Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2015.

Захвалност Јехови доноси благослове

Захвалност Јехови доноси благослове

„Захваљујте Јехови, јер је добар“ (ПС. 106:1)

1. Зашто Јехова заслужује нашу захвалност?

ЈЕХОВА заслужује сву нашу захвалност јер од њега долази „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Јак. 1:17). Као брижан Пастир, саосећајно брине о свим нашим физичким и духовним потребама (Пс. 23:1-3). Он је „наше уточиште и снага“, посебно кад смо у невољи (Пс. 46:1). Очигледно је да имамо много разлога да се свим срцем сложимо с речима из псалма: „Хвалите Јах! Захваљујте Јехови, јер је добар, јер је вечна љубав његова“ (Пс. 106:1).

Годишњи цитат за 2015. гласи: „Захваљујте Јехови, јер је добар“ (Пс. 106:1)

2, 3. (а) Зашто би било опасно да олако гледамо на благослове које имамо? (б) О којим питањима ће бити речи у овом чланку?

2 Због чега је важно да размишљамо о захвалности? Као што је проречено, у овим последњим данима људи су све незахвалнији (2. Тим. 3:2). Многи олако гледају на добре ствари у свом животу. Под утицајем трговине и рекламне индустрије, милиони људи желе да стекну још више, уместо да буду задовољни оним што имају. Такво гледиште може утицати  и на нас. Попут древних Израелаца, могли бисмо постати незахвални и престати да ценимо драгоцено пријатељство с Јеховом и дарове које добијамо од њега (Пс. 106:7, 11-13).

3 Осим тога, ту је и замка у коју можемо упасти кад се суочавамо с тешким кушњама. У таквим периодима, лако би се могло десити да клонемо духом и изгубимо из вида позитивне ствари у животу (Пс. 116:3). С обзиром на то, како можемо развијати и сачувати захвалност? Шта ће нам помоћи да задржимо оптимизам чак и кад патимо због тешких животних проблема? О томе ће бити речи у наставку.

„МНОГО СИ ТОГА УЧИНИО, ЈЕХОВА“

4. Шта ће нам помоћи да развијемо захвалност?

4 Да би нам срце било испуњено захвалношћу, морамо препознати благослове које смо добили од Јехове, размишљати о њима и бити свесни да су они израз његове љубави према нама. Псалмиста се присећао многих дивних ствари које је Јехова учинио за њега и био је дубоко дирнут. (Прочитати Псалам 40:5; 107:43.)

5. Шта од апостола Павла учимо о развијању захвалности?

5 Од апостола Павла можемо научити много о захвалности. По свему судећи, он је дубоко размишљао о благословима које има јер се у његовим речима огледа дубока захвалност. Павле је добро знао да је некад био „хулник, прогонитељ и дрзник“. Био је срећан и захвалан што су му, упркос таквој прошлости, Бог и Христ указали милосрђе и поверили му важну службу. (Прочитати 1. Тимотеју 1:12-14.) Павле је веома ценио и своје сувернике и често је захваљивао Јехови за њихове лепе особине и верну службу (Фил. 1:3-5, 7; 1. Сол. 1:2, 3). Кад се суочавао с недаћама, захваљивао је Јехови за помоћ коју је добијао од своје духовне браће (Дела 28:15; 2. Кор. 7:5-7). Зато је сасвим разумљиво што је у својим посланицама подстицао хришћане: „Будите захвални [...] Поучавајте и опомињите један другога псалмима, хвалоспевима Богу, пријатним духовним песмама“ (Кол. 3:15-17).

ДУБОКО РАЗМИШЉАЊЕ И МОЛИТВА ВОДЕ ДО ЗАХВАЛНОСТИ

6. За шта си ти посебно захвалан Јехови?

6 Како и ми по узору на Павла можемо развијати и изражавати захвалност? Попут њега, треба да размишљамо о ономе што Јехова чини за нас лично (Пс. 116:12). Ако би те неко питао за шта си све захвалан Јехови, шта би одговорио? Да ли би споменуо драгоцено пријатељство с Јеховом? Или то што ти опрашта грехе на темељу Христове откупне жртве? Да ли би навео имена браће и сестара који су били уз тебе и помагали ти у тешкоћама? Сигурно не би изоставио свог вољеног брачног друга и вашу децу. Уколико размишљаш о тим предивним даровима од твог брижног Оца, Јехове, срце ће ти бити испуњено захвалношћу, што ће се огледати у твојим молитвама. (Прочитати Псалам 92:1, 2.)

