Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  октобар 2014.

Ценимо то што смо Јеховини сарадници!

Ценимо то што смо Јеховини сарадници!

„Ми смо Божји сарадници“ (1. КОР. 3:9)

1. У чему Јехова налази задовољство и на шта га оно покреће?

ЈЕХОВА заиста ужива у ономе што ради (Пс. 135:6; Јов. 5:17). Пошто жели да његова разумом обдарена створења осете сличну радост и задовољство, Јехова им поверава занимљиве и смисаоне задатке. На пример, дао је прилику свом прворођеном Сину да му помаже у стварању. (Прочитати Колошанима 1:15, 16.) У Библији пише да је Исус, пре него што се родио као човек, био на небу с Богом као „вешт градитељ“ (Посл. 8:30).

2. Како знамо да Јехова одувек поверава важне и смисаоне задатке духовним створењима?

2 У Библији се од прве до последње странице могу наћи примери који показују да Јехова одувек поверава задатке духовним створењима. Када су Адам и Ева сагрешили, он их је истерао из раја, а „на источној страни еденског врта поставио [је] херувиме и пламени мач који се стално окретао, да би чували пут ка дрвету живота“ (Пост. 3:24). У Откривењу 22:6 пише да је Јехова ’послао свог анђела да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити‘.

ЈЕХОВИНЕ СЛУГЕ НА ЗЕМЉИ

3. Како је током свог живота на земљи Исус поступао попут свог Оца?

3 Када је живео на земљи као савршен човек, Исус је  налазио велико задовољство у служби коју му је Јехова дао. По узору на свог Оца, Исус је својим ученицима поверио важно дело. Они су једва чекали да приону на посао након што им је рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ко исказује веру у мене, чиниће дела каква и ја чиним. Чиниће и већа дела од ових, јер ја одлазим к Оцу“ (Јов. 14:12). Исус је нагласио колико је било хитно чинити таква дела рекавши им: „Док је још дан, морамо чинити дела онога који ме је послао. Долази ноћ, кад нико не може да ради“ (Јов. 9:4).

4-6. (а) Зашто можемо бити захвални што су Ноје и Мојсије урадили оно што им је Јехова поверио? (б) Шта је заједничко свим задацима које Бог поверава својим слугама?

4 Јехова је и пре него што је Исус дошао на земљу поверавао својим слугама смисаоне послове. Иако Адам и Ева нису урадили оно што је очекивао од њих, неки људи су му били послушни (Пост. 1:28). Бог је Ноју дао детаљна упутства како да сагради арку у којој ће преживети Потоп. Ноје је учинио све што му је Јехова рекао. Сви смо ми живи зато што је он у свему слушао Јехову! (Пост. 6:14-16, 22; 2. Петр. 2:5).

5 Мојсије је поступио по свим смерницама које му је Јехова дао што се тиче градње светог шатора и организовања свештенства (Изл. 39:32; 40:12-16). И ми имамо користи од тога што је савесно извршио тај задатак. Зашто се то може рећи? Апостол Павле је објаснио да су свети шатор и свештенство као обележја Мојсијевог закона указивали на ’будуће благослове‘ (Јевр. 9:1-5, 9; 10:1).

6 Бог не даје својим слугама увек исти посао, већ посао који у одређеном тренутку треба обавити ради остварења његове намере. Задаци које им поверава увек су на његову славу и на корист богобојазних људи. То се јасно види на основу свега што је Исус урадио када је био на небу, а и касније када је био на земљи (Јов. 4:34; 17:4). Попут Исуса, и ми славимо Јехову обављајући дело које нам је поверио (Мат. 5:16; прочитати 1. Коринћанима 15:58). Зашто то кажемо?

ЗАДРЖАТИ ПОЗИТИВАН СТАВ ПРЕМА СВОЈИМ ЗАДУЖЕЊИМА

7, 8. (а) У каквом делу учествују данашње Божје слуге? (б) Како треба да гледамо на вођство које нам Јехова пружа?

