Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јун 2015.

Христ — Божја сила

Христ — Божја сила

’Христ је Божја сила‘ (1. КОР. 1:24)

1. Зашто је Павле рекао да је ’Христ Божја сила‘?

ЈЕХОВА је на изванредне начине преко Исуса показао колику моћ има. У јеванђељима можемо читати о неким Исусовим чудима, што нам јача веру. Он је учинио и многа друга чуда, која нису забележена (Мат. 9:35; Лука 9:11). Будући да је Исусова огромна моћ потицала од Јехове, апостол Павле је с правом могао рећи да је ’Христ Божја сила‘ (1. Кор. 1:24). Али какав утицај његова чуда имају на наш живот?

2. Шта учимо из Исусових чуда?

2 Апостол Петар је рекао да је Исус чинио ’моћна дела‘, то јест чуда (Дела 2:22). Она су указала на то чиме ће нас Исус, у много већој мери, благословити када буде владао као Краљ над целом земљом. Замислимо само каква ће све чуда он чинити у новом свету! Његова моћна дела такође откривају какве су особе он и његов Отац. Осмотримо неколико Исусових чуда и погледајмо како се она односе на нас данас и у будућности.

 ЧУДО КОЈЕ НАС УЧИ ВЕЛИКОДУШНОСТИ

3. (а) Зашто је Исус учинио своје прво чудо? (б) Како се у томе види његова великодушност?

3 Исус је своје прво чудо учинио на свадби у Кани Галилејској. Може бити да је на њу дошло више гостију него што се очекивало. Из неког разлога, нестало је вина. Међу званицама је била и Исусова мајка Марија. Сигурно никад није заборавила пророчанска обећања о њеном сину, за кога јој је пре много година речено да ће се звати „Син Свевишњега“ (Лука 1:30-32; 2:52). Да ли је веровала да он има моћ коју још није обзнанио? У сваком случају, и Марији и Исусу је било жао младенаца и желели су да их поштеде срамоте. Исус је знао да се гостољубивост високо вредновала. Зато је више стотина литара воде претворио у „добро вино“. (Прочитати Јована 2:3, 6-11.) Исус није морао да учини ово чудо. Једноставно је волео људе и био је великодушан попут свог небеског Оца.

4, 5. (а) Шта увиђамо на основу Исусовог првог чуда? (б) Шта захваљујући чуду у Кани можемо закључити о будућности?

4 Исус је чудом створио знатну количину доброг вина, довољну за велики број људи. Шта нам тај догађај открива? Јасно је да су њему и његовом Оцу битна туђа осећања. Поред тога, ни један ни други нису шкрти. Замисли како ће тек у новом свету Јехова великодушно користити своју моћ да би за ’све народе‘ припремио богату гозбу. (Прочитати Исаију 25:6.)

5 Дочарај у мислима време када ће сваки човек на овој планети имати све што му је потребно, као што су здрава храна и удобан дом. Радујмо се док ишчекујемо Рај и све добре ствари које ће нам Јехова у изобиљу подарити.

На Исуса се угледамо када великодушно посвећујемо време другима (Видети 6. одломак)

6. Како је Исус користио своју моћ и како можемо бити несебични попут њега?

6 Вреди запазити да је Исус одбио да претвори камење у хлеб када је Ђаво покушао да га наведе на то. Исус није хтео да користи моћ да би себи испуњавао жеље (Мат. 4:2-4). Међутим, користио ју је да би помагао другима. Подстицао је Божје слуге да буду дарежљиве (Лука 6:38). Како се можемо угледати на Исуса и бити несебични? Да ли бисмо могли позвати друге на оброк и духовно окрепљујуће дружење? Или бисмо после састанка могли посветити своје време некоме коме је то потребно, примера ради саслушати неког брата док увежбава свој говор? Шта бисмо могли учинити за суверника коме је потребна помоћ у служби проповедања? Када према својим могућностима великодушно дајемо другима у материјалном  и духовном погледу, доказујемо да смо прави Исусови следбеници.

„СВИ СУ ЈЕЛИ И НАСИТИЛИ СЕ“

7. Чега ће бити докле год траје овај свет?

