Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2014.

Родитељи — будно пазите своју децу

Родитељи — будно пазите своју децу

„Добро упознај стање стада свога“ (ПОСЛ. 27:23)

1, 2. (а) Које су дужности имали пастири у древном Израелу? (б) У ком смислу се родитељи могу упоредити с пастирима?

ЖИВОТ пастира у древном Израелу није био нимало лак. Осим што су трпели и врућину и хладноћу, морали су да штите своја стада од дивљих животиња и лопова. Пастири су редовно прегледали овце и лечили сваку која је била болесна или повређена. Посебно су пазили на јагањце јер су били нежни и нејаки (Пост. 33:13).

2 Данашњи родитељи у неком смислу морају имати особине какве су имали прави пастири. На њима лежи одговорност да васпитавају своју децу тако да ’усвоје Јеховин начин размишљања‘ (Еф. 6:4). Слободно можемо рећи да то није нимало лако. Деца су свакодневно изложена идејама иза којих стоји Сатана, а уз то имају и неке своје мане које су последица несавршености (2. Тим. 2:22; 1. Јов. 2:16). Како онда могу помоћи својој деци? Погледајмо сада три ствари које ви као брижни родитељи можете учинити: (1) упознајте своју децу, (2) не занемарујте духовну храну и (3) правилно их усмеравајте.

 УПОЗНАЈТЕ СВОЈУ ДЕЦУ

3. Како родитељи могу добро упознати своју децу?

3 Добар пастир пажљиво прегледа сваку своју овцу да би видео да ли је здрава. Библија каже: „Добро упознај стање стада свога“ (Посл. 27:23). Ви као родитељи треба да добро упознате своје ’стадо‘, то јест своју децу. То значи да треба да знате шта ваша деца раде, о чему размишљају и како се осећају. Како то можете постићи? Најбољи начин је да често разговарате с њима.

4, 5. (а) Шта може помоћи деци да се отворе својим родитељима? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Како ви олакшавате својој деци да разговарају с вама?

4 Неким родитељима је све теже да разговарају са својом децом која улазе у тинејџерске године, јер се деца тада можда повлаче у себе и не желе да причају о својим размишљањима и осећањима. Шта можете учинити ако се и ваша деца тако понашају? Немојте инсистирати на томе да воде с вама дуге и озбиљне разговоре, већ покушајте да искористите неке ситуације у којима сте сви опуштени (Пон. зак. 6:6, 7). Можда треба да се потрудите да више времена проводите заједно. Могли бисте отићи у шетњу с њима или се негде провозати, играти се или обављати неке кућне послове. Можда ће такве прилике пријати вашој деци и помоћи им да се отворе.

5 Али шта да радите ако ваша деца и даље неће да разговарају с вама? Пробајте да им приђете на неки други начин. На пример, немојте питати ћерку како је њој прошао дан већ испричајте шта се вама у току тог дана догодило. Можда ће и она вама испричати неке своје утиске. Или ако желите да сазнате њено мишљење о нечему, можда је боље да је не питате директно, већ да је питате шта о томе мисле њене другарице. Затим је питајте како би она посаветовала неку своју другарицу.

6. Како можете показати да сте приступачни и да имате времена за своју децу?

6 Наравно, вашој деци ће бити лакше да разговарају с вама ако имате времена за њих и ако сте приступачни. Ако сте стално заузети, деца ће своје проблеме вероватно задржати за себе. А како можете бити приступачни? Није довољно да само кажете деци да могу да причају с вама у свако доба. Ваша деца тинејџерског узраста морају знати да нећете ни потцењивати, а ни преувеличавати оно што вам кажу. Многи родитељи су у томе заиста добар пример. Деветнаестогодишња Кејла каже: „С мојим татом могу да причам о свему. Не прекида ме нити ме критикује, већ ме једноставно слуша. А онда ми увек да најбољи могући савет.“

7. (а) Какав став треба да имају родитељи када разговарају са својом децом о темама као што је забављање? (б) Како родитељи могу нехотице ’раздражити своју децу‘?

