Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Да ли ћеш ’бдети‘?

Да ли ћеш ’бдети‘?

„Бдите, дакле, јер не знате ни дан ни час“ (МАТ. 25:13)

1, 2. (а) Шта је Исус говорио о последњим данима? (б) Која питања ћемо сада осмотрити?

СИГУРНО је био посебан осећај седети на Маслинској гори, с погледом на јерусалимски храм, и слушати Исуса како изговара једно од најупечатљивијих пророчанстава. Петар, Андрија, Јаков и Јован помно су пратили сваку његову реч која је бацала светло на далеку будућност. Открио им је доста тога о последњим данима овог злог света — времену када ће постати владар Божјег Краљевства. Рекао им је да ће га током тог бурног периода његов „верни и разборити роб“ представљати на земљи, бринући се да његове слуге добијају духовну храну у право време (Мат. 24:45-47).

2 Том истом приликом, Исус је испричао поређење о десет девица. (Прочитати Матеја 25:1-13.) Осмотримо сада три питања: (1) Шта је најважнија поука овог поређења? (2) Како помазаници примењују поуку из тог поређења и за шта ће бити спремни захваљујући томе? (3) Шта сви ми учимо из њега?

 ПОУКА ИЗ ПОРЕЂЕЊА

3. Како је раније у нашој литератури објашњавано поређење о десет девица и до чега је то могло водити?

3 У претходном чланку смо видели да је током протеклих деценија верни роб постепено почео да обраћа више пажње на практичну поуку библијских записа, стављајући мањи нагласак на њихово пророчанско значење. У прошлости се у нашој литератури симболично значење понекад приписивало чак и неким детаљима Исусовог поређења о десет девица, као што су светиљке, уље, посуде за уље и слично. Да ли је могуће да је на тај начин једноставна и важна поука овог поређења потиснута у други план? Као што ћемо видети, одговор на то питање је изузетно важан.

4. Како знамо (а) ко је младожења? (б) ко су девице?

4 Погледајмо која је главна поука овог поређења. Најпре осмотримо о коме оно говори. Ко је младожења? Јасно је да је Исус говорио о себи. Рецимо, једном другом приликом је упоредио себе с младожењом (Лука 5:34, 35). Ко су девице? У поређењу је Исус рекао да девице треба да имају упаљене светиљке када младожења стигне. Запази да је Исус дао сличан подстицај ’малом стаду‘ својих помазаних следбеника, рекавши: „Нека вам бедра буду опасана и светиљке упаљене. И будите као они који чекају свог господара кад се враћа са свадбе“ (Лука 12:32, 35, 36). Надаље, апостоли Павле и Јован су под Божјим надахнућем упоредили помазане Христове следбенике са честитим девицама (2. Кор. 11:2; Откр. 14:4). Очигледно је Исус желео да путем поређења из Матеја 25:1-13 упути савет и упозорење својим помазаним следбеницима.

5. Како је Исус указао на који период се односи поређење?

5 Осмотримо сада о ком периоду је Исус говорио. Он нам то открива при крају приче када каже: „Стигао је младожења“ (Мат. 25:10). Као што је речено у Стражарској кули од 15. јула 2013, у Исусовом пророчанству забележеном у 24. и 25. поглављу Матеја осам пута се спомиње његов „долазак“. У свим тим случајевима, у изворном тексту на грчком коришћена је иста реч. Исус је указивао на свој долазак током велике невоље, када ће судити људима и уништити овај зли свет. Дакле, ово поређење се односи на последње дане, а његов врхунац, то јест младожењин долазак, одвија се током велике невоље.

6. Како нам контекст помаже да схватимо главну поуку поређења?

6 Која је главна поука овог поређења? Узмимо у обзир контекст. Исус је претходно говорио о ’верном и разборитом робу‘. То је мала група помазане браће која предводи праве хришћане током Христове присутности. Исус их је упозорио да морају остати верни. Након тога је испричао поређење које је применио на све своје помазане следбенике у последњим данима. Тиме их је подстакао да бдију ако не желе да изгубе  драгоцену награду (Мат. 25:13). Анализирајмо сада ово поређење и погледајмо како помазаници примењују савет из њега.

КАКО ПОМАЗАНИЦИ ПРИМЕЊУЈУ САВЕТ ИЗ ПОРЕЂЕЊА?

