„Чините ово мени на спомен“ (1. КОР. 11:24)

1, 2. Шта је Исус урадио током вечери 14. нисана 33. н. е.? (Видети слику на почетку чланка.)

НОЋ је пала, али Јерусалим је обасјан благом светлошћу пуног месеца. Почео је 14. нисан 33. н. е. Исус и његови апостоли су управо прославили Пасху, у знак сећања на догађај који се одиграо око 15 векова раније, наиме на избављење Израелаца из ропства у Египту. Потом је Исус увео посебну вечеру да би показао једанаесторици верних апостола како да обележавају његову смрт, која ће уследити тог истог дана * (Мат. 26:1, 2).

2 Исус је изрекао благослов и дао ученицима бесквасни хлеб, рекавши: „Узмите, једите.“ Потом је узео чашу вина, захвалио Богу и рекао: „Пијте из ње сви“ (Мат. 26:26, 27). Објаснио им је шта значе хлеб и вино, а касније те важне ноћи открио им је још тога.

3. На која ћемо питања добити одговор у овом чланку?

3 Исус је тако успоставио Спомен-свечаност, која се такође зове Господова вечера (1. Кор. 11:20). У вези с тим догађајем, јављају се одређена питања: Зашто  треба обележавати Исусову смрт? Шта представљају хлеб и вино? Како се можемо припремити за Спомен-свечаност? Ко треба да узме хлеб и вино? И како на хришћане утиче оно што Свето писмо каже о њиховој нади?

ЗАШТО ОБЕЛЕЖАВАМО ИСУСОВУ СМРТ

4. Шта нам је Исус омогућио својом смрћу?

4 Као Адамови потомци, наследили смо грех и смрт (Римљ. 5:12). Ниједан несавршен човек не може дати Богу откупнину за свој или туђ живот (Пс. 49:6-9). Само је Исус могао дати одговарајућу откупнину, што је и учинио кад је жртвовао своје безгрешно тело. Тиме што је понудио Јехови да прихвати његову проливену крв као откупнину за људски род, Исус нам је омогућио да будемо избављени од греха и смрти и да примимо дар вечног живота (Римљ. 6:23; 1. Кор. 15:21, 22).

5. (а) Шта је доказ да Бог и Христ воле људе? (б) Зашто треба да присуствујемо обележавању Исусове смрти?

5 Откупнина је доказ Божје љубави према човечанству (Јов. 3:16). Својом жртвом, и Исус је показао да нас воли. Док је служио на небу као Божји „вешт градитељ“, ’радост су му били синови људски‘ (Посл. 8:30, 31). Захвалност Богу и његовом Сину треба да нас подстакне да присуствујемо обележавању Исусове смрти, и тако послушамо његову заповест: „Чините ово мени на спомен“ (1. Кор. 11:23-25).

ШТА ПРЕДСТАВЉАЈУ ХЛЕБ И ВИНО

6. Какво је значење хлеба и вина на Спомен-свечаности?

6 Кад је успоставио Спомен-свечаност, Исус није чудом претворио хлеб и вино у своје тело и крв. О хлебу је рекао: „Ово представља моје тело.“ За вино је рекао: „Ово представља моју ’крв савеза‘, која ће се пролити за многе“ (Мар. 14:22-24). Према томе, очигледно је да хлеб и вино имају симболично значење.

7. Шта на Спомен-свечаности представља хлеб?

7 Те историјске ноћи 33. н. е., Исус је употребио бесквасни хлеб који је преостао од пасхалног оброка (Изл. 12:8). У Библији се квасац понекад спомиње као симбол искварености и греха (Мат. 16:6, 11, 12; Лука 12:1). То што је Исус користио бесквасни хлеб има посебно значење јер он представља његово безгрешно тело (Јевр. 7:26). Због тога се такав хлеб користи и на Спомен-свечаности.

8. Шта на Спомен-свечаности представља вино?

8 Вино које је Исус дао ученицима 14. нисана 33. н. е. представља његову крв, баш као и вино које се данас користи на Спомен-свечаности. На Голготи, месту изван Јерусалима, он је пролио своју крв „ради опроштења греха“ (Мат. 26:28; 27:33). Будући да хлеб и вино на Спомен-свечаности представљају Исусову драгоцену жртву за људе који воле Бога, и будући да смо захвални за тај непроцењиво вредан дар, добро је да се сваке године припремамо за прославу Господове вечере.

ПРИПРЕМИМО СЕ ЗА СПОМЕН-СВЕЧАНОСТ

9. (а) Зашто је важно да се држимо распореда за читање Библије у периоду обележавања Христове смрти? (б) Шта мислиш о откупнини?

