„Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности“ (2. ТИМ. 2:19)

1. Шта у нашој служби Богу заузима посебно место?

ШИРОМ света на многим грађевинама, као и на разним музејским експонатима може се видети име Јехова. Ако смо имали прилику да тако нешто видимо, сигурно смо били одушевљени. Нама као Јеховиним сведоцима, Божје име је веома важно. Ниједна друга група људи на нашој планети не придаје толику важност Божјем имену као што ми то чинимо. Међутим, ми смо свесни чињенице да то што носимо Божје име повлачи за собом и извесну одговорност.

2. Коју одговорност повлачи за собом чињеница да носимо Божје име?

2 Да бисмо имали Јеховину наклоност, није довољно да само користимо његово име. Морамо живети у складу с његовим моралним мерилима. Зато нас Свето писмо подсећа да се Јеховин народ мора ’клонити зла‘ (Пс. 34:14). Апостол Павле је истакао то начело када је написао: „Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности.“ (Прочитати 2. Тимотеју 2:19.) Ми смо заиста познати по томе да носимо Јеховино име. Како се онда можемо одрећи неправедности?

 КЛОНИМО СЕ ЗЛА

3, 4. Која изјава већ дуго побуђује радозналост оних који се баве истраживањем Библије и зашто?

3 Размотримо сада Павлове речи забележене у 2. Тимотеју 2:19. Он указује на „Божји чврсти темељ“ и спомиње два натписа која се налазе на њему. Први гласи: „Јехова познаје оне који су његови“ и по свему судећи је узет из Бројева 16:5. (Видети претходни чланак.) Други натпис, који гласи: „Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности“, већ дуго побуђује радозналост оних који се баве истраживањем Библије. Зашто?

4 Павлове речи наводе на помисао да је узео цитат из хебрејског дела Светог писма. Међутим, изгледа да се ниједан стих из тог дела не поклапа с Павловим речима. На шта је онда он указивао када је рекао: „Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности“? Оно што је Павле непосредно пре тога рекао темељи се на 16. поглављу Бројева, где се говори о Корејевој побуни. С обзиром на то, да ли је могуће да је и ова изјава повезана с тим догађајем?

5-7. На које догађаје из Мојсијевог доба је Павле алудирао у 2. Тимотеју 2:19? (Видети слику на почетку чланка.)

5 Библија каже да се Кореј, заједно с Датаном и Авироном, Елијавовим синовима, побунио против Мојсија и Арона (Бр. 16:1-5). Они су отворено показали непоштовање према Мојсију као човеку коме је Бог поверио ауторитет. Ти бунтовници су и даље били међу Јеховиним народом, што је угрожавало духовно здравље оних који су били верни Јехови. Када је дошло време да Јехова направи разлику између оних који му верно служе и бунтовника, он је дао једну јасну заповест.

6 У том извештају пише следеће: „Јехова је рекао Мојсију: ’Кажи збору: „Склоните се од Корејевих, Датанових и Авиронових шатора!“‘ После тога Мојсије је устао и отишао код Датана и Авирона, а с њим су пошле и Израелове старешине. Затим је рекао збору: ’Одступите од шатора ових злих људи и не дотичите ништа што је њихово, да не изгинете због свих њихових греха.‘ Они су се одмах са свих страна склонили од Корејевог, Датановог и Авироновог шатора“ (Бр. 16:23-27). Јехова је затим збрисао са лица земље све који су учествовали у тој побуни. Али они који су му били верни остали су живи зато што су се склонили од тих бунтовника.

7 Када је апостол Павле у 2. Тимотеју 2:19 рекао: „Јехова познаје оне који су његови“, указивао је на Бројеве 16:5. А када је рекао: „Сви који призивају Јеховино име нека се одрекну неправедности“, могуће је да је указивао на догађаје забележене у Бројевима 16:23-27. Зато изгледа разумно закључити да се обе изјаве односе на исте догађаје. Поука коју можемо извући из тих изјава јесте да Јехова зна шта је свакоме од нас у срцу, да запажа верност својих слугу и да од њих очекује да се одвоје од оних који су зли.

„КЛОНИ СЕ ЛУДИХ И БЕСМИСЛЕНИХ ЗАПИТКИВАЊА“

8. Зашто није довољно припадати хришћанској скупштини и користити Божје име?