7, 8. (а) Шта је разборитим девицама помогло да дочекају младожењу? (б) На основу чега се види да су помазаници спремни?

7 Разборите девице из Исусовог поређења су дочекале младожењу јер су, за разлику од лудих, биле спремне за његов долазак. Све девице су морале пазити да им се светиљке не угасе и бити спремне да изађу младожењи у сусрет. Али само се њих пет добро припремило — поред светиљки су понеле и нешто уља у посудама. Да ли помазаници исто тако показују да су спремни?

8 И те како! Током последњих дана, помазани хришћани поступају попут разборитих девица јер верно обављају свој задатак и спремни су да то чине све док не дође крај. Јасно им је да њихова служба Богу захтева да се одрекну материјалних ужитака које нуди Сатанин свет, али они се радо жртвују. Предани су искључиво Јехови и служе му, не зато што је крај близу, већ из љубави и оданости према њему и његовом Сину. Чувају своју беспрекорност не дозвољавајући да на њих утиче дух овог злог света у виду материјализма, неморала и себичности. Спремни су да истрају до краја, постојано светлећи као светлоноше, непољуљани тиме што Младожења наизглед касни (Фил. 2:15).

9. (а) На шта је Исус упозорио кад је рекао да су ’све девице задремале и заспале‘? (б) Како помазаници реагују на повик „Ево младожење“? (Видети и фусноту.)

9 У поређењу се каже да су свих десет девица задремале и заспале јер је изгледало да младожења касни. Да ли то значи да помазани хришћанин може да „заспи“, то јест да изгуби из вида Христов долазак? Могуће је. Исус је добро знао да чак и онај ко је реван и самопожртвован може посустати јер је тело слабо. Верни помазаници су разумели да се у његовим речима крије упозорење и зато се више него икада труде да остану будни у духовном погледу. Према поређењу, кад се усред ноћи зачуо повик „Ево младожење!“, све девице су устале, али су само разборите дочекале младожењу (Мат. 25:5, 6; 26:41). Слично томе, током последњих дана помазаници реагују на повик „Ево младожење“. Прихватили су очигледан доказ да Исус само што није стигао и спремни су за његов долазак. * Позабавимо се сада оним што се дешава на крају поређења, где се говори о једном посебном периоду.

НАГРАДА ЗА РАЗБОРИТЕ И КАЗНА ЗА ЛУДЕ

10. На које питање нас наводи разговор између разборитих и лудих девица?

10 Најзагонетнији део је разговор између лудих и разборитих  девица, пред сам крај поређења. (Прочитати Матеја 25:8, 9.) Тај разговор нас наводи на питање: „Зашто би верни одбили да пруже помоћ онима који их за то моле?“ И у овом случају одговор ћемо добити ако утврдимо време испуњења. Сетимо се побољшаног разумевања да Младожења, то јест Исус, долази пред крај велике невоље да изврши пресуду. На основу тога можемо закључити да се поменути разговор највероватније односи на оно што се дешава непосредно пре извршења пресуде. До тада ће помазаници већ бити завршно обележени печатом.

11. (а) Шта ће се десити пред сам почетак велике невоље? (б) На шта указује оно што су разборите девице рекле лудима?

11 Дакле, пре почетка велике невоље, сви верни помазаници који буду на земљи биће завршно обележени печатом (Откр. 7:1-4). Тада ће бити сигурно да ће ићи на небо. Али размисли о годинама које претходе великој невољи. Шта ће се десити помазаницима који не остану будни, то јест беспрекорни? Изгубиће своју небеску награду. Очигледно, неће бити завршно обележени печатом пре почетка невоље. До тада ће други верни бити помазани уместо њих. На почетку велике невоље, они који су налик лудим девицама можда ће бити изненађени уништењем Вавилона Великог. Можда ће тек у том тренутку схватити да нису спремни за Младожењин долазак. Шта ће се десити ако тада, у задњи час, у очајању затраже помоћ? Исусово поређење пружа нам одговор. Разборите девице не желе да дају своје уље лудима, већ им кажу да иду и купе га за себе. Сети се да је то било „у поноћ“. Да ли ће у то доба радње бити отворене? Тешко. Биће прекасно.

