Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  август 2015.

Припреми се за живот у новом свету

Припреми се за живот у новом свету

„Заповедај им да чине добро [...] како би освојили прави живот“ (1. ТИМ. 6:18, 19)

ПЕСМЕ: 125, 40

1, 2. (а) Којим се физичким благословима у Рају највише радујеш? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Који духовни благослови нас очекују у новом свету?

„ПРАВИ ЖИВОТ.“ Већини нас тај израз дозива у мисли наду у вечни живот на рајској земљи. Апостол Павле је за „вечни живот“ рекао да је „прави живот“. (Прочитати 1. Тимотеју 6:12, 19.) Ми очекујемо живот који ће вечно трајати и донети нам непролазно задовољство и срећу. Не можемо ни замислити како ћемо се осећати када се сваког дана будемо будили потпуно здрави — физички, ментално и емоционално (Ис. 35:5, 6). Помисли колико ће нам бити лепо у друштву вољених особа и пријатеља, укључујући и оне који ће ускрснути! (Јов. 5:28, 29; Дела 24:15). Такође, имаћемо прилике да научимо више у областима науке, музике, архитектуре и слично.

2 Колико год да се радујемо таквим стварима, највећи благослови у новом свету биће духовне природе. Дубоко задовољство пружиће нам чињеница да је Јеховино име посвећено и да се његово право  да влада више не доводи у питање (Мат. 6:9, 10). С одушевљењем ћемо посматрати како се испуњава Јеховина првобитна намера за човечанство. Помисли колико ће нам лакше бити да се приближимо Јехови док будемо напредовали ка савршенству! (Пс. 73:28; Јак. 4:8).

3. За шта већ сада треба да се припремамо?

3 Такви благослови нису само сан, јер нас Исус уверава да је ’Богу све могуће‘ (Мат. 19:25, 26). Али ако желимо да живимо у новом свету, сада је време да уложимо труд како бисмо ’освојили вечни живот‘. Својим начином живота морамо показати да ишчекујемо крај овог злог света и морамо се већ сада припремити за нови свет. Како то можемо постићи?

КАКО ДА СЕ ПРИПРЕМИМО

4. Наведи пример који показује како се већ сада можемо припремати за живот у новом свету.

4 Како се већ сада можемо припремати за живот у Божјем новом свету? Замисли да планираш да се преселиш у другу земљу. Како ћеш се припремити за такву промену? Можда ћеш почети да учиш језик који се тамо говори. Значило би ти и да се упознаш с тамошњим обичајима. Могао би да пробаш њихову храну. У одређеној мери, почео би да живиш као да си се већ преселио. На крају крајева, то је оно што те очекује кад тамо одеш. Слично томе, за живот у новом свету се можемо припремати тако што, колико је то могуће, већ сада живимо онако како ћемо тада живети. Осмотри неке примере у вези с тим.

5, 6. Како ће нам послушност смерницама Јеховине организације помоћи да се припремимо за живот у новом свету?

5 У новом свету ће бити потврђено Божје право да влада. То ће бити сушта супротност данашњем свету, у ком Сатана подстиче људе да мисле да могу радити шта год желе. Многи сматрају да је најбоље слушати само себе, не обазирући се на Бога. Резултат тога су патња, бол и трагични догађаји (Јер. 10:23). Једва чекамо време када ће цело човечанство бити подложно Јеховиној врховној власти!

6 Биће право задовољство под вођством Јеховине организације улепшавати земљу, поучавати ускрснуле и вршити Јеховину вољу. Али шта ако се од нас буде тражило да радимо нешто што нам се не свиђа? Да ли ћемо сарађивати и дати све од себе да обавимо тај задатак и чак уживамо у њему? Већина нас би сигурно одговорила потврдно! У складу с тим, да ли већ сада следимо смернице Јеховине организације? Ако тако радимо, припремамо се за вечни живот под Јеховином влашћу.

7, 8. (а) Зашто је важно да спремно сарађујемо с другима? (б) Какве промене су доживела нека наша браћа? (в) У шта можемо бити сигурни када је реч о животу у новом свету?

