„Лоше друштво квари добре навике“ (1. КОР. 15:33)

ПЕСМЕ: 73, 119

1. У којем периоду људске историје живимо?

ЖИВИМО у тешком раздобљу. Период који је почео 1914. године Библија назива „последњим данима“. Стање у свету у овим ’нарочито тешким временима‘ знатно је горе него пре те историјске године (2. Тим. 3:1-5). Уз то, свет је све искваренији, чиме се испуњава библијско пророчанство: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе“ (2. Тим. 3:13).

2. Каква забава је данас популарна? (Видети слику на почетку чланка.)

2 Да би се забавили, многи гледају или раде оно што је повезано с насиљем, неморалом, спиритизмом и другим стварима које Бог не одобрава. На пример, интернет, телевизија, филмови, романи и часописи често приказују насиље и неморал као нешто пожељно. Оно што се некада сматрало неприхватљивим сада је чак легализовано у неким земљама. Али то не значи да Бог то одобрава. (Прочитати Римљанима 1:28-32.)

3. Како други често гледају на оне који се држе библијских начела?

 3 Исусови следбеници у првом веку клонили су се нечисте забаве. Пошто су се увек трудили да угоде Богу, други су с подозрењем гледали на њих и прогонили су их. Апостол Петар је хришћанима написао: „Пошто више не трчите с њима у ту исту каљужу раскалашности, чуде се и погрдно говоре о вама“ (1. Петр. 4:4). И у данашњем свету се они који живе по Божјим начелима сматрају чуднима. Штавише, „сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом, биће прогоњени“ (2. Тим. 3:12).

„ЛОШЕ ДРУШТВО КВАРИ ДОБРЕ НАВИКЕ“

4. Шта нас Свето писмо саветује?

4 Оне који желе да врше Божју вољу Библија саветује да не воле „ни свет, ни оно што је у свету“. (Прочитати 1. Јованову 2:15, 16.) Сатана, „бог овог света“, користи религију, политику, трговину и медије да би заводио људе (2. Кор. 4:4; 1. Јов. 5:19). Зато хришћани морају пазити с ким се друже. Божја надахнута Реч износи следећу непобитну чињеницу: „Не заваравајте се! Лоше друштво квари добре навике“ (1. Кор. 15:33).

5, 6. С ким не треба да будемо блиски и зашто?

5 Да не бисмо покварили своје добре навике, не смемо бити блиски са онима који поступају лоше. То се не односи само на оне који не служе Јехови већ и на оне који тврде да служе Јехови али намерно игноришу његове законе. Ако наш суверник почини озбиљан грех и не покаје се, ми ћемо прекинути контакт с њим (Римљ. 16:17, 18).

6 Ако бисмо се дружили с онима који се оглушују о Божја начела, могли бисмо почети да радимо исто што и они само да бисмо имали њихово признање. Рецимо, ако бисмо се зближили с неморалним особама, и сами бисмо могли починити неморал. То се десило неким хришћанима, и они који се нису покајали били су искључени (1. Кор. 5:11-13). Ако се не врате Јехови, могли би се наћи у стању какво је апостол Петар описао у својој посланици. (Прочитати 2. Петрову 2:20-22.)

7. Ко треба да буду наши пријатељи?

7 Иако желимо да будемо љубазни чак и према онима који не служе Богу, не би требало да будемо превише блиски с њима. Зато не би било исправно да се Јеховин сведок забавља са особом која није предана и верна Богу и не поштује Божја висока мерила. За хришћанина је далеко важније да остане беспрекоран него да буде прихваћен од стране људи који не поштују Божји закон. Наши пријатељи треба да буду они који живе у складу с Божјом вољом. Исус је рекао: „Ко год врши Божју вољу, он ми је брат и сестра и мајка“ (Мар. 3:35).

8. Како је лоше друштво утицало на древне Израелце?

8 Израелци су на својој кожи осетили колико је опасно одабрати лоше друштво. Кад их је након избављења из Египта водио у Обећану земљу, Јехова их је упозорио на тамошње становнике, рекавши: „Не клањај се њиховим боговима нити им служи. Не  прави ништа што они праве, него их сруши и обори њихове обредне стубове. Служите Јехови, свом Богу“ (Изл. 23:24, 25). Нажалост, већина Израелаца није слушала Божје смернице (Пс. 106:35-39). Били су неверни Богу и зато им је Исус рекао: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Мат. 23:38). Јехова је одбацио израелски народ и дао свој благослов хришћанској скупштини у првом веку (Дела 2:1-4).

ЧУВАЈ СЕ ШТЕТНОГ УТИЦАЈА МЕДИЈА

9. Зашто треба да будемо опрезни када су у питању медији и свет забаве?

9 Већина онога што нуде медији и свет забаве може угрозити духовност хришћана. Такав материјал није осмишљен да изграђује веру у Јехову и његова обећања. Напротив, одражава дух Сатаниног злог света. Зато морамо бити веома опрезни да не бисмо гледали, читали или слушали оно што у нама може пробудити ’светске жеље‘ (Титу 2:12).

10. Шта ће се десити са свим штетним садржајима који долазе путем медија?

10 Ускоро нећемо више бити изложени штетним садржајима. Они ће нестати заједно са Сатаниним светом. У Божјој Речи пише: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јов. 2:17). Нешто слично је и псалмиста рекао: „Јер ће се истребити они који зло чине.“ Затим је додао: „А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“ Колико ће то трајати? „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Пс. 37:9, 11, 29).

11. Како Божји народ добија квалитетну духовну храну?