7. (а) Зашто треба да изражавамо захвалност у молитви? (б) Како ће то утицати на нас?

7 Кад смо дубоко свесни благослова које имамо, срце нас подстиче да се молимо Јехови и да  му захваљујемо за њих (Пс. 95:2; 100:4, 5). Многи се моле Богу само кад им нешто треба. За разлику од њих, ми знамо да је Јехови драго када му захваљујемо за оно што већ имамо. У Библији су забележени многобројни дирљиви изрази захвалности, међу којима су и Анина и Језекијина молитва (1. Сам. 2:1-10; Ис. 38:9-20). Угледај се на те верне и захвалне Божје слуге. Захваљуј Јехови у молитви за све благослове које имаш (1. Сол. 5:17, 18). То ће се позитивно одразити на тебе. Испуниће те радошћу и улити снагу, ојачати љубав према Јехови и још више те приближити њему (Јак. 4:8).

За шта си ти захвалан Јехови? (Видети 6. и 7. одломак)

8. Због чега бисмо могли изгубити цењење за све што Јехова чини за нас?

8 Зашто морамо пазити да не изгубимо цењење за Јеховину доброту? Разлог је то што имамо урођену склоност да будемо незахвални. Размисли о следећем: Наши прародитељи, Адам и Ева, живели су у рајском врту. Имали су све што им је потребно и пред њима је стајала вечна будућност у миру (Пост. 1:28). Али они нису ценили све те добре дарове. Похлепно су желели више и на крају су изгубили све (Пост. 3:6, 7, 17-19). Под утицајем овог незахвалног света, могло би се десити да заборавимо на све што Јехова чини за нас и почети да олако гледамо на пријатељство с њим. У нашим очима би част да будемо део међународног братства могла изгубити вредност. Пажњу би нам могле заокупити ствари које нуди овај свет без будућности (1. Јов. 2:15-17). Да бисмо избегли ту опасност, важно је да размишљамо о благословима које имамо и да увек изнова захваљујемо Јехови што смо део његовог народа. (Прочитати Псалам 27:4.)

У ВРЕМЕ НЕВОЉЕ

9. Зашто у време невоље треба да размишљамо о добрим стварима које имамо?

9 Захвалност ће нам помоћи кад се суочавамо са озбиљним проблемима. Могло би се десити да паднемо у очај кад доживимо неки тежак ударац, као што је неверство брачног друга, озбиљна болест, смрт вољене особе или велики губитак услед природне катастрофе. У таквим периодима, размишљање  о добрим стварима које имамо пружиће нам утеху. Погледајмо неке примере из стварног живота.

10. Како је Ирини помогло размишљање о ономе што Јехова чини за њу?

10 Ирина, * општи пионир из Сједињених Држава, била је удата за једног старешину. Нажалост, он ју је преварио и напустио њу и децу. Шта је Ирини помогло да и даље верно служи Јехови? Она каже: „Захвална сам Јехови што брине за мене лично. Сваког дана размишљам о свему што ми пружа и видим колико је дивно бити у окриљу нашег брижног небеског Оца. Знам да ме он никад неће напустити.“ Премда је Ирина прошла кроз многе тешке тренутке у животу, њен ведар дух јој даје снагу и она храбри друге.

11. Шта је помогло Кјонгсук да лакше поднесе озбиљну болест?

11 Кјонгсук, која живи у Азији, више од 20 година је с мужем служила као пионир. Онда се десило нешто сасвим неочекивано. Лекари су установили да има рак плућа у узнапредовалом стадијуму и рекли су јој да ће живети још три до шест месеци. Премда су она и њен супруг већ пребродили многе мање и веће тешкоће, увек су били доброг здравља. Она каже: „Било ми је много тешко кад су ми рекли дијагнозу. Имала сам осећај да сам све изгубила и обузео ме је страх.“ Шта јој помаже да се бори с тим осећањима? „Сваке вечери пре одласка на спавање одем на кров наше куће, наглас се молим и захваљујем Јехови за пет лепих ствари тог дана. То ми улива спокојство и жељу да му кажем колико га волим.“ Како јој те молитве помажу? Она каже: „Схватила сам да је Јехова уз нас кад патимо и да у животу имамо далеко више разлога за радост него невоља.“

С братом Џоном, јединим преживелим чланом породице (Видети 13. одломак)

12. Шта је ублажило Џејсонов бол због губитка супруге?