7 Сиромаштва је увек било. Јехова је древним Израелцима рекао да сиромашних људи никада неће нестати из земље (Пон. зак. 15:11). Вековима касније, Исус је рекао: „Сиромашне увек имате поред себе“ (Мат. 26:11). Да ли је Исус тиме хтео да каже да ће сиромаштва увек бити? Не, већ да ће га бити докле год траје овај искварени свет. Зато је веома охрабрујуће разумети да су Исусова чуда служила као весник бољих времена под владавином Божјег Краљевства, када ће сви имати обиље хране.

8, 9. (а) Шта је Исуса навело да нахрани на хиљаде људи? (б) Каква осећања у теби изазива ово Исусово чудо?

8 Псалмиста је о Јехови рекао: „Ти отвараш руку своју и жеље испуњаваш сваком живом бићу“ (Пс. 145:16). ’Христ, Божја сила‘ је по угледу на Јехову често такорећи отварао своју руку и задовољавао потребе својих следбеника. То није радио само да би показао колико је моћан. На то га је покретала искрена брига за друге. Осмотримо оно што стоји у Матеју 14:14-21. (Прочитати.) Исусу су пришли ученици и пожалили се да немају довољно хране за све. Осим што су можда и сами били гладни, сигурно им је било жао изгладнелог и уморног мноштва људи који су прешли дуг пут из далеких градова да би слушали Исуса (Мат. 14:13). Шта ће он урадити?

9 Исус је с пет хлебова и две рибе нахранио 5 000 мушкараца, не рачунајући жене и децу. Зар није дирљиво што је користио своју чудесну моћ да би се саосећајно побринуо за читаве породице, укључујући и најмлађе? „Сви су јели и наситили се.“ На основу тога закључујемо да је било много хране. Исус им није дао само пар залогаја, већ обилан оброк који им је дао снаге за дуг пут до куће (Лука 9:10-17). Преостало је 12 корпи хране!

10. Шта ће се ускоро променити?

10 Данас стотине милиона људи немају ни најосновније за живот због неправедних људских власти. Иако имају довољно да преживе, чак и нека наша браћа једва састављају крај с крајем. Међутим, ближи се време када ће сви богобојазни људи живети у свету у ком неће бити корупције и сиромаштва. Да имаш моћ, зар не би решио све проблеме? Свемоћни Бог и може и жели да уради управо то. Обећао је да ће ускоро уклонити патњу. (Прочитати Псалам 72:16.)

11. Зашто си уверен да ће Христ користити своју моћ широм планете и на шта те то подстиче?

11 Док је био на земљи, Исус је служио на релативно малом подручју и то само три и по године (Мат. 15:24). Као прослављени Краљ, за подручје владања добиће читаву земљу (Пс. 72:8). Исусова чуда нам уливају поверење у то да он и може и жели да користи свој ауторитет за наше добро. Ми не можемо да чинимо чуда, али можемо да са одушевљењем указујемо људима на оно што стоји у Божјој Речи. Библијска пророчанства гарантују да нас чекају боља времена. Као Јеховини предани Сведоци  који имају драгоцено знање о будућности, зар не осећамо одговорност да то јавимо и другим људима? (Римљ. 1:14, 15). Размишљање о томе шта ће Исус ускоро урадити буди у нама жељу да преносимо другима добру вест о Божјем Краљевству (Пс. 45:1; 49:3).

МОЋ НАД ПРИРОДНИМ СИЛАМА

12. Зашто можемо бити сигурни да Исус добро познаје нашу планету?

12 Када је Бог стварао земљу и све на њој, уз њега је био његов јединорођени Син као „вешт градитељ“ (Посл. 8:22, 30, 31; Кол. 1:15-17). Зато Исус у потпуности разуме како природа функционише. Он зна како исправно и праведно располагати природним богатствима.

Каква осећања у теби буди начин на који је Исус користио своју моћ? (Видети 13. и 14. одломак)

13, 14. Наведи пример који показује да Христ може да контролише природу.