11 Насупрот ономе што свет нуди, материјал који у овим последњим данима обезбеђује Јеховина организација подстиче нас да идемо правим путем који води у вечни живот. Када се молио Јехови, Исус је рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јов. 17:3). Преко своје организације, наш небески Отац нам даје обиље духовне хране. Заиста је велик благослов имати часописе, брошуре, књиге, видео материјал и веб-сајтове који нам помажу да служимо Богу! Такође, широм света се редовно одржавају састанци у више од 110 000 скупштина. На тим састанцима и на већим скуповима, ми проучавамо материјал који се темељи на Библији и јача нашу веру у Бога и његова обећања (Јевр. 10:24, 25).

„САМО У ГОСПОДУ“

12. Објасни зашто Свето писмо саветује да ступамо у брак „само у Господу“?

12 За хришћане који желе да ступе у брак нарочито је важно да мудро бирају друштво. Божја Реч садржи јасно начело: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама?“ (2. Кор. 6:14). Библија саветује Божје слуге да брачног друга траже „само у Господу“, то јест да ступе у брак само са крштеном особом која живи у складу са оним што Библија научава (1. Кор. 7:39). Супружник  који воли Јехову помагаће ти да останеш веран Богу.

13. Шта је Бог заповедио Израелцима када је реч о браку?

13 Јехова зна шта је најбоље за његове слуге, а његово гледиште о браку је увек било исто. Размисли о јасној заповести коју је путем Мојсија дао Израелцима. У вези с припадницима околних народа — који нису служили Јехови — Израелцима је речено: „Не склапај бракове с њима. Своју кћер немој дати њиховом сину, и њихову кћер немој узети за свог сина. Јер би они одвратили твог сина од мене, па би он служио другим боговима. И Јехова би се жестоко разгневио на тебе и брзо би те истребио“ (Пон. зак. 7:3, 4).

14, 15. Како је на Соломона утицало то што се оглушио о Јеховину заповест?

14 На почетку своје владавине, Давидов син Соломон се молио за мудрост, и Бог му ју је дао у изобиљу. Он је због тога постао познат као мудар и успешан владар. Када је краљица Саве посетила Соломона, с одушевљењем је рекла: „Нисам поверовала у оно што се говори док нисам дошла и видела својим очима. И гле, ни пола ми није било речено! Твоја мудрост и благостање надмашују оно што сам чула о теби“ (1. Краљ. 10:7). Нажалост, Соломон је касније постао пример тога шта се дешава када неко игнорише Божју заповест да не ступа у брак с неверником (Проп. 4:13).

15 Иако је Бог много тога учинио за њега, Соломон није послушао заповест да не узима жене из околних народа, које нису служиле правом Богу. Соломон је „волео многе жене туђинке“ и на крају је имао 700 жена и 300 иноча. До чега је то водило? Кад је остарио, његове жене паганског порекла „навеле су његово срце да се окрене другим боговима, и [...] Соломон је почео да чини оно што је зло у Јеховиним очима“ (1. Краљ. 11:1-6). Због лошег друштва, Соломон је изгубио мудрост и престао је да служи правом Богу. Ово је снажно упозорење за хришћане који размишљају о томе да се венчају с неким ко не воли Јехову!

16. Који библијски савет може помоћи Божјем слуги чији супружник није у истини?

16 Међутим, шта ако неко прихвати истину а његов супружник не? Свето писмо каже: „Ви, жене, будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем“ (1. Петр. 3:1). Овај савет је упућен женама, али исто важи и за мушкарце чије супруге не служе Јехови. Библијско начело је јасно: Буди добар супружник и живи у складу с Божјим високим мерилима о браку. Многи су прихватили истину зато што су приметили да се њихов брачни друг променио након што је почео да служи Богу.

БИРАЈ ПРИЈАТЕЉЕ КОЈИ ВОЛЕ ЈЕХОВУ

17, 18. Зашто су Ноје и први хришћани били спасени кад је уништен поредак у ком су живели?

17 Док лоше друштво квари добре навике, добро друштво има позитиван утицај. Размисли о Ноју, који је био окружен злим људима али није желео да буде близак с њима. У то време, „Јехова је видео  да човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу“ (Пост. 6:5). Зато је одлучио да свеопштим Потопом уклони искварене људе. Међутим, „Ноје је био праведан човек, беспрекоран међу својим савременицима. Ноје је ходио са истинитим Богом“ (Пост. 6:7-9).

18 Ноје сигурно није склапао пријатељства са безбожним људима. Заједно са седам чланова своје породице, посветио се задатку који је добио од Бога — прављењу арке. У исто време, био је и ’проповедник праведности‘ (2. Петр. 2:5). Проповедање, изградња арке и дружење с породицом биле су најважније ствари у његовом животу, и то је Богу било угодно. Захваљујући томе, он и његова породица су преживели Потоп. Сви ми данас заправо смо потомци оних који су верно служили Јехови — Ноја, његове жене, њихових синова и снаха. Попут њих, верни и послушни хришћани у првом веку држали су се подаље од безбожних људи и преживели су уништење Јерусалима 70. н. е. (Лука 21:20-22).

Дружење са суверницима помаже нам да дочарамо себи живот у новом свету (Видети 19. одломак)

19. Шта морамо радити да бисмо стекли Божју наклоност?

19 Као Јеховине слуге, угледајмо се на Ноја, његову породицу и послушне хришћане у првом веку. Морамо се држати подаље од исквареног света који нас окружује и стицати пријатеље међу милионима наше верне браће и сестара. Блиска пријатељства са онима којима Бог даје мудрост помоћи ће нам да будемо „непоколебљиви у вери“ у овим тешким временима (1. Кор. 16:13; Посл. 13:20). Помисли само шта нас ускоро очекује! Ако мудро бирамо друштво у овим последњим данима, дочекаћемо крај овог злог света и почетак Јеховиног праведног новог света који је на прагу!