Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2015.

Свесрдно подржавајмо Христову браћу

Свесрдно подржавајмо Христову браћу

„Што год сте учинили једном од ове моје најмање браће, мени сте учинили“ (МАТ. 25:40)

1, 2. (а) Која поређења је Исус испричао својим ученицима? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта треба да знамо у вези с поређењем о овцама и јарцима?

ДОК је једном приликом разговарао са својим блиским пријатељима Петром, Андријом, Јаковом и Јованом, Исус им је испричао поређења о верном и разборитом робу, о десет девица и о талантима. Затим је говорио о времену када ће „Син човечји“ судити свим народима и испричао им је још једно поређење. Оно је сигурно пробудило знатижељу ученика! У њему је Исус споменуо две групе људи, од којих је једну упоредио са овцама, а другу са јарцима. Истакао је да постоји и трећа група коју је назвао Краљевом „браћом“. (Прочитати Матеја 25:31-46.)

2 Јеховин народ је одувек желео да разуме значење овог поређења, што је сасвим разумљиво јер оно говори о будућности човечанства. Исус је открио зашто ће неки људи добити вечни живот, док ће други отићи у вечну смрт. Неопходно је да разумемо поуке које је истакао и да поступамо у складу с њима, јер нам од тога зависи живот. Зато је веома важно да знамо  одговоре на питања: Како нам је Јехова постепено откривао значење овог поређења? Зашто можемо рећи да се у њему наглашава важност службе проповедања? Коме је поверена одговорност да проповеда? И зашто је важно да будемо одани Краљу и онима које он назива својом браћом?

СВЕ ЈАСНИЈЕ РАЗУМЕВАЊЕ

3, 4. (а) Шта морамо знати да бисмо исправно разумели поређење о овцама и јарцима? (б) Како је то поређење било објашњено 1881. у Сионској стражарској кули?

3 Да бисмо исправно разумели поређење о овцама и јарцима, треба да знамо о коме оно говори, када ће се одвијати суђење и на основу чега ће неки бити просуђени као овце а неки као јарци.

4 У Сионској стражарској кули је 1881. било објашњено да је „Син човечји“, то јест „краљ“, заправо Исус. Истраживачи Библије су мислили да се израз ’моја браћа‘ односи како на оне који ће владати с Христом тако и на све људе који ће живети на земљи након што постану савршени. Сматрали су да ће се раздвајање оваца од јараца одиграти током Христове хиљадугодишње владавине. Такође су веровали да ће као овце бити просуђени они који живе по Божјем закону љубави.

5. Како је поређење о овцама и јарцима било објашњено 1923. у Стражарској кули?

5 Почетком 1920-их, Јехова је помогао свом народу да боље разуме ово поређење. У Стражарској кули од 15. октобра 1923. потврђено је да је „Син човечји“ Исус. Међутим, на темељу јасних библијских доказа објашњено је да су Христова браћа само они који ће владати с њим на небу, а овце они који се надају да ће живети вечно на земљи под владавином Христовог Краљевства. Шта је речено о времену раздвајања оваца од јараца? Пошто ће током Хиљадугодишње владавине Христова браћа бити с њим на небу, они који тада буду живели на земљи неће моћи да им пруже или пак ускрате подршку. На основу тога, објашњено је да ће се раздвајање оваца од јараца одиграти пре почетка Хиљадугодишње владавине. У чланку је речено да ће као овце бити просуђени они који признају Исуса за свог Господа и верују да ће Краљевство решити све проблеме човечанства.

6. Како се наше разумевање побољшало средином 1990-их?

6 На основу овог измењеног разумевања, Јеховин народ је сматрао да ће људи бити просуђивани као овце или јарци током свршетка овог поретка, у зависности од њихове реакције на добру вест о Краљевству. Међутим, средином 1990-их смо још боље разумели ово поређење. У Стражарској кули од 15. октобра 1995, објављена су два чланка у којима је указано на сличности између Исусових речи забележених у Матеју 24:29-31 (прочитати) и у Матеју 25:31, 32. (Прочитати.) * До каквог се закључка дошло? У једном од чланака је речено да ће доношење пресуде за овце и јарце уследити у будућности. У ком периоду? Након што избије невоља споменута у Матеју 24:29, 30 и „Син човечји стигне у својој слави“. Шта потом  следи? У чланку стоји: „Кад читав зли систем буде на свом крају, Исус ће одржати суд и донети и извршити пресуду.“

7. Како сада разумемо поређење о овцама и јарцима?

