Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  април 2015.

Старешине, да ли обучавате другу браћу?

Старешине, да ли обучавате другу браћу?

„Све има своје време“ (ПРОП. 3:1)

1, 2. Шта су покрајински надгледници приметили у многим скупштинама?

БЛИЖИ се крај састанка на ком је покрајински надгледник разговарао са старешинством скупштине. Пред њим седе браћа која се свесрдно залажу за скупштину и он их искрено цени. Неки од њих су већ у годинама и могао би да им буде син. Ипак, постоји још једна ствар која га занима и зато их пита: „Браћо, како напредује обучавање других да преузму више одговорности у скупштини?“ То их је подсетило на његову последњу посету, када их је подстакао да томе посвете више пажње. На крају је један од њих рекао оно са чим су се остали сложили: „Искрено, нисмо се много бавили тиме.“

2 Ако и ти служиш као старешина, сасвим је могуће да ти ова ситуација делује познато. Покрајински надгледници широм света су приметили да у многим скупштинама треба више пажње посветити обучавању и млађе и старије браће да брину о  стаду. Ипак, то може бити изазов. Због чега?

3. (а) Како се у Светом писму види да је обучавање важно и зашто сви у скупштини треба да обрате пажњу на то? (Видети фусноту.) (б) Зашто је за неке старешине обучавање других изазов?

3 Као старешина, сигурно знаш колико је важно поучавати друге. * Да би скупштине биле духовно јаке и да би се формирале нове, потребно је више браће која би преузела одговорности. (Прочитати Исаију 60:22.) Поред тога, Божја Реч те подстиче да ’поучаваш друге‘. (Прочитати 2. Тимотеју 2:2.) Међутим, можда је и теби, као старешинама из увода, тешко да издвојиш време за то. С обзиром на породичне обавезе, посао, скупштинске одговорности и друге битне ствари, можда делује као да једноставно нема довољно времена. Осмотримо зашто је упркос томе важно обучавати друге.

ОБУЧАВАЊЕ НЕ ТРЕБА ОДЛАГАТИ

4. Због чега неки одлажу обучавање?

4 Зашто је за неке старешине тешко да издвоје време за обучавање? Можда размишљају овако: ’Обучавање је важно, али у скупштини има пречих ствари. Она ће добро функционисати и ако с тим почнем мало касније.‘ Премда је тачно да постоје ствари које не могу да чекају, одлагање обуке би лоше утицало на духовност скупштине.

5, 6. Како се из примера о одржавању аутомобила види колико је важно обучавати друге?

5 Размисли о једном примеру: Возач зна да мора редовно мењати уље како би мотор аутомобила исправно радио. Ипак, можда сматра да је важније да сипа гориво. На крају крајева, ако у резервоару нема горива ауто ће стати. Можда размишља овако: ’Ако не стигнем да променим уље, мотор ће радити још неко време.‘ Али постоји опасност. Ако се одржавање мотора стално одлаже, он ће једног дана зарибати и престати да ради. У том случају, возач ће морати да потроши доста новца и времена на поправку аутомобила. Шта учимо из тога?

6 Старешине имају многе неодложне обавезе које су значајне за добробит скупштине. Као што возач мора редовно да сипа гориво у резервоар, тако старешине морају поклањати пажњу скупштинским обавезама (Фил. 1:10). Међутим, неке старешине су толико заузете око тих ствари да зато запостављају обучавање других — што би се могло упоредити са одржавањем мотора. Али ако одлажу обуку, у скупштини пре или касније неће бити довољно браће која би могла да прихвате задужења.

7. Како треба да гледамо на старешине које обучавају друге?

7 Као што смо видели, обучавање друге браће не треба запоставити. Мудре старешине имају на уму дугорочну добробит скупштине и издвајају време за поучавање других. Тиме чине много за сву браћу и сестре. (Прочитати 1. Петрову 4:10.) У ком смислу се то позитивно одражава на скупштину?

 УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ

8. (а) Шта подстиче старешине да обучавају друге? (б) Коју важну обавезу имају старешине које служе у другој земљи? (Видети оквир „ Неодложан задатак“.)

