Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  мај 2015.

Будно пазите — Сатана жели да вас прождере!

Будно пазите — Сатана жели да вас прождере!

„Будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. ПЕТР. 5:8)

1. Објасни како је једно духовно створење постало Сатана.

НЕКАДА је служио Јехови. Међутим, касније је почео да жуди за тим да га људи обожавају. Уместо да одмах одбаци ту штетну жељу, то духовно створење ју је потхрањивало и пуштало да се развија док га није навела да почини грех (Јак. 1:14, 15). Ми знамо да је реч о Сатани, за кога се каже да „није остао постојан у истини“. Побунио се против Јехове и постао „отац лажи“ (Јов. 8:44).

2, 3. Шта речи „Сатана“, „Ђаво“, „змија“ и „змај“ откривају о Јеховином највећем непријатељу?

2 Откако се побунио, Сатана је највећи непријатељ и Јехови и људском роду. Колико је искварен види се из тога како је описан у Библији. На изворном језику, реч Сатана значи „противник“, чиме се указује да се то злобно духовно створење противи Божјој врховној власти, мрзи је и свим силама се бори против ње. Више него ишта друго, Сатана би желео да види крај Јеховине врховне власти.

3 У Откривењу 12:9, Сатана је назван Ђаво, што значи „клеветник“. То нас подсећа на чињеницу да је оклеветао Јехову, тврдећи да је он лагао људе. Реч  „празмија“ нас подсећа на трагичан дан у Едену кад је Сатана помоћу змије преварио Еву. Израз „велики змај“ ствара у мислима слику застрашујућег чудовишта и верно дочарава Сатанину необуздану мржњу и жељу да спречи остварење Јеховине намере и уништи његов народ.

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 Очигледно је да Сатана представља највећу претњу нашој верности Богу. Зато је сасвим разумљиво што нас Библија упозорава: „Будите трезвени, будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8). С тим на уму, сада ћемо осмотрити три Сатанине особине на основу којих се види зашто је толико важно да се чувамо тог подлог непријатеља, који мрзи Јехову и његов народ.

САТАНА ЈЕ МОЋАН

5, 6. (а) Који примери потврђују да су анђели „моћни и силни“? (б) У ком смислу Сатана „има моћ да проузрокује смрт“?

5 Анђели су духовна бића и за њих се каже да су „моћни и силни“ (Пс. 103:20). Они су виши облик живота од људи и неупоредиво су мудрији и јачи од нас. Наравно, верни Божји анђели користе своју моћ да би чинили добро. Примера ради, Јеховин анђео је једном приликом убио 185 000 асирских војника, што је подухват неостварив за једног човека и тежак чак и за читаву војску (2. Краљ. 19:35). Другом приликом, један анђео је користио своју надљудску снагу и интелигенцију да би избавио Исусове апостоле из затвора. Иако је затвор био добро обезбеђен, тај анђео је отворио врата, извео апостоле напоље и закључао врата. Стражари су све време били ту, али нису ништа приметили! (Дела 5:18-23).

6 Док верни анђели користе своју моћ у добре сврхе, Сатана је користи да би чинио зло. Он има огромну моћ и утицај. Библија га назива владарем и богом овог света (Јов. 12:31; 2. Кор. 4:4). Сатана Ђаво чак „има моћ да проузрокује смрт“ (Јевр. 2:14). То не значи да он стоји иза смрти сваког човека. Међутим, његов убилачки дух прожима читав свет. Осим тога, пошто је Ева поверовала његовој лажи, а Адам се оглушио о Божју заповест, грех и смрт су се проширили на све људе (Римљ. 5:12). У том смислу Ђаво „има моћ да проузрокује смрт“. Баш као што је Исус рекао — он је убица (Јов. 8:44). Стварно имамо застрашујућег непријатеља!

7. Како знамо да су и демони веома моћни?

7 Супротстављајући се Сатани, ми се супротстављамо и свима који су на његовој страни у спорном питању о праву на врховну власт. Међу њима је и прилично велики број других бунтовника из духовног подручја — демона (Откр. 12:3, 4). Увек изнова, та зла створења показују своју надљудску снагу наносећи страховите патње својим жртвама (Мат. 8:28-32; Мар. 5:1-5). Нипошто не треба потцењивати моћ тих злих анђела, као ни моћ њиховог владара (Мат. 9:34). Без Јеховине помоћи, никада не бисмо могли да победимо у борби против Сатане.

