„Као последњи непријатељ биће уништена смрт“ (1. КОР. 15:26)

1, 2. Какав су живот у почетку имали Адам и Ева и која се питања појављују?

КАДА су били створени, Адам и Ева нису имали ниједног непријатеља. Као савршени људи живели су у рају. Имали су близак однос са својим Створитељем, јер су му били као син и ћерка (Пост. 2:7-9; Лука 3:23, 38). Бог им је дао важан задатак. (Прочитати Постанак 1:28.) Колико дуго би требало да живе да би испунили тај задатак? Да би ’напунили земљу и себи је подложили‘, нису морали да вечно живе. Али вечни живот им је био потребан да би могли да ’владају над свим створењима што се мичу по земљи‘. То је био њихов задатак за читаву вечност.

2 Зашто је ситуација данас толико другачија? Зашто нам толико тога, а посебно смрт, квари срећу? Како ће Јехова то решити? Одговоре на ова и слична питања можемо наћи у Библији. Погледајмо сада неке од њих.

 ДОБРОНАМЕРНО УПОЗОРЕЊЕ

3, 4. (а) Шта је Бог заповедио Адаму и Еви? (б) Колико је било важно да њих двоје послушају ту заповест?

3 Премда су Адам и Ева имали могућност да вечно живе, ипак нису били бесмртни. Да би уопште били живи, морали су да дишу, да спавају и да узимају храну и пиће. И што је још важније, њихов живот је зависио од онога од кога су га добили, то јест од Јехове (Пон. зак. 8:3). Могли су живети и уживати у животу само под условом да прихвате Јеховино вођство. Јехова је то јасно ставио до знања Адаму још пре него што је створио Еву. Како? „Јехова Бог [је] дао човеку ову заповест: ’Са сваког дрвета у врту слободно једи док се не наситиш. Али с дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер оног дана када будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети‘“ (Пост. 2:16, 17).

4 ’Дрво спознања добра и зла‘ је представљало Божје право да одређује шта је добро, а шта зло. Наравно, Адам је већ имао осећај за то шта је добро, а шта зло јер је био створен по Божјем обличју и имао је савест. То дрво је Адама и Еву подсећало на чињеницу да им је увек потребно Јеховино вођство. Узимање плода са тог дрвета значило би да желе независност, што би имало страшне последице како за њих тако и за њихово потомство. Божја заповест и казна за непослушност наглашавали су тежину таквог поступка.

КАКО ЈЕ СМРТ ЗАВЛАДАЛА ЧОВЕЧАНСТВОМ

5. Зашто Адам и Ева нису послушали Јехову?

5 Адам је рекао Еви шта је Јехова заповедио. Она је очигледно добро знала ту заповест, јер ју је касније скоро од речи до речи поновила (Пост. 3:1-3). То је учинила пред Сатаном, који је говорио преко змије. У њему је све више расла жеља да буде моћан и независан. (Упоредити с Јаковљевом 1:14, 15.) Да би постигао своје опаке циљеве, оптужио је Бога да лаже. Уверавао је Еву да неће умрети ако буде непослушна већ да ће постати попут Бога (Пост. 3:4, 5). Ева му је поверовала и узела плод са дрвета, чиме је тражила независност, а затим је наговорила Адама да јој се придружи (Пост. 3:6, 17). Сатана је био тај који је лагао. (Прочитати 1. Тимотеју 2:14.) Адам је знао да је то што је урадила погрешно, али ипак је „послушао глас своје жене“. Иако се змија представила као пријатељ, иза ње је стајао Сатана, немилосрдни непријатељ који је знао какве ће катастрофалне последице имати његова лаж.

6, 7. Како је Јехова извршио пресуду над преступницима?

6 Адам и Ева су се побунили против Јехове, који им је дао живот и све остало. Јехова је наравно знао шта се све догађало (1. Лет. 28:9; прочитати Пословице 15:3). Међутим, дозволио је Адаму, Еви и Сатани да покажу шта заправо мисле о њему. Њихова реакција га је као Оца сигурно много повредила. (Упоредити с Постанком 6:6.) Јехова је затим морао преузети улогу Судије и спровести у дело оно што је рекао.

