Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  новембар 2014.

Морамо бити свети у свему што чинимо

Морамо бити свети у свему што чинимо

’Будите свети у свему што чините‘ (1. ПЕТР. 1:15)

1, 2. (а) Шта Јехова очекује од свог народа? (б) На која питања ћемо добити одговоре?

ЈЕХОВА је надахнуо апостола Петра да у својој посланици цитира мисли о светости из књиге Левитске и укаже на то да хришћани треба да буду свети у свему што чине. (Прочитати 1. Петрову 1:14-16.) Свети Бог Јехова очекује од помазаника и ’других оваца‘ да се свесрдно труде да буду свети у свим својим поступцима — не само у некима од њих (Јов. 10:16).

2 Додатно разматрање духовних драгуља из Левитске биће веома корисно, а примена онога што сазнамо помоћи ће нам да будемо свети у свему што чинимо. У овом чланку ћемо осмотрити и следећа питања: Како треба да гледамо на кршење библијских начела? Шта из Левитске сазнајемо о подупирању Јеховине врховне власти? Шта можемо научити из записа о приношењу жртава?

НЕМОЈ ОДСТУПИТИ ОД СВОЈИХ УВЕРЕЊА

3, 4. (а) Зашто хришћани пазе да не прекрше библијске законе и начела? (б) Зашто не треба да се освећујемо нити да будемо кивни?

3 Ако желимо да угодимо Јехови, морамо се чврсто држати његових закона и начела. То значи да их нећемо схватати олако и тако довести себе у опасност да постанемо несвети. Премда нисмо под Мојсијевим  законом, његове одредбе нам помажу да разумемо шта Бог одобрава а шта осуђује. Примера ради, Јехова је заповедио Израелцима: „Не освећуј се и не буди киван на синове свог народа. Воли свог ближњег као самог себе. Ја сам Јехова“ (Лев. 19:18).

4 Јехова не жели да будемо осветољубиви нити да гајимо озлојеђеност (Римљ. 12:19). Ако бисмо игнорисали Божје законе и начела, Ђаво би ликовао и осрамотили бисмо Јехову. Чак и ако нас неко намерно повреди, не дозволимо да нас изједа љутња. У Библији се служба коју нам је Бог поверио упоређује с благом, а ми са „земљаним посудама“ којима је указана част да носе то благо (2. Кор. 4:1, 7). У таквим посудама нема места за озлојеђеност која изједа попут киселине.

5. Шта можемо научити из онога што се десило Арону и његовим синовима? (Видети слику на почетку чланка.)

5 У Левитској 10:1-11 забележена је потресна прича о једном догађају у Ароновој породици. Сигурно су сви били дубоко ожалошћени кад је код светог шатора ватра с неба спалила Аронове синове Надава и Авијуда. Арону и његовој породици је потом речено да их ни на који начин не оплакују. Какав тежак испит вере! Да ли чуваш своју светост држећи се Божјих мерила у погледу контакта са члановима породице и другима који су искључени? (Прочитати 1. Коринћанима 5:11.)

6, 7. (а) Које факторе треба узети у обзир кад одлучујемо да ли ћемо присуствовати венчању у цркви? (Видети фусноту.) (б) Како бисмо рођаку који није Сведок могли објаснити наш став о присуствовању црквеном венчању?

6 Мало је вероватно да ћемо се суочити с тако озбиљним испитима као Арон и његова породица. Али шта ако нас рођак који није Сведок позове да дођемо на венчање у цркви? Мада у Светом писму нема ниједне конкретне заповести која забрањује присуствовање, постоје ли нека библијска начела која нам могу помоћи да донесемо одлуку? *

7 Рођаци који не служе Јехови могу се чудити због наше решености да свим својим поступцима угодимо Јехови и будемо свети (1. Петр. 4:3, 4). Наравно, не желимо да их повредимо. Било би добро да доста пре тог догађаја љубазно али отворено разговарамо с њима о томе. Могли бисмо да им захвалимо и кажемо да нам је драго што су нас позвали на венчање. Затим бисмо им могли рећи да ми не учествујемо у црквеним обредима и да не бисмо желели да тиме њих и остале госте доведемо у непријатну ситуацију и покваримо им радост тог посебног дана. Ако овако поступимо, нећемо изложити себе притиску да прекршимо библијска начела.

ПОДРЖАВАМО ЈЕХОВИНУ ВРХОВНУ ВЛАСТ

8. Како се у Левитској наглашава Јеховина врховна власт?

8 Књига Левитска у први план ставља Јеховину врховну власт. Више од 30 пута се спомиње да закони које садржи потичу од Јехове. Мојсије је био свестан тога и чинио је све што му је Јехова заповедио (Лев. 8:4, 5). Попут њега, и ми увек треба да поступамо у складу с Јеховином вољом. У том погледу, Божја организација нам помаже путем поуке и нашег братства. Међутим, испит вере може наићи кад смо сами, као што се десило Исусу док је био у пустињи (Лука  4:1-13). Ако се поуздамо у Јехову и свим срцем подржавамо његову врховну власт, нико нас не може навести да погазимо своја уверења и подлегнемо страху од човека (Посл. 29:25).