8 Чак и старешине с доста искуства морају скромно признати да ће с годинама моћи све мање да чине за скупштину (Мих. 6:8). Такође, треба да буду реални и свесни тога да „време невоље и непредвиђени догађаји“ могу ненадано променити њихове околности и отежати им да брину о потребама скупштине (Проп. 9:11, 12; Јак. 4:13, 14). Мудре старешине које мисле на добробит скупштине неће оклевати да с млађом браћом поделе искуство које су стекле служећи Јехови. (Прочитати Псалам 71:17, 18.)

9. С обзиром на будућност, зашто је обучавање важно?

9 Зашто још можемо рећи да су старешине које обучавају друге благослов за скупштину? Они доприносе томе да скупштина буде јака. На који начин? Захваљујући њиховом труду, биће више оспособљене браће која ће помагати скупштини да уједињено и постојано служи Богу. То је важно не само током последњих дана него и током предстојеће велике невоље (Језек. 38:10-12; Мих. 5:5, 6). Зато, драге старешине, већ данас почните редовно да обучавате другу браћу.

10. Шта старешина можда мора да уради да би имао времена за обучавање?

10 Вероватно посвећујете доста времена скупштинским обавезама и сасвим је разумљиво ако сте због тога под великим притиском. Можда је потребно да нешто од тог времена издвојите за обучавање других (Проп. 3:1). Тиме улажете у будућност скупштине.

ПРВИ КОРАК

11. (а) Шта вреди запазити у вези с предлозима старешина из различитих земаља? (б) На темељу Пословица 15:22, зашто су предлози других старешина корисни?

11 Недавно су неке старешине које успешно помажу браћи да духовно напредују замољене да испричају које методе обучавања користе. * Иако се околности тих старешина знатно разликују, њихови савети су изненађујуће слични. Шта нам то говори? Да се поучавање на темељу Библије може применити „свуда у свакој скупштини“ — као што је било у време апостола Павла (1. Кор. 4:17). Зато ћемо у овом и следећем чланку осмотрити неке предлоге ових старешина (Посл. 15:22). Ради једноставности, у чланцима ћемо на оне који обучавају указивати као на „учитеље“ а на оне који добијају обуку као на „ученике“.

12. Шта учитељ најпре мора урадити и зашто?

12 Учитељ најпре мора створити добре услове за обуку. Као што баштован мора да припреми земљу пре него што посеје семе, тако и учитељ треба да припреми, то јест мотивише, ученика пре него што крене да га поучава.  Како учитељ може то постићи? Користећи исти метод као и један пророк из древног доба.

13-15. (а) Шта је Јехова рекао пророку Самуилу? (б) Како је Самуило обавио свој задатак? (Видети слику на почетку чланка.) (в) Зашто је овај библијски запис користан за старешине?

13 Пре више од 3 000 година, Јехова је рекао остарелом пророку Самуилу: „Сутра у ово доба послаћу к теби човека из Венијаминове земље, а ти га помажи да буде вођа мом народу Израелу“ (1. Сам. 9:15, 16). Самуило је схватио да више неће предводити народ и да Јехова тражи од њега да помаже наследника. Мора да се питао: ’Како да га припремим за његов задатак?‘ Размишљао је и испланирао шта ће да уради.

14 Следећег дана, када је Самуило срео Саула, Јехова је рекао пророку да је то човек ког је изабрао. Онда је Самуило спровео у дело своју замисао. Позвао је Саула и његовог слугу да једу с њим. Дао им је најбоља места а Саулу најбољи комад меса и рекао му: „Једи, јер се то за тебе чувало баш за ову прилику.“ Након тога, Самуило и Саул су кренули ка пророковој кући, разговарајући успут. Након доброг оброка и лагане шетње створила се пријатна атмосфера и Самуило је то мудро искористио. Позвао је Саула да се попне с њим на кров. На свежем вечерњем поветарцу, он је „разговарао са Саулом на крову куће“ све док нису отишли на спавање. Сутрадан га је помазао, пољубио и дао му још нека упутства. Након тога, Саул је могао да оде, спреман за оно што га очекује (1. Сам. 9:17-27; 10:1).