13 Када је био на земљи, Исус је показао да је „Божја сила“ тако што је контролисао природу. Размисли како се суочио са олујом која је претила да угрози живот његових ученика. (Прочитати Марка 4:37-39.) Један библиста је рекао: „Грчка реч [за ’јаку олују‘ у Марку 4:37] користила се за ураган. Никад се није односила само на налет ветра [...] већ на олују коју прате црни облаци, муње, снажни пљускови и оштри налети ветра, и која оставља за собом потпуни хаос.“

14 Замисли следећу сцену: Христ је исцрпљен после напорног дана у служби. Таласи бацају чамац, а вода и пена улазе са свих страна. Упркос буци и жестоком љуљању чамца, Исус спава. Преморен је. Уплашени ученици га буде и вичу: „Изгинућемо!“ (Мат. 8:25). Уставши, он заповеда ветру и мору: „Умири се! Умукни!“ И ветар је утихнуо (Мар. 4:39). Након Исусове заповести, „настала је потпуна тишина“. Каква моћ!

15. Како је Свемоћни Бог показао да има моћ над природним силама?

15 Извор Христове моћи је сам Јехова и зато с разлогом верујемо да Свемоћном Богу није тешко да управља природним силама. Осмотримо неколико примера. Пре Потопа, Јехова је рекао: „За само седам дана пустићу да на земљу пада киша четрдесет дана и четрдесет ноћи“ (Пост. 7:4). Слично томе, у Изласку 14:21 пише: „Јехова је јаким источним ветром, који је дувао целу ноћ, потискивао море.“ А у Јони 1:4 читамо: „Јехова је подигао јак ветар на мору, и настала је велика олуја на мору, тако да је изгледало да ће се брод разбити.“ Охрабрујуће је знати да Јехова има контролу над природним силама. Дакле, будућност наше планете је у правим рукама.

16. Зашто је утешно знати да Створитељ и његов прворођени Син могу држати под контролом природне силе?

16 Размишљање о огромној моћи коју поседују наш Створитељ и његов „вешт градитељ“ пружа нам утеху. Током Христове хиљадугодишње владавине, сви на земљи ће бити безбедни. Разорне природне катастрофе биће ствар прошлости. У новом свету неће бити разлога за страх од тајфуна, цунамија, вулканских ерупција и земљотреса. Дивно је размишљати о времену када ниједан човек неће настрадати или бити осакаћен услед природних непогода, јер ће ’Божји шатор бити међу људима‘ (Откр. 21:3, 4). Можемо бити уверени да ће, захваљујући моћи коју му је дао Бог, Христ држати под  контролом природне силе током Хиљадугодишње владавине.

УГЛЕДАЈ СЕ НА БОГА И ХРИСТА

17. Какву прилику да се угледамо на Бога и Христа имамо у наше време?

17 За разлику од Јехове и Исуса, ми немамо моћ да спречимо природне катастрофе, али нешто ипак можемо учинити. Можемо применити савет из Пословица 3:27. (Прочитати.) Када нашу браћу снађу невоље, можемо их утешити и подупрети их у материјалном, емоционалном и духовном погледу (Посл. 17:17). Примера ради, можемо им пружити помоћ након што их задеси природна катастрофа. Након што је ураган знатно оштетио њен дом, једна удовица је рекла: „Дубоко сам захвална што припадам Јеховиној организацији, не само зато што сам добила материјалну помоћ већ и због духовне подршке суверника.“ Запази шта је рекла једна неудата сестра која је била очајна и запрепашћена када је видела какву штету је олуја нанела њеној кући. Кад је добила помоћ, она је рекла: „То је невероватно! Немам речи којима бих описала како се осећам [...] Толико сам захвална Јехови!“ Срећни смо што припадамо међународном братству у ком се сви искрено брину једни о другима. Још већи разлог за радост је то што Јехова и Исус Христ заиста брину о Божјем народу.

18. Шта ти мислиш о ономе што је Исуса покретало да чини чуда?

18 Током своје службе на земљи, Исус је доказао да је ’Божја сила‘. Али шта га је покретало на то? Никада није користио своју моћ да би импресионирао друге или угађао себи. Чуда која је Исус чинио показала су колико воли људе. О томе ће бити речи у следећем чланку.