8 Указавши на те догађаје из Мојсијевог доба, Павле је подсетио Тимотеја да мора сачувати свој добар однос с Јеховом. То што припадамо хришћанској скупштини само по себи није довољно, као што ни у Мојсијево време није било довољно  да неко само призива Јеховино име. Божје верне слуге се морају одрећи неправедности. Шта је то конкретно значило за Тимотеја? И коју поуку Јеховин данашњи народ може извући из тог Павловог савета?

9. До чега су у првом веку доводила луда и бесмислена запиткивања?

9 У Божјој Речи се налазе конкретни савети о томе коју врсту неправедности прави хришћани морају одбацити. На пример, Павле је рекао Тимотеју да се ’не препире око речи‘ и да ’избегава испразне разговоре‘. (Прочитати 2. Тимотеју 2:14, 16, 23.) Неки чланови скупштине су заступали отпадничка учења. Изгледа да су неки ширили идеје које су изазивале полемике. Чак и ако неке од тих полемика нису биле у директној супротности са светим списима, уносиле су раздор у скупштину. Доводиле су до препирки и расправа, стварајући тако духовно нездраву атмосферу у скупштини. Зато је Павле нагласио да се треба ’клонити лудих и бесмислених запиткивања‘.

10. Шта треба да радимо када смо изложени отпадничким идејама?

10 Данас се у скупштинама Јеховиног народа не наилази тако често на отпадништво. Али ако будемо изложени небиблијским учењима, без обзира на то из ког извора долазе, морамо их одмах одбацити. Не би било паметно да се упуштамо у расправе са отпадницима, било лично било преко интернета или на неке друге начине. Чак и ако бисмо имали намеру да некоме помогнемо, упуштање у такве разговоре било би у директној супротности с библијским саветом који смо управо размотрили. Зато као Јеховин народ морамо одбацити отпадништво.

Немој се упуштати у расправе са отпадницима (Видети 10. одломак)

11. Шта може угрозити мир у скупштини и како старешине треба да дају добар пример?

11 Осим отпадништва има и других ствари које могу угрозити мир у скупштини. На пример, могу постојати различита мишљења о томе која је врста забаве прихватљива за хришћане. Наметање личног мишљења могло би довести до ’лудих и бесмислених‘ расправа. Наравно, ако неко у скупштини сматра да је нека врста забаве којом се крше Јеховина морална мерила прихватљива, старешине не треба да толеришу такво понашање само зато да би избегли расправе (Пс. 11:5; Еф. 5:3-5). Међутим, старешине морају да пазе да другима не намећу своје лично мишљење. Они треба да се верно држе савета који је дат хришћанским надгледницима, наиме да ’пасу Божје стадо које им је поверено, не као да господаре над онима који су Божје власништво, него да буду пример стаду‘ (1. Петр. 5:2, 3; прочитати 2. Коринћанима 1:24).

12, 13. (а) Којим се библијским начелима воде Јеховини сведоци приликом избора забаве? (б) Како начела из 12. одломка можемо применити када доносимо неке личне одлуке?

12 Када је реч о забави, наша организација не прави неки списак филмова, видео-игрица, књига или песама које треба избегавати. Зашто? Зато што Библија подстиче сваког појединца да увежба своју „моћ запажања“ да би могао ’разликовати добро од зла‘ (Јевр. 5:14). У Библији се налазе основна начела која нам могу помоћи при избору забаве. У сваком сегменту нашег живота циљ треба да нам буде да ’испитамо шта је угодно Господу‘ (Еф. 5:10). Библија такође каже да поглавар породице има извесну меру ауторитета, тако  да може донети одлуку која врста забаве није за његову породицу * (1. Кор. 11:3; Еф. 6:1-4).

13 Библијска начела о којима смо управо говорили не односе се само на избор забаве. Различита мишљења о облачењу, лечењу и исхрани такође могу изазвати расправе. Али ако није у питању кршење библијских начела, нема потребе расправљати се око таквих ствари, јер „Господов роб не сме да се свађа, него треба да буде благ [„тактичан“, фуснота] према свима“ (2. Тим. 2:24).

КЛОНИМО СЕ ЛОШЕГ ДРУШТВА

14. Којим је поређењем Павле истакао потребу да се клонимо лошег друштва?

14 Како се још они који „призивају Јеховино име“ могу „одрећи неправедности“? Тако што ће се клонити лошег друштва. Вредно је запазити да је апостол Павле у наставку користио још једно поређење. Говорио је о „великом дому“ у коме „нема само златних и сребрних посуда него и дрвених и земљаних. Једне су за часну употребу, а друге за нечасну“ (2. Тим. 2:20, 21). Затим је саветовао хришћане да се држе подаље од оних које су за „нечасну употребу“.