9. Зашто се Божји народ у целом свету суочава с мржњом?

9 Као Христови следбеници и Јеховини сведоци, ми смо мета прогонства у целом свету. Нисмо изненађени због тога, јер је Исус рекао својим ученицима: „Од људи [ћете] трпети невоље и убијаће вас, и сви ће вас народи мрзети због мог имена“ (Мат. 24:9). Упркос тој мржњи ми истрајно проповедамо добру вест и трудимо се да будемо свети пред Јеховом. Зашто смо толико омражени кад смо поштени, живимо морално и послушни смо закону? (Римљ. 13:1-7). Зато што је Јехова наш Врховни Владар. Ми „једино њему“ служимо и никад нећемо прекршити његове праведне законе и начела (Мат. 4:10).

10. Шта се десило кад се један брат одрекао своје неутралности?

10 Осим тога, ми ’нисмо део света‘. Зато не стајемо ни на чију страну у ратовима и политичким питањима. (Прочитати Јована 15:18-21 и Исаију 2:4.) Неки који су били предани Богу касније су се одрекли своје неутралности. Многи од њих су се покајали и поново почели да служе нашем милосрдном небеском Оцу (Пс. 51:17). Неколицина то није учинила. Примера ради, током Другог светског рата, из свих затвора у Мађарској било је сакупљено 160 наше неправедно затворене браће млађе од 45 година. Сви су одведени у један град, где им је наређено да ступе у војску. Већина из те групе је остала верна Јехови, док су деветорица положила заклетву и придружила се војсци. После две године, један од њих се нашао у стрељачком воду који је добио наређење да погуби неке верне Сведоке. Међу њима је видео свог рођеног брата! Међутим, наредба је промењена и стрељање није извршено.

ЈЕХОВА ЗАСЛУЖУЈЕ НАЈБОЉЕ

11, 12. Коју поуку хришћани данас налазе у одредбама о жртвама које су приношене у древном Израелу?

11 Према Мојсијевом закону, Израелци су били дужни да приносе различите жртве (Лев. 9:1-4, 15-21). Будући да су указивале на Исусову савршену жртву, морале су бити без мане. Осим тога, било је прописано на који начин треба принети одређену жртву или принос. На пример, погледајмо шта се очекивало од жена након порођаја. У Левитској 12:6 пише: „Кад се заврше дани њеног чишћења за сина или за кћер, нека донесе свештенику на улаз у шатор састанка мушко јагње до годину дана за жртву паљеницу и младог голуба или грлицу за жртву за грех.“ Премда је Јехова конкретно одредио шта треба урадити, у Закону се блиставо огледају његова љубав и разумност. Ако мајка није имала новца да купи јагње, могла је да принесе две грлице или два млада голуба (Лев. 12:8). Премда је била сиромашна, Јехова ју је волео и ценио исто као и ону која је принела скупљу жртву. Шта учимо из тога?

12 Апостол Павле је подстакао сувернике да приносе Богу „жртву хвале“ (Јевр. 13:15). Та жртва је „плод усана које објављују [Јеховино свето] име“. Наша глува браћа и сестре дају такве хвале на знаковном језику. Хришћани који су везани за кућу хвале Јехову сведочећи о њему путем писама, телефоном и у разговору с неговатељима и гостима. Колико ћемо хвалити Јехову  у служби, објављујући његово име и добру вест, зависи од нашег здравља и способности. У сваком случају, то мора бити најбоље што можемо дати (Римљ. 12:1; 2. Тим. 2:15).

13. Зашто треба да предајемо извештај о служби проповедања?

13 Ми волимо Бога и зато му од срца приносимо жртве хвале (Мат. 22:37, 38). Али треба и да извештавамо своју активност у служби. Како гледамо на то? Извештај који предајемо сваког месеца повезан је с нашом оданошћу Богу (2. Петр. 1:7). Наравно, нико од нас не треба да буде под притиском да што више иде у службу само да би на крају месеца предао већи извештај. Баш због тога је објавитељима који су у старачким домовима или су немоћни омогућено да извештавају не само пуне сате него и 15, 30 и 45 минута службе. Јехова цени те минуте као најбоље што је тај објавитељ Краљевства могао да пружи, као израз љубави према Богу и захвалности за непроцењиву част да буде један од његових Сведока. Попут сиромашних Израелаца који су ипак могли дати неки дар Богу, тако и Јеховине драгоцене слуге које су старе или болесне могу и даље извештавати своју службу. Наш извештај је део укупног светског извештаја, што помаже организацији да има у виду потребе на подручју и у складу с тим планира проповедничку активност. Имајући то на уму, да ли је превише што смо замољени да извештавамо своје учешће у служби проповедања?

