Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2014.

„Бићете ми сведоци“

„Бићете ми сведоци“

’Исус им је одговорио: „Бићете ми сведоци све до краја земље“‘ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 1:7, 8)

1, 2. (а) Ко је највећи сведок за Јехову? (б) Како је Исус живео у складу са значењем свог имена?

„ЈА САМ се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину.“ (Прочитати Јована 18:33-37.) Иако је знао да може бити осуђен на смрт, Исус Христ је изговорио ове речи пред римским намесником Јудеје. Само мало раније Исус је рекао за себе да је краљ. Годинама касније, апостол Павле је указао на Исусову храброст у тој прилици и рекао је да је Исус „дао добро сведочанство пред Понтијем Пилатом“ (1. Тим. 6:13). Нема сумње да је у овом свету који је пун мржње и над којим влада Сатана заиста потребна изузетна храброст да би неко био „верни и истинити сведок“ (Откр. 3:14).

2 Пошто је био Јудејац, Исус је још од рођења служио као сведок за Јехову (Ис. 43:10). У ствари, он је постао највећи сведок кога је Бог имао. Исус је живео у складу са значењем свог имена, које је добио од Бога. Један анђео је казао Јосифу, Исусовом поочиму, да је дете које Марија носи зачето светим духом и још му је рекао: „Она ће родити сина, а ти му дај име Исус, јер ће он спасти свој народ од њихових греха“ (Мат. 1:20, 21, фуснота).  Изучаваоци Библије се углавном слажу да име Исус потиче од хебрејског имена Јешуа и да оно садржи скраћени облик Божјег имена. Исусово име значи „Јехова је спасење“. У складу са значењем свог имена, Исус је помагао „изгубљеним овцама Израеловог дома“ да се покају за своје грехе како би се вратили Јехови (Мат. 10:6; 15:24; Лука 19:10). Зато је он ревно проповедао о Божјем Краљевству. Марко је у свом јеванђељу написао: „Исус је отишао у Галилеју, проповедајући Божју добру вест и говорећи: ’Навршило се време и приближило се Божје краљевство. Покајте се и верујте у добру вест‘“ (Мар. 1:14, 15). Исус је и храбро разоткривао поквареност јудејских верских вођа због чега су га они осудили на смрт на мученичком стубу (Мар. 11:17, 18; 15:1-15).

’ВЕЛИЧАНСТВЕНА БОЖЈА ДЕЛА‘

3. Шта се догодило трећег дана након што је Исус погубљен?

3 Међутим, трећег дана након што је Исус окрутно погубљен, Јехова га је ускрснуо, али не као човека, већ као бесмртно духовно биће (1. Петр. 3:18). Да би у то уверио своје ученике, Господ Исус им се приказао у људском телу и доказао им је да је оживео. Оног дана када је ускрснуо, појавио се најмање пет пута различитим ученицима (Мат. 28:8-10; Лука 24:13-16, 30-36; Јов. 20:11-18).

4. Шта је Исус рекао својим ученицима када им се појавио након свог ускрсења?

4 Пети пут, Исус се појавио апостолима и онима који су били уз њих. Може се рећи да је том незаборавном приликом с њима проучавао Божју Реч. ’Отворио им је ум да разумеју Писма.‘ Тако су схватили да је било проречено да ће га Божји непријатељи убити и да ће након тога ускрснути. На крају им је јасно указао на одговорност коју имају. Рекао им је да ће се „у његово име по свим народима проповедати о покајању које је потребно за опроштење греха, почевши од Јерусалима.“ Затим је рекао: ’Ви ћете бити сведоци тога‘ (Лука 24:44-48).

5, 6. (а) Зашто је Исус рекао својим ученицима да ће бити његови сведоци? (б) Шта је Исус заповедио својим ученицима?

5 Исус се 40 дана након тога последњи пут појавио својим апостолима. Он им је тада дао једну једноставну, али упечатљиву заповест: „Бићете ми сведоци у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и све до краја земље“ (Дела 1:8). Али зашто им је Исус рекао да ће бити његови, а не Јеховини сведоци? Исус је могао и то рећи, али његови ученици су били Израелци и самим тим су већ сведочили за Јехову.

