Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2015.

Да ли је оствариво венчати се „само у Господу“?

Да ли је оствариво венчати се „само у Господу“?

„Унутар скупштине не могу да пронађем брачног друга, а не желим да ми године пролазе у самоћи.“

„Неки мушкарци у свету су добри, љубазни и пажљиви. Не противе се мојој вери и делују занимљивије од неке браће.“

Овако су се изразили неки који нису у браку. Они знају да Јехова жели да се његове слуге венчају „само у Господу“, то јест да ступе у брак само са суверником (1. Кор. 7:39). Зашто онда тако размишљају?

ЗАШТО СУ ЗАБРИНУТИ

Они код којих се јављају сумње можда сматрају да има више слободних сестара него браће. У многим земљама је заиста тако. Примера ради, у Кореји је од 100 Сведока који нису у браку у просеку 57 сестара а 43 брата. У Колумбији чак 66 процената Сведока чине сестре, док 34 процента чине браћа.

У неким земљама, родитељи који нису у истини можда траже позамашну цену за невесту, због чега је за браћу са скромним приходима веома тешко да се ожене. Узевши у обзир такве препреке, једна сестра можда сматра да су мале шансе да пронађе супруга „у Господу“. Зато се можда пита: „Могу ли се надати да ћу међу суверницима пронаћи праву особу?“ *

НЕОПХОДНО ЈЕ ПОВЕРЕЊЕ У ЈЕХОВУ

Ако си икада тако размишљала, буди уверена да је Јехова свестан твоје ситуације. Он зна како се осећаш (2. Лет. 6:29, 30).

Ипак, Јехова је у својој Речи нагласио да прави хришћани треба да се венчају само  с онима који деле њихова веровања. То је учинио зато што зна шта је за нас најбоље. Жели да нас заштити од немудрог понашања које би нам могло нанети бол и лишити нас среће. У Немијино време, многи Јевреји су се женили туђинкама које нису служиле Јехови. Зато им је Немија указао на Соломонов лош пример. Рекао је: „Бог га је његов волео [...] Али и њега су туђинке навеле на грех“ (Нем. 13:23-26). Бог својим слугама жели најбоље, и зато им је дао смернице да ступају у брак само са суверницима (Пс. 19:7-10; Ис. 48:17, 18). Прави хришћани су захвални Јехови што с љубављу брине о њима и помаже им да доносе добре одлуке. Послушни су његовим заповестима, чиме показују да је он њихов Врховни Владар (Посл. 1:5).

Сигурно не желимо да се ’ујармљујемо у неједнак јарам‘ с неким ко би нас одвратио од служења Богу (2. Кор. 6:14). Многи су схватили да је најмудрије прихватити Божје поуздане смернице, које нам служе као заштита. Нажалост, неки су донели другачију одлуку.

СТРПЉЕЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Сестра из Аустралије по имену Меги * објашњава до чега је довело то што се забављала с младићем који није у истини: „Пропустила сам много састанака да бих се виђала с њим. Моја духовност је знатно ослабила.“ Ратана из Индије била је у вези са школским другом. Он је почео да проучава Библију, али испоставило се да је то урадио само да би био с њом. На крају је напустила истину и променила веру да би се удала за њега.

Још један пример је Нденге из Камеруна, која се удала са 19 година. Пре венчања, вереник јој је обећао да је неће спречавати да служи Јехови. Међутим, две седмице након венчања, забранио јој је да иде на састанке. Она каже: „Осећала сам се усамљено и очајно. Схватила сам да више немам контролу над својим животом. Дубоко сам се кајала.“

Наравно, нису сви супружници груби и неразумни. Неки су добри и обзирни иако нису у истини. Ипак, како би то што си у браку с неким ко не служи Богу утицало на твој однос с Јеховом? Како би се осећала знајући да ниси послушала савет који је Бог дао за твоје добро? И што је најважније, како би се он осећао због твоје одлуке? (Посл. 1:33).

