„Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш“ (ИС. 48:17)

1. С којим препрекама су се хришћани суочавали у савремено доба?

ИСТРАЖИВАЧИ БИБЛИЈЕ * су крајем 19. и почетком 20. века наилазили на многе препреке. Као и први хришћани, преносили су поруку коју већина није хтела да слуша. У очима света, они су били само малобројна група, углавном сачињена од људи који нису имали високо образовање. Након што је Сатана збачен с неба, суочили су се и с његовим гневом (Откр. 12:12). Од тада се дело проповедања које им је било поверено одвија у „последњим данима“, описаним као „нарочито тешка времена“ (2. Тим. 3:1).

2. Како Јехова подупире дело проповедања у савремено доба?

2 Јеховина намера је да његов народ данас проповеда добру вест по целом свету, а њега ништа не може спречити да то и оствари. Баш као што је древне Израелце избавио из Вавилона, и у савремено доба  је избавио своје слуге из ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије (Откр. 18:1-4). Јехова нас учи за наше добро, даје нам мир и помаже нам да његова учења преносимо другима. (Прочитати Исаију 48:16-18.) То не значи да он утиче на све догађаје на земљи да би нам олакшао да проповедамо. Неке околности иду на руку нашим активностима, али у овом свету који је у Сатаниној власти ипак доживљавамо противљење и друге проблеме. Без Јеховине помоћи не бисмо успели да пребродимо све то и истрајемо у служби (Ис. 41:13; 1. Јов. 5:19).

3. Како се „право знање“ умножило?

3 Под Јеховиним надахнућем, пророк Данило је записао да ће се у време краја „право знање“ умножити. (Прочитати Данила 12:4.) Јехова је помогао Истраживачима Библије да схвате темељна библијска учења која су вековима била у сенци доктрина које је пропагирао хришћански свет. Његов народ сада широм света преноси право знање. Данас видимо како се испуњава Данилово пророчанство. Скоро 8 000 000 људи је прихватило библијску истину и сада је надалеко објављује. Који чиниоци су допринели томе да проповедање поприми међународни карактер?

ПРЕВОЂЕЊЕ БИБЛИЈЕ

4. Шта је у 19. веку постигнуто у вези с превођењем Библије?

4 Једна од ствари која нам олакшава проповедање добре вести јесте то што је Библија доступна великом делу човечанства. Вековима је свештенство одвраћало људе од читања Библије и прогонило оне који су то ипак радили, док су неке који су се усудили да је преводе убили. Међутим, током 19. века, библијска друштва су омогућила да Библија, целокупна или неки њен део, буде доступна на око 400 језика. До краја тог века, многи су имали Библију али је нису исправно разумели.

5. Шта су Јеховини сведоци постигли на пољу превођења Библије?

5 Истраживачи Библије су знали да треба да проповедају, и они су то неуморно и чинили. Поред тога, Јеховин народ је користио и делио разне библијске преводе. Почевши од 1950, Свето писмо — превод Нови свет је у целости или делимично издато на преко 120 језика. Године 2013, објављено је ревидирано издање на енглеском језику, које ће олакшати превођење на друге језике. Када у служби користимо тако јасан превод, људима је много лакше да разумеју библијска учења.

РАЗДОБЉЕ МИРА

6, 7. (а) Каква је у савремено доба ситуација што се тиче ратова? (б) Како је релативни мир у неким земљама олакшао службу проповедања?

6 Можда кажеш: „Па и нема много мира у свету.“ Примера ради, у 20. веку су милиони људи изгубили живот у ратовима, нарочито у два светска рата. Али док је 1942. беснео Други светски рат, Натан Нор, који је тада надгледао наше међународно дело, на конгресу је одржао говор „Мир — може ли потрајати?“ На темељу 17. поглавља Откривења изнео је доказе да после рата неће наступити Армагедон већ период мира (Откр. 17:3, 11).

7 По завршетку Другог светског рата није наступио свеопшти мир. Према једном извештају, у периоду од 1946. до 2013. забележен је 331 оружани сукоб. Страдали су  милиони људи. Па ипак, током тих година је у многим земљама владао мир, што је Јеховином народу олакшало службу проповедања. Какав је био резултат? Године 1944. у свету је било мање од 110 000 објавитеља Краљевства, а данас их има близу 8 000 000! (Прочитати Исаију 60:22.) Заиста смо срећни када у миру можемо проповедати добру вест.

БРЖЕ И ЛАКШЕ ПУТОВАЊЕ

8, 9. До каквог је напретка дошло кад је реч о путовању и како то иде у прилог нашем делу?

8 Савремена превозна средства и бољи путеви олакшавају нам службу. Године 1900, само 21 годину након што је изашло прво издање Стражарске куле, у читавим Сједињеним Државама било је само 8 000 аутомобила и тек неколико стотина километара путева погодних за вожњу. Сада широм света има више од једне и по милијарде регистрованих моторних возила и изграђени су милиони километара добрих путева. Аутомобили и путеви многима од нас омогућавају да носимо добру вест људима који живе у забаченим крајевима. Али чак и када немамо на располагању одговарајућа превозна средства и морамо пешке прелазити велике раздаљине да бисмо дошли до људи, ми се свесрдно трудимо да стварамо ученике (Мат. 28:19, 20).