7 Чак и када разговарате о неким осетљивим темама, као што је рецимо забављање, немојте их само упозоравати на потенцијалне опасности већ их поучите како да се исправно поставе у тој ствари. На пример, претпоставимо да сте отишли у ресторан и да у јеловнику можете видети само упозорења на тровање храном. Сигурно бисте отишли и потражили неки други ресторан. И ваша деца могу исто тако реаговати ако од вас траже савет, а ви их само упозоравате на опасности. (Прочитати Колошанима 3:21.) Немојте ићи у крајности. Једна наша млада сестра која се зове Емили каже: „Када с родитељима разговарам о забављању, немам утисак да им је то непријатна  тема. Сматрају да је лепо упознати некога ко би могао бити добар брачни друг. Зато се осећам слободно да с њима причам о томе. У суштини, ништа не кријем од њих јер желим да знају шта се дешава у мом животу.“

8, 9. (а) Зашто је добро да своју децу не прекидате у разговору? (б) Како је вама користило што сте саслушали своју децу?

8 Будите стрпљиви и покажите својој деци да сте приступачни тако што ћете их саслушати. (Прочитати Јаковљеву 1:19.) Једна самохрана мајка која се зове Катја каже следеће: „Уопште нисам имала стрпљења са својом ћерком. Нисам јој давала прилику да до краја каже оно што жели. Била сам или сувише уморна да бих је слушала или нисам хтела да ми досађује. Кад сам се ја променила, променила се и она. Сада је много отворенија.“

Слушајте их да бисте их упознали (Видети одломке 3-9)

9 Један наш брат који се зове Роналд имао је сличну ситуацију са својом ћерком у тинејџерским годинама. Он каже: „Кад ми је рекла да се заљубила у једног дечака из школе, био сам страшно љут. Али када сам помислио на то колико је Јехова стрпљив и разуман када су у питању његове слуге, схватио сам да је боље да својој ћерки пружим прилику да каже шта осећа пре него што јој дам неки савет. Заиста ми је драго што сам тако поступио. По први пут сам схватио како се осећа. Када је све испричала било ми је лакше да на миру поразговарам с њом. Изненадио сам се када је прихватила мој савет. Искрено је желела да поступи исправно.“ Ако често разговарате са својом децом, знаћете о чему размишљају и како се осећају. То ће вам помоћи да више утичете на одлуке које доносе. *

НЕ ЗАНЕМАРУЈТЕ ДУХОВНУ ХРАНУ

10, 11. Како можете помоћи својој деци да остану у истини?

10 Добар пастир зна да свака овца може да одлута од стада. Можда ће пасти траву мало даље од стада, а онда још мало даље и тако се издвојити од осталих оваца. Исто тако се може десити да деца постепено напусте  истину. Можда их привлачи лоше друштво или нека лоша врста забаве (Посл. 13:20). Како можете спречити да се тако нешто деси?

11 Ако приметите да у неким стварима ваша деца треба да се поправе, немојте то занемаривати већ одмах реагујте. Помозите им и да добре особине које имају још више изграде (2. Петр. 1:5-8). Најбоље је да то радите током породичног проучавања. У Нашој служби за Краљевство од октобра 2008. писало је следеће: „Поглавари породица имају одговорност пред Јеховом да се побрину за то да њихова породица редовно и смисаоно проучава Библију.“ Да ли користите то време да у духовном погледу помажете својој деци? Будите сигурни да ваша деца заиста цене то што се бринете за њихове духовне потребе (Мат. 5:3; Фил. 1:10).

Не занемарујте духовну храну (Видети одломке 10-12)

12. (а) Како младима користи редовно породично проучавање? (Видети и оквир „ Изрази цењења“.) (б) Како теби лично користи породично проучавање?

12 Тинејџерка Кариса и њена породица имају велике користи од породичног проучавања. Она каже: „Допада ми се када смо сви на окупу и када разговарамо. Тако се зближавамо и то су тренуци којих ћемо се радо сећати. Мој тата је доследан што се тиче породичног проучавања. Кад видим да он то схвата озбиљно, онда и ја тако радим. Због тога га још више поштујем као оца и поглавара породице.“ Једна наша млада сестра која се зове Бритни каже: „Захваљујући породичном проучавању ближа сам с родитељима. Видим да стварно желе да чују какве проблеме имам и да им је заиста стало до мене. Породично проучавање нам помаже да будемо јака и уједињена породица.“ Најважнији циљ који родитељи имају јесте да своју децу поуче да воле Јехову, а породично проучавање је најбољи начин да то и ураде. *

ПРАВИЛНО ИХ УСМЕРАВАЈТЕ

13. Како можете мотивисати своју децу да служе Јехови?