9 У брошурици Свакодневно разматрање Писма налази се распоред  за читање Библије у периоду обележавања Христове смрти. Док читамо те библијске записе, усмерићемо мисли на оно што је Исус чинио пре своје смрти. Тако ћемо припремити срце за обележавање Господове вечере. * „Радујемо се Спомен-свечаности“, написала је једна сестра. „Сваке године нам све више значи. Сећам се како сам [...] стајала у капели на сахрани мог драгог оца и како сам почела да заиста од срца ценим откупнину [...] И пре тога сам знала све библијске стихове о откупнини и могла сам их објаснити. Али тек кад сам осетила сурову стварност смрти, схватила сам шта ће нам све омогућити та драгоцена откупнина и срце ми је заиграло од радости.“ Док се ближи Спомен-свечаност, добро је да размишљамо о томе како нас Исусова жртва ослобађа ропства греху и смрти.

Користи публикације које ће ти помоћи да се припремиш за Спомен-свечаност (Видети 9. одломак)

10. Како се још можемо припремити за Спомен-свечаност?

10 Припрема за Спомен-свечаност може укључивати и планове да повећамо учешће у служби, на пример тако што ћемо у том периоду бити помоћни пионири. Док позивамо људе на обележавање Господове вечере, наша радост је још већа јер им говоримо о Богу, његовом Сину и нади у вечни живот који ће добити они који врше Јеховину вољу и хвале га (Пс. 148:12, 13).

11. Како су неки Коринћани ’недостојно узимали хлеб и вино‘ на Спомен-свечаности?

11 Док се припремаш за обележавање Господове вечере, имај на уму оно што је апостол Павле написао хришћанској скупштини у Коринту. (Прочитати 1. Коринћанима 11:27-34.) Павле је истакао да ће се онај ко недостојно, то јест без поштовања, једе хлеб и пије вино ’огрешити о Господово тело и крв‘. Зато сваки помазаник треба да „испита да ли је достојан“ пре него што узме хлеб и вино. У супротном, „на своју осуду једе и пије“. Због непримереног понашања могло се закључити да су многи Коринћани у духовном погледу били „слаби и болесни, а доста их је и умрло“. Могуће је да су неки претеривали  с јелом и пићем пре Спомен-свечаности или током ње, па су и дословно и духовно били поспани. Због тога што су без поштовања узимали хлеб и вино, нису имали Божје одобравање.

12. (а) Са чиме је Павле упоредио Спомен-свечаност и које упозорење је дао онима који су узимали хлеб и вино? (б) Шта треба да уради помазаник који је починио озбиљан грех?

12 Говорећи о Спомен-свечаности као о заједничком оброку, Павле је упозорио оне који су узимали хлеб и вино: „Не можете пити чашу Јеховину и чашу демонску. Не можете јести са ’стола Јеховиног‘ и са стола демонског“ (1. Кор. 10:16-21). Ако неко ко узима хлеб и вино на Спомен-свечаности почини озбиљан грех, мора затражити духовну помоћ скупштинских старешина. (Прочитати Јаковљеву 5:14-16.) Уколико се тај помазаник искрено каје и доноси „плодове који доликују покајању“, не би било непоштовање према Исусовој жртви ако би узео симболе (Лука 3:8).

13. Зашто је добро да се молимо у вези с надом коју нам је Бог дао?

13 Док се припремамо за Спомен-свечаност, добро је да свако од нас уз молитву размишља о нади коју нам је Бог дао. Ниједан предани Јеховин слуга и веран следбеник његовог Сина неће узети хлеб и вино на Спомен-свечаности ако нема јасан доказ да је помазани хришћанин. У супротном би показао непоштовање према откупној жртви. С тим на уму, како неко може знати да ли треба да узима хлеб и вино?

КО ТРЕБА ДА УЗИМА ХЛЕБ И ВИНО?

14. Која веза постоји између новог савеза и узимања симбола на Спомен-свечаности?

14 Они који узимају хлеб и вино на Спомен-свечаности потпуно су сигурни у то да су део новог савеза. Исус је за вино рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви“ (1. Кор. 11:25). Преко пророка Јеремије, Бог је прорекао да ће увести нови савез који ће се разликовати од савеза на темељу Закона, који је склопио са Израелцима. (Прочитати Јеремију 31:31-34.) Он је нови савез склопио с духовним Израелом (Гал. 6:15, 16). Тај савез је потврђен Христовом жртвом и постао је пуноважан на основу његове проливене крви (Лука 22:20). Исус је „посредник новог савеза“, а помазани хришћани који су у том савезу добијају наследство на небу (Јевр. 8:6; 9:15).