7 Нема сумње да је заиста изванредно то што је Јехова дозволио несавршеним људима да буду његови сарадници (1. Кор. 3:9). Попут Ноја и Мојсија, браћа и сестре који служе на градњи Конгресних дворана, Дворана Краљевства и подружница, учествују у дословној градњи. Ако нам је указана таква част, сигурно треба да је ценимо, без обзира на то да ли радимо на реновирању наше Дворане Краљевства или учествујемо у градњи нашег главног седишта у Ворвику. (Видети приказ идејног решења на почетку чланка.) Чињеница је да је то света служба. С друге стране, може се рећи да већина Божјих слугу учествује у својеврсној духовној градњи, која такође доноси славу Јехови, као и благослове богобојазним људима (Дела 13:47-49). Путем своје организације, Бог нам пружа упутства како да на најбољи начин учествујемо у том делу. Понекад то може значити да ћемо добити неко ново задужење.

8 Јеховине верне слуге се одувек спремно подлажу његовом вођству. (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.) Можда нам испрва није потпуно јасно зашто неки задатак треба обавити на одређени начин. Па ипак, када је очигледно да је Јеховина воља да дође до неких промена, ми смо потпуно уверени да ћемо добити благослове ако то будемо прихватили.

9. Зашто су старешине добар пример браћи и сестрама у својој скупштини?

 9 Старешине искрено желе да врше Јеховину вољу и то је очигледно у начину на који пружају пример скупштини (2. Кор. 1:24; 1. Сол. 5:12, 13). Они марљиво раде и спремно се прилагођавају новим околностима. На пример, спремни су да прихвате неке новине у проповедању добре вести о Божјем успостављеном Краљевству. Иако су неки од њих најпре можда мало оклевали што се тиче организовања сведочења путем телефона, сведочења у лукама или сведочења на јавним местима, убрзо су видели да то доноси добре резултате. На пример, старешинство једне скупштине у Немачкој замолило је четворо пионира да проповедају на пословном подручју које једно дуже време није било обрађивано. Михаел, један од тих пионира, рекао је: „Имали смо приличну трему зато што неколико година нисмо проповедали на пословном подручју. По свему судећи, Јехова је то видео и помогао нам да постигнемо невероватно добре резултате. Заиста нам је драго што смо применили смернице из Наше службе за Краљевство и што смо се ослонили на Јехову.“ Да ли си и ти спреман да на неки нов начин сведочиш на свом подручју?

10. До којих је промена недавно дошло у оквиру Јеховине организације?

10 Понекад долази до неких промена у оквиру Јеховине организације. Претходних година, неке подружнице су се спојиле. Иако је било неопходно да се браћа и сестре у тим подружницама прилагоде новим околностима, они су веома брзо видели благослове до којих су те промене довеле (Проп. 7:8). Ова вредна браћа и сестре изузетно цене то што имају удела у нечему што ће Јеховине слуге дуго памтити!

11-13. С каквим изазовима су се суочила нека браћа и сестре због спајања подружница?

11 Можемо много тога научити од оних на које је спајање подружница највише утицало. Неки од њих су пре тога деценијама служили у неком Бетелу. Рецимо, један брачни пар је служио с једном малом бетелском породицом у Средњој Америци, а затим су били замољени да се прикључе скоро 30 пута већој бетелској породици у Мексику. „Било нам је веома тешко да се опростимо од породице и пријатеља“, рекао је брат Рохелио. Хуан, један други брат који је такође био замољен да се пресели у Мексико, рекао је: „То је готово исто као када би човек поново дошао на свет. Немате друге него да испочетка упознајете своје окружење и стварате нова пријатељства. Једноставно морате да се прилагодите новој култури и начину размишљања.“

12 Слично томе, када је требало да се браћа и сестре из неких европских подружница преселе у подружницу у Немачкој, није баш све текло глатко. Они који уживају у планинским пределима могу разумети зашто је браћи и сестрама из Швајцарске било тешко да напусте своје предивно алпско окружење. Браћи и сестрама из Аустрије у први мах је недостајао лаганији животни темпо на који су навикли.

13 Они који су прешли у подружницу у некој другој земљи, морају да се привикну на нове животне услове, да сарађују с браћом и сестрама које не познају, а можда морају и научити да раде нешто ново. Осим тога, треба да упознају своју нову скупштину и да проповедају на новом подручју, можда чак и на неком другом језику. Није нимало лако прихватити такве промене, али многа браћа и сестре су то урадили. Зашто су то учинили?