12 Џејсон, који служи у једној афричкој подружници, у пуновременој служби је више од 30 година. Он прича: „Супруга ми је преминула пре седам година и понекад сам због тога скрхан болом. Кад се препустим мислима о томе кроз шта је све пролазила док је боловала од рака, још ми је теже.“ Шта му помаже да се избори с тим? „Једном сам се присетио радосних тренутака које смо заједно провели и у молитви сам захвалио Јехови за њих. После тога сам се осећао боље и почео сам да редовно захваљујем Јехови за лепе успомене. Захвалност ми је помогла да позитивније гледам на живот. Још увек ми је тешко због губитка, али другачије се осећам откад захваљујем Јехови што сам имао срећан брак и служио му са особом која га је неизмерно волела. То ми је вратило ведрину.“

„Срећна сам што је Јехова мој Бог“ (Шерил)

13. Шта је помогло Шерил да се опорави након страховитог губитка?

13 Кад је супертајфун Хаијан крајем 2013. опустошио средишњи део Филипина, 13-годишња Шерил је остала скоро без ичега. Она је рекла: „Изгубила сам дом и скоро целу породицу.“ У страховитом налету олује погинули су јој родитељи, брат и две сестре. Шта је помогло Шерил да се опорави од тога и не буде огорчена? Свесна је да још увек има ствари за које може да буде захвална. „Видела сам шта су све браћа и сестре чинили да би нам  донели помоћ и охрабрили нас. Знала сам да се браћа из целог света моле за мене.“ Она још каже: „Срећна сам што је Јехова мој Бог. Увек нам пружа оно што нам је потребно.“ Размишљање о добрим стварима делује попут снажног лека који спречава да нас туга сломи. Захвалност нам помаже да истрајемо упркос невољама с којима се суочавамо (Еф. 5:20; прочитати Филипљанима 4:6, 7).

’ЈА ЋУ КЛИЦАТИ ЈЕХОВИ‘

14. Шта нам предстоји у будућности? (Видети слику на почетку чланка.)

14 Током читаве историје, Јеховин народ се радовао благословима које је имао. Примера ради, након што је Јехова код Црвеног мора избавио Израелце од фараона и његове војске, они су изразили своју захвалност радосним песмама хвале (Изл. 15:1-21). Ми данас посебно ценимо своју сигурну наду у избављење од свега што проузрокује бол и невоље (Пс. 37:9-11; Ис. 25:8; 33:24). Замисли само како ћемо се осећати кад Јехова уништи све своје непријатеље и уведе нас у нови свет мира и праведности. Нема сумње да ћемо бити неизмерно захвални за све што је учинио за нас! (Откр. 20:1-3; 21:3, 4).

15. На шта нас подстиче годишњи цитат за 2015?

15 Радујемо се бројним благословима које ћемо примити од Јехове и током ове године. Наравно, вероватно ћемо се суочавати и с неким проблемима. Шта год да се деси, знамо да нас Јехова никад неће напустити (Пон. зак. 31:8; Пс. 9:9, 10). Он ће нам и даље давати све што нам је потребно да бисмо му верно служили. Зато се угледајмо на пророка Авакума, који је рекао: „Чак и ако смоква више не буде цветала и не буде рода на лози, ако маслина ускрати род свој и поља не буду давала храну, ако оваца нестане из тора и говеда не буде у шталама, ја ћу ипак клицати Јехови, радоваћу се Богу мог спасења“ (Авак. 3:17, 18). Током целе године, размишљајмо с радошћу о благословима које имамо и поступајмо према подстицају из годишњег цитата за 2015: „Захваљујте Јехови, јер је добар“ (Пс. 106:1).

^ одл. 10 Нека имена у овом чланку су промењена.