„Нису примили оно што им је било обећано, него су то видели издалека“ (ЈЕВР. 11:13)

1. У чему нам помаже способност да замишљамо ствари које нисмо видели? (Видети слику на почетку чланка.)

БОГ нам је дао способност да у мислима себи дочарамо нешто што још нисмо видели. Захваљујући томе, можемо се радовати лепим догађајима који су пред нама и доносити мудре одлуке како бисмо избегли проблеме. Јехова може предвидети будуће догађаје, а у Светом писму су забележене многе прилике када је унапред откривао шта ће се десити. Тако у мислима можемо створити слику будућности. Заправо, та способност нам помаже да имамо веру (2. Кор. 4:18).

2, 3. (а) Зашто је важно да имамо реалну основу за оно што замишљамо? (б) Која питања ћемо осмотрити у овом чланку?

2 Оно што замишљамо нема увек везе с реалношћу. Примера ради, када девојчица замишља да лети на лептиру, то је чиста фантазија. Насупрот томе, када је Самуилова мајка Ана размишљала како ће то изгледати када њен син буде служио у шатору састанка, то није био само сан. Основ за то је било обећање које је дала Јехови. Ани су те мисли уливале снагу да испуни свој завет (1. Сам. 1:22). Реално је размишљати о Божјим обећањима зато што ће се она сасвим сигурно испунити (2. Петр. 1:19-21).

 3 Сигурно су и богобојазни људи из древног доба замишљали како ће живот изгледати када се Божја обећања испуне. Како је на њих утицало размишљање о будућим благословима? И зашто је за нас добро да размишљамо о предивним стварима које је Бог обећао онима који су му послушни?

НАДА ИМ ЈЕ УЛИВАЛА СНАГУ

4. На основу чега је Авељ могао да претпостави каква будућност чека човечанство?

4 Да ли је Авељ, први човек који је био веран Богу, „видео“ испуњење Божјих обећања? Не можемо рећи да је знао како ће се испунити оно што је Бог рекао змији: „Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Пост. 3:14, 15). Али Авељ је вероватно много размишљао о том обећању и разумео до чега ће довести његово испуњење. Наиме, то што ће неко бити ’рањен у пету‘ омогућиће да човечанство буде доведено до савршенства какво су имали Адам и Ева пре него што су сагрешили. Како год да је Авељ замишљао будућност, јасно је да се његова вера темељила на Божјим обећањима, због чега је Јехова прихватио његов принос. (Прочитати Постанак 4:3-5 и Јеврејима 11:4.)

5. Зашто је Енох могао да се охрабри размишљајући о будућности?

5 Енох је исказивао веру упркос томе што су безбожни људи хулили на Бога. Под надахнућем је прорекао да ће Јехова доћи „са миријадама својих светих анђела, да суди свима и да осуди све безбожнике за сва њихова безбожна дела која су безбожно починили и за све страшне ствари које су безбожни грешници против њега изговорили“ (Јуд. 14, 15). Енох, човек јаке вере, могао је да замисли свет у ком неће бити безбожних људи. (Прочитати Јеврејима 11:5, 6.)

6. Шта је Ноје и после Потопа вероватно имао у мислима?

6 Ноје је преживео Потоп зато што је био веран Богу (Јевр. 11:7). Вера га је покренула да након Потопа принесе Богу животињске жртве (Пост. 8:20). Сигурно је као и Авељ веровао да ће човечанство у будућности бити ослобођено од ропства греху и смрти. Није изгубио веру и наду ни када је после Потопа наступило мрачно доба јер се Неврод противио Јехови (Пост. 10:8-12). Вероватно га је храбрила помисао на то да ће људи једног дана бити ослобођени од угњетавачких власти, наслеђеног греха и смрти. И ми очима вере „видимо“ то предивно време које нам је све ближе! (Римљ. 6:23).

„ВИДЕЛИ“ СУ ИСПУЊЕЊЕ БОЖЈИХ ОБЕЋАЊА

7. Какву су будућност Аврахам, Исак и Јаков „видели“?

