Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  август 2015.

Да ли спремно чекаш?

Да ли спремно чекаш?

„Ако и оклева, чекај је, јер ће се сигурно испунити“ (АВАК. 2:3)

ПЕСМЕ: 128, 45

1, 2. Какав су став Јеховине слуге одувек имале?

ЈЕХОВИНЕ слуге су одувек стрпљиво чекале да се испуне Божја пророчанства. Примера ради, Јеремија је пророковао да ће Јуда бити опустошена, што се испунило приликом похода вавилонске војске 607. пре н. е. (Јер. 25:8-11). Исаија, који је под надахнућем објавио да ће Јехова вратити прогнане Јевреје у Јуду, записао је: „Срећни су сви који га чекају“ (Ис. 30:18). Михеј, чија су се пророчанства такође тицала Божјег древног народа, рекао је: „Спремно ћу чекати Бога свог спасења“ (Мих. 7:7). Вековима касније, Божје слуге су ишчекивале испуњење пророчанстава о Месији, то јест Христу (Лука 3:15; 1. Петр. 1:10-12). *

2 Божје слуге данас такође живе у ишчекивању, јер се још нису испунила сва пророчанства о Месији. Путем Месијанског Краљевства, Јехова ће ускоро окончати патњу тако што ће уништити зле и избавити свој народ из овог несигурног света који лежи у Сатаниној власти (1. Јов. 5:19). Зато задржимо на  уму да је крај овог света веома близу и будимо спремни за то.

3. Које питање нам се може јавити ако већ годинама чекамо крај?

3 Једва чекамо време када ће се Божја воља вршити на земљи као што се врши на небу (Мат. 6:10). Али ако крај чекамо већ дуги низ година, можда нам се у мислима јавља питање: ’Да ли још увек имамо чврсте разлоге да верујемо да ће крај ускоро доћи?‘ Погледајмо сада одговор на то питање.

ЗАШТО ЧЕКАТИ?

4. Због чега је првенствено важно да ’бдимо‘?

4 У Библији се јасно каже какав став треба да имамо док се ближи уништење овог поретка. Исус је својим следбеницима рекао да ’бдију‘ и ’буду будни‘ (Мат. 24:42; Лука 21:34-36). То је са̂мо по себи добар разлог да чекамо — Исус нам је то заповедио! У том погледу, Јеховина организација нам је дала одличан пример. У публикацијама које издаје стално нас подстиче да ’очекујемо и имамо на уму Јеховин дан‘, као и да положимо своје наде у нови свет који нам је Бог обећао. (Прочитати 2. Петрову 3:11-13.)

5. Зашто је нарочито сада важно да бдимо?

5 За хришћане у првом веку било је веома важно да бдију, али то је још важније за нас данас. Зашто? Због тога што живимо у периоду Христове присутности. Од 1914. се испуњава знак који указује на то. Све горе стање у свету и проповедање добре вести о Краљевству по целој настањеној земљи само су нека од бројних обележја „свршетка овог поретка“ (Мат. 24:3, 7-14). С обзиром на то да Исус није рекао колико дуго ће трајати тај период, морамо бити спремни јер крај може доћи било када.

6. Зашто можемо очекивати да ће стање у свету бити све горе што смо ближе крају?

6 Да ли постоји могућност да се израз ’свршетак овог поретка‘ односи на неко будуће време када ће ситуација у свету бити још гора? Библија каже да ће у последњим данима бити много више зла него раније (2. Тим. 3:1, 13; Мат. 24:21; Откр. 12:12). Зато можемо очекивати да ће стање у свету, које је већ сад лоше, бити још горе.

7. Шта на основу Матеја 24:37-39 можемо закључити о ситуацији у свету у последњим данима?