САТАНА ЈЕ ОКРУТАН

8. (а) Шта је Сатанин циљ? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта си запазио, како данашњи свет одражава Сатанину окрутност?

8 Апостол Петар је упоредио Ђавола са ’ричућим лавом‘. Према једном  приручнику, у изворном грчком тексту се речју „ричући“ описује „урлик изгладнеле звери“. Тиме се добро приказују Сатанина окрутност и свирепост. Премда је цео свет већ у његовој власти, њему то није довољно (1. Јов. 5:19). За њега је свет само „предјело“. Његове главне мете су преостали помазаници и њихови сарадници, „друге овце“ (Јов. 10:16; Откр. 12:17). Сатана жели да прождере Јеховин народ. Прогонство с којим су се Исусови следбеници суочавали од првог века до данас показује колико је он окрутан.

9, 10. (а) Како је Сатана нападао израелски народ? (Наведи примере.) (б) Зашто је Сатана желео да исквари Израелце? (в) Како се Сатана осећа кад неко од Јеховиних данашњих слугу почини озбиљан грех?

9 У покушају да спречи остварење Божје намере, Сатана испољава окрутност на још један начин. Изгладнели лав нема нимало милости према свом плену. Немилосрдно напада и убија без икаквог жаљења. Попут њега, Сатана нема милости према онима које жели да прождере. Замисли како се осећао сваки пут кад су Израелци подлегли гресима као што су полни неморал и похлепа. Примера ради, док читаш о трагичним последицама Зимријевог блуда и Гијезијеве похлепе, можеш ли да замислиш како је „ричући лав“ уживао у својој победи? (Бр. 25:6-8, 14, 15; 2. Краљ. 5:20-27).

Сатана ликује кад неки Јеховин слуга почини грех (Видети 10. одломак)

10 Сатана је имао посебан разлог да напада древни Израел. Из тог народа је требало да дође Месија, који ће здробити главу Ђаволу и потврдити Јеховино право да буде Врховни Владар (Пост. 3:15). Сатана се окомио на Израелце, чинећи све како би их искварио грехом. Немој мислити да му је било жао Давида, који је починио неморал, или Мојсија, који је изгубио прилику да уђе у Обећану земљу.  Баш напротив, Сатана ликује кад год неки Божји слуга почини озбиљан грех. Он то сматра својом победом и користи такве ситуације да се руга Јехови (Посл. 27:11).

11. Зашто би Сатани ишло у прилог да је Сара починила грех?

11 Посебну мржњу Сатана је испољавао према људима који су постали Месијини преци. Примера ради, осмотримо шта се догодило кратко након што је Аврахаму речено да ће од њега постати „велик народ“ (Пост. 12:1-3). Док су Аврахам и Сара били у Египту, фараон је наредио да доведу Сару у његов двор, с намером да је узме за жену. Међутим, Јехова ју је заштитио и избавио из те неприлике. (Прочитати Постанак 12:14-20.) Кратко пре Исаковог рођења, нешто слично се догодило у Герару (Пост. 20:1-7). Да ли је Сатана иза кулиса лукаво управљао догађајима? Да ли се надао да ће Сара, која је отишла из богатог Ура да би живела у шаторима, пасти у искушење кад види раскошне палате какве су имали фараон и Авимелех? Да ли је мислио да ће она изневерити свог мужа — као и Јехову — и пристати на прељубнички брак? Библија то не открива, али Сатана би вероватно био пресрећан да је Сара починила грех и изгубила прилику да постане преткиња обећаног потомка. Не би осећао ни трунку кривице да је успео да уништи њен брак, углед и пријатељство с Јеховом. Из тога се јасно види колико је зао и окрутан!

12, 13. (а) Како је Сатанина окрутност дошла до изражаја кад се Исус родио? (б) Шта мислиш, како Сатана гледа на младе који воле Јехову и желе да му служе?

12 Вековима након Аврахамовог доба, рођен је Исус. Сатана сигурно није осетио ни трунку наклоности према том нежном новорођенчету. Није желео да оно одрасте и постане обећани Месија — Аврахамов главни потомак, који ће једног дана ’уништити Ђаволова дела‘ (1. Јов. 3:8). Да ли је Сатана мислио да је сурово одузети живот малом детету? Ни у ком случају. Он не преза ни од чега. Одмах је предузео кораке да би убио Исуса. Шта је учинио?

