Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2015.

Остани реван у служби проповедања

Остани реван у служби проповедања

ПРОПОВЕДАЊЕ добре вести је најважније дело које се данас врши на земљи. Као Јеховин слуга, сигурно сматраш чашћу што можеш да учествујеш у поучавању људи истини. Међутим, вероватно се слажеш да сви ми, било да смо пионири или објавитељи, наилазимо на потешкоће које могу умањити нашу ревност.

Шта ће ти помоћи да останеш реван у служби?

На неким подручјима објавитељи ретко кад успеју да разговарају с неким у служби од врата до врата јер већина људи није код куће. Понекад су они које нађемо код куће равнодушни према поруци о Краљевству или се чак љуте на нас. С друге стране, објавитељи који проповедају на великом и плодном подручју прибојавају се да неће успети да дођу до свих људи. Надаље, неки чланови скупштине проповедају већ дуги низ година и помало су обесхрабрени јер крај још није дошао.

Да ли је необично што све Јеховине слуге наилазе на изазове који би могли ослабити њихову ревност у служби? Ни најмање. Да ли би ико од нас очекивао да ће без икаквих тешкоћа проповедати Божју добру вест у свету који је „у власти Злога“, Сатане Ђавола? (1. Јов. 5:19).

На какве год препреке да наилазиш док проповедаш добру вест, буди уверен да ће ти Јехова помоћи да их савладаш. Како би могао да ојачаш своју ревност у служби? Погледајмо неколико предлога.

ПОМОЗИ НОВИМ ОБЈАВИТЕЉИМА

Сваке године хиљаде људи почињу да служе Јехови и крштавају се. Ако си се недавно крстио у знак свог предања Богу, сигурно ти много значи што можеш да учиш од оних који проповедају дуже од тебе. Ако си дугогодишњи објавитељ Краљевства, можеш ли да помогнеш новима да постану вештији у служби? То ће ти донети много радости.

 Исус је знао да је његовим ученицима потребна помоћ да би делотворно проповедали и показао им је како да то чине (Лука 8:1). И данас је потребно поучавати друге да делотворно преносе добру вест.

Не треба да закључимо да ће нови објавитељ постати добар учитељ самим тим што учествује у служби. Потребно је да га стрпљиво и с љубављу поучава неко искуснији. Објавитељ који је дуже у служби треба да га поучи како да (1) припреми и увежба увод за службу, (2) започне и води разговор са станарем или пролазником, (3) понуди литературу, (4) надаље помаже заинтересованим особама и (5) почне да проучава Библију с неким. Осим тога, нови објавитељ ће много научити док посматра методе поучавања које користи искуснији објавитељ и потом се угледа на њега (Лука 6:40). Сигурно ће имати и више поуздања кад је с неким ко га слуша и може да му притекне у помоћ ако је потребно. Такође ће му много значити похвала и користан предлог (Проп. 4:9, 10).

РАЗГОВАРАЈ СА СВОЈИМ САРАДНИКОМ

Упркос труду који улажеш, има дана кад је најбољи разговор који си водио у служби био разговор с твојим сарадником. Сети се да је Исус послао „по двојицу“ ученика да проповедају (Лука 10:1). Док су сарађивали, могли су да храбре и изграђују један другог. Према томе, време које проведемо у служби са суверницима добра је прилика да се „узајамно охрабримо“ (Римљ. 1:12).

О чему бисте могли да разговарате? Да ли је неко од вас недавно доживео нешто лепо у служби? Да ли сте нашли нешто занимљиво током личног или породичног проучавања? Да ли вам се посебно допало нешто што сте чули на састанку? Понекад си у служби са објавитељем кога не познајеш добро. Могао би да га питаш како је упознао истину. Шта га је уверило да је ово Јеховина организација? У којим видовима службе је раније учествовао и шта је доживео? Можда би могао да му испричаш неко своје искуство из службе. Како год да реагују људи на подручју, сарадња у служби је лепа прилика да ’изграђујемо једни друге‘ (1. Сол. 5:11).

