Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  новембар 2014.

Зашто морамо бити свети

Зашто морамо бити свети

„Будите свети“ (ЛЕВ. 11:45)

1. У чему нам књига Левитска може помоћи?

У КЊИЗИ Левитској, на светост се указује више него и у једној другој библијској књизи. Добро је да темељно истражимо оно што је у њој речено да бисмо разумели шта се подразумева под светошћу. То је веома важно јер Јехова од свих који му служе очекује да буду свети.

2. Које су неке одлике Левитске?

2 Ова књига, коју је написао пророк Мојсије, део је Светог писма које је „корисно за поучавање“ (2. Тим. 3:16). Јеховино име се појављује просечно десет пута у сваком поглављу. Разумевање Левитске ојачаће нашу решеност да се клонимо свега чиме бисмо могли осрамотити Божје име (Лев. 22:32). Као подсетник на важност послушности Богу, у Левитској се често понављају речи „Ја сам Јехова“. Ова књига је прави дар од Бога, јер нам помаже да му вршимо свету службу. У овом и следећем чланку, осмотрићемо неке драгуље које она садржи.

БОЖЈЕ СЛУГЕ МОРАЈУ БИТИ СВЕТЕ

3, 4. Шта предочава то што су Арон и његови синови били ’опрани водом‘? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Прочитати Левитску 8:5, 6. Јехова је изабрао Арона да служи као израелски првосвештеник,  а његове синове за свештенике. Арон представља Исуса Христа, а његови синови Исусове помазане следбенике. Да ли онда то што је Арон био ’опран водом‘ значи да је Исусу било потребно очишћење? Не, јер је он већ био чист и без греха (Јевр. 7:26; 9:14). Међутим, Аронова чистоћа након прања сликовито предочава Исусову чистоћу и праведност. Шта онда значи то што су Аронови синови морали да се окупају?

4 Обредно прање Аронових синова представља чишћење оних који су изабрани да буду свештеници на небу. Да ли је то обредно прање повезано с крштењем помазаника? Не, јер се крштењем не уклањају греси. Оно је знак да је особа извршила безусловно предање Јехови Богу. Помазаници су очишћени „купањем у води, у речи Божјој“, што значи да морају свим срцем примењивати хришћанска учења (Еф. 5:25-27). На тај начин су посвећени и очишћени. Да ли то важи и за „друге овце“? (Јов. 10:16).

5. Зашто се може рећи да су и „друге овце“ очишћене путем Божје Речи?

5 Аронови синови не предочавају „велико мноштво“ Исусових ’других оваца‘ (Откр. 7:9). Да ли су те особе такође посвећене и очишћене путем Божје Речи? Наравно да јесу. Кад они који се надају животу на земљи читају оно што Библија каже о значају и моћи Исусове проливене крви, они развијају веру која их покреће да „дан и ноћ“ врше свету службу Јехови (Откр. 7:13-15). ’Узоран живот‘ помазаника и других оваца видљив је доказ колико је делотворно чишћење путем Божје Речи (1. Петр. 2:12). Нема сумње да Јехову радују чистоћа и јединство помазаника и других оваца, који слушају и верно следе свог Пастира Исуса.

6. Зашто је важно да се редовно преиспитујемо?

6 То што је Јехова захтевао да израелски свештеници буду физички чисти има посебно значење за Јеховин народ данас. Они с којима проучавамо Библију брзо запазе чистоћу наших дворана, као и то да смо ми чисти и уредни. Осим тога, чистоћа свештеника помаже нам да схватимо да свако ко жели да се попне на узвишену „гору Јеховину“, то јест да му служи, мора имати чисто срце. (Прочитати Псалам 24:3, 4; Ис. 2:2, 3.) Своју свету службу Богу морамо приносити чистог ума и срца, као и чистог тела. Да бисмо то постигли, неопходно је редовно преиспитивање, након ког ћемо можда морати да нешто мењамо код себе да бисмо били свети. За неке то може значити озбиљне промене (2. Кор. 13:5). Примера ради, крштена особа која намерно гледа порнографију, треба да се запита: ’Да ли је моје понашање свето?‘ Затим треба да потражи помоћ како би прекинула с том одвратном навиком (Јак. 5:14).

СВЕТОСТ СЕ ДОКАЗУЈЕ ПОСЛУШНОШЋУ

7. Какав нам је пример Исус пружио у складу с Левитском 8:22-24?