Многа браћа и сестре из личног искуства знају да је најбоље венчати се „само у Господу“. Они који нису у браку желе да угоде Богу тако што супружника траже само међу његовим слугама. Сестра Мичико из Јапана је била решена да се држи Божјих начела иако су рођаци покушавали да је наговоре да се уда за неког ко не служи Јехови. Поред тога, тешко јој је падало то што су њени пријатељи, за разлику од ње, успевали да нађу брачног друга међу суверницима. Она каже: „Стално сам говорила себи да је Јехова ’срећан Бог‘ и да зато наша срећа не зависи од тога да ли смо у браку. Верујем да он узима у обзир наше жеље. Али ако не можемо да нађемо брачног друга, можда је најбоље да неко време останемо сами“ (1. Тим. 1:11). Касније се Мичико удала за финог брата и срећна је што је била стрпљива.

И нека браћа су стрпљиво чекала док нису нашла праву особу. Међу њима је Бил из Аустралије. Он признаје да су га понекад привлачиле жене које не служе Јехови. Ипак, био је опрезан да се не би превише зближио с њима. Знао је да би то био први корак ка ’ујармљивању у неједнак јарам‘. Било је и сестара које су му се свиђале, али осећања нису била обострана. Бил је чекао 30 година док није срео праву особу. Он каже: „Нимало не жалим. Заједно идемо у службу и заједно проучавамо, и за мене је то прави благослов. Драго ми је што су њени пријатељи  постали и моји пријатељи и што сви заједно служимо Јехови. Што је најважније, нас двоје се увек трудимо да у браку примењујемо библијска начела.“

ШТА МОЖЕШ ПРЕДУЗЕТИ

Шта конкретно можеш радити након што си препустила ствари у Јеховине руке? Можеш размишљати о томе зашто ниси у браку. Ако је главни разлог повезан с библијским начелом да се ступа у брак „само у Господу“, заслужујеш похвалу за то што си послушна Божјој заповести. Буди сигурна да је Јехови драго што се држиш његове Речи (1. Сам. 15:22; Посл. 27:11). Настави да у молитвама ’изливаш своје срце‘ Богу (Пс. 62:8). Твоје молитве ће бити дубље ако му се обраћаш искрено и често. Док из дана у дан одолеваш искушењима и неисправним жељама, твој однос с Богом ће бити све јачи. Буди уверена да је Свевишњем стало до тебе и да си драгоцена у његовим очима. Он разуме твоје потребе и жеље. Премда Бог никоме не обећава брачног друга, ако ти је он стварно потребан, Бог зна најбољи начин да задовољи твоје исправне жеље (Пс. 145:16; Мат. 6:32).

Понекад се можда осећаш као псалмиста Давид, који је рекао: „О Јехова, пожури, услиши ме! Нестаје живота у мени. Не окрећи од мене лице своје“ (Пс. 143:5-7, 10). У таквим тренуцима, дај свом небеском Оцу прилику да ти открије шта је његова воља за тебе. То можеш радити тако што ћеш издвајати време да читаш његову Реч и дубоко размишљаш о томе. Тако ће ти бити јасније шта Јехова очекује од тебе и видећеш како је помагао својим слугама у прошлости. Слушајући његове савете, бићеш сигурнија да је то најмудрији начин живота.

Они који нису у браку драгоцени су чланови скупштине који радо помажу породицама и младима

Шта још може допринети томе да имаш срећан и испуњен живот док си сама? Можеш радити на особинама као што су разборитост, дарежљивост, марљивост, доброта, оданост Богу и настојати да будеш на добром гласу. Све то је неопходно за срећан породични живот (Пост. 24:16-21; Рута 1:16, 17; 2:6, 7, 11; Посл. 31:10-27). Тражи најпре Краљевство тако што ћеш давати све од себе у служби проповедања и другим хришћанским активностима. То ће за тебе бити заштита. Бил, ког смо споменули раније, овако је описао период пре брака: „Године су пролетеле зачас! То време сам користио да служим Јехови као пионир.“

Није немогуће наћи брачног друга „само у Господу“. Ако си послушна том начелу, прославићеш Јехову и бићеш задовољна. Библија каже: „Срећан је човек који се Јехове боји, ко истински ужива у заповестима његовим. Благостање и богатство у кући су његовој, праведност његова заувек остаје“ (Пс. 112:1, 3). Стога, буди одлучна да се придржаваш Божје заповести да ступиш у брак „само у Господу“.

^ одл. 7 У овом чланку, тема се разматра из угла сестре, премда иста начела важе и за брата.

^ одл. 13 Нека имена су промењена.