7 Бог је Адаму рекао: „Оног дана када будеш јео с њега [дрвета спознања добра и зла], сигурно ћеш умрети.“ Можда је Адам мислио да се ради о дану који траје 24  сата и да ће умрети пре него што сунце зађе. Међутим, Јехова им се обратио „за време дневног поветарца“ (Пост. 3:8). Као праведни Судија, он је најпре саслушао шта су они имали да кажу (Пост. 3:9-13). Затим је изрекао пресуду (Пост. 3:14-19). Да их је погубио на лицу места, његова намера с њима и њиховим потомством не би се остварила (Ис. 55:11). Премда су се последице греха одмах појавиле, он је дозволио Адаму и Еви да рађају децу која би могла имати бољу будућност. Дакле, с Јеховиног становишта, Адам и Ева су умрли оног дана када су сагрешили, а пошто је код Јехове ’један дан као хиљаду година‘ они су заправо и умрли у том дану (2. Петр. 3:8).

8, 9. Како је грех утицао на Адамово потомство? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Да ли су потомци Адама и Еве осетили последице онога што су они урадили? Наравно. То је лепо објашњено у Римљанима 5:12, где пише: „Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили.“ Прва особа која је умрла био је богобојазни Авељ (Пост. 4:8). Остали Адамови потомци су старили и умирали. Да ли су осим смрти наследили и грех? Апостол Павле је дао одговор на то питање када је рекао: „Непослушношћу једног човека многи [су] постали грешници“ (Римљ. 5:19). Тако су грех и смрт постали неумољиви непријатељи човечанства, од којих нико не може побећи. Премда не можемо тачно знати како су у физичком смислу грех и смрт пренети на Адамове ближе и даље потомке, последице су свакако очигледне.

9 Има смисла што се у Библији наслеђени грех и смрт упоређују са ’копреном која покрива све народе‘ и ’покривачем који је раширен над свим народима‘ (Ис. 25:7). Тај тежак плашт притиска све људе, јер нико не може побећи греху и смрти. Зато Библија каже да „у Адаму сви умиру“ (1. Кор. 15:22). Питање које се намеће јесте управо оно које је и апостол Павле поставио: „Ко ће ме избавити од тела које ме води у такву смрт?“ Да ли га је ико могао избавити? * (Римљ. 7:24).

ГРЕХ И СМРТ БИЋЕ УНИШТЕНИ

10. (а) Који библијски стихови указују на то да ће Јехова уништити смрт? (б) Шта на основу тих стихова учимо о Јехови и његовом Сину?

10 Јехова је могао избавити апостола Павла. У Исаији 25:8 пише: „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица.“ Попут оца који брише сузе са лица своје деце и одстрањује све што им наноси бол, Јехова ће с великим задовољством уништити смрт! Исус ће и у томе бити његов сарадник. У 1. Коринћанима 15:22 пише: „Као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети.“ Након што се апостол Павле питао ко ће га избавити, рекао је: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа“ (Римљ. 7:25). Очигледно је да се љубав која је подстакла Јехову да створи људе није  угасила када су Адам и Ева згрешили. А ни Исус, који је помагао свом Оцу да створи први људски пар, није престао да воли људе (Посл. 8:30, 31). Али како ће човечанство бити избављено од греха и смрти?

11. Шта је Јехова учинио да би помогао људима?

11 Када је Адам згрешио, Јехова га је осудио на смрт. Као последица тога, сви људи су наследили несавршеност и смрт (Римљ. 5:12, 16). У Римљанима 5:18 пише: „Једним преступом [је] на све врсте људи дошла осуда.“ Шта би Јехова могао урадити да помогне људима, а да у исто време не погази своја мерила? Исус је дао одговор на то питање када је рекао да је он дошао да „свој живот да као откупнину за многе“ (Мат. 20:28). Исус се родио на земљи као савршен човек и зато је могао дати откупнину. Како би том откупнином била задовољена правда? (1. Тим. 2:5, 6).

12. Шта је била одговарајућа откупна жртва којом је задовољена Јеховина правда?