Као Исусови ученици, ми објављујемо шта ће Јехова учинити у будућности (Видети 5. и 6. одломак)

6 Тако је он својим ученицима заповедио да објављују нешто далеко важније од избављења Израелаца из Египта, а касније и из Вавилона. Исусова смрт и ускрсење представљају темељ за избављење из најгоре врсте ропства, наиме ропства греху и смрти. На Педесетницу 33. н. е., Исусови ученици су били помазани светим духом, а многи људи су прихватили хришћанство када су их чули како говоре о „величанственим Божјим делима“. Исус се тада већ налазио на небесима и био је с десне стране свом Оцу. Његово име је постало још значајније, јер је Јехова посредством њега довео хиљаде људи на пут који води у живот (Дела 2:5, 11, 37-41).

 ’ОТКУПНИНА ЗА МНОГЕ‘

7. Шта је постало јасно на Педесетницу 33. н. е.?

7 Оно што се догодило на Педесетницу 33. н. е. представља доказ да је Јехова прихватио Исусову жртву и да она може да очисти, то јест покрије, грехе (Јевр. 9:11, 12, 24). Исус је рекао да није дошао „да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе“ (Мат. 20:28). Његова откупна жртва није намењена само Јудејцима који се кају за своје грехе. Божја је воља да се „све врсте људи спасу“, будући да откупна жртва „односи грех света“ (1. Тим. 2:4-6; Јов. 1:29).

8. У којој мери су Исусови ученици сведочили и како им је то било могуће?

8 Да ли су ти први Исусови ученици били довољно храбри да буду његови сведоци? И те како јесу, али не захваљујући својој снази. Јехова им је путем свог моћног светог духа уливао потребну жељу и снагу да истрајно сведоче за Исуса. (Прочитати Дела апостолска 5:30-32.) Само 27 година након Педесетнице 33. н. е., могло се рећи да се добра вест проповедала „међу свим створењима под небом“ (Кол. 1:5, 23).

9. Шта се у складу са Исусовим пророчанством догодило у хришћанској скупштини?

9 Нажалост, у хришћанској скупштини се постепено појавило отпадништво (Дела 20:29, 30; 2. Петр. 2:2, 3; Јуд. 3, 4). Као што је Исус и прорекао, такво отпадништво, иза којег стоји ’Зли‘, то јест Сатана, наставило је да се шири и потискује право хришћанство све до ’свршетка овог поретка‘ (Мат. 13:37-43). Тада је Јехова поставио Исуса за Краља над човечанством. То се догодило у октобру 1914, чиме су почели ’последњи дани‘ Сатаниног злог поретка (2. Тим. 3:1).

10. (а) На коју су годину указивали помазани хришћани у наше доба? (б) Шта се догодило у октобру 1914. и како је то постало очигледно?

10 У наше доба су помазани хришћани указивали на то да ће се у октобру 1914. догодити нешто веома важно. Они су то разумели на основу Даниловог пророчанства  о огромном дрвету које ће бити посечено и које ће поново израсти након „седам времена“ (Дан. 4:16). Исус је указао на тај период као на „времена незнабожаца“ у пророчанству о својој присутности и ’свршетку овог поретка‘. Од 1914, сви људи могу видети знак „[Христове] присутности“, који показује да је Христ почео да влада као Краљ над земљом (Мат. 24:3, 7, 14; Лука 21:24). Дакле, од тада у ’величанствена Божја дела‘ спада и то што је Исус устоличен за Краља над човечанством.

11, 12. (а) Шта је Исус Христ учинио 1919. године? (б) Шта је постало јасно средином 1930-их? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Убрзо након што је добио краљевску власт, Исус Христ је избавио своје помазане следбенике из ропства ’Вавилону Великом‘ (Откр. 18:2, 4). Године 1919, након завршетка Првог светског рата, помазани хришћани су добили прилику да широм света сведоче о томе шта је Бог учинио за спасење човечанства и да објављују добру вест о успостављању Божјег Краљевства. Пошто су искористили ту прилику да сведоче другима, придружило им се на хиљаде помазаних хришћана, који ће постати Христови сувладари.

