмо видели ни чули, он нам „говори“ када читамо његову Реч (Ис. 30:20, 21). Јехова жели да нам пружа вођство и да нас штити од зла. Такође жели да га добро упознамо и да се уздамо у њега. (Прочитати Псалам 19:7-11 и Пословице 1:33.)

Иако је Јехова преко Јуја прекорио Јосафата, ипак је ’нашао и нешто добра на њему‘ (Видети 8. и 9. одломак)

8, 9. Шта Јехова жели да знамо? Објасни то помоћу примера из Библије.

8 Јехова жели да будемо уверени да нас воли, да гледа иза наших мана и тражи добро у нама (2. Лет. 16:9). Примера ради, такав је био према Јосафату, краљу Јуде. Једном приликом је Јосафат донео лошу одлуку. Наиме, пристао је да са израелским краљем Ахавом крене у битку како би од Сиријаца повратили град Рамот у Галаду.  Иако је 400 лажних пророка уверавало злог Ахава да ће успети у том подухвату, Јеховин прави пророк Михеја је најавио краљев потпуни пораз. Ахав је погинуо у бици, а Јосафат је једва извукао живу главу. По повратку у Јерусалим, Јуј, син видеоца Ананије, у Јеховино име га је прекорио што се удружио са Ахавом. Па ипак, рекао је Јосафату: „Нашло се и нешто добра на теби“ (2. Лет. 18:4, 5, 18-22, 33, 34; 19:1-3).

9 На почетку своје владавине, Јосафат је послао кнезове, Левите и свештенике да путују по Јудиним градовима и поучавају народ Јеховином закону. То је било толико успешно да су чак и људи из околних народа почели да се боје Јехове (2. Лет. 17:3-10). Истина је да је Јосафат направио велику грешку, али Јехова није био слеп за добре ствари које је тај краљ учинио. Овај библијски запис нас подсећа на то да ће нас, иако смо несавршени, Јехова волети ако се свим срцем трудимо да му угодимо.

БУДИ ЗАХВАЛАН ЗА МОЛИТВУ

10, 11. (а) Зашто можемо рећи да је молитва доказ Јеховине љубави? (б) На који начин Бог може одговорити на наше молитве? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Добар отац посвећује време својој деци кад хоће да му нешто кажу. Он жели да зна шта их брине или плаши јер му је важно како се осећају. Наш небески Отац Јехова нас слуша када му се молимо и зато је молитва непроцењив дар.

11 Јехови се можемо молити у свако доба. У том погледу није поставио никаква ограничења. Он је наш Пријатељ и увек је спреман да нас саслуша. Тејлин, цитирана на почетку, каже: „Можеш му слободно рећи све што ти је на срцу.“ Када у молитви поверимо Богу своје најскровитије мисли, он нам може одговорити путем библијског стиха, чланка у неком нашем часопису или преко суверника. Јехова чује наше вапаје и разуме нас, чак и када нико други то не може. То што одговара на наше молитве прелеп је израз његове непролазне љубави према нама.

12. Зашто је добро да поклањамо пажњу молитвама записаним у Библији? Наведи пример.

12 Молитве које налазимо у Божјој Речи су права ризница вредних поука. Зато ће нам значити ако их понекад анализирамо током породичног проучавања. Размишљање о томе како су Јеховине слуге из прошлости изражавале Богу своје најдубље мисли може нам помоћи да обогатимо своје молитве. Примера ради, осмотри покајничку молитву коју је Јона упутио из утробе огромне рибе (Јона 1:17 – 2:10). Присети се Соломонове срдачне молитве Јехови приликом посвећења храма (1. Краљ. 8:22-53). Размишљај о Исусовој узорној молитви (Мат. 6:9-13). Изнад свега, редовно ’износи своје молбе Богу‘. Ако будеш чинио све то, ’Божји мир који превазилази сваки ум чуваће твоје срце и мисли‘ и бићеш још захвалнији за Јеховину непролазну љубав (Фил. 4:6, 7).

ПОКАЖИ ЗАХВАЛНОСТ ЗА ОТКУПНИНУ

13. Коју прилику људи имају захваљујући откупнини?

13 Исусова откупна жртва је незаслужени дар захваљујући коме можемо ’добити живот‘ (1. Јов.  4:9). Апостол Павле је о том ненадмашном доказу Божје љубави написао следеће: „Христ је у време које је за то било одређено умро за безбожнике. Заиста, тешко да би неко умро за праведника, али за доброг човека неко би се можда и одважио да умре. А Бог нам је показао своју љубав тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљ. 5:6-8). Тај највећи чин Божје љубави омогућио је људима да стекну његову наклоност.

14, 15. Шта откупна жртва значи за (а) помазане хришћане? (б) хришћане са земаљском надом?

14 Једна група хришћана осећа Јеховину постојану љубав на посебан начин (Јов. 1:12, 13; 3:5-7). Они су помазани светим духом и тако су постали „Божја деца“ (Римљ. 8:15, 16). Павле је написао да су помазаници ’ускрснути и постављени на небесима јер су у јединству са Христом Исусом‘ (Еф. 2:6). Иако су неки још увек на земљи, за њих се то може рећи будући да су ’запечаћени обећаним светим духом, који је залог њиховог наследства‘, то јест ’наде у оно што се за њих чува на небесима‘ (Еф. 1:13, 14; Кол. 1:5).

15 И они који нису помазани имају могућност да буду Божји пријатељи ако исказују веру у откупнину. Они ће у будућности моћи да постану његова деца и заувек живе у Рају на земљи. Обезбедивши откупнину, Јехова је показао колико воли човечанство (Јов. 3:16). Ако имамо земаљску наду за будућност и верно служимо Јехови, можемо бити сигурни да ће нам он подарити диван живот у новом свету. С обзиром на све то, зар откупна жртва није највећи доказ Божје постојане љубави према нама?

КАКО ЈЕХОВИ УЗВРАТИТИ ЉУБАВ

16. Како ће на нас деловати размишљање о Божјој љубави према нама?

16 Не можемо набројати све начине на које Јехова показује да нас воли. Краљ Давид се песнички изразио: „Како су ми драгоцене мисли твоје! Боже, како је велик број њихов! Кад бих хтео да их пребројим, и од зрна песка више би их било“ (Пс. 139:17, 18). Ако хранимо свој ум таквим мислима, бићемо покренути да му од срца узвратимо љубав и дамо све од себе док му служимо!

17, 18. Како можемо изразити своју љубав према Јехови?

17 Своју љубав према Јехови можемо изразити на многе начине. Примера ради, љубав према њему и ближњима показујемо тако што ревно проповедамо добру вест о Краљевству (Мат. 24:14; 28:19, 20). Када истрајавамо упркос испитима вере, показујемо дубину своје љубави. (Прочитати Псалам 84:11 и Јаковљеву 1:2-5.) Чак и ако се суочавамо с тешким кушњама, можемо бити сигурни да Бог види нашу патњу и да ће нам помоћи јер смо му драгоцени (Пс. 56:8).

18 Љубав према Јехови нас покреће да размишљамо о свему што је створио и другим чудесним делима. Показујемо да волимо Бога и дубоко ценимо његову Реч тако што је марљиво проучавамо. Љубав према Јехови нас подстиче да му се молимо. Волимо га све више када размишљамо о томе шта за нас значи откупна жртва коју је обезбедио за наше грехе (1. Јов. 2:1, 2). Ово су само неки начини да Јехови узвратимо љубав.