Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2015.

Ојачај и заштити свој брак уз Јеховину помоћ

Ојачај и заштити свој брак уз Јеховину помоћ

„Ако Јехова град не чува, узалуд стражари бдију“ (ПС. 127:1б)

1, 2. (а) Како је 24 000 Израелаца изгубило Божји благослов? (б) Зашто је тај догађај значајан за нас?

КРАТКО пре него што је израелска нација ушла у Обећану земљу, десетине хиљада мушкараца починиле су „блуд с моавским кћерима“. Као исход, 24 000 њих страдало је од пошасти коју је Јехова пустио. Замисли — иако су били толико близу да добију своје дугоочекивано наслеђе, Израелци су подлегли искушењу и тиме прокоцкали Божји благослов (Бр. 25:1-5, 9).

2 Овај немио догађај записан је „за упозорење нама, који живимо на крају овог поретка“ (1. Кор. 10:6-11). Последњи дани долазе свом крају и Божје слуге су на прагу праведног новог света (2. Тим. 3:1; 2. Петр. 3:13). Нажалост, неки су постали неопрезни. Упали су у замку неморала и жању горке последице свог понашања. Због тога би могли да изгубе и могућност да вечно живе у Рају на земљи.

3. Зашто су брачним паровима потребни Јеховино вођство и заштита? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Пошто је свет прожет неморалом, паровима су потребни Јеховино вођство и заштита да би сачували свој брак. (Прочитати Псалам 127:1.) Осмотрићемо  како муж и жена могу ојачати своју везу тако што чувају своје срце, граде пријатељство с Богом, облаче нову личност, имају добру комуникацију и извршавају брачну дужност.

ЧУВАЈ СВОЈЕ СРЦЕ

4. Како су неки упали у замку неморала?

4 Како Јеховин слуга може пасти у искушење да почини неморал? Погубан пут ка неморалу често почиње од очију. Исус је објаснио: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Мат. 5:27, 28; 2. Петр. 2:14). Многи хришћани су починили грех јер су гледали порнографију, читали еротску литературу или гледали сраман садржај на интернету, што је ослабило њихову одлучност да се држе моралних мерила. Други су дозволили да их привуку филмови, представе или телевизијски програми у којима се отворено приказује неморал. Неки су посећивали ноћне клубове и стриптиз барове, или су одлазили на еротску масажу.

5. Зашто морамо чувати своје срце?

5 Мушкарац или жена понекад подлегну искушењу зато што пажњу траже од погрешне особе. Живимо у свету у ком људи себи све дозвољавају и препуштају се свим облицима неморала. Будући да је срце „варљивије од свега и на све је спремно“, лако се може десити да неко развије осећања према особи с којом није у браку. (Прочитати Јеремију 17:9, 10.) Исус је рекао: „Из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд“ (Мат. 15:19).

6, 7. (а) До чега нас може водити наше варљиво срце? (б) Како се може избећи такав исход?

6 Када се две особе међусобно привлаче и неприкладна жеља ухвати корен у њиховом срцу, може се десити да почну разговарати о стварима о којима би требало да причају само са супружником. Убрзо почињу да траже нове прилике да буду заједно, а наизглед безазлени и случајни сусрети постају све чешћи. Кад осећања узму маха, морална снага попушта. Што дуже иду тим путем, теже им је да се зауставе, иако знају да је то погрешно (Посл. 7:21, 22).

7 Они потпуно забораве на Јеховина мерила када погрешне жеље и разговори прерасту у држање за руке, пољупце, миловање, страствено љубљење, додиривање интимних делова тела и сличне поступке, који су резервисани само за брак. Корак по корак, жеља их „вуче и мами“, а затим „када је зачета, рађа грех“ — у овом случају полни неморал (Јак. 1:14, 15). Овакав трагичан исход се могао избећи да су обоје поштовали светост брака и Јеховина начела. Како се такво поштовање може развити?