12 Исус је као савршен човек могао да живи вечно. Јеховина намера је била да земља буде пуна Адамових савршених потомака. Из љубави према свом Оцу и Адамовом потомству, Исус је дао свој људски живот као откупну жртву која је одговарала ономе што је Адам изгубио. Јехова је након тога вратио свог Сина у живот као духовно биће (1. Петр. 3:18). Јехова је прихватио ту откупну жртву јер је она задовољила његову правду, будући да је савршен живот био дат у замену за савршен живот који је Адам изгубио. Исус је на тај начин омогућио Адамовим потомцима да добију вечни живот. Он је на неки начин заузео Адамово место. Зато је апостол Павле рекао: „Тако је и написано: ’Први човек, Адам, постао је жива душа.‘ Последњи Адам постао је дух који даје живот“ (1. Кор. 15:45).

Авељ, први човек који је умро, имаће користи од Исусове откупне жртве (Видети 13. одломак)

13. Шта ће „последњи Адам“ учинити за оне који су умрли?

13 Ускоро ће „последњи Адам“ дати вечни живот Адамовим потомцима. Међу њима ће бити и већина оних који су у прошлости умрли. Они ће бити ускрснути, то јест враћени у живот на земљи (Јов. 5:28, 29).

14. Како ће се људи ослободити несавршености?

14 Како ће се људи ослободити несавршености? Јехова је успоставио небеску власт коју чине Исус и 144 000 оних који су изабрани са земље. (Прочитати Откривење 5:9, 10.) Они који ће владати са Исусом на небу знају шта значи бити несавршен човек. Ти Христови сувладари ће током хиљаду година помагати људима на земљи да постану савршени (Откр. 20:6).

15, 16. (а) Када ће смрт бити уништена? (б) Шта ће Исус урадити, према 1. Коринћанима 15:28?

15 На крају тих хиљаду година послушно човечанство ће бити ослобођено греха и смрти. Божја Реч каже: „Као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети. Али свако у свом реду: Христ као првина, а затим, за време његове присутности, они који су Христови [његови сувладари]. Затим ће, на крају, кад уништи сваку управу и сваку власт и силу, предати краљевство свом Богу и Оцу. Јер он треба да краљује све док Бог не положи све непријатеље под његове ноге. Као  последњи непријатељ биће уништена смрт“ (1. Кор. 15:22-26). Дакле, смрт коју смо наследили од Адама напокон ће бити уништена. ’Копрена‘ која покрива читаво човечанство биће заувек уклоњена (Ис. 25:7, 8).

16 Апостол Павле у сажетку каже: „Кад му све буде подложено, тада ће се и сам Син подложити ономе који му је све подложио, да Бог буде све свима“ (1. Кор. 15:28). Сврха Исусове владавине биће испуњена. Он ће тада с великим задовољством вратити сву власт Јехови и предати му савршено човечанство.

17. Шта ће се на крају догодити са Сатаном?

17 Шта ће се догодити са Сатаном, главним кривцем за сву патњу коју су људи доживели? Одговор налазимо у Откривењу 20:7-15. Сатани ће на крају хиљаду година бити дозвољено да у завршној кушњи покуша да заведе савршене људе. Затим ће он и све његове присталице бити заувек уништени. То уништење се назива ’друга смрт‘ (Откр. 21:8). ’Друга смрт‘ неће бити уништена, будући да они који су умрли том смрћу никада неће бити враћени у живот. Али ’друга смрт‘ није непријатељ оних који воле свог Створитеља и служе му.

18. Како ће задатак који је Бог дао Адаму бити извршен?

18 Савршено човечанство ће тада стајати пред Јеховом и он ће им дозволити да добију вечни живот. Ништа више неће кварити њихову срећу. Задатак који је добио Адам извршиће његови потомци, који ће сигурно уживати у томе да се старају о земљи и многобројним животним облицима на њој. Заиста можемо бити срећни што ће Јехова ускоро уништити и последњег непријатеља, то јест смрт!

^ одл. 9 Коментаришући о томе колико се научници труде да објасне узрок старења и смрти, књига Insight on the Scriptures каже следеће: „Они превиђају чињеницу да је првом људском пару сам Створитељ изрекао смртну пресуду и спровео је на начин који људи не могу у потпуности разумети“ (2. том, 247. страна).