7 Да бисмо се припремили за живот у новом свету, важно је не само да следимо Јеховино вођство већ и да се трудимо да будемо позитивни и радо сарађујемо с другима. Ако данас сарађујемо с онима који предводе, рецимо тако што смо задовољни и радосни када добијемо нови задатак, лакше ће нам бити да такав став испољимо у новом свету. (Прочитати Јеврејима  13:17.) Наследство које су Израелци добили у Обећаној земљи одређивало се жребом (Бр. 26:52-56; Ис. Нав. 14:1, 2). Ми не знамо где ћемо живети у новом свету. Међутим, где год да то буде, ако смо спремни да сарађујемо, бићемо задовољни и радосни јер вршимо Јеховину вољу.

8 Живот под влашћу Краљевства вредан је сваког труда који уложимо у сарадњу с Јеховином организацијом и обављање теократских задатака. Наравно, околности нам се с временом могу променити. На пример, неки чланови бетелске породице у Сједињеним Државама били су замољени да пређу у пионирску службу и сада уживају у том виду пуновремене службе. Због година или из других разлога, неки који су били у путујућој служби сада су специјални пионири. Ако смо задовољни својим доприносом, молимо се Богу за помоћ и дајемо све од себе у служби, бићемо радосни и искусићемо многе благослове чак и у овим последњим данима. (Прочитати Пословице 10:22.) Шта можемо очекивати у будућности? Можда замишљамо где ће бити наш дом у новом свету, али можда ће се од нас тражити да живимо на другом месту. Без обзира на то где ћемо служити и шта ћемо радити, сигурно ћемо бити захвални, задовољни и пресрећни (Нем. 8:10).

9, 10. (а) У којим ситуацијама ће нам у новом свету можда бити неопходно стрпљење? (б) Како можемо показати стрпљење?

9 У новом свету ће нам понекад бити потребно стрпљење. Примера ради, можда ћеш чути за особе које су, на општу радост рођака и пријатеља, ускрснуле из мртвих. Шта ако ти будеш морао дуже да чекаш да ускрсне неко ко ти је близак? Да ли ћеш се радовати с другима и бити стрпљив? (Римљ. 12:15). Уколико сада стрпљиво чекамо испуњење Јеховиних обећања, биће нам лакше да будемо стрпљиви и тада (Проп. 7:8).

10 За нови свет ћемо бити спремнији и ако смо стрпљиви када се промени објашњење неког библијског учења. Да ли проучавамо такав материјал и да ли смо стрпљиви ако нешто не разумемо у потпуности? Ако је одговор потврдан, највероватније нам неће бити проблем да у новом свету стрпљиво чекамо да нам Јехова пружи даљње смернице (Посл. 4:18; Јов. 16:12).

11. Зашто већ сада треба спремно да опраштамо и како ће нам то користити у новом свету?

11 Још једна особина која ће нам добро доћи у новом свету је спремност да опростимо. Током Христове хиљадугодишње владавине, можда ће проћи неко време док праведници и неправедници не искорене лоше особине (Дела 24:15). Да ли ћемо моћи с љубављу да се опходимо с другима? Ако сада научимо да спремно опраштамо и негујемо добре међуљудске односе, то нам неће бити тешко ни тада. (Прочитати Колошанима 3:12-14.)

12. Објасни како ће наш садашњи начин живота утицати на будућност.

12 У новом свету можда нећемо увек добити оно што желимо или то неће бити онда када ми то желимо. Биће неопходно да будемо захвални и задовољни у свакој ситуацији. Подложност Јеховином вођству је за наше добро. Биће нам потребне управо оне  особине којима нас Јехова поучава већ сада. Тиме што сада живимо онако како ћемо живети у будућности, развијамо особине које ће нам бити потребне у сву вечност. Такође, јачамо своју веру у „будући свет“ (Јевр. 2:5; 11:1). Уз то, показујемо колико жудимо за временом када ће се сви држати Јеховиних праведних мерила.