7 Али колико ће ситуација бити лоша када дође ’велика невоља‘? (Откр. 7:14). Да ли очекујеш да ће у сваком делу планете бити рата, да нико неће имати довољно хране и да ће у свакој кући бити болесних? У таквим околностима би чак и највећи скептици морали признати да се библијска пророчанства испуњавају. Међутим, Исус је рекао да већина људи ’неће обраћати пажњу‘ и да ће бити окупирани свакодневним активностима све док не буде прекасно. (Прочитати Матеја 24:37-39.) Дакле, из Библије се види да стање у свету током последњих дана неће бити толико катастрофално да ће сви поверовати да је крај близу (Лука 17:20; 2. Петр. 3:3, 4).

8. Шта је очигледно онима који су послушни Исусовој заповести да бдију?

8 С друге стране, да би знак који је Исус дао испунио своју сврху, његово испуњење треба да буде довољно очигледно да привуче пажњу оних који су послушни Исусовој заповести да бдију  (Мат. 24:27, 42). То је случај од 1914, када су обележја знака почела да се испуњавају. Јасно је да сада живимо током ’свршетка овог поретка‘ и да ће се тај период завршити уништењем Сатаниног поквареног света.

9. Зашто треба да ишчекујемо крај овог света?

9 Зашто онда треба да спремно чекамо? Из послушности Исусу Христу. Поред тога, препознајемо да се испуњава знак његове присутности. Ми нисмо лаковерни, већ су наша очекивања заснована на чврстим библијским доказима који нас подстичу да будемо на опрезу, духовно будни, спремни и да ишчекујемо крај овог злог света.

КОЛИКО ЋЕМО ЈОШ ЧЕКАТИ?

10, 11. (а) За које могућности је Исус припремио своје ученике? (б) Шта је Исус рекао својим следбеницима да раде ако чекају крај дуже него што су мислили? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Многи од нас већ деценијама духовно бдију. Важно је да не дозволимо да с проласком времена изгубимо вољу да чекамо. Морамо бити спремни за час када ће Исус доћи да изврши пресуду над овим светом. Сети се речи које је он упутио својим ученицима: „Пазите, будите будни, јер не знате када је време да се то догоди. То је као кад човек отпутује у туђину и остави своју кућу и управљање повери својим робовима, свакоме одреди његов посао, а вратару заповеди да бди. Зато бдите, јер не знате када долази господар куће, да ли увече или у поноћ или кад се огласе петлови или рано ујутру, да вас не би, кад изненада дође, нашао како спавате. А што вама кажем, свима кажем: Бдите!“ (Мар. 13:33-37).

11 Чим су Исусови следбеници разумели да је његова присутност почела 1914, дошли су до закључка да би крај могао наступити било када. За то су се припремали тако што су интензивније проповедали добру вест о Краљевству. Исус је наговестио да би крај могао доћи и касније — „кад се огласе петлови или рано ујутру“. Како да реагују у том случају? Рекао им је да наставе да бдију. Дакле, дуго чекање није разлог да у мислима одлажемо крај или да престанемо да чекамо.

12. Шта је Авакум питао Јехову и како му је он одговорио?

12 Сети се пророка Авакума, који је био послат да најави уништење Јерусалима. Када је почео са својом пророчком службом, упозорења о уништењу овог града већ годинама су била објављивана. Ситуација се толико погоршала да је ’зли окруживао праведнога и да се правда извртала‘. Зато није чудо што је Авакум у очајању рекао: ’Јехова, докле ћу вапити?‘ Јехова није директно одговорио овом верном пророку, већ га је уверио да уништење „неће закаснити“ и подстакао га да истрајно чека. (Прочитати Авакума 1:1-4; 2:3.)

13. Какав став је Авакум могао имати и зашто то не би било мудро?

13 Претпоставимо да се Авакум обесхрабрио и да је помислио: ’Већ годинама слушам о уништењу Јерусалима. Ко зна кад ће се то десити! Не видим зашто бих пророковао као да ће уништење наступити сваког часа. Препустићу то неком  другом.‘ Да је Авакум тако размишљао, изгубио би Јеховину наклоност, а можда и живот кад су Вавилонци уништавали Јерусалим!

14. Зашто можемо бити сигурни да се нећемо разочарати ако стрпљиво чекамо крај?