12 Од средине 1930-их, постало је јасно да је Христ почео да сакупља милионе ’других оваца‘, које чине „велико мноштво“ људи из свих народа. Под вођством помазаних хришћана, они се труде да буду храбри попут Исуса док објављују да своје спасење дугују Богу и Христу. Пошто истрајавају у делу сведочења и исказују веру у Христову откупну жртву, они могу очекивати да ће преживети ’велику невољу‘, која ће бити крај Сатаниног поретка (Јов. 10:16; Откр. 7:9, 10, 14).

’ОДВАЖИМО СЕ ДА ПРОПОВЕДАМО ДОБРУ ВЕСТ‘

13. Шта треба да радимо као Јеховини сведоци и како можемо успети у томе?

13 Немојмо престати да ценимо част што као Јеховини сведоци говоримо о ’његовим величанственим делима‘ и обећањима која се тичу наше будућности. Тачно је да није увек лако сведочити. Многа наша браћа проповедају људима који су равнодушни, који им се ругају или их чак прогоне. Добро је да се угледамо на апостола Павла и његове сараднике. Он је рекао: „Уз помоћ нашег Бога одважили смо се да вам проповедамо, уз тешку борбу, Божју добру вест“ (1. Сол. 2:2). Зато се никада немојмо предати. Потрудимо се да живимо у складу са својим  предањем Богу све док се Сатанин свет не претвори у рушевине (Ис. 6:11). У томе не можемо успети сопственом снагом и зато је важно да попут првих хришћана молимо Јехову да нам посредством свог духа пружи ’изузетну снагу‘. (Прочитати 2. Коринћанима 4:1, 7; Лука 11:13.)

14, 15. (а) Како су у првом веку други гледали на хришћане и шта је апостол Петар рекао својој браћи и сестрама? (б) Шта треба да задржимо на уму када нам се други противе због тога што смо Јеховини сведоци?

14 Данас се милиони људи изјашњавају као хришћани, али раде оно што Бог мрзи и немају његову наклоност (Титу 1:16). Немојмо заборавити да су хришћане у првом веку мрзели многи, ако не и већина. Зато је апостол Петар рекао својој браћи и сестрама: ’Ако вам се ругају због Христовог имена, срећни сте, јер дух Божји почива на вама‘ (1. Петр. 4:14).

15 Да ли се ове речи које су записане под Божјим вођством могу применити на нас као Јеховине сведоке? Наравно да могу зато што ми сведочимо да Исус влада као Краљ. Дакле, то што нас други мрзе због тога што носимо Јеховино име у суштини је исто као да нам се ’ругају због Христовог имена‘, јер Исус је рекао својим противницима: „Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате“ (Јов. 5:43). Зато када нам се следећи пут неко буде противио у служби проповедања немојмо се обесхрабрити. Сетимо се да је то доказ да имамо Божју подршку и да ’Божји дух почива на нама‘.

16, 17. (а) Шта не треба да заборавимо што се тиче дела проповедања? (б) На чему желиш да радиш?

16 Немојмо заборавити ни то да у многим земљама дело проповедања напредује. Чак и тамо где се често проповеда, наша браћа још увек наилазе на људе који желе да чују нашу дивну вест спасења. Будимо спремни да поново посетимо оне који су се заинтересовали за добру вест и да ако је могуће проучавамо Библију с њима помажући им да се предају Јехови и да се крсте. Наша сестра Сари из Јужноафричке Републике већ више од 60 година сведочи за Јехову. Она је рекла: „Веома сам захвална што сам се на основу Исусове откупне жртве приближила Свевишњем Богу Јехови и срећна сам што могу да објављујем његово свето име.“ Она и њен муж Мартинус подстакли су своје троје деце, као и многе друге, да почну да служе Јехови. Сари је још рекла: „Ништа друго ми не доноси толико радости, а Јехова нам посредством светог духа даје снагу која нам је потребна да учествујемо у том животоважном делу.“

17 Било да смо крштени као прави хришћани било да радимо на том циљу, имамо много разлога да будемо захвални за част што сарађујемо с међународном организацијом Јеховиних сведока. Зато наставимо да темељно сведочимо чувајући се искварености Сатаниног света. Тако ћемо прославити нашег небеског Оца, који нам је указао част да носимо његово свето име.