„Слушајте ме сви и разумејте!“ (МАР. 7:14)

1, 2. Због чега многи нису разумели смисао Исусових речи?

КАД нам се неко обраћа, ми можемо чути његов глас и разабрати тон којим говори. Али од какве би то користи било ако не бисмо разумели значење изговорених речи? (1. Кор. 14:9). Примера ради, хиљаде људи су слушале Исуса. Обраћао им се на њиховом језику. Па ипак, нису сви разумели смисао онога што је причао. Због тога је Исус једном приликом позвао окупљени народ: „Слушајте ме сви и разумејте!“ (Мар. 7:14).

2 Због чега многи нису разумели смисао Исусових речи? Неки су имали предрасуде и погрешне мотиве. Исус је таквим људима рекао: „Лукаво укидате Божју заповест да бисте сачували своје предање“ (Мар. 7:9). Они се нису потрудили да сазнају шта значе његове поуке. Нису желели да мењају свој устаљени начин живота и своја гледишта. Премда су им уши биле отворене, срца су им била чврсто затворена. (Прочитати Матеја 13:13-15.) С тим на уму, шта треба да урадимо да би нам срце било отворено за Исусове поуке — да бисмо их добро разумели и применили?

 КЉУЧ ЗА РАЗУМЕВАЊЕ ИСУСОВИХ УЧЕЊА

3. Због чега су Исусови ученици могли да разумеју његове речи?

3 Важно је да будемо понизни попут Исусових ученика, којима је он рекао: „Срећне су ваше очи јер виде, и ваше уши јер чују“ (Мат. 13:16). Како то да су га они разумели, а остали људи нису? Као прво, били су слободни да постављају питања и потрудили су се да сазнају шта стоји иза Исусових речи (Мат. 13:36; Мар. 7:17). Као друго, нова сазнања су додавали ономе што су већ усвојили свим срцем. (Прочитати Матеја 13:11, 12.) Као треће, радо су користили оно што су чули и разумели, не само у свом животу него и да би помагали другима (Мат. 13:51, 52).

4. Која су три корака неопходна да бисмо разумели Исусова поређења?

4 Да бисмо разумели Исусова поређења, треба да се угледамо на његове верне ученике. То такође подразумева три корака. Пре свега, треба да издвајамо време да проучавамо Исусова учења, дубоко размишљамо о њима, додатно истражујемо и постављамо одговарајућа питања. Тако стичемо знање (Посл. 2:4, 5). Као следеће, неопходно је да увидимо како се нове информације уклапају у оно што већ знамо и како нам могу користити. То нас води до разумевања (Посл. 2:2, 3). На крају, оно што смо научили треба да примењујемо у животу. Тиме показујемо мудрост (Посл. 2:6, 7).

5. Наведи пример који показује разлику између знања, разумевања и мудрости.

5 У чему је разлика између знања, разумевања и мудрости? То можемо приказати једним примером: Замисли да стојиш насред улице и видиш да ти се брзо приближава аутобус. Као прво, ти знаш да је то аутобус. Као следеће, разумеш да ће те ударити ако останеш на том месту. Зато се брзо склањаш с пута, што је мудро. Сасвим је разумљиво што Библија наглашава потребу да ’сачувамо мудрост‘. Од тога нам зависи живот! (Посл. 3:21, 22; 1. Тим. 4:16).

6. О која четири питања ћемо размишљати док будемо осматрали седам Исусових поређења? (Видети пропратни  оквир.)

6 У овом и следећем чланку ћемо осмотрити седам Исусових поређења. Током осматрања ћемо постављати следећа питања: Шта значи ово поређење? (То нас води до знања.) Због чега је Исус испричао ово поређење? (Тако стичемо разумевање.) Како га можемо користити за своју добробит и добробит других? (То је мудрост.) На крају, шта нам оно открива о Јехови и Исусу?

ЗРНО ГОРУШИЦЕ

7. Шта значи поређење о зрну горушице?

7 Прочитати Матеја 13:31, 32. Шта значи Исусово поређење о зрну горушице? Зрно представља поруку о Краљевству, као и хришћанску скупштину, која је настала захваљујући ширењу те поруке. Када је основана на Педесетницу 33. н. е., хришћанска скупштина је била веома мала — подсећала је на „најситније од свег семења“. Међутим, за само неколико деценија нарасла је изнад свих очекивања (Кол. 1:23). Исус је рекао да ће се ’птице небеске настањивати на гранама‘ дрвета које је израсло из семена горушице, чиме је указао на позитивне резултате тог раста. „Птице“ представљају људе доброг срца  који долазе у хришћанску скупштину и у њој налазе духовну храну, окрепу и заштиту. (Упоредити с Језекиљем 17:23.)