ПРИЈАТЕЉСТВО С БОГОМ

8. Како нас пријатељство с Јеховом штити од неморала?

8 Прочитати Псалам 97:10. Пријатељство с Јеховом нас умногоме штити од неморала. Што се више упознајемо с његовим привлачним особинама и настојимо да се ’угледамо на Бога, као његова вољена деца, и живимо у  љубави‘, имаћемо више снаге да одбацимо ’блуд и сваку нечистоћу‘ (Еф. 5:1-4). Свесни тога да ће „Бог судити блудницима и прељубницима“, супружници улажу труд да њихов брак остане частан и неупрљан (Јевр. 13:4).

9. (а) Шта је помогло Јосифу да се одупре искушењу? (б) Шта учимо од Јосифа?

9 Неки су снизили своја морална мерила јер су се након радног времена дружили с колегама које не деле њихова веровања. Искушење се може јавити и током радног времена. Јосиф је био леп младић који је управо на послу доживео да жена његовог послодавца развије снажна осећања према њему. Из дана у дан, покушавала је да га заведе. На крају га је „ухватила за хаљину и рекла: ’Лези са мном!‘“ Али он се отргао од ње и побегао. Шта је помогло Јосифу да остане духовно и морално јак у таквој ситуацији? Био је чврсто решен да не наруши добар однос с Богом и то је била заштита за његову честитост и беспрекорност. Због своје одлучности, изгубио је посао и неправедно је бачен у затвор. Ипак, Јехова га је благословио (Пост. 39:1-12; 41:38-43). Било на послу или негде другде, хришћани морају пазити да се не нађу у ситуацији у којој би дошли у искушење да почине неморал.

ОБУЦИТЕ НОВУ ЛИЧНОСТ

10. Како нова личност штити брак?

10 Нова личност је „створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности“, и зато штити брак од неморала (Еф. 4:24). Они који је облаче, труде се да усмрте „блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство“. (Прочитати Колошанима 3:5, 6.) Речју „усмртити“ наглашава се да су потребне озбиљне мере у борби против неморалних жеља. Избегаваћемо све што у нама може пробудити пожуду за неким с ким нисмо у браку (Јов 31:1). Док свој живот усклађујемо с Божјом вољом, ми учимо да ’мрзимо зло и држимо се добра‘ (Римљ. 12:2, 9).

11. Како нова личност може ојачати брак?

11 Нова личност одражава особине „онога који ју је створио“, Јехове Бога (Кол. 3:10). Мужеви и жене ће имати његов благослов ако јачају своју решеност да се држе моралних мерила, облачећи се у „најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Кол. 3:12). Брак ће им бити складнији ако допусте да „Христов мир влада у [њиховом] срцу“ (Кол. 3:15). Дивно је кад у браку влада љубав јер она покреће мужа и жену да ’предњаче у исказивању поштовања једно другом‘ (Римљ. 12:10).

12. Које особине су по теби важне у браку?

12 На питање шта је допринело срећи у његовом браку, Сид је одговорио: „Љубав је најважнија особина на којој стално радимо. Благост је такође важна.“ Његова жена Соња додаје: „Доброта је без сумње неопходна. Такође, трудимо се да показујемо понизност, иако то понекад није лако.“

 ДОБРА КОМУНИКАЦИЈА ЈАЧА БРАК

13. Шта је неопходно за стабилност у браку и зашто?

13 Љубазан говор је без сумње један од битнијих фактора за стабилност у браку. Било би жалосно кад би се брачни партнери обраћали једно другом с мање поштовања него непознатим особама или чак кућним љубимцима. „Злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор“ слабе љубав и угрожавају брак (Еф. 4:31). Муж и жена који желе да ојачају свој брак неће приговарати једно другом и бити саркастични него ће се трудити да се у њиховом говору огледају доброта, самилост и саосећајност (Еф. 4:32).