15. Ко је у савезу за Краљевство и која ће им част припасти ако остану верни?

15 Они који узимају хлеб и вино на Спомен-свечаности знају и да су део савеза за Краљевство. (Прочитати Луку 12:32.) Исус је тај савез склопио са својим помазаним следбеницима, који су били спремни да верно иду његовим стопама и имају „јединство у његовим патњама“ (Фил. 3:10). Обећао им је да ће бити његови сувладари на небу. Пошто су у савезу за Краљевство, и данашњи помазаници ће у сву вечност владати с Христом као краљеви (Откр. 22:5). Они с пуним правом узимају симболе током обележавања Господове вечере.

16. Укратко објасни значење онога што стоји у Римљанима 8:15-17.

16 Хлеб и вино на Спомен-свечаности треба да узимају само они којима Божји дух сведочи да су Божја деца. (Прочитати Римљанима 8:15-17.) Павле је овде користио арамејску реч „Ава“, што значи „Оче“. То је реч којом се дете обраћало оцу, израз наклоности у ком се огледа присност какву преноси  реч „тата“ и поштовање какво преноси реч „отац“. Они који су примили „дух посињења“ јесу Божја духом помазана деца. Његов дух сведочи с њиховим духом, пружајући им уверење да су Јеховини помазани синови. Не ради се о томе да не желе да живе на земљи. Они су потпуно уверени да ће, ако остану верни до смрти, бити Исусови сувладари у небеском Краљевству. Данас је на земљи остао мали број од 144 000 Христових следбеника, који имају „помазање од Светога“, Јехове (1. Јов. 2:20; Откр. 14:1). Свети дух у њима буди посебну присност с Јеховом, коме се слободно обраћају са „Ава, Оче!“ То је заиста јединствен однос са Богом!

ЦЕНИ СВОЈУ НАДУ

17. Коју наду имају помазани хришћани и на чему се заснива њихово уверење?

17 Ако си помазани хришћанин, нада у живот на небу има важно место у твојим молитвама. Кад у Библији читаш о свадби на небу и Христовој невести, знаш да ћеш учествовати у том догађају и радујеш му се (2. Кор. 11:2; Јов. 3:27-29; Откр. 21:2, 9-14). Кад се у Божјој Речи говори о томе колико он воли своју духовну децу, помислиш: „И ја сам међу њима.“ Кад читаш шта Јехова очекује од својих помазаних синова, свети дух те покреће на послушност и у срцу кажеш: „То се односи и на мене.“ Тако Божји дух и твој дух заједно сведоче да имаш небеску наду.

18. Коју наду имају „друге овце“ и шта мислиш о њој?

18 С друге стране, ако си део ’великог мноштва‘ које чине „друге овце“, Бог ти је подарио земаљску наду (Откр. 7:9; Јов. 10:16). Жеља ти је да заувек живиш у Рају и волиш да размишљаш о библијском опису живота на земљи у будућности. Радујеш се што ћеш живети у мирном свету, са својом породицом и другим праведним људима. Једва чекаш време кад човечанство неће патити услед глади, сиромаштва, болести и смрти (Пс. 37:10, 11, 29; 67:6; 72:7, 16; Ис. 33:24). Чезнеш да срдачно дочекаш оне који ће ускрснути и имати прилику да вечно живе (Јов. 5:28, 29). Свим срцем си захвалан Јехови што ти је подарио наду у живот на земљи. Премда не узимаш хлеб и вино на Спомен-свечаности, присуствујеш тој посебној прилици у знак захвалности за Исусову откупну жртву.

ДА ЛИ ЋЕШ БИТИ МЕЂУ ПРИСУТНИМА?

19, 20. (а) Шта треба да чинимо да би се наша нада остварила? (б) Зашто желиш да присуствујеш обележавању Господове вечере?

19 Било да се надаш животу на земљи или на небу, та нада ће се остварити само ако исказујеш веру у Јехову Бога, Исуса Христа и откупнину. На Спомен-свечаности ћеш имати прилику да размишљаш о својој нади и великом значају Исусове смрти. Зато буди међу милионима присутних на обележавању Господове вечере које ће се одржати у петак, 3. априла 2015, у Дворанама Краљевства и другим објектима широм света.

20 Присуствовање Спомен-свечаности продубиће твоју захвалност за Исусову откупну жртву. Пажљиво слушај говор, јер ће те то покренути да поделиш с другима оно што си сазнао о Јеховиној љубави и његовој предивној намери за човечанство (Мат. 22:34-40). Не дозволи да те ишта спречи да присуствујеш.

^ одл. 1 За Јудејце, дан је почињао заласком сунца и трајао је до следећег заласка сунца.