„Једноме је дао пет таланата, другоме два, а трећем један“ (МАТ. 25:15)

1, 2. Зашто је Исус испричао поређење о талантима?

У ПОРЕЂЕЊУ о талантима, Исус је указао на дужност коју имају сви његови помазани следбеници. Међутим, без обзира на то да ли се надамо животу на небу или на земљи, важно је да разумемо значење ове приче, јер она садржи дубоке поуке за све праве хришћане.

2 Исус је испричао поређење о талантима кад је одговарао на питање својих ученика о ’знаку његове присутности и свршетка овог поретка‘ (Мат. 24:3). Према томе, оно се испуњава у наше време и део је знака да је Исус присутан и да влада као Краљ.

3. Које поуке налазимо у поређењима која су забележена у 24. и 25. поглављу Матејевог јеванђеља?

3 Поређење о талантима је једно од четири повезана поређења која су забележена у Јеванђељу по Матеју, од 24:45 до 25:46. Остала три — о верном и разборитом робу, о десет девица, о овцама и јарцима — такође су део Исусовог одговора на питање о знаку његове присутности. Он је у све четири приче описао особине по којима ће се препознавати његови прави следбеници у последњим данима.  Поређења о робу, девицама и талантима намењена су његовим помазаним следбеницима. Кад је говорио о верном робу, Исус је истакао шта се очекује од те мале групе помазаних хришћана којима је поверено да током последњих дана обезбеђују духовну храну Божјим слугама. Они морају бити верни и разборити. У поређењу о девицама, Исус је нагласио да сви његови помазани следбеници морају бити спремни и будни, будући да знају да ће он доћи, али не знају дан и час његовог доласка. У поређењу о талантима, указао је на то да помазаници морају марљиво извршавати своје хришћанске одговорности. Последње поређење, параболу о овцама и јарцима, Исус је испричао за оне који се надају животу на земљи. Истакао је да они треба да буду верни и да пружају свесрдну подршку његовој помазаној браћи. * У овом чланку ћемо осмотрити параболу о талантима.

ГОСПОДАР ПОВЕРАВА БОГАТСТВО СВОЈИМ РОБОВИМА

4, 5. Ко је господар из поређења и колико је вредео један талант?

4 Прочитати Матеја 25:14-30У нашим публикацијама одавно је објашњено да је господар из овог поређења Исус и да је он ’отпутовао у туђину‘ кад је узашао на небо 33. н. е. У једном ранијем поређењу Исус је открио сврху тог путовања, наиме „да преузме краљевску власт“ (Лука 19:12). Он ту власт није добио одмах по повратку на небо. * Свето писмо нам открива да је „сео Богу с десне стране и од тада чека да његови непријатељи буду положени за подножје његовим ногама“ (Јевр. 10:12, 13).

5 Човек из поређења поседовао је осам таланата, што је у то време било баснословно богатство. * Пре него што је отишао у туђину, поделио је те таланте својим робовима и поверио им задатак да тргују с њима док је он одсутан. Попут тог човека, Исус је поседовао нешто веома драгоцено пре него што је узашао на небо. Шта је то било? Одговор је повезан с оним чему је Исус посветио свој живот.

6, 7. Шта представљају таланти?

6 Исусу је проповедање и поучавање било изузетно важно. (Прочитати Луку 4:43.) На тај начин је посејао семе које ће с временом донети богат род. Нешто раније, рекао је својим ученицима: „Подигните очи и погледајте поља, како су зрела за жетву“ (Јов. 4:35-38). Знао је да предстоји још посла и да ће многи људи доброг срца постати његови ученици. Попут мудрог земљорадника, Исус није хтео да поља зрела за жетву остави без жетелаца. Зато је кратко након ускрсења, а пре повратка на небо, дао својим ученицима важан задатак: „Идите и стварајте ученике“ (Мат. 28:18-20). Тако им је поверио драгоцено благо — одговорност да проповедају добру вест (2. Кор. 4:7).