8. Зашто је Исус испричао поређење о зрну горушице?

8 Зашто је Исус испричао ово поређење? Помоћу задивљујућег раста зрна горушице, Исус је приказао моћ Божјег Краљевства да привуче велики број људи, пружи заштиту и савлада све препреке. Од 1914. године, раст видљивог дела Божје организације запањује својим размерама и брзином! (Ис. 60:22). Они који су постали део те организације заштићени су у духовном погледу (Посл. 2:7; Ис. 32:1, 2). Осим тога, порука о Краљевству се незаустављиво шири и савладава све препреке (Ис. 54:17).

9. (а) Коју поуку налазимо у поређењу о зрну горушице? (б) Шта нам то поређење открива о Јехови и Исусу?

9 Шта учимо из поређења о зрну горушице? Можда живимо на подручју где има мало Сведока или се људи слабо одазивају на нашу поруку. Ако будемо имали на уму да Краљевство савладава све препреке, добићемо снагу да истрајемо. Примера ради, брат Едвин Скинер је дошао у Индију 1926, кад је у тој земљи била само шачица Сведока. Упркос великом труду, у почетку је напредак био веома спор. Али брат Скинер је наставио да проповеда и с временом видео како порука о Краљевству савладава велике препреке. Сада у Индији има више од 37 000 Сведока, а прошле године је на Спомен-свечаност дошло више од 108 000 људи. Погледајмо још један пример који сведочи о изванредном ширењу добре вести о Краљевству. Исте године кад је брат Скинер стигао у Индију, почело се с проповедањем у Замбији. Сада у тој земљи има више од 170 000 објавитеља, а на Спомен-свечаности 2013. било је 763 915 присутних. То значи да је свака 18. особа из те земље дошла на тај скуп. То је стварно фантастичан пораст!

 КВАСАЦ

10. Шта значи поређење о квасцу?

10 Прочитати Матеја 13:33. Шта значи поређење о квасцу? И ово поређење говори о поруци о Краљевству и резултатима њеног ширења. „Сва маса“ брашна представља људе из свих народа, а процес врења предочава ширење поруке о Краљевству путем проповедања. За разлику од раста зрна горушице, који је очигледан, ширење квасца је у почетку неприметно. Промене које он изазива тек касније долазе до изражаја.

11. Зашто је Исус испричао поређење о квасцу?

11 Зашто је Исус испричао ово поређење? Помоћу њега је описао моћ вести о Краљевству да се незаустављиво шири и проузрокује промене. Порука о Краљевству је стигла „све до краја земље“ (Дела 1:8). Међутим, понекад се промене које она проузрокује не запажају одмах или су неко време сасвим неприметне. Али оне се дешавају — не мења се само број људи који прихватају ту поруку већ и њихова личност (Римљ. 12:2; Еф. 4:22, 23).

12, 13. Наведи примере који показују како се вест о Краљевству шири попут квасца из Исусовог поређења.

12 Резултати проповедања понекад дођу до изражаја тек након више година. На пример, Франц и Маргит, брачни пар који је служио у бразилској подружници, сведочио је 1982. у једној варошици. Међу онима с којима су проучавали били су једна жена и њено четворо деце. Најстарији дечак, који је тада имао само 12 година, био је изузетно стидљив и често је покушавао да се сакрије кад би Франц и Маргит дошли. Њих двоје су нешто касније прешли у другу подружницу и више нису могли да проучавају с том породицом. Поново су посетили њихов градић после 25 година. Шта су затекли? Скупштину од 69 објавитеља, међу којима је било 13 општих пионира, као и нову Дворану Краљевства. Шта је било са стидљивим дечаком? Он сада служи као координатор старешинства! Франц и Маргит су били одушевљени што су видели да се порука о Краљевству проширила и променила животе многих, баш попут квасца из Исусовог поређења.

