Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2015.

„Ти си хтео да тако буде“

„Ти си хтео да тако буде“

„Ово [си] сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци“ (ЛУКА 10:21)

1. Зашто је ’свети дух испунио Исуса радошћу‘? (Видети слику на почетку чланка.)

МОЖЕШ ли замислити како је Исус изгледао кад га је ’свети дух испунио радошћу‘? Можда ти је пред очима његово озарено лице са широким осмехом и ведрим погледом. Шта га је толико обрадовало? Недуго пре тога послао је седамдесеторицу својих ученика да проповедају добру вест о Божјем Краљевству. Живо га је занимало како ће обавити задатак. Било је много моћних противника, као што су интелигентни и високообразовани писмозналци и фарисеји. Под њиховим утицајем, многи су с ниподаштавањем гледали на Исуса и његове ученике јер је он био само тесар, а они „неуки и обични“ људи (Дела 4:13; Мар. 6:3). Па ипак, Исусови следбеници су се вратили пуни усхићења. Проповедали су упркос противљењу не само људи већ и демона! Шта им је улило такву храброст и радост? (Прочитати Луку 10:1, 17-21.)

2. (а) У ком смислу су Исусови ученици били попут деце? (б) Захваљујући чему су Христови следбеници схватили драгоцену истину из Писма?

2 Запази шта је Исус рекао Јехови: „Славим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио  од мудрих и умних, а открио си малој деци. Да, Оче, јер си ти хтео да тако буде“ (Мат. 11:25, 26). Наравно, Исус није мислио да су његови ученици у дословном смислу деца. Они су деловали као деца у поређењу са школованим људима, који су себе сматрали мудрима. Штавише, Исус је подстицао своје следбенике да буду попут деце — понизни и спремни да уче (Мат. 18:1-4). Зашто је то било добро за њих? Путем светог духа, Јехова им је помагао да схвате драгоцену истину из Писма док су ’мудри и умни‘, који су их презирали, остали заслепљени под утицајем Сатане и сопственог поноса.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Није чудо што је Исус био толико задовољан. Било му је драго што је Јехова открио дубоке поуке понизним људима, без обзира на њихово образовање или интелектуалне способности. Био је радостан што је његов Отац „хтео да тако буде“. Да ли се Јехова променио? Како знамо да и даље жели да будемо поучавани на јасан и једноставан начин? Одговори на та питања можда ће и на тебе деловати као што су деловали на Исуса.

ДУБОКА УЧЕЊА РАЗУМЉИВА СВИМА

4. Зашто многи воле поједностављено издање Стражарске куле?

4 У скорије време, Јеховина организација све већи нагласак ставља на једноставно и јасно поучавање. Осмотримо три примера. Као прво, почело је да излази поједностављено издање Стражарске куле. * Показало се да је то прави благослов за оне који тешко читају или још нису овладали неким језиком. Родитељи примећују да деца сада радије проучавају чланке из овог часописа, који је главно средство путем ког добијамо духовну храну. Водеће тело је добило многа дирљива писма захвалности. Једно од њих је написала сестра која се раније устручавала да коментарише на разматрању Стражарске куле. „Ћутала бих као заливена“, рекла је она. То се променило након што је почела да користи поједностављено издање. „Сада коментаришем неколико пута и више немам толику трему. Захвална сам Јехови и вама!“

5. Шта је побољшано у ревидираном издању Светог писма — превод Нови свет?

5 Као друго, на годишњем састанку, 5. октобра 2013, објављено је ревидирано Свето писмо — превод Нови свет на енглеском. * Сада многи стихови имају мање речи, али је смисао непромењен или је још јаснији. Примера ради, у Јову 10:1 број речи је смањен са 27 на 19, а у Пословицама 8:6 са 20 на 13. Оба стиха су јаснија у ревидираном издању. Један помазаник који већ деценијама верно служи Богу рекао је: „Управо сам прочитао Књигу о Јову у нашој новој Библији и имам осећај да је тек сад разумем.“ Многи су се слично изразили.

6. Како на тебе утиче то што сада боље разумемо Матеја 24:45-47?

