„Бићете ми краљевство свештеника и свети народ“ (ИЗЛ. 19:6)

1, 2. Зашто је потомству жене била потребна заштита?

ДА БИСМО разумели како ће се Божја намера остварити, веома је важно да обратимо пажњу на прво пророчанство забележено у Библији. Када је дао обећање у Едену, истинити Бог је рекао: „Ставићу непријатељство између тебе [Сатане] и жене и између твог потомства и њеног потомства.“ Колико ће бити велико то непријатељство? Јехова је рекао Сатани: „Оно [потомство жене] ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Пост. 3:15). Непријатељство између змије и жене биће толико жестоко да Сатана неће жалити труда да уништи њено потомство.

2 Није чудо што је псалмиста у молитви за Божји изабрани народ рекао: „Гле, непријатељи се твоји комешају, главу подижу они што те силно мрзе. Против народа твога лукаво се тајно договарају, заверу кују против оних које си сакрио. Говоре: ’Дођите, да их истребимо, да више народ не буду‘“ (Пс. 83:2-4). Сатана је имао циљ да уништи и исквари лозу из које ће доћи обећано потомство. Јехова је то спречио склапањем још неких савеза који ће осигурати остварење његове намере.

 САВЕЗ КОЈИ ШТИТИ ПОТОМСТВО

3, 4. (а) Када је савез на темељу Закона ступио на снагу и на шта су Израелци пристали? (б) Која је била сврха тог савеза?

3 Када се потомство Аврахама, Исака и Јакова толико умножило да их је било на милионе, Јехова је од њих створио народ — Израел. Јехова је преко Мојсија с њима склопио јединствени савез тако што им је дао Закон, а они су се обавезали да ће га се држати. Библија каже: „[Мојсије] је узео књигу савеза и прочитао је пред народом. А народ је рекао: ’Чинићемо и послушаћемо све што је Јехова рекао.‘ Мојсије је узео крв [јунаца принетих на жртву], пошкропио народ и рекао: ’Ово је крв савеза који је Јехова склопио с вама на темељу свих ових речи‘“ (Изл. 24:3-8).

4 Савез на темељу Закона ступио је на снагу 1513. године пре н. е. На основу тог савеза склопљеног на гори Синај, древни Израелци су постали Божји изабрани народ. Јехова је постао њихов ’Судија, Законодавац и Краљ‘ (Ис. 33:22). Историја древног Израела показује шта се дешава када се Божја праведна мерила поштују, а шта када се крше. Закон је забрањивао склапање брака с незнабошцима и обожавање лажних богова. Сврха тог закона била је да се Аврахамово потомство не помеша с другим народима (Изл. 20:4-6; 34:12-16).

5. (а) Коју су могућност имали Израелци захваљујући савезу на темељу Закона? (б) Зашто је Бог одбацио Израелце?

5 Мојсијев закон је налагао да у Израелу буду постављени свештеници који ће служити народу. Ти свештеници су представљали једну другу групу свештеника која ће у будућности служити човечанству на још бољи начин (Јевр. 7:11; 10:1). У суштини, Израелци су посредством тог савеза имали јединствену прилику и привилегију да постану „краљевство свештеника“, наравно под условом да поштују Јеховине законе. (Прочитати Излазак 19:5, 6.) Међутим, Израелци нису испунили тај услов. Они нису прихватили Месију, као главног Аврахамовог потомка. Пошто су они одбацили њега, Бог је одбацио њих.

Закон је испунио своју сврху иако Израелци нису били послушни Јехови (Видети одломке 3-6)

6. Која је била сврха Закона?

6 Будући да Израелци нису остали верни Јехови, они као народ нису постали краљевство свештеника. Али то не значи да је Закон био мањкав. Сврха Закона била је да заштити обећано потомство и да помогне људима да препознају Месију. Закон је испунио своју сврху када је Христ дошао и када су га људи препознали. Зато  Библија каже: „Христ је свршетак Закона“ (Римљ. 10:4). Међутим, остаје питање: Ко ће онда имати прилику да постане краљевство свештеника? Јехова Бог је склопио још један савез како би оформио нов народ.