13 Астролози су дошли код краља Ирода и почели да се распитују о ’краљу јудејском који се родио‘. То је страховито узнемирило Ирода, који је одлучио да убије дете (Мат. 2:1-3, 13). Зато је послао људе да у Витлејему и околини побију све дечаке од две године па наниже. (Прочитати Матеја 2:13-18.) Знамо да је Исус избегао смрт у том ужасном покољу, али шта нам тај догађај открива о нашем непријатељу, Сатани? Очигледно је да му људски живот ништа не значи. Нема самилости ни према деци. Он је стварно „ричући лав“. Немој никад заборавити колико је окрутан!

САТАНА ЈЕ ЛУКАВ

14, 15. Како Сатана успева да заслепи већину људи?

14 Сатана се служи лажима јер је то једини начин да одврати људе од Јехове, који је оличење љубави (1. Јов. 4:8). Он заварава људе како не би постали „свесни својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Тако им ’заслепљује невернички ум, да до њих не продре светлост славне добре вести о Христу, који је Божја слика‘ (2. Кор. 4:4).

15 Једна од највећих Сатаниних превара је крива религија. Он сигурно ликује кад види да људи обожавају своје претке, природу или  животиње — било кога или било шта, само не Јехову, „који захтева да се оданост исказује искључиво њему“ (Изл. 20:5). Чак и многи који сматрају да на прави начин служе Богу заправо робују погрешним веровањима и бесмисленим обредима. Они су вредни жаљења, попут Израелаца којима је Јехова говорио: „Зашто трошите новац на оно што није хлеб и зашто се трудите за оно што не сити? Слушајте ме пажљиво и јешћете оно што је добро, и ваша ће душа уживати у најбољој храни“ (Ис. 55:2).

16, 17. (а) Зашто је Исус рекао Петру: „Одлази од мене, Сатано“? (б) Како би Сатана могао да ослаби нашу будност?

16 Сатана може да превари чак и ревне Јеховине слуге. Примера ради, размисли о ономе што се десило кад је Исус рекао својим ученицима да ће бити убијен. С најбољом намером, апостол Петар га је одвео на страну и рекао му: „Буди добар према себи, Господе. Не, теби се то неће догодити.“ Исус му је на то одлучно одговорио: „Одлази од мене, Сатано!“ (Мат. 16:22, 23). Зашто је Исус назвао Петра „Сатаном“? Зато што је знао шта ће се ускоро догодити. Ближио се час када ће положити свој живот као откупну жртву и доказати да је Ђаво лажов. Био је то пресудан тренутак у људској историји, а не време да Исус буде „добар према себи“. Да је то учинио, поступио би управо онако како је Сатана желео.

17 Будући да се ближи крај садашњег света, и ми живимо у пресудном времену. Сатана жели да постанемо неопрезни, ’добри према себи‘, то јест да се посветимо остварењу личних циљева и изгубимо из вида да смо у последњим данима. Не дозволи да ти се то деси! Остани духовно будан (Мат. 24:42). Немој постати жртва Сатаниних лажи да је крај далеко или да уопште неће доћи.

18, 19. (а) У коју лаж би Сатана желео да нас увери? (б) Како нам Јехова помаже да ’будемо трезвени и будно пазимо‘?

18 Сатана покушава да нас завара на још један начин. Он би желео да верујемо да нас Бог сматра недостојнима своје љубави и да нам никад неће опростити грехе. То је само још једна у низу његових лажи. Али размисли: Ко заправо није достојан Божје љубави? Сатана. Коме не могу бити опроштени греси? Сатани. Што се нас тиче, Библија каже: „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јевр. 6:10). Јехова цени наш труд да вршимо његову вољу и наша служба није узалудна. (Прочитати 1. Коринћанима 15:58.) С тим на уму, не дозволимо да нас Сатана завара својим безочним лажима.

19 Као што смо видели, Сатана је моћан, окрутан и лукав. Како се можемо изборити с тако застрашујућим непријатељем? Само уз помоћ коју нам Јехова свесрдно пружа. Из Божје Речи сазнајемо које методе Сатана користи, па „нам његове намере нису непознате“ (2. Кор. 2:11). Кад разумемо на које нас све начине искушава, лакше нам је да ’будемо трезвени и будно пазимо‘. Али није довољно само да познајемо његове сплетке. Библија каже: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јак. 4:7). У следећем чланку биће речи о три подручја на којима се можемо одупрети Сатаниним нападима и изаћи као победници.