12. (а) Шта ће се у великој невољи догодити онима који су некада били помазани, али су постали неверни пре него што су завршно обележени печатом? (б) Како ће Исус гледати на оне који буду поступали попут лудих девица?

12 Слично томе, током велике невоље верни помазаници неће моћи да помогну онима који су постали неверни. Таквима неће бити спаса. Једноставно ће бити прекасно. Како ће они на крају проћи? Исус је рекао како се завршило узалудно настојање лудих девица да купе уље у последњи час: „Стигао је младожења. Девице које су биле спремне ушле су с њим на свадбу и врата су се затворила.“ Када Христ дође у слави пред крај велике невоље, узеће к себи своје верне помазане следбенике на небо (Мат. 24:31; 25:10; Јов. 14:1-3; 1. Сол. 4:17). Симболично говорећи, врата ће се затворити за неверне, који су поступали попут лудих девица. Можда ће викати: „Господине, господине, отвори нам!“ Али добиће исти одговор као и они који буду просуђени као јарци: „Истину вам кажем, не познајем вас.“ Како је то жалосно! (Мат. 7:21-23; 25:11, 12).

13. (а) Зашто не треба да закључимо да ће многи Христови следбеници бити неверни? (б) Како се из Исусових речи види да он има поверења у своје помазане следбенике? (Видети слику на почетку чланка.)

13 На какав закључак нас наводи све што је претходно речено?  Да ли је Исус хтео да каже да ће многи помазаници постати неверни и бити замењени? Не. Сети се да је он управо упозорио ’верног и разборитог роба‘ да никада не постане зао. То није значило да ће се тако нешто и десити. Слично томе, ова прича садржи снажно упозорење. Сваки помазаник има прилику да бира да ли ће бити спреман и веран попут разборитих девица или неразуман и неверан попут лудих девица. Апостол Павле је под Божјим надахнућем написао нешто слично када се обратио помазаним сухришћанима (Прочитати Јеврејима 6:4-9; упоредити с Поновљеним законима 30:19.) Након што им је дао директно упозорење, Павле је с љубављу изразио поверење у своје сувернике, рекавши да они иду „бољим путем“. Слично томе, Исусова прича показује да он има сличан став према својим помазаним следбеницима. Христ зна да свако од њих може остати веран и добити изванредну награду.

ПОУКА И ЗА „ДРУГЕ ОВЦЕ“

14. Зашто је поређење о десет девица важно и за „друге овце“?

14 Пошто се Исус у овом поређењу обратио помазаним следбеницима, да ли то значи да оно није од важности за Христове „друге овце“? (Јов. 10:16). Далеко од тога! Присетимо се, поука приче је једноставна: „Бдите!“ Да ли се то односи само на помазанике? Исус је једном приликом рекао: „А што вама кажем, свима кажем: Бдите!“ (Мар. 13:37). Он од свих својих следбеника очекује да му служе спремног срца и да остану будни. Тако се сви хришћани угледају на помазанике, следе њихов добар пример и стављају службу на прво место у животу. Вредно је пажње и то што су луде девице замолиле разборите да им дају мало уља, али су их оне одбиле. Тај детаљ из поређења истиче да нико не може бити веран Богу уместо нас, не може остати у истини уместо нас нити остати будан уместо нас. Свако ће за себе положити рачун праведном Судији ког је Јехова поставио. Морамо бити спремни. Христ само што није стигао!

Нико не може бити веран Богу уместо нас или остати будан уместо нас

15. Зашто је симболичан брак између Христа и његове невесте радостан догађај за све хришћане?

15 Сви хришћани су радосни због најважнијег догађаја у Исусовој параболи — небеске свадбе. Након Армагедона, сви помазани хришћани ће већ бити на небу и постаће Христова невеста (Откр. 19:7-9). Тај симболични брак биће од значаја за све који буду живели на земљи зато што он гарантује савршену власт. Било да имамо небеску или земаљску наду, узмимо к срцу најважнију поуку из приче о десет девица. Будимо спремни, постојани и будни како бисмо доживели предивну будућност коју је Јехова припремио за нас!

^ одл. 9 У поређењу постоји временски размак између повика „Ево младожење“ (6. стих) и тренутка у ком младожења стиже (10. стих). Током последњих дана, помазаници су будни и увиђају да се испуњава знак Исусове присутности. Они знају да је завладао као Краљ. Потребно је и да истрају док он не дође.