Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  децембар 2014.

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Да ли је кремација прихватљива за хришћане?

Да ли ће се неко определити за кремацију, ствар је личне одлуке. Иако Библија не спомиње кремацију, вреди запазити да су након погибије краља Саула и његовог сина Јонатана њихова тела спаљена, а кости потом сахрањене (1. Сам. 31:2, 8-13; 15. 6, страна 7).

Зашто можемо бити сигурни да Бог не узрокује лоше ствари?

Бог је „праведан на свим путевима својим“. Он је веран, праведан и истинит. Такође је самилостан и милосрдан (Пон. зак. 32:4; Пс. 145:17; Јак. 5:11; 1. 7, страна 4).

С којим проблемима се могу суочити они који се ради проповедања преселе у другу земљу?

Три најчешћа проблема су: прилагођавање на другачији животни стандард, носталгија и уклапање у нову средину. Упркос томе, многи су доживели бројне благослове (15. 7, стране 4-5).

Зашто су Јосифа мрзела његова браћа?

Између осталог, због тога што је Јаков гајио посебну наклоност према Јосифу. Поклонио му је и скупоцену хаљину. Браћа су постала љубоморна на Јосифа и продала су га у ропство (1. 8, стране 11-13).

Зашто су нови трактати тако корисни и лако их је користити?

Сви су написани у истом стилу. На сваком трактату се налази библијски стих који можемо прочитати саговорнику, и потом поставити питање. Без обзира на то како ће особа одговорити, можемо отворити трактат и показати шта каже Свето писмо. Питање на полеђини можемо користити за накнадну посету (15. 8, стране 13-14).

Шта је Сиријска Пешита?

Сиријски је био један од дијалеката арамејског језика који је заживео у другом и трећем веку наше ере. Изгледа да је сиријски био први језик на који су преведени неки делови грчких књига Библије. Превод Библије на сиријски постао је познат као Пешита (1. 9, стране 13-14).

Како родитељи могу помоћи својој деци у духовном погледу?

Неопходно је да слушају децу да би их упознали. Не смеју занемаривати духовну храну. Важно је и да их правилно усмеравају, посебно кад треба да се ухвате у коштац са сумњама што се тиче истине (15. 9, стране 18-21).

Чега неће бити под владавином Божјег Краљевства?

Неће бити болести, смрти, незапослености, ратова, глади и сиромаштва (1. 10, стране 6-7).

Који савез омогућује другима да владају са Христом?

Након последње Пасхе, Исус је са својим верним ученицима склопио савез за Краљевство (Лука 22:28-30). Тај савез им гарантује да ће владати с њим на небу (15. 10, стране 16-17).

Наведи два примера који доказују да је Ђаво стварна особа.

У Библији пише да је Сатана разговарао са Исусом не би ли га навео да погреши. Такође, из књиге о Јову сазнајемо да је разговарао са Богом. Ови догађаји показују да је Сатана стварна особа (1. 11, стране 4-5).

Ко је био ’народ за Божје име‘, о ком је Јаков говорио у Делима апостолским 15:14?

То су били Јевреји и нејевреји које је Бог издвојио да буду изабрани род који ће ’објављивати врлине‘ онога који их је позвао (1. Петр. 2:9, 10; 15. 11, стране 24-25).

Где се налазио Тимгад и какав је био став неких његових житеља?

Тимгад је био велик римски град који се налазио на северу Африке (подручје данашњег Алжира). Међу ископинама је пронађен натпис који открива какав је дух тамо владао: „Лов, купање, игра, смех — то је живот!“ Слично гледиште је споменуто у 1. Коринћанима 15:32 (1. 12, стране 8-10).