6 Као треће, осмотри недавна појашњења неких библијских учења. Примера ради, у Стражарској кули од 15. јула 2013. изнесено  је побољшано разумевање израза „верни и разборити роб“ (Мат. 24:45-47). Ту је стајало да је верни роб Водеће тело, док су слуге они који добијају духовну храну, било да су помазаници или „друге овце“ (Јов. 10:16). Радосни смо што имамо та објашњења и што можемо да их преносимо другима. Шта нам још показује да Јехова воли да поучавање буде једноставно и јасно?

ЈЕДНОСТАВНИЈА И ЈАСНИЈА ОБЈАШЊЕЊА БИБЛИЈСКИХ ЗАПИСА

7, 8. Наведи примере библијских записа с пророчанским значењем.

7 Ако служиш Јехови већ деценијама, можда си приметио како се постепено променио начин на који су у нашој литератури објашњени многи догађаји из Библије. Раније се сматрало да они предочавају нешто веће у будућности, да имају пророчанско значење. Да ли у Светом писму постоји темељ за такво гледиште? Да. На пример, Исус је споменуо ’знак пророка Јоне‘. (Прочитати Матеја 12:39, 40.) Исус је рекао да време које је Јона провео у утроби рибе, што би био Јонин гроб да га Јехова није избавио, предочава време које ће он сам провести у гробу.

8 У Библији има још записа с пророчанским значењем. Апостол Павле је говорио о више њих. На пример, Аврахамов однос са Агаром и Саром пророчански указује на Јеховин однос са израелским народом и с небеским делом Божје организације (Гал. 4:22-26). Слично томе, неке појединости у Мојсијевом закону, као што су шатор састанка, храм, Дан очишћења и првосвештеник, биле су ’сенка будућих благослова‘ (Јевр. 9:23-25; 10:1). Проучавање тих делова Библије јача нам веру и доноси радост. Да ли то онда значи да све личности, догађаји и појмови у Библији представљају некога или нешто?

9. Како је у прошлости тумачен библијски запис о Навутеју?

9 У прошлости се често сматрало да библијски записи имају свој еквивалент у будућности. Узмимо за пример оно што се догодило Навутеју, који је погубљен након неправедног суђења које је зла краљица Језавеља организовала да би њен муж Ахав могао да се домогне Навутејевог винограда (1. Краљ. 21:1-16). Године 1932, за тај догађај је у нашој литератури речено да има дубље значење. Наиме, објашњено је да Ахав и Језавеља предочавају Сатану и његову организацију, да Навутеј представља Исуса, и да према томе Навутејева смрт пророчански указује на Исусово погубљење. Деценијама касније, у књизи „Нека се свети име твоје“ из 1961. (енгл.), објашњено је да Навутеј представља помазанике, а Језавеља хришћанске цркве и да, према томе, то што се Језавеља окомила на Навутеја представља прогонство које помазаници доживљавају у последњим данима. Дуги низ година та објашњења су јачала веру Божјег народа. Због чега је дошло до промене?

10. (а) У ком смислу је верни роб опрезнији када објашњава библијске записе? (б) На шта се данас усредсређује наша литература?

10 Као што би се могло очекивати, Јехова је током година помагао ’верном и разборитом робу‘ да  буде све разборитији. Разборитост је навела браћу да обрате више пажње на то да ли постоји чврст библијски основ да се догађајима из Светог писма припише пророчанско значење. Поред тога, схватили су да су нека од старијих објашњења претешка за разумевање. Детаље тих тумачења — ко представља кога и зашто — понекад је било тешко разумети, упамтити и применити. Што је још важније, практичне поуке које садржи неки библијски догађај могле би отићи у други план или се изгубити у помном разматрању могућих пророчанских значења. Зато се данас наша литература усредсређује на једноставне, практичне поуке о вери, истрајности, оданости Богу и другим важним особинама које се истичу у библијским догађајима. *

Прича о Навутеју садржи снажну поуку (Видети 11. одломак)

11. (а) Како сада разумемо оно што се десило Навутеју и зашто је његов пример значајан за све нас? (б) Зашто се у нашој литератури у новије време ретко спомиње да библијски записи представљају нешто веће? (Видети „Питања читалаца“ у овом издању.)