14. Шта је мудро избегавати?

14 Библија каже да постоји „време кад се ћути“ (Проп. 3:7). То не значи да треба да избегавамо разговор и кажњавамо партнера ћутањем. „У таквим ситуацијама“, каже једна супруга из Немачке, „ћутање може повредити партнера.“ Међутим, она додаје: „Иако је тешко остати смирен под стресом, није добро бурно реаговати. Тада ћеш можда у афекту рећи или урадити нешто што ће повредити супружника и погоршати ситуацију.“ На дуге стазе, пар неће решити проблеме виком или игнорисањем. Брак ће им бити складнији ако не дозволе да неслагања буду честа појава или да се претворе у мучне расправе.

15. Како добра комуникација јача брак?

15 Кад супружници издвајају време да причају о ономе што осећају и мисле, приврженији су једно другом. Није важно само шта кажемо него и како то кажемо.  Стога се труди да, чак и у напетим моментима, твоје речи буду љубазне и да се то види како у твом гласу тако и у избору речи. Тако ће твом партнеру бити лакше да те саслуша. (Прочитати Колошанима 4:6.) Добра комуникација ће учврстити брачну заједницу ако супружници говоре само оно што је ’добро, што изграђује друге и што је на корист‘ (Еф. 4:29).

Добра комуникација јача брак (Видети 15. одломак)

ИЗВРШАВАЈТЕ БРАЧНУ ДУЖНОСТ

16, 17. Зашто је важно да они који су у браку буду обзирни према потребама свог супружника?

16 Супружници ће такође учврстити свој брак ако је обома важно да удовоље свом брачном другу, стављајући његово добро испред свог (Фил. 2:3, 4). И мужеви и жене морају бити обзирни према емоционалним и сексуалним потребама свог партнера. (Прочитати 1. Коринћанима 7:3, 4.)

17 Нажалост, неки супружници нерадо показују наклоност или пак избегавају интимне односе. Осим тога, неки мушкарци мисле да је нежност знак слабости. У Светом писму пише: „Мужеви, будите увиђавни према својим женама“ (1. Петр. 3:7, Савремени српски превод). Муж мора бити свестан тога да је брачна дужност више од полног односа. Ако је муж и у другим приликама нежан према жени, она ће уживати и у овом аспекту брачног живота. Обзирност ће помоћи супружницима да задовоље емоционалне и физичке потребе једно другог.

18. Како мужеви и жене могу ојачати своју везу?

18 Иако ништа није изговор за неверство, недостатак присности би могао навести супружника да наклоност и нежност тражи од неког другог (Посл. 5:18; Проп. 9:9). Зато Библија подстиче парове: „Не ускраћујте се једно другоме, осим по договору, на неко време.“ Због чега? „Како вас Сатана не би искушавао зато што не можете да се суздржите“ (1. Кор. 7:5). Било би заиста жалосно ако би пар дозволио Сатани да искористи то што не могу да се суздрже и наведе неког од њих да подлегне искушењу и почини прељубу. Насупрот томе, кад муж и жена ’не гледају своју корист, него корист другога‘ и извршавају брачну дужност јер се воле а не из осећаја обавезе, њихова веза биће још јача (1. Кор. 10:24).

ЧУВАЈ СВОЈ БРАК

19. Шта је важно када је брак у питању и зашто?

19 На прагу смо новог света. Зато би давање одушка телесним жељама за нас било подједнако погубно као за 24 000 Израелаца у равницама Моава. Након описа тог срамног и трагичног догађаја, у Божјој Речи читамо: „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“ (1. Кор. 10:12). Стога је заиста важно да ојачамо свој брак тиме што ћемо бити верни небеском Оцу и свом брачном партнеру (Мат. 19:5, 6). Поготово је сада неопходно да ’дамо све од себе да нас он нађе чисте, беспрекорне и у миру‘ (2. Петр. 3:13, 14).