Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ) АПРИЛ 2015.

Може ли посечено дрво пустити изданке?

Може ли посечено дрво пустити изданке?

У ПОРЕЂЕЊУ с величанственим ливанским кедром, чворновато и квргаво стабло маслине не оставља посебан утисак. Али маслина поседује задивљујућу способност да опстане у свим временским условима. Процењује се да су нека стабла стара хиљаду година. Захваљујући развијеном корењу које продире дубоко у земљу, маслиново дрво може да се обнови чак и ако му је стабло уништено. Све док је корење живо поново ће пустити изданке.

Патријарх Јов је чврсто веровао да ће, чак и ако умре, бити враћен у живот (Јов 14:13-15). Он је говорио о дрвету, вероватно о маслини, како би описао своје поуздање у Божју моћ да га ускрсне. „Јер и за дрво наде има“, рекао је Јов. „Ако се посече, опет ће пустити изданке.“ Кад после дуге суше падне киша, пањ осушеног дрвета оживљава — пушта изданке формирајући „гране као млада биљка“ (Јов 14:7-9).

Као што узгајивач маслина једва чека да види како из корена посеченог дрвета поново расту младице, тако и Јехова Бог чезне да врати у живот своје слуге, као и многе друге (Мат. 22:31, 32; Јов. 5:28, 29; Дела 24:15). Каква ће само радост владати док будемо дочекивали ускрснуле и посматрали како поново уживају у животу!