ПОЈАВЉУЈЕ СЕ НОВ НАРОД

7. Шта је Јехова рекао преко пророка Јеремије што се тиче новог савеза?

7 Давно пре него што је савез на темељу Закона престао да важи, Јехова је преко пророка Јеремије рекао да ће са израелским народом склопити „нови савез“. (Прочитати Јеремију 31:31-33.) Тај савез се разликује од савеза на темељу Закона у том смислу што за опроштење греха није потребно приносити животињске жртве. Како је то могуће?

8, 9. (а) Шта омогућује Исусова проливена крв? (б) Коју могућност имају они који су у новом савезу? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Исус је вековима касније успоставио Господову вечеру, 14. нисана 33. године н. е. Он је једанаесторици својих верних апостола рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас“ (Лука 22:20). Према Матејевом јеванђељу, Исус је што се тиче вина рекао: „Ово представља моју ’крв савеза‘, која ће се пролити за многе ради опроштења греха“ (Мат. 26:27, 28).

9 Исусова проливена крв је нови савез учинила правоснажним. Та крв је једном проливена и омогућује опроштење греха за сва времена. Исус није укључен у нови савез. Будући да није починио никакав грех, није му потребно ни опроштење греха̂. Али Бог може Исусову откупну жртву применити на Адамове потомке. Он може и неке своје слуге усвојити као ’синове‘ тако што ће их помазати светим духом. (Прочитати Римљанима 8:14-17.) Пошто су у Божјим очима без греха, они су на неки начин попут Исуса, безгрешног Сина Божјег. Ти помазаници ће бити „сунаследници Христови“ и имаће прилику да буду „краљевство свештеника“. Ту част су Израелци изгубили. Апостол Петар је ’Христовим сунаследницима‘ рекао: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво, да бисте објављивали врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост“ (1. Петр. 2:9). Очигледно је да је тај нови савез веома важан. Он Исусовим ученицима омогућује да и они буду део Аврахамовог потомства.

НОВИ САВЕЗ СТУПА НА СНАГУ

10. Када је нови савез ступио на снагу и зашто то можемо рећи?

10 Нови савез није ступио на снагу последње ноћи Исусовог живота на земљи. Зашто? Да би тај савез ступио на снагу, Исус је морао да се врати на небо и да понуди Јехови да његову проливену крв прихвати као откупнину за људски род. Осим тога, на оне који ће бити ’Христови сунаследници‘ морао је бити изливен свети дух. Зато можемо рећи да је нови савез ступио на снагу на Педесетницу 33. године н. е. када су Исусови верни ученици били помазани светим духом.

11. Како је нови савез омогућио и Јеврејима и нејеврејима да постану део духовног Израела и колико њих ће бити у новом савезу?

11 Иако је савез на темељу Закона у неком смислу учињен „застарелим“ када је Јехова преко  Јеремије објавио да ће са Израелом склопити нови савез, он у суштини није престао да важи све док нови савез није ступио на снагу (Јевр. 8:13). Посредством новог савеза и Јевреји и необрезани нејевреји имаће исту могућност да буду Христови сувладари у Божјем Краљевству, јер њихово „обрезање је обрезање срца по духу, а не по писаном закону“ (Римљ. 2:29). Бог ће ’своје законе ставити у њихов ум и у њихова срца‘ (Јевр. 8:10). Укупан број оних који ће бити у новом савезу је 144 000. Они сачињавају нов народ, ’Израел Божји‘, то јест духовни Израел (Гал. 6:16; Откр. 14:1, 4).

12. Које сличности постоје између савеза на темељу Закона и новог савеза?