 7 Шта на основу тога можемо закључити? Кад је својим следбеницима дао задатак да стварају ученике, Исус им је заправо поверио „своју имовину“ — таланте (Мат. 25:14). Једноставно речено, таланти представљају одговорност да се проповеда и да се стварају ученици.

8. Иако је сваки роб добио другачију суму новца, шта је господар очекивао?

8 Из овог поређења сазнајемо да је господар првом робу дао пет таланата, другом два таланта, а трећем само један (Мат. 25:15). Премда је сваки од њих добио другачију суму новца, господар је од све тројице очекивао да марљиво користе таланте и увећају његову имовину. Слично томе, Исус је од својих помазаних следбеника очекивао да свесрдно учествују у служби проповедања (Мат. 22:37; Кол. 3:23). У првом веку, почев од Педесетнице 33. н. е., Христови следбеници су почели да „тргују“ с талантима, то јест да стварају ученике од људи из свих народа. У књизи Дела апостолска налазимо упечатљиво сведочанство о њиховој ревности у проповедању и стварању ученика * (Дела 6:7; 12:24; 19:20).

 ШТА СУ РОБОВИ РАДИЛИ С ТАЛАНТИМА

9. (а) Шта су двојица верних робова учинила с талантима и на шта то указује? (б) Шта се очекује од оних који се надају животу на земљи?

9 У време краја, нарочито од 1919. године, Христови верни помазани робови користе таланте који су им поверени. Попут прва два роба, помазана браћа и сестре дају све од себе у служби проповедања. Нема потребе да се нагађа ко је добио пет таланата а ко два. Оба роба из поређења су удвостручила оно што им је господар дао, што значи да су обојица била једнако марљива. Али помазаници нису једини од којих се очекује да проповедају и стварају ученике. Из поређења о овцама и јарцима сазнајемо да они који се надају животу на земљи имају част да помажу Исусовој помазаној браћи у хришћанској служби. Те две групе чине „једно стадо“ и током тешких последњих дана удруженим снагама ревно стварају ученике (Јов. 10:16).

10. Шта је значајно обележје знака Исусове присутности?

10 Господар с правом очекује резултате. Као што је претходно речено, очигледно је да су у првом веку верни ученици увећали његову имовину. Шта се може рећи за време краја, током ког се испуњава поређење о талантима? Исусове одане слуге неуморно обављају најобимније дело проповедања и стварања ученика у историји. Њихов заједнички рад доноси плод — сваке године се редовима објавитеља Краљевства придружују стотине хиљада нових ученика. Захваљујући томе, проповедање и стварање ученика постало је значајно обележје знака Исусове присутности. Нема сумње да је он задовољан оним што види!

Христ је својим следбеницима поверио драгоцену одговорност да проповедају добру вест (Видети 10. одломак)

КАДА ЋЕ ГОСПОДАР ДОЋИ?

11. Како знамо да ће Исус пред крај велике невоље доћи да ’среди рачуне с робовима‘?

11 Исус ће доћи да ’среди рачуне с робовима‘ пред крај велике невоље. На основу чега то знамо? У  пророчанству које је забележено у 24. и 25. поглављу Матејевог јеванђеља Исус је више пута споменуо свој долазак. Указујући на суђење током велике невоље, рекао је да ће људи видети „Сина човечјег како долази на облацима небеским“. Подстакао је своје следбенике који ће живети у последњим данима да буду будни, рекавши: „Не знате у који дан долази ваш Господ“ и „Син човечји долази у час када се не надате“ (Мат. 24:30, 42, 44). Према томе, када је рекао: „Дошао је господар тих робова и почео да сређује рачуне с њима“, Исус је очигледно указивао на време када ће доћи да изврши пресуду над људима, што ће се десити на крају овог поретка * (Мат. 25:19).

12, 13. (а) Шта је господар рекао двојици робова и зашто? (б) Када помазаници бивају завршно обележени печатом? (Видети оквир „ Кад робови полажу рачун Господару?“) (в) Коју ће награду добити они који буду просуђени као овце?