7 Приликом увођења у свештеничку службу, првосвештенику Арону и његовим синовима је стављено мало овнујске крви на ресу десног уха, на палац десне руке и на палац десне ноге. (Прочитати Левитску 8:22-24.) Тај поступак је указивао на то да ће свештеници свим срцем обављати своје дужности. Првосвештеник Исус је у том погледу пружио савршен пример  помазаницима и другим овцама. Симболично говорећи, његово ухо је увек слушало Божје вођство, његове руке су биле посвећене вршењу Божје воље, а његова стопала никад нису скренула с пута светости (Јов. 4:31-34).

8. Шта морају чинити све Јеховине слуге?

8 Помазани хришћани и друге овце морају се угледати на свог Првосвештеника и остати верни Јехови до краја. Све Јеховине слуге морају бити послушне мерилима из Божје Речи и пазити да не жалосте његов дух (Еф. 4:30). Од њих се очекује да ’поравнају стазе којима иду њихове ноге‘ (Јевр. 12:13).

9. Шта су рекла тројица браће која блиско сарађују са члановима Водећег тела и како ти то може помоћи да останеш свет?

9 Погледајмо шта су рекла тројица браће која нису помазаници и већ деценијама сарађују са члановима Водећег тела. Један од њих је запазио: „Ово је стварно изузетна служба, али у свакодневном контакту понекад дође до изражаја чињеница да су та браћа, премда духом помазана, само несавршени људи. Па ипак, један од мојих циљева током свих ових година јесте да будем послушан онима који нас предводе.“ Други брат је рекао: „Стихови као што је 2. Коринћанима 10:5, где се говори о ’покоравању Христу‘, помогли су ми да будем послушан и сарађујем с онима који предводе. То је послушност од срца.“ Трећи брат је рекао: „Волети оно што Јехова воли и мрзети оно што он мрзи, стално тражити његово вођство и чинити оно што га радује — то значи бити послушан његовој организацији и онима којима је поверио да спроводе његову намеру на земљи.“ Тај брат је сазнао да је Натан Нор, који је био члан Водећег тела, спремно прихватио објашњења из чланка „Рођење нације“, иако су их неки доводили у питање. (Поменути чланак је био објављен 1925. у Стражарској кули.) Таква послушност је дубоко утицала на овог брата. Размишљање о ономе што су рекла ова тројица браће може ти помоћи да будеш послушан Богу и останеш свет.

СВЕТОСТ И ПОСЛУШНОСТ БОЖЈЕМ ЗАКОНУ О КРВИ

10. Зашто је важно да будемо послушни Божјем закону о крви?

10 Прочитати Левитску 17:10. Јехова је заповедио Израелцима да ни у ком случају не једу крв. Тај захтев који се односио како на људску тако и на животињску крв важи и за хришћане (Дела 15:28, 29). Страшна нам је и сама помисао на то да би Јехова могао ’окренути своје лице против нас‘ и уклонити нас из своје скупштине. Ми га волимо и послушни смо му од срца. Чак и кад је у питању живот, чврсто смо решени да не попустимо пред молбама и претњама оних који не познају Јехову и не обазиру се на његове законе. Иако знамо да ће нам се људи ругати због тога што не примамо крв, одлучили смо да слушамо Бога (Јуд. 17, 18). Шта ће нам помоћи да ’будемо чврсти у својој одлуци‘ да не једемо крв нити да прихватимо трансфузију крви? (Пон. зак. 12:23).

11. Зашто се може рећи да оно што је првосвештеник чинио на Дан очишћења није био обичан ритуал?

11 Оно што је у древно доба израелски првосвештеник чинио једном годишње, на Дан очишћења, помаже нам да разумемо Божје гледиште о крви. Крв је била  намењена само за једну посебну сврху — за очишћење греха оних који су тражили Јеховин опроштај. Крвљу јунца и јарца требало је ’пошкропити према поклопцу и пред поклопцем‘ ковчега савеза (Лев. 16:14, 15, 19). Тиме је било омогућено да Јехова опрости грехе Израелаца. Осим тога, Јехова је рекао да човек који убије животињу ради хране мора да јој испусти крв и потом затрпа крв земљом, „јер је душа сваког тела његова крв“ (Лев. 17:11-14). Да ли су ово били само безначајни ритуали? Нису. Употреба крви на Дан очишћења, као и заповест да се крв животиње испусти, у складу су са заповешћу коју је Јехова раније дао Ноју и његовим потомцима (Пост. 9:3-6). Јехова Бог им је забранио да користе крв у исхрани. Од каквог је то значаја за хришћане?

12. Како је Павле у посланици Јеврејима повезао крв са опроштењем греха?