15 Наравно, није исто помазати новог вођу народа и обучити брата да буде старешина или слуга помоћник. Ипак, старешине могу научити неколико ствари од Самуила. Размотримо две драгоцене поуке.

ПРЕДАН УЧИТЕЉ И ДОБАР ПРИЈАТЕЉ

16. (а) Како се Самуило осећао кад су Израелци тражили краља? (б) С каквим ставом је Самуило обавио свој задатак?

16 Буди спреман да поучаваш. Кад је Самуило први пут чуо да Израелци желе краља, био је разочаран и осећао се одбачено (1. Сам. 8:4-8). Он је у почетку толико оклевао да му је Јехова три пута морао рећи да уради оно што народ тражи (1. Сам. 8:7, 9, 22). Упркос томе, у Самуиловом срцу није било ни трунке огорчености. Он није био љут на човека који ће заузети његово место. Кад је добио задатак да помаже Саула, радо је послушао, не зато што је морао већ зато што је волео Јехову.

17. Како се старешине могу угледати на Самуила и како ће то утицати на њих?

17 Данашње искусне старешине налик су Самуилу јер искрено воле оне које поучавају (1. Петр. 5:2). Такве старешине не избегавају да обучавају друге плашећи се да ће морати с њима да деле своје одговорности. Несебични учитељи на ученике не гледају као на супарнике него као на драгоцене сараднике с којима ће заједно бринути о скупштини (2. Кор. 1:24; Јевр. 13:16). За такве  учитеље нема већег задовољства од тога да посматрају како њихови ученици помажу суверницима, примењујући оно што су научили! (Дела 20:35).

18, 19. Шта старешина треба да уради пре него што почне с поучавањем и зашто је то важно?

18 Буди пријатељ а не само учитељ. Самуило је свој задатак могао да обави тако што би једноставно извадио бочицу и на брзину излио Саулу уље на главу. Нови краљ би тако био помазан али неспреман да предводи Божји народ. Међутим, Самуило је издвојио време да га постепено припреми за то. Тек након укусног оброка, пријатне шетње, дугог разговора и довољно одмора пророк је проценио да је дошао тренутак да помаже Саула.

Успешан учитељ је пре свега добар пријатељ (Видети 18. и 19. одломак)

19 Слично томе, учитељ треба пре свега да створи опуштену атмосферу и развије пријатељство са учеником. Начин на који ће то урадити разликоваће се од земље до земље и зависиће од обичаја и културе. Ипак, без обзира на то где живиш и колико си заузет, тиме што посвећујеш време ученику, показујеш да ти је стало до њега. (Прочитати Римљанима 12:10.) Ученик ће осетити твоје искрено занимање и цениће твој труд.

20, 21. (а) Како би описао доброг учитеља? (б) Шта ћемо разматрати у следећем чланку?

20 Старешине, имајте на уму следеће: Да би неко био добар учитељ, није довољно само да воли да поучава — он мора волети и особу коју поучава. (Упоредити с Јованом 5:20.) Ученик ће осетити учитељеву искрену бригу и радије ће прихватати поуку. Зато будите више од учитеља — будите пријатељ (Посл. 17:17; Јов. 15:15).

21 Након што припреми ученика, старешина може почети са обучавањем. Које методе ће му помоћи да пренесе знање на другога? О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 3 Овај и наредни чланак писани су првенствено за старешине, али су корисни за све у скупштини. Због чега? Помоћи ће свим крштеним мушкарцима да увиде да им је обука потребна. Кад више браће може да преузме скупштинске одговорности, то је благослов за целу скупштину.

^ одл. 11 Земље у којима та браћа живе су: Аустралија, Бангладеш, Белгија, Бразил, Јапан, Јужноафричка Република, Кореја, Мексико, Намибија, Нигерија, Русија, Сједињене Државе, Француска, Француска Гијана и острво Реинион.