13 Добар пастир користи штап да би усмеравао и бранио своје стадо. Његов главни циљ је да доведе овце на ’добре пашњаке‘ (Језек. 34:13, 14). И ви као родитељи имате сличан циљ. Ви желите да поучите своју децу да служе Јехови. Желели бисте да се и она осећају попут псалмисте који је рекао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Пс. 40:8). Када ваша деца буду то постигла, предаће се Јехови и крстити. Наравно, такав корак ће направити кад буду довољно зрела и када буду имала искрену жељу да служе Јехови.

14, 15. (а) Који циљ треба да имају родитељи? (б) Зашто би ваша деца могла довести у питање ваша веровања?

14 Међутим, шта можете урадити ако ваша деца у духовном смислу не напредују, можда чак и доводе у питање своју веру? Потрудите се да у њих усадите љубав према Јехови Богу и цењење за све што је учинио (Откр. 4:11). Тако ће, кад буду спремна, сама донети одлуку да служе Јехови.

15 Можда ваша деца нису сигурна да је оно у шта верујете истина. Како ћете им помоћи да увиде да је служење Јехови заиста најбољи начин живота и да ће им то донети трајну срећу? Утврдите шта је то што их збуњује. На пример, да ли је ствар у томе што се не слажу с библијским учењима или се само осећају несигурно када својим  вршњацима треба да објасне своја веровања? Да ли сумњају у исправност Божјих мерила или се само осећају усамљено или одбачено?

Правилно их усмеравајте (Видети одломке 13-18)

16, 17. Како родитељи могу помоћи својој деци да развију свој однос с Јеховом?

16 Како можете помоћи својој деци да се ухвате у коштац са сумњама што се тиче истине? Један предлог који многи родитељи сматрају практичним и ефикасним јесте да свом сину или ћерки поставе следеће питање: „Шта мислиш о томе што смо Јеховини сведоци? Мислиш ли да је то добро? Да ли сматраш да се због хришћанског начина живота нечега одричеш? Да ли мислиш да предности увелико надмашују изазове које са собом носи овакав начин живота, имајући у виду не само садашњост већ и будућност?“ Наравно, питања треба да поставите својим речима, да се у томе види искреност и доброта, а не да деца имају утисак да су на неком испитивању. Могли бисте поразговарати о речима забележеним у Марку 10:29, 30. Неки млади ће можда хтети да у две колоне запишу предности и изазове хришћанског начина живота. То вам може помоћи да утврдите у чему је проблем и да им помогнете да нађу решење. Ако књигу Шта Библија заиста научава и Одржите се у Божјој љубавитреба да проучавамо са заинтересованим особама, онда сигурно треба да их проучавамо и са својом децом! Да ли то већ радите?

17 Ваша деца ће с временом морати сама да донесу одлуку коме ће служити. Немојте мислити да ће она аутоматски прихватити истину зато што сте је ви прихватили. Деца морају развити свој однос с Јеховом (Посл. 3:1, 2). Ако изгледа да ваше дете има проблем с тим, зашто не бисте кренули из почетка? Подстакните га да преиспита своја веровања постављајући себи следећа питања: „Зашто ја уопште верујем да Бог постоји? Како знам да му је стало до мене? Зашто сматрам да је за моје добро да слушам Јеховине законе?“ Докажите да сте добри пастири тако што ћете стрпљиво усмеравати своју децу и тако им помоћи да се сама увере у то да је живот у складу с Јеховиним мерилима најбољи животни пут * (Римљ. 12:2).

18. Како се родитељи могу угледати на Јехову, Врховног Пастира?

18 Сви прави хришћани желе да се угледају на свог Врховног Пастира (Еф. 5:1; 1. Петр. 2:25). Сваки родитељ мора да зна шта се дешава с његовом децом. Родитељи се морају потрудити да усмере своју децу на пут живота који ће бити за њихово вечно добро. Зато учините све што можете да изведете своју децу на пут истине!

^ одл. 12 Додатне информације могу се пронаћи у чланку „Породично проучавање — неопходно за преживљавање!“ у Стражарској кули од 15. октобра 2009, на странама 29-31.

^ одл. 17 Још неке информације могу се пронаћи у Стражарској кули од 1. фебруара 2012, на странама 18-21.