7 Данас јасно разумемо поређење о овцама и јарцима. Знамо да је Исус „Син човечји“, то јест Краљ. Они које је назвао својом браћом су духом помазани мушкарци и жене, који ће владати с њим на небу (Римљ. 8:16, 17). „Овце“ и „јарци“ су људи из свих народа, који нису помазани светим духом. Када се одвија суђење? Оно ће уследити пред крај предстојеће велике невоље. На основу чега ће људи бити просуђени као овце, односно јарци? То зависи од тога како су се опходили с Христовом помазаном браћом на земљи. С обзиром на то да је крај садашњег злог света на прагу, сигурно смо радосни што нам је Јехова открио значење овог и осталих поређења забележених у 24. и 25. поглављу Матејевог јеванђеља.

ПОУКА О ВАЖНОСТИ СЛУЖБЕ ПРОПОВЕДАЊА

8, 9. Због чега су они који су просуђени као овце названи праведницима?

8 У поређењу о овцама и јарцима, Исус није директно споменуо службу проповедања. Како онда знамо да оно садржи поуку о важности те службе?

9 Као прво, треба имати на уму да је Исус поучавао путем поређења. Очигледно је да он није мислио на раздвајање правих оваца и јараца. Исто тако, није хтео да каже да ће свако ко је просуђен као овца буквално давати храну и одећу његовој браћи, неговати их кад су болесни или их посећивати у затвору. Једноставно је указао на став који ће симболичне овце имати према његовој браћи. Оне који су просуђени као овце назвао је праведницима због тога што признају помазанике као Христову браћу и свесрдно их подржавају током ових тешких последњих дана (Мат. 10:40-42; 25:40, 46; 2. Тим. 3:1-5).

10. Како они који су просуђени као овце чине добро Христовој браћи?

10 Као друго, осмотримо контекст Исусових речи. Он је управо говорио о знаку своје присутности и свршетка овог поретка (Мат. 24:3). На почетку разговора са ученицима указао је да ће једно од значајних обележја тог знака бити проповедање добре вести „по целом свету“ (Мат. 24:14). Пре поређења о овцама и јарцима испричао је поређење о талантима. Као што је речено у претходном чланку, Исус је тиме желео да поучи своје духом помазане ученике, своју „браћу“, да морају ревно проповедати. Међутим, проповедање „свим народима“ пре него што дође крај огроман је задатак за малобројне помазанике који живе на земљи током Христове присутности. Из поређења о овцама и јарцима сазнајемо да ће помазаници имати помоћ. Према томе, они који су просуђени као овце чине добро Христовој браћи првенствено тако што им пружају подршку у делу проповедања. Шта све подразумева та подршка? Да ли је то само давање прилога и храбрење, или је укључено више од тога?

КО ТРЕБА ДА ПРОПОВЕДА?

11. Шта би неко могао да се пита и зашто?

11 Данас има осам милиона Исусових ученика и велика већина њих  није духом помазана. Они нису добили таланте које је Исус дао својим помазаним робовима (Мат. 25:14-18). Зато би неко могао да се пита: ’Да ли заповест да се проповеда важи и за оне који нису помазани светим духом?‘ Сада ћемо осмотрити неколико разлога због којих се може рећи да је одговор на то питање потврдан.

12. Шта учимо из Исусових речи забележених у Матеју 28:19, 20?

12 Исус је свим својим ученицима дао заповест да проповедају. Након што је ускрснуо, рекао је својим следбеницима да стварају ученике, ’учећи их да се држе свега што им је заповедио‘. У то спада и заповест да проповедају. (Прочитати Матеја 28:19, 20.) Према томе, сви Христови ученици треба да проповедају, без обзира на то да ли се надају животу на небу или на земљи (Дела 10:42).

13. Шта можемо закључити из Јованове визије и зашто?