12 Апостол Павле је у посланици Јеврејима писао о томе да крв чисти грехе. Објаснио је: „По Закону се скоро све чисти крвљу и без проливања крви нема опроштења“ (Јевр. 9:22). Такође је указао на то да су животињске жртве, премда су имале извесну вредност, само подсећале Израелце да су грешници и да им је потребно нешто више да би били потпуно ослобођени греха. У Закону се налазила ’само сенка будућих благослова, а не и сами благослови‘ (Јевр. 10:1-4). На који начин је било омогућено трајно опроштење греха?

13. Шта мислиш о томе што је Исус пролио своју крв за нас?

13 Прочитати Ефешанима 1:7. Жртвена смрт Исуса Христа, који је спремно ’предао себе за нас‘ има дубоко значење за све који воле њега и његовог Оца (Гал. 2:20). Па ипак, тек нас је оно што је Исус учинио након своје смрти и ускрсења истински ослободило и омогућило нам опроштење греха. Он је испунио све што је било предочено Мојсијевим  законом на Дан очишћења. Тог дана је првосвештеник узимао крв жртвованих животиња и улазио у Светињу над светињама, која се налазила у светом шатору, а касније у Соломоновом храму. Било је то као да се с том крвљу појавио лично пред Јеховом (Лев. 16:11-15). Слично томе, Исус је узашао на небо, где је понудио Јехови да његову проливену крв прихвати као откупнину за људски род (Јевр. 9:6, 7, 11-14, 24-28). Сигурно смо захвални што су нам греси опроштени и што нам је савест очишћена захваљујући вери у откупну жртву.

14, 15. Зашто је важно да разумемо и поштујемо Јеховин закон о крви?

14 Да ли сада боље разумеш зашто нам је Јехова заповедио да не једемо никакву крв? (Лев. 17:10). Да ли ти је јасно зашто Бог сматра крв светом? У суштини, за њега је крв исто што и живот (Пост. 9:4). Слажеш ли се да треба прихватити Божје гледиште о крви и бити послушан његовој заповести да се уздржавамо од ње? Једини начин да будемо у миру с Богом јесте да исказујемо веру у Исусову откупну жртву и будемо свесни да наш Створитељ сматра крв драгоценом (Кол. 1:19, 20).

15 Свако од нас би се неочекивано могао наћи на испиту послушности Божјем закону о крви. Можда се члан породице или близак пријатељ нађе пред одлуком да ли да прихвати трансфузију. У таквим пресудним тренуцима, потребно је донети и одлуку у вези с мањим фракцијама крви и одређеним медицинским поступцима. Зато је веома важно да се добро упознамо с могућностима и припремимо се за непредвиђене ситуације. Уз молитву, то ће нам помоћи да имамо чврст став и не погазимо своја уверења. Нипошто не желимо да разочарамо Јехову тако што бисмо прихватили нешто што његова Реч осуђује. Многи медицински стручњаци и други заговорници трансфузије стално позивају људе да дају крв како би се спасли животи. Међутим, Јеховин свети народ је свестан да Створитељ има право да одреди како треба поступати с крвљу. За њега је крв света. Стога морамо бити послушни његовом закону о крви. Својим светим понашањем доказујемо да дубоко ценимо моћ Исусове спасоносне крви — једине крви која омогућава опроштење греха и вечни живот (Јов. 3:16).

Да ли си чврсто решио да се држиш Јеховиног закона о крви? (Видети 14. и 15. одломак)

ЗАШТО ЈЕХОВА ОЧЕКУЈЕ ДА БУДЕМО СВЕТИ

16. Зашто Јеховин народ мора бити свет?

16 Кад је избавио Израелце из ропства у Египту, Бог им је рекао: „Ја [сам] Јехова који вас је извео из земље египатске да вам будем Бог. Будите свети, јер сам ја свет“ (Лев. 11:45). Јехова је очекивао да Израелци буду свети попут њега. Као његови сведоци, и ми морамо бити свети. Књига Левитска то недвосмислено потврђује.

17. Шта мислиш о књизи Левитској?

17 Сигурно нам је користило осматрање неких делова Левитске. Нема сумње да сад још више ценимо ову надахнуту библијску књигу. Дубоко размишљање о драгоценим сазнањима из ње помогло нам је да боље разумемо зашто морамо бити свети. Да ли се у овом делу Божје надахнуте Речи налазе још неки духовни драгуљи? Шта нам она још открива о светој служби Јехови? О томе ће бити речи у следећем чланку.