Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2014.

Питања читалаца

Питања читалаца

Да ли Давидове речи забележене у Псалму 37:25 и Исусове речи забележене у Матеју 6:33 значе да Јехова никада неће дозволити да неки његов слуга због оскудице гладује?

Давид је написао да ’није видео праведника остављеног, ни децу његову хлеб да просе‘. То је једна уопштена изјава заснована на његовом личном искуству. Давид је добро знао да се Бог увек бринуо за своје слуге (Пс. 37:25). Међутим, те речи не значе да ниједан Божји слуга никада није био нити ће бити у оскудици.

Давид је у свом животу имао заиста тешке периоде. Један такав период је био када га је Саул прогонио. Давид није имао довољно хране и тражио је хлеб за себе и људе који су били с њим (1. Сам. 21:1-6). Али и у тој тешкој ситуацији знао је да га Јехова није напустио. Чињеница је да у Божјој Речи нигде нећемо прочитати да је Давид икога преклињао за храну како не би умро од глади.

У Матеју 6:33 Исус је рекао да ће Бог задовољити потребе својих верних слугу којима је вршење његове воље најважније у животу. „Зато тражите најпре краљевство и Божју праведност“, рекао је Исус, „а све ће вам се ово [укључујући и храну, пиће и одећу] додати.“ Међутим, Исус је такође рекао да се због прогонства може десити да његова ’браћа‘ трпе глад (Мат. 25:35, 37, 40). Тако нешто се догодило апостолу Павлу. Он је у неким ситуацијама био и гладан и жедан (2. Кор. 11:27).

Јехова нам је ставио до знања да ћемо због спорног питања које је Сатана покренуо бити прогоњени на разне начине. Можда ће то у неким ситуацијама подразумевати и да будемо у оскудици (Јов 2:3-5). Нека наша браћа и сестре су се због прогонства нашли у заиста тешким ситуацијама, као на пример они који су били у концентрационим логорима. Изгладњивање је било једна од метода којима је Сатана желео да сломи њихову беспрекорност. Верни Сведоци су остали послушни Јехови и он их није напустио. Дозволио је да прођу кроз ту кушњу, баш као што дозвољава да се сви хришћани суочавају са различитим невољама. Међутим, нема сумње у то да Јехова подупире све који трпе због његовог имена (1. Кор. 10:13). Немојмо заборавити речи из Посланице Филипљанима 1:29: „Вама је указана част ради Христа, не само да у њега верујете него да за њега и трпите.“

Јехова је обећао да ће бити са својим слугама. На пример у Исаији 54:17 пише: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно.“ Ово као и слична обећања гарантују да ће Божји народ као целина бити заштићен. Међутим, може се десити да се прави хришћани као појединци нађу у кушњама у којима чак могу изгубити живот.