9 Разна друга превозна средства су такође од помоћи. Камиони, бродови и возови за само неколико недеља превезу библијску литературу до најудаљенијих подручја. Авиони омогућавају покрајинским надгледницима, члановима одбора подружнице, мисионарима и другима да брзо отпутују на конгресе или обаве неке теократске активности. Поред тога, чланови Водећег тела и друга браћа из нашег главног седишта авионом путују до многих земаља да би суверницима пружили охрабрење и поуку. Зато можемо рећи да напредак на овом пољу доприноси очувању јединства Јеховиног народа (Пс. 133:1-3).

МЕЂУНАРОДНИ ЈЕЗИК

10. Зашто се може рећи да је енглески међународни језик?

10 Током првог века, народни грчки језик, коине, говорио се широм  Римског царства. Постоји ли данас језик који се нашироко користи? Многи би рекли да је то енглески. Један лингвиста је приметио: „Отприлике четвртина светског становништва течно говори енглески језик или га разуме“ (English as a Global Language). Најчешће се као страни језик учи управо енглески. Он се у целом свету користи за комуникацију у комерцијалне, политичке, научне и технолошке сврхе.

11. Како је енглески језик утицао на наше дело?

11 Широка употреба енглеског језика допринела је напретку нашег дела. Годинама су Стражарска кула и друге публикације излазиле прво на енглеском. То је званичан језик у главном седишту Јеховиних сведока. На том језику се обично одржавају школе у нашем образовном центру у Патерсону.

12. У ком обиму Јеховини сведоци преводе библијску литературу и како им помаже технологија?

12 Пошто имамо част да преносимо добру вест о Краљевству људима из свих народа, ми преводимо библијску литературу на око 700 језика. У том великом подухвату нам помаже напредак компјутерске технологије, укључујући и развој МЕПС-а (Вишејезични електронски систем за обраду текста). Све то доприноси ширењу вести о Краљевству и нашем јединству. Али посебно нас уједињује то што говоримо најважнији језик — „чист језик“ библијске истине. (Прочитати Софонију 3:9.)

ЗАКОНИ И СУДСКЕ ОДЛУКЕ

13, 14. Како хришћанима данас користе закони и судске одлуке?

13 Као што смо видели у претходном чланку, први хришћани су имали користи од закона који је био на снази широм Римског царства. Слично томе, и данас правим хришћанима значе права која им обезбеђује закон. Примера ради, у Сједињеним Државама, где се налази наше главно седиште, устав гарантује право на слободу вероисповести, говора и окупљања. Захваљујући томе, браћа у тој земљи могу на миру одржавати састанке, поучавати се из Библије и делити с другима оно што уче. Међутим, за извесна права су морали  да се изборе правним путем (Фил. 1:7). Када су у Сједињеним Државама судови доносили пресуде против њих, Сведоци су улагали жалбе вишим судовима, који су увек изнова потврђивали њихово право да објављују Краљевство.

14 И у другим земљама судови подржавају нашу слободу вероисповести и право да проповедамо. У неким земљама губимо правне битке, али онда улажемо жалбе међународним судовима. На пример, Европски суд за људска права је до јуна 2014. у 57 случајева пресудио у нашу корист, а те одлуке су обавезујуће за све државе чланице Савета Европе. Иако нас ’сви народи мрзе‘, судови у многим земљама признају наше право да слободно служимо Јехови (Мат. 24:9).

ДОБРО ИСКОРИШЋЕНИ ИЗУМИ

Наша библијска литература је доступна људима широм света

15. Какав је напредак постигнут у штампарству и како нам то помаже?

15 Развој штампарства умногоме је допринео ширењу добре вести по целом свету. Штампарска преса коју је око 1450. године изумео Јохан Гутенберг вековима се није битно мењала. Међутим, у протекла два века, дошло је до значајних промена у штампарској индустрији. Пресе су веће, брже и постижу боље резултате. Производња папира и увезивање књига нису скупи као у прошлости. Офсет штампа је заменила методу штампања покретним словима, убрзала процес производње и побољшала квалитет производа. Шта је то значило за нас? Прва Стражарска кула (јул 1879) штампана је у 6 000 примерака, без илустрација и само на једном језику — енглеском. Данас, 136 година касније, свако издање Стражарске куле одштампа се у преко 50 000 000 примерака. Има прелепе фотографије и илустрације у боји и излази на више од 200 језика.

16. Који изуми су потпомогли проповедање по целом свету? (Видети слику на почетку чланка.)

16 Помисли само на неке изуме које је Божји народ у протеклих 200 година користио у проповедању добре вести. Споменули смо воз, аутомобил и авион, а ту су и бицикл, писаћа машина, штампање на Брајевом писму, телеграф, телефон, фото-апарат, видео-рикордер, радио, телевизија, филм, компјутер и интернет. На разне начине, све то нам помаже да извршавамо задатак да стварамо ученике. Као што је Исаија прорекао, ми мудро користимо материјална добра, попут савремене технологије, да бисмо произвели Библије и библијску литературу на многим језицима. (Прочитати Исаију 60:16.)

17. (а) На какав закључак нас наводе чињенице? (б) Зашто нам Јехова даје да будемо његови сарадници?

17 Очигледно је да имамо Божји благослов. Наравно, Јехови није неопходна наша помоћ да би остварио своју намеру. Па ипак, наш вољени небески Отац нам даје да будемо његови сарадници, и тако нам пружа прилику да покажемо колико волимо њега и своје ближње (1. Кор. 3:9; Мар. 12:28-31). Зато објављујмо вест о Краљевству, учествујући тако у најважнијем послу који се обавља на земљи. Нека се види колико смо захвални за то што Јехова води и благосиља наше међународно дело проповедања!

^ одл. 1 Истраживачи Библије су 1931. усвојили име Јеховини сведоци (Ис. 43:10).