НАШ СТАВ ПРЕМА ПРОУЧАВАЊУ И ЖРТВЕ ХВАЛЕ

14. Зашто треба да преиспитамо свој став према проучавању?

14 Након што смо осмотрили неке вредне поуке из Левитске, можда мислимо: ’Сад боље разумем зашто је ова књига део Божје надахнуте Речи‘ (2. Тим. 3:16). Вероватно си сада још одлучнији да будеш свет, не само јер Јехова то очекује већ зато што он заслужује да му пружиш најбоље. Можда ти је оно што си из ова два чланка сазнао о књизи Левитској такорећи отворило апетит да још темељније проучаваш Свето писмо. (Прочитати Пословице 2:1-5.) Уз молитву размисли о томе како и колико проучаваш. Сигурно желиш да твоја жртва хвале буде угодна Јехови. Да ли ти телевизија, видео-игрице, спортске активности или хобији одвлаче пажњу и коче твој духовни напредак? Ако је тако, било би добро да размислиш о ономе што је апостол Павле написао у посланици Јеврејима.

Да ли ти је лично и породично проучавање Библије заиста важно? (Видети 14. одломак)

15, 16. Зашто је Павле био тако директан у свом писму хришћанима јеврејског порекла?

15 Павле је био веома директан у свом писму хришћанима јеврејског порекла. (Прочитати Јеврејима 5:7, 11-14.) Није се либио да каже у чему је проблем. Рекао им је да су „постали лењи у слушању“. Зашто је користио тако снажне речи? Павле је размишљао о Јеховиној љубави и бризи за те хришћане, који  су покушавали да опстану хранећи се само духовним млеком. Познавање основних хришћанских учења је важно, али да би особа напредовала и стекла духовну зрелост, неопходна је „чврста храна“.

16 Уместо да су напредовали до те мере да поучавају друге, Јеврејима је био потребан неко да њих поучава. Због чега? Зато што су избегавали ’чврсту храну‘. Запитај се: ’Да ли имам добар став према чврстој духовној храни? Да ли је узимам? Или ретко кад дубоко проучавам Библију и молим се? Ако је тако, да ли је ствар у томе што немам навику да редовно проучавам?‘ Наш задатак није само да проповедамо људима него и да их поучавамо и стварамо ученике (Мат. 28:19, 20).

17, 18. (а) Зашто треба да редовно узимамо чврсту духовну храну? (б) Како треба да гледамо на узимање алкохолних пића пре састанака?

17 Многима од нас није лако да проучавају Библију. Наравно, Јехова не жели да нас подстакне на то стварајући у нама осећај кривице. Па ипак, било да смо предане Божје слуге већ годинама или релативно кратко време, треба стално да узимамо чврсту духовну храну. Без тога нећемо успети да останемо на путу светости.

18 Да бисмо били свети, морамо темељно истраживати Свето писмо и чинити оно што Бог очекује од нас. Размисли о Ароновим синовима Надаву и Авијуду, који су погинули зато што су принели „недозвољену ватру“, можда након што су превише попили (Лев. 10:1, 2). Запази шта је Бог тада рекао Арону. (Прочитати Левитску 10:8-11.) Да ли ове речи значе да не смемо уопште пити алкохол пре одласка на састанак? Треба имати у виду следеће чињенице: Ми нисмо под Законом (Римљ. 10:4). Надаље, у неким земљама наши суверници умерено пију алкохолна пића уз оброк пре одласка на састанак. Током Пасхе су коришћене четири чаше вина. Кад је успоставио Спомен-свечаност, Исус је дао апостолима да пију вино које је представљало његову крв (Мат. 26:27). У Библији се осуђује прекомерно конзумирање алкохола и пијанство (1. Кор. 6:10; 1. Тим. 3:8). Покренути својом савешћу, многи хришћани су одлучили да се потпуно уздржавају од алкохола пре учествовања у било ком виду свете службе. Међутим, околности су другачије од земље до земље, а за хришћане је важно да ’разликују оно што је свето од онога што није свето‘ како би својом светошћу угодили Богу.

19. (а) Шта је циљ нашег породичног и личног проучавања Библије? (б) Како можеш показати своју решеност да будеш свет?

19 Божја Реч обилује духовним драгуљима које ћеш открити ако трагаш за њима. Користи средства за истраживање која су ти на располагању како би освежио своје лично и породично проучавање. Труди се да што више сазнаш о Јехови и његовој намери. Још више му се приближи (Јак. 4:8). Моли се Богу попут псалмисте који је рекао: „Отвори ми очи, да бих видео лепоту закона твога“ (Пс. 119:18). Немој никад одступити од библијских закона и начела. Драге воље буди послушан врховном закону нашег светог Бога Јехове и свесрдно врши „свето дело проповедања Божје добре вести“ (1. Петр. 1:15; Римљ. 15:16). Остани свет током ових тешких последњих дана. Будимо свети у свему што чинимо и заступајмо врховну власт нашег светог Бога Јехове.

^ одл. 6 Видети „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. маја 2002.