15, 16. Шта можемо научити на основу поређења о „великом дому“?

15 Шта заправо значи ово поређење? Апостол Павле је хришћанску скупштину упоредио са ’великим домом‘, а чланове скупштине са ’посудама‘. На пример, у једном домаћинству се може догодити да неке посуде више нису за употребу зато што су у њима биле неке материје опасне по здравље. Домаћин ће се сигурно побринути да се такве посуде одвоје од чистих посуда које се користе рецимо за припремање хране.

16 Слична ситуација је и међу данашњим Божјим слугама. Они који  желе да на свим подручјима свог живота остану чисти пред Јеховом морају се клонити оних чланова скупштине који упорно одбацују Јеховина мерила. (Прочитати 1. Коринћанима 15:33.) Ако се унутар скупштине морамо клонити неких људи, онда то још више важи за оне изван скупштине, од којих су многи ’похлепни за новцем, непослушни родитељима, неверни, клеветници, окрутни, без љубави према доброти и који више воле ужитке него Бога‘ (2. Тим. 3:1-5).

ЈЕХОВА НАС НАГРАЂУЈЕ ЗА ВЕРНОСТ

17. Какав су став имали Израелци када су окренули леђа неправедности?

17 Када је Јехова рекао Израелцима да се ’склоне од Корејевих, Датанових и Авиронових шатора‘, они су се ’одмах склонили‘ (Бр. 16:24, 27). Нису оклевали ни одуговлачили. Библијски извештај указује на то да су заповест потпуно извршили, јер се каже да су се „са свих страна склонили“. Они који су били верни нису желели да ризикују. Њихова послушност није била делимична нити с пола срца. Било је очигледно да су стали на Јеховину страну и да су окренули леђа неправедности. Коју поуку можемо извући из тога?

18. Која је суштина савета који је Павле дао Тимотеју?

18 Нама је пријатељство с Јеховом веома драгоцено и зато морамо брзо и одлучно реаговати да бисмо га заштитили од свега што га може угрозити. То је суштина савета који је апостол Павле дао Тимотеју када му је рекао да „бежи од младалачких жеља“ (2. Тим. 2:22). У то време Тимотеј је вероватно већ имао око 30 година. Међутим, луде ’младалачке жеље‘ немају само они који су млади по годинама. Тимотеј је морао да „бежи“ од таквих жеља. Другим речима, морао је да се ’одрекне неправедности‘. Исус је пренео сличну поруку када је рекао: „Ако те твоје око наводи на грех, ископај га и баци од себе“ (Мат. 18:9). Прави хришћани који озбиљно схватају овај савет, без оклевања и одуговлачења реагују у ситуацијама које могу угрозити њихово пријатељство с Јеховом.

19. Шта су неки одлучили да би се у духовном погледу заштитили?

19 Неки који су имали проблема са алкохолом пре него што су постали Јеховини сведоци одлучили су да више уопште не пију алкохолна пића. Други избегавају одређену врсту забаве која сама по себи није лоша али у њима изазива неисправне жеље (Пс. 101:3). На пример, један наш брат је пре него што је постао Сведок волео журке на којима је плесање било толико провокативно да је углавном водило до неморала. Али када је упознао истину одлучио је да више уопште не плеше, чак ни у друштву браће и сестара јер није желео да то у њему евоцира успомене и буди неморалне жеље. Наравно, то не значи да уопште не смемо да пијемо, плешемо или да радимо нешто друго што само по себи није лоше. Међутим, од свих нас се очекује да будемо опрезни и да себе заштитимо од онога што би нам могло нанети штету у духовном погледу.

20. Шта је утешно знати будући да није увек лако ’одрећи се неправедности‘?

20 Част што носимо Божје име повлачи за собом и извесну одговорност. То значи да се морамо ’одрећи неправедности‘ и ’клонити зла‘ (Пс. 34:14). Наравно, то није увек лако. Али утешно је знати да ће Јехова увек волети „оне који су његови“ и који се држе његових праведних мерила (2. Тим. 2:19; прочитати 2. Летописа 16:9а).

^ одл. 12 Видети чланак „Да ли су код вас забрањени одређени филмови, књиге и музика?“ на сајту jw.org. (Идите на О НАМА > УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА.)