УСРЕДСРЕДИ СЕ НА СЛУЖЕЊЕ ЈЕХОВИ

Дај све од себе да сведочиш другима

13. Шта ће бити најважније у новом свету?

13 Размисли о још једном начину на који се можемо припремити за прави живот. Иако ћемо се у новом свету радовати многим стварима, као што је обиље хране, највећу радост пружиће нам задовољавање духовних потреба (Мат. 5:3). Духовне активности ће за нас бити најважније и уживаћемо служећи Јехови (Пс. 37:4). Ако духовност већ сад ставимо на прво место у животу, бићемо спремни за прави живот који нас очекује. (Прочитати Матеја 6:19-21.)

14. Какви циљеви ће помоћи младима да се припреме за вечни живот?

14 Како можемо служити Јехови с више радости? Један начин је да постављамо духовне циљеве. Ако си млад и озбиљно размишљаш да живот посветиш служењу Јехови, зашто се не би подсетио онога што се у нашим публикацијама говори о различитим видовима пуновремене службе и нешто од тога поставио себи за циљ? * Можеш разговарати с неким ко је већ дуго пуновремени слуга. Ако такву службу изабереш за свој животни позив, бићеш спреман за нови свет, када ћеш наставити да своје драгоцено искуство и вештине користиш на славу Јехови.

Учествуј у теократским активностима

15. Које духовне циљеве могу поставити сви објавитељи?

15 Као објавитељи Краљевства, које духовне циљеве можемо сви ми поставити? Циљ нам може бити да се побољшамо у некој грани службе проповедања. Или можемо настојати да боље разумемо библијска начела и њихову примену. Такође можемо радити на томе да будемо вештији у јавном читању, говорништву или давању коментара на састанцима. Сигурно ти падају на памет још неке ствари. Поука је следећа: Постављање  духовних циљева појачаће твоје залагање у теократским активностима и помоћи ће ти да се припремиш за живот у новом свету.

БЛАГОСЛОВИ КОЈИ СУ ВЕЋ ТУ

Покажи цењење за духовну храну

16. Зашто је служење Јехови најбољи начин живота?

16 Да ли то што се припремамо за Божји нови свет значи да данас не водимо квалитетан и испуњен живот? Наравно да не! Служење Јехови је најбољи начин живота. То нисмо изабрали преко воље, само да бисмо преживели велику невољу. Створени смо с таквом потребом и то нас чини срећнима. Јеховино вођство и љубав чине наш живот далеко бољим од живота у ком нема Бога. (Прочитати Псалам 63:1-3.) Наравно, не морамо чекати нови свет да бисмо искусили колики је благослов служити Јехови целим срцем. Неки од нас деценијама жању такве благослове, а из искуства знамо да другачији начин живота не може донети толико задовољства (Пс. 1:1-3; Ис. 58:13, 14).

Тражи савет на темељу Библије

17. Колико ће личне жеље и интересовања бити важни у Рају?

17 У Рају на земљи ћемо моћи да посветимо време личним жељама и интересовањима. На крају крајева, зашто би нас Јехова створио с потребом да будемо успешни у ономе што радимо и да нам то пружа задовољство ако не жели да удовољимо тој потреби у највећој мери? (Проп. 2:24). На овај и друге начине, Јехова ће увек ’жеље испуњавати сваком живом бићу‘ (Пс. 145:16). Рекреација и одмор су нам потребни, али у томе више уживамо ако нам је однос с Јеховом на првом месту. Тако ће бити и у Рају. Заиста је мудро да ’тражимо најпре краљевство‘ и да се усредсредимо на благослове које Јехова данас излива на свој народ (Мат. 6:33).

18. Како се можемо припремити за вечни живот у Рају?

18 У Рају ћемо бити срећнији него икад. Покажимо колико чезнемо за правим животом тако што се већ сада припремамо за њега. Развијајмо особине налик Божјим и радосно учествујмо у проповедању вести о Краљевству. Пронађимо задовољство у постављању и остваривању духовних циљева. С вером у Јеховина обећања, својим начином живота покажимо да ишчекујемо нови свет!

^ одл. 14 Видети књигу Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том, стр. 311-318.