12 По чему су савез на темељу Закона и нови савез слични? Савез на темељу Закона је склопљен између Јехове и Израелаца, а нови савез је склопљен између Јехове и духовног Израела. Мојсије је био посредник савеза на темељу Закона, а Исус је посредник новог савеза. Савез на темељу Закона је потврђен животињском крвљу, а нови савез Исусовом проливеном крвљу. Вођа израелског народа под савезом Закона био је Мојсије. Вођа оних који су у новом савезу је Исус, Поглавар скупштине (Еф. 1:22).

13, 14. (а) Како је нови савез повезан с Краљевством? (б) Шта је неопходно да би духовни Израелци могли да владају са Христом на небу?

13 Како је нови савез повезан с Краљевством? Тим савезом је створен свети народ чији припадници имају могућност да постану краљеви и свештеници у небеском Краљевству. Тај народ у ширем смислу представља Аврахамово потомство (Гал. 3:29). Нови савез на тај начин потврђује да ће се савез са Аврахамом испунити.

14 Посредством новог савеза створен је духовни Израел и тај савез представља законску основу по којој помазаници могу постати ’Христови сунаследници‘. Али како помазаници могу владати са Исусом на небу као краљеви и свештеници? То је омогућено још једним законским споразумом.

САВЕЗ КОЈИ ОМОГУЋУЈЕ ДРУГИМА ДА ВЛАДАЈУ СА ХРИСТОМ

15. Који је савез Исус склопио са својим верним апостолима?

15 Након што је увео Господову вечеру, Исус је са својим верним ученицима склопио савез који се назива савез за Краљевство. (Прочитати Луку 22:28-30.) За разлику од других савеза, у којима Јехова представља једну од страна, овај савез је склопљен између Исуса и његових помазаних следбеника. Када је Исус рекао: „Као што је мој Отац са мном склопио савез“, по свему судећи је алудирао на савез који је Јехова склопио с њим за ’свештеника попут Мелхиседека‘ (Јевр. 5:5, 6).

16. Шта савез за Краљевство омогућује помазаним хришћанима?

16 Једанаесторица верних апостола су ’остала са Исусом у његовим кушњама‘. Савез за Краљевство им гарантује да ће бити с њим на небу и да ће седети на престолима и владати као краљеви и свештеници. Међутим, једанаесторица апостола нису једини који ће имати ту част. Прослављени Исус се појавио апостолу Јовану у једној визији и рекао: „Ономе ко победи даћу да седне са мном на мој престо, као што сам и ја победио и сео са својим Оцем на његов престо“ (Откр. 3:21). Зато се  може рећи да је савез за Краљевство склопљен са 144 000 помазаних хришћана (Откр. 5:9, 10; 7:4). Тај савез им омогућује да владају са Исусом на небу. То је као када се невеста из племићке породице уда за краља и тиме стекне право да с њим дели власт. Библија указује на помазане хришћане као на Христову „невесту“, „честиту девицу“ која је обећана Христу (Откр. 19:7, 8; 21:9; 2. Кор. 11:2).

ИМАЈМО НЕПОКОЛЕБЉИВУ ВЕРУ У БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО

17, 18. (а) Наведи шест савеза о којима је било речи и који се односе на Краљевство. (б) Зашто можемо имати непоколебљиву веру у Божје Краљевство?

17 Сви савези о којима смо говорили у овом и претходном чланку, односе се на нека обележја Божјег Краљевства. (Видети у претходном чланку пропратни текст „Како ће Бог остварити своју намеру“.) Та чињеница наглашава да је Краљевство чврсто утемељено на законским основама. Зато можемо бити потпуно сигурни да ће Бог посредством Месијанског краљевства остварити своју намеру са земљом и људима (Откр. 11:15).

Јехова ће остварити своју намеру са земљом посредством Месијанског краљевства (Видети одломке 15-18)

18 Нема сумње да је Божје Краљевство једино решење за проблеме човечанства. Ми смо потпуно сигурни да ће оно донети трајне користи читавом човечанству. Зато ревно проповедајмо људима ту истину! (Мат. 24:14).