14 У новом свету ћемо моћи да размишљамо о томе да се испунило све што је било проречено у вези са свршетком садашњег злог света. Присећање на то како су се догађаји одвијали ојачаће наше поверење у Јехову и његова обећања за даљњу будућност. (Прочитати Исуса Навина 23:14.) Бићемо захвални што нас је Бог, који ’има у својој власти времена и раздобља‘, подстицао да не изгубимо из вида да се ’свему крај приближио‘ (Дела 1:7; 1. Петр. 4:7).

ЧЕКАЈ АЛИ БУДИ АКТИВАН

Да ли ревно проповедаш добру вест? (Видети 15. одломак)

15, 16. С обзиром на време у ком живимо, зашто је најразумније посветити се делу проповедања?

15 Јеховина организација ће нас и даље подстицати да служимо Богу са осећајем хитности. Такви подсетници нису ту само да би нам помогли да останемо заокупљени својом службом већ и да бисмо задржали на уму да се знак Христове присутности управо испуњава. Шта је најразумније радити с обзиром на време у ком живимо? Тражити најпре Краљевство и Божју праведност тиме што ревно проповедамо добру вест! (Мат. 6:33; Мар. 13:10).

16 Једна сестра је рекла: „Проповедајући добру вест о Божјем Краљевству, ми [...] можемо помоћи људима да се спасу од сигурне смрти у катастрофи која ће задесити читав свет.“ Њене речи имају тежину будући да су она и њен муж 1945. године преживели једну од најгорих поморских катастрофа у историји — потапање луксузног прекоокеанског брода Вилхелм Густлоф. Чак и усред такве опасности, човек може имати сасвим погрешну слику о томе шта је заиста вредно. Сестра каже да је једна жена запомагала: „Моји кофери! Моји кофери! Мој накит! Сав накит ми је доле, у кабини. Све сам изгубила!“ С друге стране, покренути хуманошћу, неки путници су ризиковали свој живот да би спасли оне који су пали у ледено море. Попут тих несебичних путника и ми чинимо све што можемо да бисмо помогли људима. Не губимо из вида колико је хитно дело проповедања и помажемо другима да преживе надолазећу свеопшту  катастрофу пре него што буде прекасно.

Да ли доносиш мудре одлуке које ти помажу да задржиш осећај хитности? (Видети 17. одломак)

17. Зашто имамо разлога да верујемо да крај може доћи сваког часа?

17 Догађаји на светској сцени јасно указују на то да се испуњавају библијска пророчанства и да се овом злом свету неумитно ближи крај. Зато не треба да мислимо да ће још много времена проћи пре него што овај свет доспе до тачке када ће „десет рогова“ и „звер“ из Откривења 17:16 напасти Вавилон Велики, светско царство криве религије. Задржимо на уму да ће им Бог ’ставити у срце‘ да направе тај потез, што се може одиграти за трен ока и то било када! (Откр. 17:17). Крај целокупног садашњег поретка није далеко. Зато је преко потребно да послушамо Исусово упозорење: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка“ (Лука 21:34, 35; Откр. 16:15). Будимо онда чврсти у одлуци да служимо Јехови са осећајем хитности, сигурни да је он Бог који „чини нешто за оног који га чека“ (Ис. 64:4).

18. О чему ће говорити наредни чланак?

18 Док чекамо крај овог злог света, послушајмо савет ученика Јуде, који је био надахнут да каже: „Вољени, тиме што се изграђујете на својој најсветијој вери и молите се светим духом, одржите се у Божјој љубави, док чекате милосрђе нашег Господа Исуса Христа надајући се вечном животу“ (Јуд. 20, 21). Како својим начином живота можемо показати да ишчекујемо нови свет који нам је Бог обећао и да му се неизмерно радујемо? О томе ће бити речи у наредном чланку.

^ одл. 1 Нека пророчанства о Месији, као и њихово испуњење, наведена су у књизи Шта Библија заиста научава?, у табели на страни 200.