11 Како сада разумемо оно што се десило Навутеју? Много боље и једноставније. Тај добри човек није настрадао зато што је предочавао Исуса или помазанике већ зато што је био одан Богу. Држао се Јеховиног закона иако је био суочен са страшном злоупотребом власти (Бр. 36:7; 1. Краљ. 21:3). Његов пример нам много значи зато што свако од нас може доживети прогонство из сличних разлога. (Прочитати 2. Тимотеју 3:12.) Сви људи могу лако разумети, упамтити и применити ту снажну поуку.

12. (а) Шта не треба да закључимо о библијским записима? (б) Зашто је чак и дубоке ствари могуће једноставно објаснити? (Видети фусноту.)

12 Да ли нас то наводи на закључак да библијски записи имају само практичну примену и ниједно друго значење? Не, али нагласак више није на тражењу  њиховог пророчанског значења. Чешћи је случај да се каже да једна ствар подсећа на неку другу. Примера ради, слободно можемо рећи да нас Навутејева постојаност упркос прогонству и погубљењу подсећа на постојаност Христа и његових помазаних следбеника. Али нас она исто тако подсећа и на верност Христових ’других оваца‘. Такво разумевање је у складу с јасним и једноставним начином на који Бог жели да нас поучава. *

ЈЕДНОСТАВНИЈИ ПРИСТУП ИСУСОВИМ ПОРЕЂЕЊИМА

13. Који примери показују да сада имамо једноставнија и јаснија објашњења Исусових поређења?

13 Исус Христ је био највећи учитељ који је икада ходио земљом. Једна од његових омиљених метода поучавања била су поређења (Мат. 13:34). Поређења стварају живописне слике које дубоко утичу на ум и срце. Да ли се у нашим публикацијама постепено променио и начин на који су објашњена Исусова поређења? Нема сумње да јесте. У Стражарској кули од 15. јула 2008, добили смо појашњено разумевање Исусових поређења о квасцу, зрну горушице и мрежи. Сада јасно видимо да се та поређења односе на Божје Краљевство и изванредан успех у сакупљању Христових правих следбеника.

14. (а) Како смо некада разумели причу о милосрдном Самарићанину? (б) Како је сада разумемо?

14 Међутим, шта рећи о поучним причама, то јест параболама, које је Исус испричао? Неке су симболичне и пророчанске, док се у другима истичу практичне поуке. Али како проценити шта је у питању? Током година, то је постајало све јасније. Размислимо, на пример, о томе како смо некада разумели Исусову причу о милосрдном Самарићанину (Лука 10:30-37). Године 1924, у Стражарској кули је стајало да Самарићанин представља Исуса; пут од Јерусалима до Јерихона, који је ишао низбрдо, морални пад човечанства након побуне у Едену; да друмски разбојници предочавају гигантске корпорације и похлепне профитере, а свештеник и Левит хришћанске цркве. У новије време се у нашој литератури из ове приче истиче поука да сви ми, као прави хришћани, треба да будемо непристрани и да помажемо другима, нарочито у духовном смислу. Сигурно нам је драго што Јехова жели да сви разумемо његове поуке!

15. О чему ће говорити следећи чланак?

15 У следећем чланку ће бити речи о Исусовој параболи о десет девица (Мат. 25:1-13). Како је Исус желео да његови следбеници у последњим данима разумеју ову сликовиту причу? Као детаљан пророчански опис у ком свака особа, предмет и догађај има симболично значење? Или је желео да из ње извучемо поуку која ће нас водити у овим последњим данима? Погледајмо заједно.

^ одл. 4 Прво поједностављено издање је објављено у јулу 2011. на енглеском језику. У међувремену је почело да излази на још неколико језика.

^ одл. 5 У току је ревидирање овог превода на још неким језицима.

^ одл. 10 На пример, у књизи Примери вере детаљно се говори о 14 библијских личности. У њој је нагласак на практичној примени, а не на симболичном или пророчанском значењу.

^ одл. 12 Додуше, у Божјој Речи има и „тешко разумљивих мисли“, као што су неки делови Павлових посланица. Али сви библијски писци били су надахнути светим духом. Та иста сила помаже данашњим правим хришћанима да разумеју истину, тако да „чак и дубине Божје“ постају схватљивије нашем несавршеном уму (2. Петр. 3:16, 17; 1. Кор. 2:10).