13 Моћ поруке о Краљевству да изазове преображај код људи посебно долази до изражаја у земљама где је наше деловање забрањено. Тешко је сазнати до које мере се добра вест шири у тим земљама и често смо пријатно изненађени резултатима. Један пример је Куба. Порука о Краљевству је стигла на ту острвску земљу 1910, а брат Расел је био у посети 1913. У почетку је напредак био спор. Како је на Куби данас? Више од 96 000 објавитеља проповеда добру вест, а 2013. је на Спомен-свечаности било 229 726 особа — што значи да је био присутан сваки 48. становник те земље. Чак и у земљама где имамо слободу, наша браћа се изненаде кад сазнају да је порука о Краљевству стигла до подручја на којима још нису проповедали * (Проп. 8:7; 11:5).

14, 15. (а) Како нам могу користити поуке из поређења о квасцу? (б) Шта нам то поређење открива о Јехови и Исусу?

14 Како нам могу користити поуке из Исусовог поређења о  квасцу? Кад размишљамо о значењу тог поређења, увиђамо да нема разлога да превише бринемо о томе како ће порука о Краљевству доћи до милиона људи који је још нису чули. Јехова све држи под контролом. Шта ми треба да чинимо? Божја Реч нас подстиче: „Ујутру сеј семе своје и до вечери нека ти рука не почива. Јер не знаш где ће успети, овде или онде, или ће обоје бити једнако добро“ (Проп. 11:6). Наравно, у исто време не смемо заборавити да се молимо да труд у служби проповедања уроди плодом, посебно у земљама где су браћи наметнута законска ограничења (Еф. 6:18-20).

15 Осим тога, не треба да се обесхрабримо ако испрва не видимо резултате нашег рада. Никад не треба да ’презремо дан скромних почетака‘ (Зах. 4:10). На крају се може десити да резултати буду неупоредиво већи и бољи од свега што смо очекивали! (Пс. 40:5; Зах. 4:7).

ТРГОВАЦ И СКРИВЕНО БЛАГО

16. Шта значе поређења о трговцу и скривеном благу?

16 Прочитати Матеја 13:44-46. Шта значе поређења о трговцу и скривеном благу? У Исусово доба, неки трговци су путовали чак до Индијског океана да би набавили најфиније бисере. Трговац из овог поређења представља истинољубиве људе који су фигуративно говорећи спремни да иду далеко, то јест да чине велике жртве у настојању да задовоље своје духовне потребе. „Скупоцени бисер“ предочава драгоцену истину о Краљевству. Кад је увидео колико је тај бисер драгоцен, трговац је одмах продао сву своју имовину да би могао да га купи. Исус је такође говорио о човеку који је радећи у пољу нашао скривено благо. За разлику од трговца, тај човек није тражио благо, али је такође био спреман да прода све што има да би дошао до њега.

17. Зашто је Исус испричао поређења о трговцу и скривеном благу?

17 Зашто је Исус испричао ова два поређења? Помоћу њих је показао да људи на различите начине долазе до истине о Краљевству. Неки су је пронашли након што су свесрдно трагали за њом. Други је нису тражили, али су је ипак нашли — можда тако што им је неко сведочио. Без обзира на то како су упознали истину, схватили су њену вредност и били су спремни на велике жртве да би она постала део њиховог живота.

18. (а) Како нам могу користити ова два поређења? (б) Шта нам она откривају о Јехови и Исусу?

18 Како нам могу користити ова два поређења? (Мат. 6:19-21). Запитај се: ’Да ли имам исти став као ова двојица људи? Да ли истину сматрам благом? Да ли сам спреман да се жртвујем ради ње или допуштам да ме друге ствари, као што су свакодневне бриге, удаље од ње?‘ (Мат. 6:22-24, 33; Лука 5:27, 28; Фил. 3:8). Што је већа наша радост јер смо пронашли истину, тим ће јача бити наша решеност да нам она буде важнија од свега.

19. Шта ћемо осматрати у следећем чланку?

19 Својим делима покажимо да смо разумели смисао ових поређења о Краљевству. Није довољно само да знамо њихово значење већ треба и да примењујемо оно што смо сазнали. У следећем чланку ћемо осмотрити још три поређења и видећемо шта можемо научити из њих.

^ одл. 13 Нешто слично се дешавало и у другим земљама, на пример у Аргентини (Годишњак за 2001, страна 186), Источној Немачкој (Годишњак за 1999, страна 83), на Папуи Новој Гвинеји (Годишњак за 2005, страна 63) и на острву Робинсон Крусо (Стражарска кула од 15. јуна 2000, страна 9).