ИМАЈ НАВИКУ ДА КВАЛИТЕТНО ПРОУЧАВАШ

Да бисмо остали ревни у служби, неопходно је да редовно лично проучавамо. „Верни и разборити роб“ издаје публикације  које се баве широким спектром тема (Мат. 24:45). То је разноврсна и квалитетна духовна храна. Једна од занимљивих тема је: Зашто је проповедање о Краљевству толико важно? Неки од разлога наведени су у оквиру на претходној страни.

Размишљање о тим разлозима даће ти мотивацију да ревно проповедаш. Зашто не би покушао да током личног проучавања пронађеш још неке разлоге? Затим размишљај о њима, као и о стиховима који их подупиру. На тај начин ћеш сигурно ојачати своју ревност за службу.

БУДИ ОТВОРЕН ЗА ПРЕДЛОГЕ

Јеховина организација нам редовно даје предлоге који нам помажу да се побољшамо у служби. Примера ради, поред службе од куће до куће, можемо сведочити путем писама, телефоном, на улици и другим јавним местима, неформално и на пословном подручју. Могли бисмо планирати и да проповедамо на подручјима која се ретко обрађују.

Да ли си отворен за овакве предлоге? Јеси ли већ испробао неке од њих? Многи су то учинили и били одушевљени резултатима. Погледајмо три примера.

У првом случају, реч је о предлогу из Наше службе за Краљевство, о томе како започети проучавање Библије с неким. Сестра по имену Ејприл одлучила је да га примени и да понуди проучавање Библије трима колегиницама. На њено изненађење и радост, све три су прихватиле  понуду а почеле су и да долазе на скупштинске састанке.

Други пример је у вези са уручивањем часописа. Подстакнути смо да потражимо људе које ће занимати одређена тема из наших часописа. Један покрајински надгледник из Сједињених Држава посетио је све продавнице аутомобилских гума на једном подручју и понудио пословођама Пробудите се! у ком је објављен чланак о гумама. Он и његова супруга су такође посетили преко 100 ординација у својој покрајини да би понудили часопис у ком је била серија чланака „Зашто лекари заслужују разумевање?“ Он каже: „То је била одлична прилика да се људи упознају с нама и нашом литературом. Тако смо пробили лед и била су нам отворена врата за наредне посете.“

Трећи пример се односи на сведочење телефоном. Сестра по имену Џуди писала је нашем главном седишту и захвалила за подстицај на овај вид службе. Њена 86-годишња мајка, која је врло слабог здравља, редовно учествује у том виду свете службе и срећна је што је преко телефона почела да проучава Библију с једном женом која има 92 године.

У нашим публикацијама налазимо предлоге за службу који су стварно делотворни. Зашто их не би применио? То ће ти помоћи да и даље радосно и ревно проповедаш.

ПОСТАВЉАЈ РЕАЛНЕ ЦИЉЕВЕ

Наш успех у проповедању не мери се само бројем уручених публикација, библијских студија или особа којима смо помогли да постану Јеховине слуге. Сетимо се Ноја. Осим најближе породице, ко га је још послушао и почео да служи Јехови? Ипак, он је био успешан у својој служби. Најважније је да верно вршимо Јеховину вољу (1. Кор. 4:2).

Многим објавитељима Краљевства постављање реалних циљева помаже да проповедају с више жара. Који би то циљеви могли бити? Неке предлоге ћеш наћи у оквиру на овој страни.

Уз Јеховину помоћ, тражи начине да обогатиш своју службу и будеш делотворнији у њој. Кад оствариш своје циљеве, бићеш задовољан и срећан знајући да си дао све од себе у проповедању добре вести.

Мора се признати да није увек лако проповедати добру вест. Али ти можеш остати реван објавитељ Краљевства ако предузмеш одређене кораке. Разговарај са својим сарадником у служби и међусобно се храбрите, редовно и квалитетно проучавај Библију, примењуј предлоге верног роба и постављај реалне циљеве. Изнад свега, увек имај на уму да ти је Бог поверио непроцењиву част да објављујеш добру вест као један од његових Сведока (Ис. 43:10). И даље ревно проповедај и то ће ти донети велику радост!