12 Кад је господар дошао, видео је да су прва два роба — који су добили пет односно два таланта — били верни и удвостручили своје таланте. Господар је обојици рекао исто: „Одлично, добри и верни робе! Био си веран над малим и зато ћу те поставити над многим“ (Мат. 25:21, 23). С обзиром на то, шта можемо очекивати кад Господар, прослављени Исус, дође у улози судије?

13 Његови марљиви помазани ученици — које предочавају прва два роба — биће већ завршно обележени печатом пре почетка велике невоље (Откр. 7:1-3). Пре Армагедона, Исус ће им дати обећану небеску награду. С друге стране, верни сарадници Христове браће биће просуђени као овце и награђени животом на земљи под влашћу Божјег Краљевства (Мат. 25:34).

ЗЛИ И ЛЕЊИ РОБ

14, 15. Да ли је Исус указао на то да ће велики број његове помазане браће бити попут злог и лењог роба? Објасни.

14 Трећи роб из поређења закопао је свој талант уместо да тргује с њим или да га уложи код банкара. Тај роб је имао погрешан став, јер није предузео ништа да увећа господарев иметак. Господар га је с правом назвао злим и лењим. Затим је наредио да му одузму талант и дају ономе који је имао десет таланата. Зли роб је потом бачен „напоље у таму“, где ће „плакати и шкргутати зубима“ (Мат. 25:24-30; Лука 19:22, 23).

15 Кад је испричао да је један од тројице робова сакрио свој талант, да ли је Исус указао на то да ће трећина његових следбеника бити зла и лења? Није. Узмимо у обзир контекст. У поређењу о верном и  разборитом робу, Исус је говорио о злом робу који је тукао друге робове. То не значи да је прорекао да ће постојати група која ће бити попут злог роба. Намера му је била да упозори своје верне следбенике да не постану као тај роб. Слично томе, поређење о десет девица не значи да ће половина Исусових помазаних следбеника бити налик на пет лудих девица. Он је тим поређењем упозорио своју духовну браћу на оно што би се могло десити ако не би били будни и спремни за његов долазак. * С обзиром на контекст, логичан закључак би био да поређење о талантима не значи да ће велики број Исусове помазане браће у последњим данима бити попут злог и лењог роба. Њиме је Исус заправо упозорио своје помазане следбенике да буду марљиви — ’да тргују са својим талантима‘ — и пазе на своје ставове и поступке, како не би постали попут злог роба (Мат. 25:16).

16. (а) Које поуке налазимо у поређењу о талантима? (б) Како нам је овај чланак помогао да боље разумемо ово поређење? (Видети оквир „ Шта значи поређење о талантима?“)

16 Које две поуке налазимо у поређењу о талантима? Као прво, Христ је поверио својим помазаним следбеницима нешто што му је веома драгоцено — одговорност да проповедају и стварају ученике. Као друго, он од свих нас очекује да марљиво обављамо тај задатак. Ако то будемо чинили, можемо бити уверени да ће нас Господар наградити због наше вере, преданости и оданости (Мат. 25:21, 23, 34).

^ одл. 3 Ко је верни и разборити роб објашњено је у Стражарској кули од 15. јула 2013, стране 21-22, одломци 8-10. О девицама се говори у претходном чланку у овом издању. Поређење о овцама и јарцима је објашњено у Стражарској кули од 15. октобра 1995, стране 23-28, као и у следећем чланку у овом издању.

^ одл. 5 У Исусово доба, један талант је вредео око 6 000 денара. Будући да је денар био просечна дневница, радник је морао да ради скоро 20 година да би зарадио само један талант.

^ одл. 8 Након смрти апостола, под Сатаниним утицајем се јавило отпадништво које је вековима потискивало истину. У том периоду скоро да нико није испуњавао задатак да ствара Христове ученике. Али то се променило током „жетве“, то јест у последњим данима (Мат. 13:24-30, 36-43). Видети Стражарску кулу од 15. јула 2013, стране 9-12.

^ одл. 15 Видети 13. одломак у чланку из овог издања, под насловом „Да ли ћеш ’бдети‘?“