14, 15. (а) Како су многи показали да цене то што могу бити Јеховини сарадници у било ком виду службе? (б) Зашто су они добар пример?

 14 Сестра по имену Гретел рекла је: „Пристала сам да се преселим, јер сам тако могла показати Јехови да га волим независно од тога у којој земљи, на ком месту и у ком виду му служим.“ Дајска, једна друга сестра, рекла је: „Када сам узела у обзир да је то заправо Јеховина воља, била сам спремна да се преселим у другу подружницу.“ Андре и Габријела су рекли нешто слично: „Разумели смо да је то још једна прилика да своје жеље ставимо у други план ради службе Јехови. Рекли смо себи: ’Када је јасно да Јехова жели да се нешто промени, боље је ићи у корак с њим него му се наћи на путу.‘“

За нас је највећа част што можемо да будемо Јеховини сарадници

15 Приликом спајања подружница, нека браћа и сестре који су служили у Бетелу били су замољени да почну да служе као пионири. Када су се подружнице у Данској, Норвешкој и Шведској спојиле у скандинавску подружницу, неколико браће и сестара из тих подружница почело је с пионирском службом. Међу њима су били Флоријан и Ања, који су рекли: „На своју нову службу гледамо као на нешто веома занимљиво. Драго нам је што можемо да се ставимо на располагање Јехови, без обзира на то где служимо. Рекли бисмо да имамо много благослова!“ Иако већина нас вероватно неће доживети такве промене, сигурно можемо да се угледамо на ту браћу и сестре који стављају Краљевство на прво место у животу (Ис. 6:8). Јехова увек благосиља оне који истински цене то што могу бити његови сарадници, без обзира на то где му служе.

И ДАЉЕ САРАЂУЈ С ЈЕХОВОМ!

16. (а) Шта треба да радимо према Галатима 6:4? (б) Која је највећа част коју људи могу имати?

16 Сви смо несавршени и склони томе да се поредимо једни с другима. Међутим, Божја Реч нам каже да свако од нас треба да се усредсреди на оно што лично може да уради. (Прочитати Галатима 6:4.) Већина нас нема неке велике одговорности  у Божјој организацији. Осим тога, не можемо сви бити пионири, мисионари нити служити у Бетелу. Наравно, све су то лепа задужења, али никада не смемо заборавити да нам је свима указана највећа част коју људи могу имати, наиме да у служби проповедања сарађујемо с Јеховом. Ту част свакако треба да ценимо!

17. На шта морамо рачунати све док постоји Сатанин свет, али зашто то не треба да нас обесхрабри?

17 Све док Сатанин свет постоји, можда нећемо моћи да служимо Јехови онолико колико желимо. Можда не можемо утицати много на своје породичне обавезе, здравствено стање и друге околности, али због тога не треба да паднемо у очај. Никада немојмо потценити оно што можемо постићи као Божји сарадници сведочећи о његовом имену и објављујући његово Краљевство у свакој прилици. Најважније је да сарађујемо с Јеховом колико можемо и да га молимо да благослови оне који у служби могу учинити више од нас. Немојмо заборавити да је Јехови драгоцен свако ко хвали његово име!

18. На шта треба да будемо спремни и зашто?

18 Иако смо несавршени и имамо мане, Јехова жели да будемо његови сарадници. Сигурно и ми треба да ценимо то што у овим последњим данима можемо бити Божји сарадници! Зато је добро да будемо спремни да се за неко време одрекнемо неких наших жеља знајући да ће нам Јехова у свом новом свету дати „прави живот“, то јест вечни живот у савршеним условима (1. Тим. 6:18, 19).

Да ли цениш то што служиш Јехови? (Видети одломке 16-18)

19. Шта ће нам Јехова ускоро поверити?

19 Будући да стојимо на самом прагу новог света, добро је да узмемо у обзир оно што је Мојсије рекао Израелцима кратко пре него што су ушли у Обећану земљу: „Јехова, твој Бог, обилно ће благословити свако дело твојих руку“ (Пон. зак. 30:9). Након Армагедона, сви који су марљиво сарађивали с Богом добиће у посед земљу, као што је он и обећао. Тада ће нам Бог поверити нови задатак — да земљу претворимо у предиван рај!