13 Из књиге Откривење сазнајемо да ће у делу проповедања поред помазаника учествовати и други. У визији коју је Исус дао апостолу Јовану појављује се „невеста“, коју чини 144 000 помазаника, Христових сувладара на небу. Она позива људе да бесплатно узму „воду живота“ (Откр. 14:1, 3; 22:17). Та симболична вода представља све што је Јехова предузео како би на темељу Христове откупне жртве ослободио човечанство греха и смрти (Мат. 20:28; Јов. 3:16; 1. Јов. 4:9, 10). Будући да је откупнина у средишту поруке коју проповедамо, помазаници ревно сведоче о њој и позивају друге да је прихвате како би се спасли (1. Кор. 1:23). Али Јован је у визији поред „невесте“ видео и остале људе, који нису помазани светим духом. И њима је  речено да говоре: „Дођи!“ Они су послушни тој заповести и позивају све да узму воду живота. Ту другу групу чине људи који се надају да ће живети на земљи. Према томе, очигледно је да сви који прихвате позив „Дођи!“ имају одговорност да проповедају добру вест.

14. Како показујемо послушност ’Христовом закону‘?

14 Сви који су послушни ’Христовом закону‘ морају проповедати (Гал. 6:2). Јехова нема двојака мерила за своје слуге. Примера ради, Израелцима је рекао: „Исти закон нека важи за онога ко је Израелац од рођења и за странца који живи међу вама“ (Изл. 12:49; Лев. 24:22). Као хришћани, ми нисмо под Мојсијевим законом али смо сви, било да смо помазани или не, подложни ’Христовом закону‘. Он обухвата сва Исусова учења. Најузвишеније међу њима је да његови следбеници морају живети у духу љубави (Јов. 13:35; Јак. 2:8). А проповедање добре вести о Краљевству један је од најважнијих начина да покажемо да волимо Бога, Христа и своје ближње (Јов. 15:10; Дела 1:8).

15. Зашто можемо рећи да Исусова заповест важи за све његове следбенике?

15 Оно што је Исус рекао мањој групи људи може се односити и на већу групу. На пример, савез за Краљевство, који је Исус склопио са само 11 ученика, односи се на свих 144 000 помазаних хришћана (Лука 22:29, 30; Откр. 5:10; 7:4-8). Слично томе, заповест да проповедају Исус је дао само релативно малом броју својих следбеника — онима којима се појавио после ускрсења (Дела 10:40-42; 1. Кор. 15:6). Али сви његови верни ученици из првог века схватили су да се та заповест односи и на њих, иако нису били присутни том приликом (Дела 8:4; 1. Петр. 1:8). Исто тако, Исус није лично разговарао ни са ким од осам милиона објавитеља Краљевства, колико их данас има. Али сви они су свесни одговорности да учествују у служби проповедања и тиме исказују веру у њега (Јак. 2:18).

БУДИМО ОДАНИ ДО КРАЈА

16-18. Како можемо пружати подршку Христовој браћи и зашто је то сада посебно важно?

16 Сатана ратује са остатком Христове помазане браће на земљи и нападаће их све жешће што мање времена буде имао (Откр. 12:9, 12, 17). Упркос тим жестоким нападима, помазаници предводе највеће проповедничко дело у историји. Нема сумње да је Исус уз њих и пружа им вођство у свему (Мат. 28:20).

17 Све већи број оних који долазе у Јеховину организацију сматра чашћу што може да пружа подршку Христовој браћи, не само у служби проповедања већ и на друге начине. На пример, они дају прилоге и учествују у изградњи Дворана Краљевства, Конгресних дворана и објеката подружница. Осим тога, послушно сарађују с онима којима је „верни и разборити роб“ поверио да предводе међу њима (Мат. 24:45-47; Јевр. 13:17).

Постоје многи начини да пружимо подршку Христовој браћи (Видети 17. одломак)

18 Ускоро ће анђели ослободити разорне ветрове велике невоље. То ће се десити након што сва Христова браћа која су на земљи буду завршно обележена печатом (Откр. 7:1-3). Они ће непосредно пре Армагедона бити узети на небо (Мат. 13:41-43). С обзиром на то, сада је посебно важно да сви који желе да буду просуђени као овце свесрдно подржавају Христову браћу.

^ одл. 6 Ово поређење је детаљно размотрено у чланцима „Какав ћеш положај имати пред судском столицом?“ и „Каква је будућност за овце и јарце?“, у Стражарској кули од 15. октобра 1995.