7 Аврахам, Исак и Јаков су у мислима имали слику светле будућности јер им је Бог обећао да ће се путем њиховог потомства благословити сви народи на земљи (Пост. 22:18; 26:4; 28:14). Њихови потомци ће постати бројни и живеће у земљи коју им је Бог обећао (Пост. 15:5-7). Богобојазни патријарси су очима вере могли „видети“ испуњење тог обећања. Још од када су људи постали несавршени, Јехова је уверавао своје верне слуге да благослови које је Адам прокоцкао нису заувек изгубљени.

8. Шта је Аврахаму помогло да има јаку веру?

 8 Врло је могуће да је Аврахам замишљао испуњење Божјих обећања и да му је то улило снажну веру захваљујући којој је поднео и веома тешке ситуације. Свето писмо каже да Аврахам и друге верне Божје слуге за свог живота „нису примили оно што им је било обећано, него су то видели издалека и поздравили“. (Прочитати Јеврејима 11:8-13.) Аврахам је знао да Јехова увек испуњава своја обећања и зато му је оно чему се надао било толико стварно као да то већ види својим очима!

9. Како је вера у Божја обећања утицала на Аврахама?

9 Пошто је Аврахам веровао Богу, био је чврсто решен да врши његову вољу. Зато је напустио Ур и није хтео да се настани ни у једном хананском граду. Сви ти градови су почивали на климавим темељима безбожних људских власти (Ис. Нав. 24:2). Остатак свог дугог живота Аврахам је „очекивао град који има праве темеље, чији је градитељ и творац Бог“ (Јевр. 11:10). Он је „видео“ себе како живи под Јеховином владавином. Авељ, Енох, Ноје, Аврахам и други попут њих веровали су у ускрсење и радовали се животу на земљи под влашћу Божјег Краљевства, ’града који има праве темеље‘. Размишљање о тим благословима учинило је њихову веру у Јехову непоколебљивом. (Прочитати Јеврејима 11:15, 16.)

10. Чему је Сара могла да се нада и како је то вероватно утицало на њу?

10 Размисли о Аврахамовој жени Сари. Иако ни са 90 година није имала деце, њено позитивно гледиште о будућности помогло јој је да поступа верно. Она као да је могла видети како њено потомство ужива у благословима које је Јехова обећао (Јевр. 11:11, 12). Зашто је могла да се нада томе? Јехова је рекао њеном мужу: „Ја ћу је благословити и преко ње ћу ти дати сина. Благословићу је и од ње ће настати народи; краљеви народа изаћи ће од ње“ (Пост. 17:16). Када је родила Исака, Сара је имала добар разлог да чврсто верује да ће се испунити и све остало што је Бог обећао Аврахаму. Како је добро то што имамо способност да у мислима „видимо“ добре ствари које нам је Бог обећао и које ће се сигурно испунити!

ГЛЕДАО ЈЕ НА НАГРАДУ

11, 12. Како је Мојсије развио љубав према Јехови?

11 Мојсије је још један Божји слуга који је волео Бога и чврсто веровао у његова обећања. Пошто је одмалена живео у египатској краљевској породици, лако је могао заволети моћ и богатство. Међутим, Мојсија су његови прави родитељи по свему судећи учили о Јехови и његовој намери да ослободи Јевреје од ропства и одведе их у Обећану земљу (Пост. 13:14, 15; Изл. 2:5-10). Што је више Мојсије размишљао о благословима који су стајали пред Божјим народом, у његовом срцу се све више развијала љубав према Јехови.

12 У Библији стоји: „Вером је Мојсије, кад је одрастао, одбио да се зове сином фараонове кћери. Радије је изабрао да буде злостављан заједно с Божјим народом него да привремено ужива у греху.  То је учинио зато што је срамоту коју је трпео као помазаник сматрао богатством већим од египатског блага, јер је усмерио поглед на награду коју ће добити“ (Јевр. 11:24-26).

13. Како је на Мојсија деловало то што је дубоко размишљао о Божјим обећањима?

13 Мојсијева вера и љубав су расле док је дубоко размишљао о Јеховином обећању да избави Израелце из ропства. Попут других богобојазних људи, можда је замишљао како ће то бити када Јехова ослободи човечанство од смрти (Јов 14:14, 15; Јевр. 11:17-19). Није чудо што је Мојсије заволео милосрдног Бога коме је било жао јеврејског народа и целог човечанства. То га је мотивисало да до краја живота предано служи Јехови (Пон. зак. 6:4, 5). Вера, љубав према Богу и слика лепе будућности улиле су Мојсију храброст да се суочи чак и с фараоном који му је претио смрћу (Изл. 10:28, 29).

ЗАМИСЛИ СЕБЕ У НОВОМ СВЕТУ

14. Какво размишљање је нереално?

14 Многи људи данас имају нереалну представу о будућности. Примера ради, можда су сиромашни али маштају да постану невиђено богати и безбрижни, премда Библија каже да живот ’само невољу и патњу доноси‘ (Пс. 90:10). Мисле да ће људска власт решити све проблеме човечанства, иако Библија истиче да то може учинити само Божје Краљевство (Дан. 2:44). Многи људи мисле да Бог неће уништити овај зао свет, иако Библија гарантује супротно (Соф. 1:18; 1. Јов. 2:15-17). Наде оних који игноришу Јеховину намеру за будућност пуки су снови.

Можеш ли да замислиш себе у новом свету? (Видети 15. одломак)

15. (а) Зашто је добро да замишљамо живот у новом свету? (б) Спомени нешто чему се нарочито радујеш у будућности.

15 С друге стране, добро је да замишљамо остварење своје наде, било да се надамо животу на небу или на земљи. Можеш ли да замислиш себе у новом свету? Размишљање о свему што ћеш тада чинити сигурно ти улива радост у срце. Можда „видиш“ себе како с пријатељима радиш на претварању земље у рај, у ком ћеш живети вечно. Све твоје комшије воле Јехову, баш као и ти. Здрав си, пун снаге и немаш ниједну бригу. Они који надгледају посао дивни су сарадници и искрено те воле. А ти си срећан што своје таленте и вештине користиш да би помагао другима и доносио част Богу. На пример, помажеш ускрснулима да упознају Јехову (Јов. 17:3; Дела 24:15). Такви призори нису само сан — они су засновани на библијским пророчанствима о будућности (Ис. 11:9; 25:8; 33:24; 35:5-7; 65:22).

РАЗГОВАРАЈ С ДРУГИМА О СВОЈОЈ НАДИ

16, 17. Зашто је добро да разговарамо о нашој нади?

16 Док са суверницима разговарамо о томе шта бисмо волели да радимо када Јехова испуни сва своја обећања, наша слика будућности постаје јаснија. Нико од нас не зна у каквом ће окружењу живети у новом свету, али док разговарамо о разним могућностима, међусобно се храбримо и показујемо да верујемо у Божја обећања. Када је апостол Павле посетио  браћу у Риму, они су сигурно ценили што су могли да се ’узајамно охрабре‘. Такво охрабрење је у овим тешким временима потребно и нама (Римљ. 1:11, 12).

17 Замишљање будућности нам такође помаже да држимо под контролом негативне мисли о ономе што нас тренутно брине. Апостола Петра су можда мучиле такве мисли када је Исусу рекао: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом. Шта ћемо за то добити?“ Исусов одговор је Петру и другима помогао да замисле будућност: „Заиста, кажем вам, приликом поновног стварања, кад Син човечји седне на свој славни престо, и ви који сте пошли за мном сешћете на дванаест престола и судити над дванаест Израелових племена. И свако ко је оставио куће или браћу или сестре или оца или мајку или децу или земљу ради мог имена, добиће много више и наследиће вечни живот“ (Мат. 19:27-29). Петар и други ученици могли су да размишљају о томе како ће као Христови сувладари донети неслућене благослове послушним људима на земљи.

18. Како нам размишљање о Божјим обећањима користи већ данас?

18 Јеховиним слугама на земљи увек је значило када су размишљали о испуњењу Божјих обећања. Авељ је о Божјој намери знао довољно да би замислио бољу будућност и стекао веру и наду. Аврахама је вера подстакла на изузетна дела зато што је „видео“ како се постепено испуњава Божје пророчанство о обећаном ’потомству‘ (Пост. 3:15). Мојсије је „усмерио поглед на награду коју ће добити“ и зато је живео у складу с вером и снажном љубављу према Јехови (Јевр. 11:26). Наша вера у Бога и љубав према њему постају снажније када користимо своју машту да бисмо замислили испуњење Јеховиних обећања. У наредном чланку ћемо видети како можемо најбоље искористити тај дар од Бога.